A tibeti masztiff – A buddhista béke őrzője

A tibeti kolostorok rettenthetetlen védelmezője.

Eddig azt gondoltad, hogy a világ egyik legbékésebb helyéről csak és kizárólag megnyugtató és kedvességet árasztó dolgok származnak? Akkor most elárulunk neked valamit. Ezt a békességet bizony valakinek őrizni is kell. Na, kérem szépen erre a lehető legjobb megoldás, egy igazán ősi fajta őr-eb, a tibeti masztiff. A 20. század végére az ázsiai hegyekből a világ otthonaiba is bekerült. Itt pedig továbbra is maximálisan teljesíti eredeti feladatát. Ez pedig nem más, mint az otthon és a családja védelme.

A tibeti mastiff megjelenése és jelleme

Nem árulunk el nagy dolgot azzal, hogy a tibeti masztiff, vagyis a do khyi az izmos, nagytestű kutyák közé tartozik. És még ebben a táborban is igen előkelő helyen szerepel.

A szuka 61 cm, a kan minimum 66 centiméteres marmagassága ékes példája ennek. A 60-70 kilós testsúlyról pedig ne is beszéljünk. Már csak emiatt is egyből azt gondolnánk, hogy megtartjuk azt a bizonyos két lépés távolságot. A rajta lévő óriási, jóformán oroszlán, na jó inkább medve-szerű szőr pedig aztán csak hab a tortán. Az egyenes bunda lehet rövid, félhosszú vagy hosszú is.

Sőt a tibeti kutya színe is igencsak változatos formában jelenhet meg. Létezi teljesen fekete, vörös, szürke vagy arany. Az egységes színek mellett megjelenhetnek cser jegyek is a hatalmas bundában. Az aranyos árnyalatú szőrben pedig még fehér mintázattal is találkozhatunk az állat testén.

tibeti-masztiff-kolyok

A korántsem közepes, hanem óriási méretek a következő benyomást kelthetik benned. Itt egy lomha, lusta jószágról van szó. Most ki kell, hogy ábrándítsunk kedves gazdi. A masztiff kutya ugyanis ha kell, akkor megindul. És ezt igencsak fürgén és meglepően hirtelen teszi.

A tibeti masztiffot elég csak közelebbről szemügyre venni. Az egyszer biztos, hogy termetes termete még a legbátrabb egyéneket is megállásra kényszeríti. De persze vaskos bundája alatt sokkal több van, mint egy tekintélyt parancsoló póni méretű izmos négylábú.

Először is leszögeznénk, hogy a méretét tekintve óriás tibeti masztiff nem olyan gazdi mellé való, aki csak egyszerűen szeretne egy jó nagy kutyát. Egy olyat, akitől a környéken mindenki messzire elkerüli a kapuját. Sőt, még a postás is csúzlival lövi be az újságot. Mert természetesen ez a fajta jóval több, mint egy őrkutya. Lássuk is, hogy milyen szeretnivaló tulajdonságokkal áldotta meg a sors tibeti masztiffot.

Mint az originál őrző-védő kutyák között szinte minden fajta, a tibeti masztiff is végtelenül hűséges családi kutya. Hiszen neki élete értelme, hogy lankadatlan éberséggel védelmezi és szereti családját és az otthonát. Ő, ahogy mondani szokás ebben nem ismer félelmet. Védelmi stratégiájának okán éppen ezért érthető, hogy az idegenekkel szemben fölöttébb bizalmatlan és barátságtalan. De azért nem kell teljesen megijedni. Ha az idegennek nincsenek ártó szándékai, akkor nem kell nyolc napon túl gyógyuló sérülésekre számítania senkinek.

tibeti-masztiff-kutya

Őrszolgálata mellett muszáj megemlítenünk a tibeti masztiff kivételes eszét is. Hiszen ő korántsem az agyatlan védelmi személyzet kategóriát erősíti. Intelligens és okos fajta hírében áll. Ennek ellenére mégsem az a kutya, aki gondolkodás nélkül végrehajtja az összes neki szabott parancsot. Területőrző múltja és jelene miatt neki arra is szüksége volt, hogy független, önálló döntéseket hozzon munkája során. Ez a tulajdonsága pedig a mai napig megmaradt.

Szóval, ha egy tibeti masztiff kap egy utasítást gazdájától, és ő azt úgy gondolja, hogy neki van igaza, akkor saját belátása szerint fog cselekedni. Ez is azt bizonyítja, hogy ez a fajta már sok-sok éve területvédő kutyaként éli életét. Ezért jóformán ezt tanítani sem kell nekik.

Azonban a következőtől óva intünk kedves gazdi. Ezeket a vele született tulajdonságokat nem szükséges még jobban kiaknázni például egy őrző-védő tanfolyamon. Hiszen ez a kutya méretes önállósága és saját döntései alapján kissé komolyabban venné a játékot a kelleténél. De azért az alap dolgok elsajátítása miatt tibeti masztiff kölyök korában ellátogathatsz vele a kutyaiskolába.

Lehet, hogy nem ő lesz a suli ásza, de azért könnyen megtanulhat egy-két dolgot. Például szocializálódik emberek és más kutyák társaságában. És valljuk be, egy ilyen szociálisan kissé érzékeny kutyának ez nagy erényére válhat.

Erős tulajdonságai alapján egyértelmű, hogy a tibeti masztiff olyan gazdi mellé való, aki tud bánni egy ilyen ebbel. Hiszen egy tibetan mastiff dog, vagyis do khyi nevelése erős és határozott jellemet kíván. Makacs természete és nagyfokú önállósága miatt következetes és mindenekelőtt türelmes nevelés segítségével érhetjük el a legnagyobb sikereket. Természetesen nála is tartózkodjunk mindennemű agresszív fellépéstől. Ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy a tibeti masztiff nem fog engedni az igazából.

Úgyhogy nevelése során leginkább egy olyan bizalmi kapcsolatra kell törekedni, amelynek a szeretet és a megbecsülés az alapja. Hiszen ez a védelmező óriás elsődlegesen azért jött erre a világra, hogy védelmezze szerető családját és territóriumát.

tibeti-masztiff-kolyok-ara

A világ sok nagytestű kutyája alapján a tibeti masztiff is későn érő típus. Nála a nehéz kamaszkor kitart egészen 2-3 éves koráig. Ezért ebben az időszakban az első és legfontosabb a családon belüli rangsor és a megfelelő szocializáció kialakítása. Ekkor alakul ki az igazi kötődés a családjával. Velük szemben barátságos óriásként viselkedik, aki szűnni nem akaró éberséggel figyeli szeretteit. Azonban az idegenekkel szembeni bizalmatlansága egész életében megmarad.

A tibeti masztiff tartása és ápolása

Tibet népének kutya óriásánál a tartási körülmények sem a legegyszerűbbek. Méretéből és dús szőrzet típusából adódóan mi a lakásban élés helyett elsősorban udvari tartást ajánlunk. Biztos lehetsz benne kedves gazdi, hogy nem lesz baja a zordabb időkben. Neki inkább az erős meleggel van gondja. Bár a tavaszi vedléssel csekélynek éppen nem nevezhető szőrmennyiségtől szabadul meg. A vedlés időszaka mondhatni kőkemény fizikai munka egy tibeti kutya gazdinak. És itt nem csak az ipari mennyiségű szőrzet eltüntetéséről beszélünk, hanem a fésülésről is.

Nála is erősen ajánlott egy jó erős, széles fejű GEREBLYE FÉSŰ és egy NAGYMÉRETŰ KEFE beszerzése. Ezekkel hatékonyan eltávolítható a rendkívül vastag, dús és hatalmas mennyiségű alj szőrzet. Ebben az időszakban használd ezeket naponta. A fésülésnél, a testhajlatoknál alaposabban dolgozz, hiszen ezeken a területeken párducölő óriásod csomósodásra is lehet hajlamos.

tibeti-kutya

Az erőteljes őrző-védő ösztönök miatt a kutya otthona mindenképpen olyan udvar legyen, amely maximálisan szökésbiztos. Sőt, akár az sem árt, ha tibeti masztiffkád otthona egy megfelelő saját elkerített, nyugodt és árnyékos hellyel rendelkezik. Ide óriásod nyugodtan elvonulhat az idegenek elől. Nála erre tényleg muszáj odafigyelni, hiszen előfordulhat, hogy a vendégeket is betolakodónak nézi.

A tibeti masztiff etetése

Ennek a testnek bizony kell a kalória. De nem mindegy, hogy miből származik ez az energia. Mert egy ilyen kutya megfelelő és rendkívül minőségi táplálást és sok-sok állati fehérjét igényel. Azonban meglepő módon jóval kevesebb táplálékra van szüksége, mint hasonló méretekkel rendelkező társainak. Megfelelő minőségű, természetes összetevőkből álló magas fehérje tartalmú táplálékból beérik mindössze napi 500-700 grammal is.

Kölyök kutya tápok amiket ajánlunk neki

Felnőtt tápok amik szuperek neki

 • Gazdaságos : Melyik másnak, ha nem nekik való a Happy Dog Naturcroq XXL szemcséjű,csirkés és gyógynövényes tápja.
 • Közepes.A nagytestű kutyák kedvencei közé tartozik a EUKANUBA ADULT LARGE kutyatáp csirkehússal és pulykával. A fincsi húsok mellett még halolaj is van a hatalmas tápszemekben a szőrzete és a bőr egészségéért.
 • Szuperprémium: Ha valami húsosabb finomsággal kényeztetnéd kedvencedet, akkor szuper megoldás lehet számotokra a következő. A SAM’S FIELD ADULT BEEF&VEAL LARGE kutyatáp marhával, borjúval és hozzáadott ízületvédővel.

Idősebb kutyáknak

tibeti-masztiff-tartasa

Az etetésnél azt tanácsoljuk, hogy a napi mennyiséget legalább 2 adagra oszd el kutyusodnak. Ez azért fontos, mert a tibeti masztiff a mély mellkasú fajták közé tartozik. Emiatt náluk sajnos könnyen előfordulhat gyomorcsavarodás, amely azonnali beavatkozás nélkül a kutya életébe kerülhet. Ezért a napi betevő elosztása mellett az etetések előtt és után a nagy rohangálások is kerülendők.  

A tibeti masztiff egészsége

Az egészsége szempontjából szerencsés fajtának mondható. Nem tartozik azon fajták közé, akik a nagy népszerűségüknek „köszönhetően” a széles körű túltenyésztés és szaporítás áldozatai lettek. Ezért leginkább csak a nagytestű kutyákat érintő általános nyavalyák érinthetik.

Ezek közül a legsúlyosabb a rettegett csípőízületi diszplázia. Ilyenkor a combcsont rendellenesen illeszkedik a csípőízülethez, amely komoly fájdalmakat és mozgási nehézségeket okoz a kutyának. A hátsó lábakat érintő betegségnek csupán a tüneteit lehet enyhíteni.

Továbbá érdemes folyamatosan ízületvédő kúrákat tartani óriás kutyusodnak. Hiszen ő amellett, hogy termetes, még mozgásigénye sem éppen aprócska. Azonban kölyökkorban mindenképpen tartózkodj a nagyobb rohangálásoktól és a megterhelő tréningektől. Hiszen a megterheléstől rendellenesen fejlődhet a kutya csontozata.

Tibeti masztiff kutyusodnak bátran ajánljuk az ANIFLEXI étrendkiegészítő vitamint. A benne található glükozamin, kondroitin, MSM, hialuronsav és kollagén igazi csodákat művel az ízületekkel.

tibeti-mastiff

Bőrével és szőrével is lehetnek problémái. Ezen testtájakat szintén rendszeres időközönként megtámogathatod a FARKASKONYHA SÖRÉLESZTŐJÉVEL. Úgyhogy arra kérünk, kedves kutyabarát, hogy mindenképpen felelősségteljes tenyésztőtől vásárold meg kutyádat. Lehet, hogy egy tibeti masztiff ár 3-400 ezer forint felett van. Azonban biztos lehetsz benne, hogy egy ilyen helyről származó kölyök kutya hosszú és boldog élettel és sok-sok boldogsággal fog megajándékozni téged. Ilyen felelős tenyésztő aki a cikkünket is segítette a Valburg kennel tulaja.

A bőrét még azért is fontos rendszeresen átnézni, mert előfordulhatnak rajta olyan sebek, vagy sérülések, amelyek a rendkívül dús szőrzete okán láthatatlanok maradnak. Erre leginkább a forró hónapokban érdemes odafigyelni. Ennek a jelenségnek a kutya feje és bármely más testrésze áldozatul eshet.

A tibeti masztiff eredete

A kutyafajták között igencsak régmúltra visszanyúló történettel rendelkezik a tibeti masztiff. A tibeti történelemben már 5000 évvel ezelőttről is találtak feljegyzéseket masszív, területőrző hegyi kutyákról. Ekkoriban a Himalája hegyein lévő kolostorok, a nyájak és az otthonok őrzése volt a legfőbb feladata. Félelmet nem ismerő természetének hála a betolakodók mellett még a vadállatokkal szemben is bátran felvette a kesztyűt mind a négy mancsára.

tibeti-masztiff-szinek

Egészen a 20. század elejéig nem volt jelen a fajta Európában. Ezekben az években bukkant fel először a tibeti óriás az angol honban. Azonban igazán csak a 70-es évek végén indult be a tibet hegyeiből származó erős kutya fajta népszerűsége az FCI standard megszerzésével.

A tibeti masztiff: Tényleg neked való kutyafajta?

A tibeti masztiff jelleméből, és nem igazán egyszerű tartásából láthatod, hogy ez a kutyafajta bizony nem mindenkinek való. A tibeti masztiff ára mellett még azért sok-sok tényező is befolyásolhat a döntésben. Szóval arra kérünk, kedves gazdi, hogy tényleg csak büszke és nemes tulajdonságainak fényében válaszd ezt a fajtát. Természetesen csak abban az esetben, ha képesnek érzed magad arra, hogy hosszú-hosszú évekig kézben tudod tartani ezt a szelíd, családszerető, védelmező óriást.

Ha szívesen megosztanád velünk kedvenc történetedet, küldd el nekünk hozzászólásban legkedvesebb sztoridat. Vagy csatlakozz hozzánk facebookon, mi pedig megmutatjuk kutyuskáidat a világnak!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben.

Elolvasom
A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális
MACSKA MAGAZIN

A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi

Elolvasom
Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére

Ha hiszed, ha nem egy megrögzött növényevőnél is van sok-sok olyan étel, amelyet fontos kihagyni a nyuszik életéből.Eddig azt hitted, h

Elolvasom
Petguru logo