A ragdoll macska – Ölelnivaló babacica?!

Következzen egy igazán cuki és gyönyörű, kerek szemű óriás, akinek csak a szeme hűvös.

Kedves olvasónk! Bevezetőnkben nem véletlenül szerepelnek ilyen kedves szavak a ragdoll macska kapcsán. Ő bizony egy igazán kedves és ragaszkodó fajta. Szóval, ha a cicákban nemcsak a hűvös távolságtartást szereted, akkor a ragdoll macska lesz a Te választásod! Hogy miért is? Olvass tovább és meglátod!

A ragdoll cica jellemzői

Sok-sok olyan cicát ismerünk, akik klasszikus macskatermészettel bírnak. Hogy ez mi is pontosan? A nyugodt cicus tisztes távolságból (az ágy alatt a szoba másik végében, vagy a szekrény tetején) szemléli a világot és a családot.

Na, kérem szépen ezt a tulajdonságot a radgoll-nál szépen el is lehet felejteni. Ő ugyanis, ahogy a neve is mutatja, rongybaba macska. Legtöbbjük inkább igazi ölcica. Szinte odáig el merészkedünk, hogy ezen cicák nyávogóba bújtatott kutyák, akik még sétálni is szeretnek. Bocsánatot kérünk az elvetemült macskásoktól, de ez az információ ragdoll-tulajdonosoktól áll a birtokunkban.

ragdoll-cica

Széles e világon azt állítják róla, hogy egygazdás cica hírében áll. És ő ezzel az egy, maximum két gazdijával úgy viselkedik otthon, mint egy kis utánfutó. A gazdáit egy hosszú nap után úgy várja az ajtóban, mint egy kutyus. Úgyhogy erre a tapadós viselkedésre jó ha előre felkészülsz amikor az elado ragdoll és ragdoll kiscica eladó hirdetéseket böngészed.

És nemcsak emiatt különleges fajta. Jó, az nem különleges, ha egy macskának szenvedélye a játék. Na, de hogy egy cica mindezt úgy szereti, hogy visszahozza a játékokat? Ha hiszed, ha nem kedves cicabarát, a ragdoll macska bizony még ilyenre is képes. Erre pozitív megerősítéssel és egészséges JUTALOMFALATOK adagolásával könnyen meg is taníthatod ragdoll pajtidat.

Azonban most ejtsünk szót azokról a tulajdonságokról, amelyek miatt ez a szépséges szőrgombóc sok-sok macskás kedvence. A rongybaba macskák szuperkedves természetük miatt olyan népszerűek. Na meg persze csodálatos jégkék tekintetéről. Meg nyuszibunda selymes puhaságú bundájuktól. Ja és még attól, hogy kissé olyanok, mint a babák. Ha egyszer ölbe veszel egy ilyen szépséget, ő szinte “elfolyik” a baba cica a kezedben. Egyébként sokan elírják a nevüket, mert nem éppen hétköznapi, az tény. Sok esetben látunk olyat regdoll vagy rugdoll cicát keresnek.

Imádnak a gazdi közelében lenni. Ha nem is minden képviselőjük van el állandóan ölben, de a legtöbben mindig karnyújtásnyi távolságra heverésznek, és soha sem mondanak nemet egy erős, alapos simizésre. Rájuk nem igaz a legtöbb macskára illő magányosfarkas tulajdonság.

Ők nagyon jól elvannak más cicákkal és cicabarát kutyákkal. Ezeknek a szupercuki jellemzőknek köszönhetően nem csoda, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fajta. Valószínűleg ezért van a világon egyre több ragdoll cica eladó. Azonban ezt a kedvességet és szépséget meg kell fizetni. Egy igazi tenyésztőnél a ragdoll macska ár több százezer forint is lehet. A ragdoll cica ár ezen kívül függ a nemtől és a színváltozattól is.

Milyen is kívülről ez a szépséges ragdoll macskafajta? Ezek a ragdoll macska jellemzői

Elragadó és álomszép külseje többféle színben pompázhat. Ami minden ragdoll macskában közös, az a nagy test és az ék alakú pofika. A nőstény ragfoll 6,5, a kandúr pedig 9-10 kilogrammot is nyomhat kifejlett korára. De senki ne essen kétségbe, ők nem tömör gyönyör cicák. Termetes súlyuk eloszlik rajtuk, amely akár 120 centiméter hosszúra is megnőhet. Persze az elado macska hirdetéseknél még icipici kölyköket fogsz találni, csak később fogsz szembesülni a méretükkel.

ragdoll-macska

A másik közös pont minden ragdoll macska eladó sorban lévő és már otthonra talált szépségben, az nem más, mint a fajta védjegye, az álomszép kerek, kék szemek. Mi még csak képeken láttunk ilyen cicákat, de a képernyőn keresztül is ámulatba estünk a csodálatos kékségtől. Most pedig lássuk is, milyen színekben ragyoghat a ragdoll cicák félhosszú vagy hosszú szőre! ( ez is fontos tényező a ragdoll ára kapcsán)

Minden színváltozatban közös a colorpoint jellem és az ék alakú fejforma. Hogy ez mit is jelent pontosan? Alapszínük a testük kicsúcsosodásában jelenik meg. Vagyis csak a pofiján, a mancsok, a fülek és a farkincák végén. A testük közepes és hátsó része fehér színvilágú. És, hogy milyen színek lehetnek a ragdollon?

A hivatalos ragdoll színek

Seal-, chocolate-, blue-, red-, lilac-point szín: a point részeken barnás, lila, kék és vöröses színű a ragdoll cicus.

Többféle színek és mintázat is előfordulhat a cicákon a lábak, a feje, az orr és a macsek hátsó területén. Ilyen például a csíkos tabby, amelyet a ragdoll esetében lynx-nek is neveznek. De mintás változat még a teknőcös torite, és az előző kettő kombinációja, a torbie ragadoll is. Ezt a szín összeállítást egy másik kedvencünknél, brit rövidszőrű macskánál részletesebben is bemutattuk.

A mitted ragdoll is igazán különleges és egyedi megjelenésű rongybaba macska. Nála a lábain lévő mintázat színe úgy jelenik meg, mintha kesztyűt és csizmát viselne. Ezek a mitted kesztyűk, a hátsó lábakon hosszabbak, mint az elsőn.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a bicolor ragdill macskafajta, aki a pofiján fordított v alakú maszkot visel, amely a mancsok kivételével az egész testén végighúzódhat. Még a fülek és az orr területén is.

Ha teljesen elvarázsolt a ragdoll kiscica természete és külseje, akkor olvass tovább és megtudod, hogy milyen környezet illik a legjobban hozzá, illetve hogyan gondoskodj gyönyörűséges kinézetéről.

A ragdoll macska tartása és ápolása

Elég csak ránézni erre a bundás csodára, és látható, hogy ő bizony egy nyugodt óriás. Nem egy ugribugri izmos fajta állat, akit kint a kertben nagy nyivákolás és kisebb-nagyobb sérülések árán a fáról kell leszedni. Azért persze nem a ragdoll a világ leglustább cicája. Szereti a játékokat és bizony szükségük is van rá.

Ugyanis nagyméretű fajtaként megeshet nála, hogy nehéz cicapocakot ereszthet. Ezért a méreteinek megfelelő táplálás mellett arra is ügyelned kell, hogy eleget mozogjon a cicus. Az elvetemültebb cicagazdik még odáig is merészkedhetnek, hogy megsétáltatják ragdoll cirmikéjüket.

Nézz szét a macskafelszereléseink széles választékában, ahol akár még rózsaszín koponyás cicapórázt is találhatsz. Ha pedig csak a benti mókában gondolkodsz, akkor szerelkezz fel sok-sok cicajátékkal, amelyekkel ez, a benti tartásra való cicus kedvére játszadozhat.

ragdoll

De azért gondolj a cicus legkedveltebb elfoglaltságára is, amely nem más, mint a naphosszas heverészés. Ezt a ragdoll cicus szívesen teszi kedvenc fekhelyén, vagy egy macskavárban a lakásban. De ő igazi társaságkedvelő cicaként leginkább a gazdi közelében érzi a legjobban magát.

A ragdollosok azt mondják, hogy fejlett kedvencük bundája nem olyan, mint az átlagos macskaszőr. Volt olyan gazdi és tenyésztő, aki pihepuha nyuszibundához hasonlítja cicuskája szőrét. És annak ellenére, hogy micsoda bundás jószág a ragdoll, mégsem hullik brutál módon a szőre. Így a ezen macska ápolása nem fog több órás macerát jelenteni.

Alig rendelkeznek aljszőrrel, ezért nem hullajtják annyira, és a gubancoktól is kevésbé kell tartanod, mint más hosszú szőrű macskák esetében.

Úgyhogy mi, itt a Petgurunál azt tanácsoljuk neked, kedves cicabarát, hogy hetente néhány alkalommal könnyen fésüld át ragdoll cicád szőrét egy erre alkalmas közepesen széles fejű macskafésűvel. A legtöbb cicus szereti ezt a procedúrát, hiszen addig is együtt lehet szeretett gazdianyujával vagy gazdiapujával.

A ragdoll egészségéről

Viszonylag fiatal fajtaként a ragdoll macskát még nem vették túlságosan kezelésbe a szaporítók. Ezek az egyének ugyanis fittyet hányva a szabályokra árulják a macskákat. Ők nem úgy gondoskodnak a macskaszülőkről és kiscicákról, ahogy az elvárható. Nem biztosítják számukra a megfelelő állatorvosi ellátást és minőségi táplálást. Szóval ne tévesszen meg az olcsóbb ár. A ragdoll macska ára nem véletlenül kerül sokba.

Ezzel szemben egy felelősségteljes ragdoll macska tenyészet a cicákat inkább szerető körülmények között, családtagként neveli és gondozza. Mindent biztosít nekik, amelyektől csodaszép és egészséges kiscicákat adhat a szerető gazdiknak.

ragdoll-tenyeszet

Egy ilyen ragdoll ár lehet, hogy kissé borsosabb, de hidd el nekünk, a tenyésztő is jóval több pénzt és energiát fektet a tenyésztésbe, mint a felelőtlen tenyésztők. Érdemes csoportokban, fórumokon utána járni hogy melyik a legjobb ragdoll tenyészet a környezetedben! A tenyésztőknél nincs félévente ragdoll eladó az igaz, de megéri rájuk várni. Hiszen egy ragdoll tenyészet odafigyel a genetikai betegségekre, és a jellembeli vonásokra is.

Ne az legyen az első dolgod, hogy beírod a keresőbe, hogy eladó ragdoll cica, vagy eladó ragdoll macska, és a legelső amit feldob, már el is hozod. Az igazán jó tenyésztőknél akár 1 évet is várnod kell a leendő macska ragdoll fajtájú pajtásodra.

Ha megfelelő helyről oldod meg az eladó ragdoll kölykök beszerzését, akkor ezektől a további súlyos és örökletes betegségektől kíméled meg kis kedvencedet:

– Hipertrópiás kardiomiopátia: a szívizom megvastagodásával járó megbetegedés. Az igazi tenyészetből származó kiscicák szüleit minden esetben szűrik erre a nehéz kórra. Szóval, ne keress rá arra az interneten, hogy ragdoll cica olcsón, mert könnyedén lehet, hogy egy beteges állat tulajdonosa lehetsz.

– A ragdoll hajlamos lehet a hólyagkövesedésre. A probléma speciális táplálással és ivartalanítással megelőzhető és kezelhető.

– A nagy test és a kevés mozgásigény hátránya az elhízás. A közepesen erős zsírpárnák gondokat okozhatnak a ragdoll cicus ízületeivel és a vércukorszintjével is. Nála különösen ügyelni kell, hogy ne eresszen úszógumit és ne legyen óriás macska. Itt is ajánlott odafigyelni a hozzáillő táplálkozásra és a megfelelő táplálékkiegészítőkre is. Kúraszerűen adagolhatod neki az APTUS APTO-FLEX szirupot, amely segíti az ízületek és a csontozat egészségét.

– A csodálatos pihepuha bunda is okozhat gondokat kékszemű szépségednél. A tisztálkodásnál a szőrszálak szőrgombócok formájában összegyűlnek a cicus pocijában. Ha ezeket a golyókat nem tudja megemészteni, vagy kihányni, akkor abból komoly bajok is származhatnak. Példának okáért akár a szőrlabdák el is zárhatják a széklet útját a belekben. Ezért a hosszú szőrű cicusnak adjunk olyan tápot, amely magasabb rosttartalmával kifejezetten neki való. De tökéletes cicusodnak a macskafű vagy szőroldó paszta is.

Mit egyen a ragdoll macska?

Ez az erőteljes bundás szépség nagytestű fajtaként hajlamos lehet az elhízásra és az ízületi betegségekre, ezért ügyelj arra, hogy ne etesd túl ragdol cicamicádat. A Petguru csapatánál a száraztápok a kedvencek. Ezekben minden olyan szükséges tápanyag benne van, amelytől szépséges cirmossága hosszú és boldog életet élhet.

ragdoll-macska-elado

Kölyök tápok

Felnőtt macskának

 • Büdzsé táp: A Panzi Fitactive csirkés halas macskatápja biztosan fogára való lesz ennek a szépségnek.
 • Közép kategória: Közepes vagy félhosszú hosszúságú szőrű ragdoll cicádnak szuper választás a JOSERA CATELUX macskatáp, amely még a kissé erősebb szőrlabdákkal is megbirkózik.

Idősödő ragdolloknak

 • Jó ár érték arányú: IAMS cat senior macskatápja könnyen emészthető csirkével, csupa finomsággal
 • Ha a maximumra törekedsz: Orijen Fit and Trim macskatápja 85% húsok, 15% gyümölcsök és zöldségek felhasználásával készült.

Ki volt az első ragdoll? A fajta története

Korábban már említettük, hogy fiatal fajta a selymes és erőteljes rag doll cica. A fajtát egy Ann Baker nevű amerikai macskás hölgy hozta létre. Ő volt az, aki az 1960 as évek idején a legendák szerint fehér angóra, perzsa és burmai macskák keresztezéséből alkotta meg ezt az édes óriást. Az első nőstény ragdoll kiscica, vagyis az ősanya hivatalosan Josephine cica lett. Szóval köszönjük kedves Ann Baker.

Ha nálad is egy csodaszép ragdoll cica az otthon éke, csatlakozz közösségünkhöz, és oszd meg velünk kedvenced legszebb pillanatait fotó, vagy egy cuki történet formájában a Petguru macska közösség csoportban!! Minket igazán érdekelnek a ragdoll vélemények!

Ha pedig más cicafajták érdekelnek, nézz szét a további macskás blogcikkeink között. Hiszen például bemutatjuk nektek a “whiskas cicát” is, ahol bemutatjuk egy amerikai rövidszőrű macska tenyészet képeivel együtt nektek őket.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Csigaevő hal-Egy méretes fenéklakó a Botia macracantha

Ha még nem választottál magadnak talajlakó halat, akkor ő lehet a neked való. A csigaevő hal azonban csak nagy akváriumokba való.A botia

Elolvasom
A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben.

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Petguru logo