Csau csau – a fenséges egygazdás

A csau csau azon gazdik számára ideális kutyafajta, akik kedvelik egy kutyában az önállóságot és hogy nem csüngnek állandóan a gazdán.

sullerz-tap-altalanos-blog-banner-v2

Nagyon sokan amikor meglátnak egy csau csau kiskutya fotót, azonnal „óóóóóó-t” ejtenek ki a szájukon. Lelki szemeik előtt már ölelik is magukhoz ezt a kismacira hasonlító kutyát.

Azonban ez tipikusan azon fajták közé tartozik, amely nem mindenkinek és minden féle családba való. Így sokszor csak egy vágyálom marad a kutyarajongók számára. De nézzük meg mostani leírásunkba, hogy miért is van ez így.

Milyen is a csaucsau jelleme?

Eme szépséges nagymackóban egy igazán bonyolult lelkűletű kutyát ismerhetünk meg. Mondhatnánk úgy, hogy ha ember lenne, akkor ő lenne kissé ridegnek tűnő érzékeny művész, akinek legbelül nagy szíve van. Valahogy így tudnánk leírni.

De nézzük meg tüzetesebben természetesen.

A csau csau kölyök hihetetlenül bájos szeretetgombóc, akinek egy ember se tud ellenállni. Maximum ha pszichopata az illető… 🙂

chau-chau

A csau kutyának egyébként sok elnevezése is van. Úgyhogy ne lepődj meg kedves olvasó, ha egyszer csau, egyszer chau chau vagy chauchau névvel hivatkozunk rá. Sőt még sokan chow-chow –ként is írják. Vagy cau cau kutya névvel illetik, bár ez leginkább fonetikus leírása a nevének.

A csau kölyök nevelését és szocializációját minél előbb szükséges elkezdeni. Mert bár rendkívül hamar szobatisztákká válnak, a makacsságával már lehetnek gondok. Valamint a többi kutyához való viszonya is ezen a korai szakaszon múlik.

Ez a kutya fajta hajlamos a dominanciára, így fokozott figyelmet érdemes fordítani arra, hogy sokat legyen kutya társaságba. Azonban a személyes tapasztalatom az, hogy híresen rossz a kommunikációjuk egymás között, sőt néha emberekkel is.

Szóval amit az ember megszokott egy másik kutya fajtától, mint jelzéseket, a csau nem mindig mutat ilyeneket. Mondok példát is erre. Figyelmeztető morgás, farok magasba emelése, „feszítés”, vicsorítás. A legtöbb kutyánál ezután jön a harapás.. Nos, a csau esetén lehet, hogy szimplán megáll, majd a következő pillanatban már oda is kap. Szóval ő is eljut A-ból B-be, csak a köztes lépéseket van, hogy kihagyja.

Bár kölyökként játékos, mint minden kiskutya, későbbiekben ez átmegy nála egyfajta kimért, már-már önelégültnek tűnő viselkedésbe.

Az, aki nem ismeri közelről ezt a fajtát, egyenesen ridegnek, kerti dísznek is bélyegezheti. Azonban a csau szíve hatalmas, de azt csak 1-2 ember képes megmelegíteni általában. A család többi tagját, a gyerekeket pedig inkább csak, mint „ottlakó személyt” tekintheti. (persze kivételek vannak és erősítik a szabályt.)

Azonban hőn szeretett gazdájától sem azt várja el a csau csau, hogy naphosszat dögönyözze. Sőt, vétek lenne ettől a fajtától azt várni, hogy ragacsként a gazdán csüngjön, és mindenhová kövesse a lakásban, udvaron.

Ő inkább az a típus, aki szemmel szereti követni a gazdát, és megvédeni, ha úgy hozza a szükség. Kénye -kedve szerinti oda bújásával pedig lekenyerezi a gazdáját teljesen.

A területvédő hajlama igen erős, azonban feleslegesen nem szokott ugatni. Idegenekkel szemben tartózkodó, de akár rossz nevelés esetén „harcias” is lehet. Úgyhogy nevelésre igencsak szüksége van.

A kutya iskola sztárja nem ő lesz, így ha ilyen irányú ambícióid lennének, a csau nem a te fajtád lesz. Bár alapvető feladatokat, trükköket megtanul, mert eszes jószág, a napi tréningezés nem lesz a fogára való. Szintén jellemző rá, hogy az erőszakos, agresszív neveléssel nem fog előrébb jutni a gazdi. Viszont mivel nem extrémen játékos fajta, valószínűleg a pocakjánál fogva fogja tudni a gazda a legkönnyebben megfogni. Így lehet együttműködést kicsikarni belőle.

csau

Ez a közepes termetű fajta nem igényel azonban napi több órás mozgatást. Bőven megelégszik a napi 30-60 perces könnyedebb sétákkal, lakásban tartás esetén.

Ha kinti kedvencként tartjuk, akkor azért igyekezzünk naponta szintén egy rövidebb sétát neki kerten kívül biztosítani, hogy kellő mértékű ingerek érjék. Azonban a hatalmas bunda miatt, nyáron ez csak az esti órákban történjen.

Hűséges, és egygazdás mivolta miatt, ha új gazdához kerül, nagyon nehezen birkózik meg a helyzettel. Sok idő és türelem szükséges ahhoz, hogy újra kötődni tudjon. Főleg akkor nehéz a helyzet, ha az előző gazdi nem fordított elég figyelmet a korai nevelésére, vagy esetleg viselkedésbeli problémái vannak a kutyának. A Noé állatotthon Csau csau fajtamentése éppen ezért próbál az ilyen nehéz sorsú állatoknak segíteni az új otthon megtalálásában.

Ideális gazdi lennél egy csau csau kutya számára?

A fentiek alapján össze írtuk, hogy milyen az ideális gazdi a csau csau kutya számára. Első kutyának különösen nem ajánljuk, hiszen dominanciára és makacsságra való hajlama miatt nehéz típusnak mondható.

A csaus családban lehetőleg nincs, vagy már idősebb (8+) gyerkőcök vannak, akik tisztában vannak azzal, hogy bár plüss kutyának tűnik a csau, nem az.

A tökéletes csau család szeret a szabadban sétálni a kutyával, de nem tervez hatalmas túrázásokat, tengeriparti nyaralásokat a kutyával.

A jó csau gazdi tisztázza a kutya helyét a családban, nem enged makacsságának, de tiszteli azt, hogy egy önálló gondolatokkal rendelkező kutyája van.

Az alap fontos dolgokat, mint ül- fekszik-marad megköveteli. Azonban nem várja el a kutyától a csau gazdi, hogy pörögjön, piruettezzen és folyton megfelelni vágyjon a jószág.

És mivel egy hatalmas bundás jószágról beszélünk, így az ideális gazdi tisztában van azzal, hogy heti rendszerességgel nagy munkának néz elébe a szőrzet rendbetétele kapcsán. Ezt pedig érdemes kiegészíteni azzal, hogy rendszeres kutya kozmetikába is eljuttatjuk a kutyust, ahol alaposan meg tudják fürdetni, szárítani, és kifésülni. Ez pedig egy ilyen bundás eb esetén elég költséges művelet tud lenni, így ezzel is számolni kell.

csau-csau

A fajtára jellemző néhány betegség, amely komoly költségekkel járhat. Erre is fel kell tehát készülnie a leendő tulajdonosnak ezen dús bundijú kínai kutyafajta esetén.

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy márpedig neked ez a szőrös nyugodt mackó kell, akkor nézzük tovább, miről is kell tudnod még.

Hogy néz ki a csau-csau?

A csau egy nagyon egyedi kinézetű kutya, amelyet nehéz lenne másikkal össze téveszteni. keleties szeme, apró kicsi felálló füle, és egészen széles fej jellemzi.  

Apropó csau csau színek.
A csau csau fehér, fekete, krém, vörös vagy kék lehet. És létezik a rövidebb, és a hosszabb szőrű (ez az ismertebb) változat ezen kutyák között.
Azonban mindegyik típus orra fekete.

Leghíresebb egyedisége az a különleges nyelve és ínye. Ugyanis a szájpad és a nyelv kékeslila, kékesfekete. Ez a fajta második legnagyobb jellegzetessége, a hatalmas oroszlánszerű bunda mellett.  A másik cukiság ami még jellemzi ezt az egyébként méltóságteljes fajtát, az a kicsi, zárt, kerek úgynevezett macskamancs.

A hosszú, egyenes szőrzetű farka magasan tűzött a csau csaunak.

A csau marmagassága 45-56 cm, így a közepes termetű ebek közé tartozik. A súlya azonban nem épp pillekönnyű. Vaskos testalkata miatt súlya 20 27 kg között mozog. A gyakorlat azt mutatja, hogy ez az éber házőrző 10-14 évig lesz a társa a gazdának. Úgyhogy hosszú távon kell számolnunk a bunda kefélés témájával.

Honnan is ered a kéknyelvű kutya? Azaz a csau története következik

A kutatók sokáig úgy hitték, hogy ez a karakteres kutya fajta kínában alakult ki. Azonban ez a származási hely tévesnek bizonyult, ugyanis szibériai ősi eredete van.. Innen is jön különleges dús szőrzete és megjelenése.

keknyelvu-kutya

 De már az ókorban megtalálható volt az eredeti csau Kína, Mongólia, Tibet területén. A templomok őrzésére, illetve vadász és őrkutyaként is használták.

A fajta a 19. században érkezett európába, ahol eleinte igazi cirkuszi látványosságnak számított. (még az angol Viktória királynő is kapott egy csau csau egyedet). A fajta még ma is egyfajta státuszszimbólumként van jelen, és „szerencsére” nem tartozik a nagyon felkapott fajták közé. Így a szaporítók és felelőtlen tenyésztők száma csekélynek mondható.

Érdekesség: Sigmund Freud és Elvis Presley is a fajta kedvelői közé tartozott és tartottak több ilyen kutyát is.

A csau szó neve egyébként azt jelenti hogy ínyencség.(olykor a szegényebb kínai réteg fogyasztotta ezen kutyákat az éhínség során)

A chow chow ápolása, etetése

Az aki ezzel a fajtával szemez, bizony egy dologban biztos lehet : sokat fogja a kutyáját fésülni, és eszméletlen sokat tud vedleni ez a kutyus.

A fésüléshez már a fiatal kölyök kutyákat is hozzá kell szoktatni. A bundát a tövéig teljesen át kell kefélni, egy úgy nevezett tükrös kefével, mint amilyen a Trixie flexibilis keféje. Még a rövid szőrű csau ápolása is legalább kéthetente egyszer történjen meg. Vedlési időszakban ez heti 1-2 alkalomra gyarapodjon.

chow-kutya

A fajta hajlamos a rasztásodásra, a hotspot kialakulására, így semmiképp nem szabad elhanyagolunk a szőrzetének ápolását.

Viszont mivel nagyon lassan szárad, bepállhat, otthoni fürdetését nem nagyon javasoljuk csak ha muszáj. A kutya kozmetikában nagyon alaposan, egy erős szárítógéppel könnyebben megoldják.

A szeménél gyakran csipásodik, így azt is naponta töröljük át neki. A talppárnák közül a túlzott szőrt ki szükséges vágni, hogy kényelmes maradjon a kutya számára a járás.

És mi kell hogy kerüljön egy érzékeny csau pocakba?

A fajta kialakulása miatt a legtöbb tenyésztő azt ajánlja, hogy kerülje a csau gazdi a túlzottan magas hústartalmú tápokat. De mivel étel allergiára hajlamosabbak, így érdemes kerülni a csirkét, gabonát.

És most nézzük végig korcsoportonként a Petguru ajánlásokat.

Kölyök korban

 • A prémium kategória: kölyöktápként szívesen ajánljuk a Panzi next puppy bárányos halat tápját.Ez kis szemcséjű, és teljesen megfelel a fenti kritériumoknak.
 • Szuper prémium eleség :Ha pedig nagyobb szemcsés tápot szeretnénk, mert mondjuk habzsol a kutyánk, akkor a Brit Care Junior lazacos kölyök tápját tudjuk ajánlani. Ez szénhidrát forrásként burgonyát tartalmaz az ízletes és szőrtápláló lazac mellett.
csau-kolyok-kutya

Felnőtt korban

A felnőtt kutyusok nem igényelnek szintén túl erős, zsíros tápokat, mivel nem kifejezetten sportos típusok.

 • Prémium választás: Mi jó szívvel ajánljuk a halas tápokat, mint pl. a Happy Fit professional plus fish-rice tápját, amely gazdaságos 18 kg-os csomagban elérheőt.
 • Minőségi választás: A Prestige mono salmon tápját is ajánljuk, amelyek gazdagok omega 3 és 6 zsírsavakban. Mindemellett nem túlzottan erős táp.
 • +1 alternatíva : A Happy&fit superior kacsás tápját pedig akkor ajánljuk, ha nem rajong kifejezetten a halért a csau kutyád.

Idősebb korban/ elhízás esetén

Miután nem egy túl hiperaktív fajta, és a nagy bunda ápol és eltakar, sok csau erősen gömbölyded. A számukra érdemes light/ senior tápok közül válogatni.

 • Pénztárcabarát eleség: Susa Senior / light 20 kg-os változata nagyon gazdaságos választás, amely az átlagos kutyosok számára akik nemalllergiások, rendkívül jól szerepelt.
 • Szuperprémium változat: Az Orijen senior tápjával nem nyúlsz mellé. Csirke, pulyka és különféle halak ízletes kombinációjával készült receptúra.

A chowchow betegségei

Sajnos ennek a csodás ősi fajtának is meg vannak a rá jellemző betegségei, amelyek a leggondosabb szelekció mellett is megjelennek.

Az egyik leggyakoribb probléma talán a szemhéj befelé fordulása, amelyet entropiumnak nevezünk, és csak műtéttel javítható.

Emellett gyakori betegség a csauknál a csípő és könyök ízületi diszplázia. Ezt azonban szűréssel szükséges a tenyésztőknek vizsgálnia, és kizárni a tenyésztősből a terhelt csau csaut. Ezért is javasoljuk, hogy papírok nélküli kedvencet ne vegyünk meg!

Ugyanis a diszplázia komoly fájdalmakkal járó mozgásszerv rendszeri betegség. Ez ugyan javítható ízületvédő készítmények adásával, de teljesen csak drága műtéti eljárással gyógyítható.

fekete-csau-csau
fotó: akc.org

A gyönyörű, hatalmas bunda a csau csaunak egy veszélyt rejthet: a hőgutát. Azaz felejtsük el, hogy nyáron akár 5 percre is a kocsiban hagyjuk, vagy árnyék nélküli kertben tervezzük a tartását.

De itt és most megemlítjük: tilos a hosszú szőrű bunda rövidre nyírása! A kettős szőrzetű fajtáknál, mint amilyen a csau is, tilos a géppel rövidre nyíratás! Egyrészt a bundának fűtő és hűtő funkciója is van, másik részt kialakulhat náluk a nyírási alopacia-nak nevezett tünet. Ez nem más, mint hogy foltokban vagy éppen sehogy nem nő vissza a kutya szőre. A csóri állat pedig úgy fog kinézni, mintha megtépázta volna egy mosómedve.

Nagyon jó szolgálatot tesz viszont egy szuper hűtőmatrac, amely segíti a kutya kényelem érzetét a meleg napokon.

A csau egy nagyon szerethető, önálló kutya, akit macska jelleme miatt kell imádni. A gazdája iránt nagyon hűséges, éber házi kedvenc. A megfelelő gazda mellett biztos, hogy ragyogni fog. De a gazda is kitűnik majd a tömegből ezzel a hatalmas sörényű kínai kutya fajtával.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Köszönjük a vissza jelzését! Részvétünk a vesztesége miatt. Ha újból lesz kutyusa, biztosan körültekintőbb lesz majd vele, illetve ha bármilyen témában segíthetünk, keressen minket bátran!

Márton Karolina
2022-06-20 09:44:32

Szia! Teljesen igaz amit írtál, sajnos a hőgutáról későn tudtam, hogy létezik...😞 Tavaly nyáron meghalt az 5 és fél éves csaunk, minden nyáron kint volt, és nem tudtam, hogy már nagy a baj nála....😞😞😞 Persze 36 fok sem volt eddig......! Erről sokkal többet kellene írni, főleg ezeknél a kutyusoknál, és a megelőzési praktikákról is! Köszönöm.

Ancsa
2022-05-17 20:11:35

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 4
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
-5%
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 2
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 10.936 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 6
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
9.980 Ft - 10.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Mit nem ehet a kutya- Hoztunk egy részletes listát a kutyagazdiknak!
KUTYA MAGAZIN

Mit nem ehet a kutya- Hoztunk egy részletes listát a kutyagazdiknak!

Nagyon sok gazdit érdekel, hogy mit ehet a kutya és mit nem ehet a kutya. Éppen ezért hoztunk egy elég részletes bejegyzést erről a téma

Elolvasom
A ragdoll macska - Ölelnivaló babacica?!
MACSKA MAGAZIN

A ragdoll macska - Ölelnivaló babacica?!

Következzen egy igazán cuki és gyönyörű, kerek szemű óriás, akinek csak a szeme hűvös.Kedves olvasónk! Bevezetőnkben nem véletlenü

Elolvasom
Szumátrai díszmárna
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Szumátrai díszmárna

A szumátrai díszmárna, tudományos nevén barbus tetrazona, vagy puntigrus tetrazona meglepő módon Ázsia, azon belül is Szumátra és Borneó

Elolvasom
Petguru logo