Amerikai bully – egy igazi csupaszív izompacsirta

Egy újabb meg nem értett szépséget üdvözölhetünk az amerikai bully személyében. Pedig hiszed vagy sem, kedves gazdi ez a fajta tudod mire lett megalkotva? Kifejezetten arra, hogy a családok hűséges társa és a gyerekek igazi mókamester játszótársa legyen.

Egy végtelenül hűséges kutyus, aki nem válogat, ha szeretet-osztásról van szó. Legyen gyerek, felnőtt, sőt akár más háziállat, ő elfogad mindenkit. Ismerjük is meg ezt a csupaszív izomkolosszust, akit érdemes nem a külseje alapján megítélni.

Tartalomjegyzék:

Milyen típusokkal találkozhatsz az amerikai bully ebek között?

Így neveld az amerikai bully kölyök pajtidat

A felnőtt american bully fajtaleírás

A bully tartása és ápolása

A bully kutya története

Az amerikai bully betegségei

Az amerikai bully etetése

Milyen típusokkal találkozhatsz az amerikai bully ebek között?

A kutyafajták között az amerika bully igazán fiatalnak számít, amelyről később még részletesen beszámolunk. Eme zsenge kornak köszönhetően többféle változatban, szám szerint 6-ban tenyésztik ezt a testes szeretetbombát. Hivatalosan 4 féle testméretet ismernek el. 3 magasság pedig nem került be a kutyafajták nagykönyvébe.

bully-xl

Íme a bully mérettáblázat. Haladjunk szépen sorjában a kisebbektől az óriásokig. Nem hivatalos típusként első a sorban a Micro bully. Azért ne tévesszen meg senkit a név. Az american bully micro változata a maga 33-36 centis marmagasságával azért szélességben hozza a klasszikus zömök bully testalkatot.

Az ő természetük inkább hasonlít a távoli rokon, francia bulldog habitusához. Azaz ők az igazi bohócok a csapatban. Játékos és kedves jellemükkel még azoknak a szívét is megolvasztja, akik hallani sem akarnak az amerikai kutya címszereplő változatáról.

Eggyel nagyobb méret az amerikai bully pocket változata. Napjainkban ez a csak neve alapján zseb-méretű eb a bullyk között a legnagyobb kedvenc lett. Méretét tekintve pedig a pocket bully 36-40 centis marmagassággal büszkélkedhetnek. Ahogy azt nem győzzük eleget hangsúlyozni, a népszerűségnek bizony ára van. És ezt az árat az american bully pocket esetében is a kutyák fizetik meg. Hiszen a nem hivatalos, felelősségteljes tenyésztői helyekről származó american bully pocket eladó kiskutyák komoly betegségekkel, rossz körülmények közül kerülnek ki.

amerikai-bully-elado

Viszont egy igazi tenyésztőnél a kis kutyák és a szülők is minden földi jóban részesülnek. A finom és egészséges falatok mellett a gazdijaik minden kötelező oltással és egyéb kezeléssel ellátják őket és a különféle betegségek sem jelennek meg náluk.

A következő a buli kutya, ha úgy tetszik alapváltozata a standard bully. Neki és az összes típusnak széles mellkasa és lefelé lejtő hátsó fele van. A hivatalos szervek csak az izmos testfelépítést fogadják el, ez az eb nem ereszthet pocakot.  Ez a tömör gyönyör pusziosztó 41-51 centis magassággal poroszkál családjuk környezetében.

Az amerikai bully classic változata a standard fajtával azonos méretekkel rendelkezik. Viszont nem annyira robosztus, hanem inkább atletikusabb alkat.

american-bully

Egy újabb nem hivatalosan elismert típust üdvözölhetünk az amerikai bully extreme fajtájában a pocket bully kutyihoz hasonlóan. Magasságban szintén hasonlít a standardhez, de széltében jópár centit ráver társára. Sőt még jóval izmosabb is, de kedvességében hasonló kvalitásokkal rendelkezik.

Üdvözöljük a csapatban az amerikai bully xl ebet is. A magassága valamivel nagyobb, mint az elődeié, hiszen akár az 54 cm méretet is elérheti. A földszintesebb változathoz hasonlóan a bully xl is sok rajongó kedvence. Így sok amerikai bully elado hirdetésben szerepel xl amerikai bully.

A lista végén pedig nagy testével ott kocog az amerikai bully xxl szintén nem hivatalos fajtaként. Eggyel kisebb xl bully rokonához hasonlóan őt is sokan keresik, bár kis hazánkban még nem túl sok xxl bully eladó tenyésztő található.

Méretükben sokfélék lehetnek az american bull kutyusok. A színük azonban az albínó és a merle kivételével szinte bármilyen lehet. Ezt cikkünk képein is végig megcsodálhatod. A következő fejezetekből pedig megtudhatod, hogy milyen is valójában ez a finoman szólva is félreértett négylábú.

Így neveld az amerikai bully kölyök pajtidat

Ember legyen a talpán az, akinek egy 3-4 számmal nagyobb bőrű és ráncos pofijú bully kiskutya láttán nem hagyja el a száját egy Óóóóó de cuki megjegyzés. Ha pedig nem akarja szétsimizni és puszilgatni, akkor hatalmas az önuralma. E sorok írójának, ha kiskutyáról van szó, akkor bizony kevés.

Felnőtt korára egy icipicit veszíteni fog a szépségéből, de cuki, kedves és imádnivaló természete élete végéig megmarad. És még az sem fog elmúlni nála, hogy imádja és körülrajongja a családja minden tagját.

amerikai-bully-kolyok

Persze van még egy-két dolog, ami a szívük csücske. Legyen szó egy testesebb amerikai bully xl vagy egy kisebb változatról, rágni nagyon szeretnek. Na meg természetesen a pocakjukat. Hiszen ezt a csodálatos testet bizony nem a szél hordta össze. Van benne persze egy jó adag genetika is, de a finom falatok imádata is rátesz egy lapáttal.

A rágóbajnokságnál maradva, azért ezt a tulajdonságot nem árt komolyan venni. Hiszen itt nem átlagos rágóképességekről van szó. Úgyhogy, ha egy xxl bully vagy bármely más méretnek rágókát keresel, egy igazán strapabíró változatban gondolkodj. A játékokat nem kímélő fogacskáknak külön szekcióval készültünk erős és tartós szórakoztató portékáink között.

A játékok beszerzése után pedig azért lesz még egy kis dolgod. Elsőként szoktasd hozzá édespofa bully babádat a társasághoz. Hiszen benne annyi szeretet lakozik, hogy butaság lenne csak magadnak megtartanod. Hiszen legyen szó emberekről és állatokról, az ő szeretetéből mindenkinek jut. Hiszen ő más állatokkal is nagyon jól elvan. De erről majd később.

Mi itt a Petguru magazinjánál arra törekszünk, hogy minden gazdi életét megkönnyítsük. Így a kölyökkutyásoknak is készítettünk egy bejegyzést Kutyanevelés, de hogyan? címmel. Persze, ha tapasztalatlan vagy a kutyák világában, mindenképpen keress fel egy kutyaiskolát.

A felnőtt american bully fajtaleírás

A boldog és gondtalan gyermekévek bemutatása után következzen a felnőtt bully jelleme. Ahogyan fentebb bemutattuk vannak különbségek a fajta méretében. Néhány esetben pedig a jellemük sem egyforma.

A micro és a pocket bully természete kicsit másabb, de annál cukibb, ahogyan ezt már fentebb említettük. Ők valamivel mozgékonyabbak is mint a méretesebb american bully xxl. Így bejegyzésünk ezen szekciójában inkább az american bully alaptermészetét szeretnénk bemutatni.

amerikai-bully

Elragadó tulajdonságaikban azonban mindannyian egyformák. Egy családnak igazi áldás egy ilyen négylábú, hiszen a marcona külső ellenére igazán kedves négylábú. A támadások helyett maximum annyira számíts eme robusztus vakkantótól, hogy kutyanyálban fogsz úszni a sok puszitól. Vagy esetleg rád ugrik egy nagyobb szeretetroham alkalmával.

Ahogyan azt már fentebb is bemutattuk ez az eb, legyen xxl bully, vagy egy pocket az emberekkel kedvesebb nem is lehetne. Kis túlzással úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez a kutya az orra hegyétől a farkincája végéig cuki. Hűsége és odaadása családja iránt rendíthetetlen. Ő ugyanis azért él, hogy kedveskedjen és örömöt szerezzen szeretteinek.

Egy igazán életteli eb, aki megjelenése ellenére szelídebb nem is lehetne. A falkáján kívül eső tagokkal is barátságos. Legyen szó felnőttről vagy gyerekről, ő nem válogat. Ennyi szeretetből jut mindenkinek. Kedves természete mellé pedig még jóadag ész is társul, aki még tanulni is szeret.

elado-amerikai-bully-kolyok

Egy jólnevelt, szocializált buli még a többi kutyák és háziállatok között sem lesz domináns. Velük is leginkább a szeretet nyelvén kommunikál. Viszont a családjáért, ha kell tűzbe is menne. Védelmező erejéhez pedig óriási fájdalomküszöbe is hozzájárul. Ami valljuk be, akkor is jól jön, amikor a gyerekek húzzák-nyúzzák ezt a szelíd izompacsirtát.

Ezt a fajtát, amely az amerikai bulldogok képviselője ugyanis kifejezetten kísérő és családi kutyák szerepére alkották meg. Hiszen benne van a pitbull terrier magabiztossága és a hűsége. És nem nélkülözi a staffordshire terrier barátságos és társasági lény mivoltát sem.

Viszont az őseire egykoron jellemző agressziót, ha keresnéd sem találod meg benne. Maximum a fajtársaival szemben viselkedhet durvábban, de azt is csak akkor, ha veszélyben érzi magát vagy a családját.

A bully tartása és ápolása

Az amerikai bully egy nagy családban, szerető környezetben érzi magát a legjobban. Nála a magányos élet nem opció, hiszen ez az eb a családjáért él és azért, hogy boldoggá tegye őket. Így, ha például egy telep őrzésére keresel kutyát, akkor semmiképp se ezt a fajtát válaszd.

Bár igaz, hogy vastag bőrüknek köszönhetően kinti életmódban is szívesen tengetik napjaikat. De igazán bent érzik magukat a legjobban akkor, ha a gazdival és a családdal folyamatosan együtt lehetnek. És még csendesnek is számítanak fajtársaik között, azaz keveset ugatnak. Így szinte tényleg bármilyen környezetben és szomszédságban elvannak.

bully-kutya

Mozgásigény szempontjából nem tartoznak a hiperaktív fajták közé. Naponta elegendő számára fél- vagy egy óra mozgás. Ennyi mozgással tökéletesen karbantartja izmos, tömörgyönyör testét. És ő bizony az igazán alkalmazkodó fajták közé tartozik. Neki mindegy, hogy kirándultok, vagy csak otthon heverésztek, ő jól fogja érezni magát. Persze azért a kisebb változatokkal nem ajánlatos túlságosan komoly sportokat űzni.

A vízzel viszont egyik méretnek sincs gondja. Így akár törzsvendégek is lehettek az ország bármelyik kutyák részére fenntartott strandján. De akár az otthoni kutyamedencében is boldogan elpancsolhat a melegebb napokon.

xl-american-bully

Valamint néhány országban nem kívánatos ebnek számítanak, ezért, ha például közös utazást terveztek, akkor indulás előtt ennek érdemes utánanézni. Angliában például tilos tenyészteni őket. Sőt eme kutyáknak még a belépés sincs megengedve a szigetországba.

Azonban a classic, standard vagy xl bullykkal nyugodtan tervezhetsz akár hosszabb túrákat és még futást is. Persze ilyenkor is oda kell figyelni a fokozatosságra és a következetességre. Hiszen ahogyan nekünk, egy kutyusnak is illendő megfelelően hozzászoknia az aktívabb életmódhoz.

Most pedig egy kis ápolási infó

Az ápolási tudnivalók elején fontos megjegyezni laposabb arcberendezését és különleges vastag bőrét. Ezek miatt ugyanis ez az eb a meleget nehezen viseli. Így a kánikulában a sétákat időzítsétek a valamivel hűvösebb reggeli, illetve esti órákra. Ilyenkor jó szolgálatot tehet akár egy hűsítő matrac is. Ez a fekvő alkalmatosság súly hatására akár több órán át 5-10 fokkal hűvösebbet biztosít.

Következzenek a szőr-ápolási tanácsaink. Az amerikai bully a többi bulldog rokonához hasonlóan a következő szőrberendezéssel rendelkezik. Rövid, hegyes szőrszálaikat egész évben folyamatosan hullajtják. Vedlési időszakban azért persze komolyabban. Így egy kutyafésű, például egy Furminator hű társad lehet.  

Ráncosabb pofiberendezése miatt érdemes jobban figyelni a bully arcára és szemére, amelyet ajánlatos naponta áttörölni egy szemkörnyékápolóval. A Mybulldog természetes redő- és szemkörnyék ápoló tonikjával megszabadulhatsz a szemek váladékozásától és a bőrredők között megrekedt szennyeződésektől is.

Az american bully behatóbb ismerete után nézzük meg, honnan is származik ez a minden ízében szeretetgombóc négylábú.

A bully kutya története

Egy igazán fiatalnak számító kutyafajta címszereplő kedvencünk. Nem meglepő módon az USA-ból származik, annak is az afroamerikaiak által lakott területeiről. A tenyésztők célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan kutyafajtát, akiből hiányzik a pitbull brutál mozgékonysága. Emellett pedig egyáltalán nem dominánsak és nem is agresszívek.

Az első „tenyészpár” a 90-es években egy amerikai pitbull terrier és az amerikai staffordshire terrier. Ezután pedig rövid időn belül csatlakozott a bulihoz az amerikai bulldog is. A legendák szerint a pocket és a micro bully méreteiben közrejátszott a kisebb testű patterdale terrier is.

micro-bully

Igaz, hogy egy viszonylag fiatal kutyafajtáról van szó, a fajta mégis nagy utat tett meg ilyen rövid idő alatt. Hiszen a típus tenyésztése azt a célt szolgálta, hogy egy egykoron agresszív kutyafajtából is ki lehet tenyészteni egy igazán kedves és családbarát kutyát.

A bully kutyákat 2004-ben elismerte az American Bully Kennel Club, majd 2013-ban a United Kennel Club is. Korábban már említettük, hogy minden méretet nem ismernek el hivatalosan, de ami késik nem múlik. Ezek közül ugyanis például a micro exotic bully egyre népszerűbb. Szóval borítékolható a tény, hogy hamarosan ő is becsatlakozik a Kennel Club-ok tagjai közé.

Az amerikai bully betegségei

Mivel egy 30-40 éves fajtáról beszélünk, az amerikai bullyt még nem érte utol a túltenyésztés átka. De azért persze fontos, hogy jó helyről vásárolj, ha például xl bully eladó vagy eladó amerikai bully kölyök kiskutya a vágyad tárgya. A hivatalos helyekről származó kiskutyák szüleit sokféle betegségre szűrik. Így nem meglepő, hogy az american bully ára elérheti a 600 ezer Forintot is.

Íme azok a betegségek, amelyek előfordulhatnak egy bully kutyánál:

bully-kutya
 • szívproblémák
 • ízületi gondok
 • fülgyulladás
 • cseresznyeszem
 • pajzsmirigybetegségek
 • könyök- vagy csípődiszplázia
 • allergia
 • ataxia, amely egy 3-5- éves korban megmutatkozó genetikai, neurológiai betegség

Ahogyan már fentebb említettük egy bully esetében testfelépítéséből és erős izomzatából adódóan nagy hangsúlyt kell fektetni az ízületek védelmére. Így mindenképpen adagolj neki kúraszerűen évente 3-4 alkalommal valamilyen ízületvédő készítményt. Nagy kedvencünk az Aniflexi, amelyet kölyköknek és az idősebb ebeknek folyamatosan adhatod.

Az amerikai bully etetése

Ha ránézel erre a kutyára, akkor gondolom nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy a bully szereti a hasát. Testmérettől függetlenül. És ráadásul még bulldog típusú unokatesóihoz hasonlóan habzsolni is szeret. Emiatt alap kellékként ajánlunk egy evés lassító tálat vagy egy nagyobb Licki Mat-et. Kisebb testű bullyknál pedig érdemes eggyel nagyobb szemű tápot választani napi betevőként.

Ennél a fajtánál felnőtt korban azt tanácsoljuk, hogy minden méretnél nagyobb méretű ebeknek készült szárazeledelt adj. Igen még a micro bully-nak is. Kicsi korban viszont a kisebbek még kaphatnak kisebb falatokat.

bully-xl

A következő állítás azonban minden életkorra és változatra jellemző lesz. Címszereplő ebünk bizony nagy eséllyel lehet allergiás különféle összetevőkre az eleségében. Ez a legtöbb esetben lehet a csirke vagy a gabona. De gyakorlatilag bármilyen fehérjére vagy adalékanyagra jelentkezhetnek náluk allergiás tünetek. Ezt a betegséget behatóbban tanulmányozza a Kutyakajás egy korábbi cikke, melynek címe Hogyan ismerhető fel a kutya allergia?

Mit egyen egy micro pocket vagy egy pocket bully kölyök kutya?

Pénztárcabarát megoldásunk egy picurka micro vagy pocket bullynak a Panzi Fitactive Next Hypoallergenic Puppy Bites pocakbavalója. Ez a bárányos és halas táp ideális lehet a cseperedő bullyknak. Csirke és gabona nélkül készül probiotikummal, vitaminbomba áfonyával és ízületvédővel.

Ha pedig már kicsi korában is valami igazán húsos és csúcsszuper csemegét töltenél bullykád tálkájába, akkor próbáld ki a Taste of The Wild Pacific Stream Puppy változatát. Ettől a halas pocakbavalótól, amelyben még Omega-3-6 zsírsav forrás lazacolaj is van, nemcsak, hogy egészséges és erős, de még gyönyörű bundájú is lesz a kiskutyád.

Mi kerüljön a nagyobb kölyök, vagy egy bully xl tálkájába?

Ha egy pocketnél nagyobb fajtájú bullyba szerettél bele, akkor kölyökkorban neki a következőket ajánljuk. Itt is az árbarát változatnál kezdenénk, így a SullerZ Premium Hypoallergenic Puppy&Junior Lamb száraztápot mutatnánk be. Ez a teljes mértékben hazai finomság kizárólag természetes összetevőkből készül. Olyan ízletes hozzávalókból állnak az illatos tápszemek, mint a bárány, rizs, sok-sok rost és még ízületvédő is.

amerikai-bully

A szuperprémium brutál húsos tápok élvonalából pedig az N&D gabonamentes bárány- áfonya-sütőtökös változat lehet a nyerő nálatok. A természetes összetevőktől a te kiskutyád lesz a legszebb és legvidámabb a kutyafuttatóban, ezt garantálom.

Mit adjunk egy éhes felnőtt amerikai bullynak?

Ő elég gyakran lesz éhes, ezt elárulhatom. Viszont a te dolgod lesz az, kedves gazdi, hogy ellenállj a könyörgő bociszemeknek és csak a napi adagját add neki oda. Na jó, azért egy kis juti néha belepottyanhat a szájába.

A tányérjába viszont kizárólag minőségi eledel kerüljön. Fantasztikus ár-érték arányú falat lehet egy amerikai bully számára a Panzi Alice Professional Lamb&Pumpkin tápja. Ízletes báránnyal és sertéssel kutyusod jó kondiban lesz az már biztos.

A prémium vonalon kicsit feljebb lépve választhatod neki a Sam’s Field Adult Gluten Free Beef&Veal kutyaeledelt. A marha és a borjúhús biztosan elnyeri majd kutyuskád tetszését.

A szuperprémium kategóriából is van ám ajánlatunk. Ez pedig nem más, mint a nem kevesebb mint 50% hússal teletömött Carnilove Reindeer rénszarvasos száraztápja. Természetes forrásokból származó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ízületvédővel, gyümölcsökkel és zöldségekkel igazi izompacsirta lesz kutyuskád.

Ha cikkünk elolvasása után te is annyira beleszerettél az amerikai bullyba, mint mi, akkor azért előtte még mindenképpen tarts észben egy-két dolgot. Ez a kutya egy igazi négy lábon járó szeretetbomba, akinek családja közelsége mellett napi egy óra intenzív mozgásra is szüksége van.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?
KUTYA MAGAZIN

Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort. Az idős kutya betegségei odafigyelést igényelnek. Egy kutya bizony nagy f

Elolvasom
Kutya szívférgesség ellen: egyben minden tudnivaló
KUTYA MAGAZIN

Kutya szívférgesség ellen: egyben minden tudnivaló

Ma már nagyon sok gazdi tudja, hogy a kutya szívférgesség ellen tennie kell. De hogy mit is pontosan, megosztjuk cikkünkben! A szívférgess

Elolvasom
Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége

Bár az üzletekben külön akváriumban találjuk meg őket, nem külön faj, hanem csak egy tenyészváltozata a jukatáni fogaspontynak. A moll

Elolvasom
Petguru logo