Macska hasmenés? Mit tegyünk most?

Ez egy általános probléma minden macskatulajdonos életében. A legtöbb esetben kis gond, de sajnos lehet nagy baj jele is a macska hasmenés.

Egy macskás hölgy vagy éppen úr életében nem meglepő, ha megtörténik egy-egy olyan eset, ha hígabb a macska széklete. Bizonyos alkalmakkor csak egy egyszerű gond a ludas. Ilyenkor a probléma, a macska hasmenés is hamar megszűnik. Viszont, ha napokig fenn áll az a fránya beteg állapot, vagy gyakran felüti a fejét, akkor komolyabb gond is állhat a háttérben. Ilyenkor már szükséges állatorvoshoz fordulni, hiszen a gyakori híg széklet lehet egy komolyabb betegség tünete, amely legyengítheti cicuskánkat.

A hasmenés a bélműködés rendellenes működése miatt alakul ki cirmoskánknál. Azért lesz hígabb a kaki, mert így gyorsabban tud távozni a nem odaillő, esetleg mérgező béltartalom. Ebből lesz a csúnya szapora székletürítés, amely a leggyakrabban vízhez hasonlatos és egy napon belül sok-sok alkalommal kínozza a macskák pociját.

macska-hasmenes-ellen
ha hasmenése van a macskának – nem öröm sem gazdinak, sem állatnak

A legtöbbször ez maximum néhány nap alatt elmúlik, hiszen ennyi ideje van szüksége a macska szervezetének, hogy kiürüljön belőle a káros anyag, amely megfeküdte a pocakját. Na most pedig lássuk, hogy mik azok a nyavaják és bajok, amelyek hasmenést okozhatnak a nyávogó pajtikáinknál.

A macska hasmenés leggyakoribb előidéző tényezői

 • Tápváltás esetén különösen nagy esély van a macska lágy széklet problémára. Ez a leggyakoribb oka a friss hazahozott kölyök macska hasmenés tünetének.
 • Rosszat evett a macskusz. Megeshet, hogy véletlenül beszippantott valamilyen édességet, túl fűszeres maradékot, kutyakaki., Vagy valamilyen háztartási hulladékot, vagy megevett valami nem megfelelő dolgot az udvaron és ezért van a hasmenés macskáknál.
 • Mivel elég sok macska haspók hírében áll, az is megeshet, hogy túleszi magát és bizony ez is elcsaphatja a hasát. Ennek során is adódhat sok-sok emésztési bántalom.
 • Korábban adott gyógyszerek adása is okozhat hasmenést a cicusnál. A macska hasmenés antibiotikum vagy egyéb gyógyszerek vagy készítmények szedése után is gyakran jelentkezhet.
macska-hasmenes-antibiotikum
macska hányás hasmenés ellen mindenképp tenni kell
 • A tápváltás mellett attól is előfordulhat a baj, ha rossz minőségű tápot, konzervet, vagy zsíros, fűszeres házikosztot adunk a macskák részére. Ez az állat számára nem megfelelő, különösen tartózkodjunk tőle!
 • Lehet a gond táplálék allergia vagy étel intolerancia is. A kutyáknál is gyakori, de nyávogó lakótársaink is sok esetben allergiásak például a gabonafélékre vagy a csirkehúsra. Ilyen pedig számos eledel összetételében található. A krónikus hasmenés macska esetében szinte mindig a tápra való allergia gond körül keresendő.
 • Az emberekhez hasonlóan a macskák is szenvedhetnek lelki problémáktól. És bizony cica barátod is reagálhat úgy stressz esetén, hogy hasmenése lesz.

Ezek voltak a megbetegedés egyszerűbb okai. Ha ilyen gond van az otthoni macskabirodalomban, akkor annak a legjobb esetben pár nap alatt meg kell szűnnie. Ha a nagy- vagy kiscica hasmenés napokig tart, vagy esetleg macska véres széklet is megjelenik, akkor annak már valamilyen betegség lehet az oka. Ilyenkor mindenképp érdemes állatorvos irányába fordulni. Mi pedig megmutatjuk, hogy mely nyavaják lehetnek a csúnya emésztési baj hátterében.

A macska bélbaj súlyosabb okai

Ebben a rövidke fejezetben átvesszük hogy a macska hasmenés okai melyek lehetnek még:

 •  Valamilyen vírusos fertőzés esetén is gyorsan adott lehet krónikus bélbaj. Ez lehet fertőző májgyulladás, panleukopenia, parvo vagy corona.
 • Lehet a gond irritábilis bél szindróma, vagy lyukas bél szindróma.
 • Lehet még krónikus bélfertőzés kiváltó oka az is, ha kevés a gyomorsav a pocakban. Ez lehet például e.coli vagy szalmonella jele is.
 • Lehetnek a bélben bélparaziták. Ilyenek az egysejtű giardia, vagy a többsejtű ostor-, galand- vagy orsóférgek.

A Giardia fertőzés esetén gyakran látható tünet a macska veres szeklet. Ez a kicsi de bosszantó cica betegségek közé tartozó probléma. Mivel ráadásul a gazdira is átterjedő betegség. Szerencsére gyógyítható, egy hosszabb féreghajtó kúrával.

macska-probiotikum
macska hányás – őket is megviseli sokszor

Főleg májbetegség esetén gyakori, hogy a macska széklete sárga színű. Azonban nem ez az egyetlen tünete a májbetegségnek. Ugyanis amellett hogy a macskának megy a hasa, rossz kedvű, nyálkahártyái sárgásak, és érzékeny lehet tapintásra a hasa. Emellé macska barna hányás is társulhat. Ilyenkor a cica hasmenés ellen a legjobb amit tehetsz, hogy orvoshoz viszed, ahol gyógyszereket és infúziót is kaphat.

Utána javasolhatja az állatorvos speciális macska májbetegség táp adását ami csökkenti a máj terhelését.

Van még egy komoly betegség, amely viszonylag gyakori gond a bajszoskáinknál. Ez pedig a hasnyál mirigy gyulladás. Ennek egyik tünete az agyagszínű hasmenés. Ez a komoly gond lehet akut és idült probléma is. A macska betegségek hányás téma körénél is felmerül ez a betegség, mert az a második tünete általában.

Ilyenkor a hányás hasmenés ellen a legjobb amit tehetsz, ha azonnal orvoshoz viszed, aki vérvizsgálatok alapján megállapítja, hogy ez áll-e a háttérben. Majd ezután a megfelelő gyógykezelést fogja kapni. A hányás hasmenés kezelése otthon ilyenkor életveszélyes állapotba is hozhatja a cicádat, ha vakvágtában kezeled.

Ha vakkantó pajtid is van otthon, és macska hasmenes egyszerre jelentkezik azzal, hogy a kutya híg széklet tulajdonosa van, akkor nem ilyen betegségre kell elsőre gondolnod. Meg kell találnod a közös forrást, amely mindkét társállatod érinti. ( tehát ami a macska és kutya hasmenés tüneteket okozza) Ilyen pl mindketten ugyanabból az ételből kaptak.

Mit adjon a gazdi kiscicának hasmenés ellen? Megoldható kismacska hasmenés kezelése otthon önerőből?

Sajnos azt kell mondjam, hogy még csak meg se próbáld! A kölyök állatok nagyon gyorsan kiszáradhatnak így amíg te otthoni praktikákkal próbálkozol, lehet, hogy nagyobb gondot okozol, mint szeretnél.

Azonban most jön a turpisság. Sok cica stresszel, ha a gazdi elmegy dolgozni, vagy nyaralni. És némelyik cica szorulással reagál, némely lelki beteg macska pedig hasmenéssel azaz folyékony széklet szerűséggel. Ilyenkor próbáld meg kiengesztelni vagy lefoglalni őt.

Legyünk kreativak, vannak macska játékok házilag is, vagy nézz szét a Petguru széles kínálatában. A cicáknak sokszor nem kell sok. Egy cica játék házilag lehet akár egy kilincsre felakasztott madzag is. Persze figyeljünk a lenyelés veszélyre!

A lehetséges nyavaják bemutatásával remélem nem ijesztettünk meg túlságosan kedves cicagazdi. Mint láthatod nagyon sokféle macska betegségek hasmenés tünetet okoznak többek között.

Szeretnénk megnyugtatni, hogy ezek a betegségek állatorvosi felügyelet mellett kezelhetőek. A doktornéni vagy bácsi szakértő kezei alatt cicusod rövid időn belül újra régi szaladgálós, játékos vagy éppen kanapé/takaródísz önmaga lehet.

Úgyhogy megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel pikpakk orvosolható a nagy- vagy éppen kismacska hasmenés.

macska-hanyas-hasmenes
hányás ellen házilag is tehet a gazdi?

Ha pedig a fentebb említett egyszerűbb okok állnak a szapora macskavécé látogatás hátterében, akkor te is könnyedén kikúrálhatod miákoló betegecske kedvencedet. Lássuk is hogyan.

A nagy kérdés ? Mit adjunk a macskának ha megy a hasa? A tünet azaz hasmenés ellen házilag

Ha megtörtént a baj, vagyis megy a macska hasa, akkor az első és legfontosabb dolog nem más, mint a koplalás. Ez a legegyszerűbb módja a macska hasmenés kezelése házilag témában. Ez a macsekoknál is hatásos módszer, amely nagy eséllyel megszünteti a hasmenést.

Fontos megemlítenünk, hogy a cicusok esetében az ételmegvonás ideje maximum 24 óra legyen. Ez idő alatt viszont víz mindig legyen előtte. Hiszen a kiszáradás is éppolyan veszélyes rájuk, mint ránk is. Főleg, hogy a hasmenés macska pajtásunknál is rengeteg elektrolitot von el a szervezetétől.

A koplalás után a macska híg széklet elmúlásával bízzunk benne, hogy cicusunk farkaséhesen fogja várni a reggelijét vagy a vacsoráját. Így jelez a szervezet, hogy helyreállt az emésztés, minden kellemetlen tünet elmúlt az állat esetében. Ilyenkor azt ajánljuk, hogy ne térj vissza azonnal az eddig megszokott táplálék etetésére. Hiszen a megterhelt bélrendszert és a szervezet egészét fokozatosan kell visszaállítani a normál működésre.

A macska hasmenés diéta

Mi a legjobb módszer macska hasmenés ellen? Mit adjunk a macskanak ha megy a hasa ? Amit mi javaslunk a hasmenésből lábadozó macska etetésére az a következő. Ilyenkor szükséges a cicusnak egy kis ragacsosra főtt rizs egy kis főtt sárgarépával. Ha ezt elsőre ferde szemmel nézné a tálkájában, akkor az alacsony rosttartalmú mixet felturbózhatjuk kicsi főtt (szigorúan fűszer nélkül!) csirkemellel. ( Ez egyébként kutya hasmenés ellen is tökéletes erről bővebben ide kattintva is olvashatsz )

Ez a gyógy táplálék néhány napig adható a cica részére. Ha teljesen megszűntek a cica hasmenés tünetek és kezd gyógyulni a bélflóra, akkor akár vissza is állhatunk a már megszokott eledel készítmények adására.

macska-veres-szeklet
hasmenésre gyógyszer – kérdezd először mindig a dokit!

Hozzánk hasonlóan, ha elmúlik a hasmenés kiscicáknál vagy nagyoknál, a macsek szervezet is megtámogatható plusz vitaminokkal. Hiszen a káros bél baktériumok, vagy anyagok mellett a jó bacik is kiürültek a macska híg széklettel együtt. Így sokszor a gyógyszer hasmenésre egy egyszerű kis porocska lesz.. Lássuk is micsoda!

Erre a visszatöltésre szuper megoldás az Agroferm cat probiotikum és multivitamin por. Ez a szuper készítmény gyakorlatilag bármikor adagolható kúraszerűen is a macskáknak. De a legjobban egy bélfertőzés vagy egy gyógyszeres kezelése után fejti ki a hatását a probiotikum macskáknak. Egyszerűbb esetekben ez is bőven elegendő a cica hasmenés kezelése kapcsán. Mondhatjuk úgy is, hogy hasmenés ellen gyógyszer.

Csak egy kevés mennyiséget szórj a cicus eledelébe és várd a csodát. Macsekod egészsége hamarosan újra a régi lesz. Csupán csak annyira kell ügyelned, hogy felbontás után hűtőben tárold ezt a bélflóra gyógyító csodaszert.

Ha gyakori probléma a hasmenés cicáknál, akkor jó ha tartasz otthon ilyen esetekre pirulákat vagy pasztákat mint macska hasmenés gyógyszer kelléket. Ha a célod az egészséges macska széklet akkor próbáld ki a Vetgastril oldatot amely a gyomor és a bél nyálkahártyáját védi természetes hatóanyagaival.

Az optimális emésztés és az egészséges bélflóra és emésztőrendszer fenntartásához szükséges termékek és készítmények hatalmas kínálata található macska vitaminjaink között. Személyes kedvencünk a Gimcat sajtos multivitamin pasztája.

A macskának hasmenésre emberi gyógyszer ne adjunk, ha csak nem az állatorvos javasolja!

Hogyan kerülhetjük el legegyszerűbben a következő kellemetlen emésztési balesetet?

Hogy hogyan is? Ha nem komolyabb eredetű problémáról van szó, akkor nagyon egyszerűen. Sok-sok macsek tartozik az olyan állatkák közé, akiket a gyomrukon keresztül lehet megfogni.

Ezért arra kérünk téged, kedves cicagazdi, hogy ne feltétlenül mindig úgy mutasd ki a szeretetedet, hogy mindenféle “finomsággal” kényezteted macska pajtidat. Tehát a megszokott elesége mellett maximum speciálisan cicáknak készített jutalomfalatokkal kedveskedj neki. Főleg egy benti cica hasmenés tünetekkel nagyon kedvezőtlenül tud hatni a szoba illatlégkörére…

kiscica-hasmenes
kis macska hasmenés – gyakori probléma sajnos

Igyekezz mellőzni a zsíros, fűszeres házi falatokat. Ezzel nagy eséllyel cicusod emésztésének csak bajt okozol. Vagyis kezdődik az egész elölről. Újra előfordulhat a szapora alomlátogatás, diéta és így tovább? Ha pedig maga a cicus tápja vagy konzervje nem megfelelő neki, tehát akár allergiás annak valamely összetevőjére, akkor keresd meg a számára legoptimálisabb eleséget.

Keress minket bátran, segítünk megtalálni a cicus és a gazdi számára a legjobbat.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Serpa lazac - A narancs szépség
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Serpa lazac - A narancs szépség

Egy nagyon megnyerő külsővel rendelkező csapathalról van szó, akik közepes és nagyobb akváriumba is bátran ajánlunk már kezdőknek is.

Elolvasom
A guppi! A színpompás nagykedvenc?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása. Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy

Elolvasom
Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica
MACSKA MAGAZIN

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica

Gömbölyű arcával, dús bundájával, tömzsi lábaival már régóta az egyik legközkedveltebb macska fajtának tartják. És nem véletlenül!

Elolvasom
Petguru logo