A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben. Azonban mint minden ilyesmi problémánál, itt is az a legfontosabb, hogy minél előbb jusson el az állatorvoshoz a házikedvenc.

A macska szem anatómiája

Ahogy a mi, úgy házikedvenceink szeme is egy tökéletesen, az evolúció által megtervezett szerv. A legtöbb információ a szemünkön keresztül érkezik hozzánk a külvilágból, és jut el az agyba, további feldolgozásra.

Azonban egy rendkívül sérülékeny szervről van szó, így minél hamarabb jusson a macska állatorvoshoz, ha gyanakodik a gazdi valamilyen látószerv problémára. Nem szabad elbaggatelizálni tehát ha a macska szeme gennyes, vagy csipás a kiscica szeme. A legtöbb esetben a macska szem betegség könnyen kezelhető probléma, de jobb minél előbb szakszerű segítséget kérni.

Az alábbi képen, amelyet a kisallatdoki oldalán találtunk, látható a macska szeme és annak felépítése.

macska-szem-felepitese

Ez alapján a macskák szembetegségei a következő szervrészeket érintheti:

 • szemhéj betegségei
 • kötőhártya betegségei
 • szaruhártya gondok
 • szemcsarnok, szemlencse betegségek
 • sugár és üvegtest baj
 • szemfenéket érintő megbetegedés

A mostani kisokosunkban átnézzük a leggyakoribb dolgokat, amely okozhatja, hogy csipás macska van az otthonunkban. Nézzük tehát a cica szembetegségek listáját, avagy miért csipás a macska szeme.

Kötőhártya gyulladás macska esetén: mik a tünetek?

A kötőhártya egy laza, erekkel gazdagon átszőtt hártya, amely bevonja a szem fehérjéjét. Valamint a szemhéjak belső felszínét is.

Nem minden esetben a kötőhártya gyulladás okozza a szem könnyezése tünetet. Azonban ez is egy tünet lehet természetesen.
A másik gyakori tünet a hunyorgás, valamint az, hogy a szem fehérjéje kipirult.

macska-kotohartya-gyulladas
macska hunyorog

A cica vakarja, vagy tárgyakhoz dörzsöli a szemét, láthatóan fájdalmas a számára. Előfordulhat, hogy csak az egyik szem könnyezik eleinte, de később a másik oldalra is át terjed. A macska könnye csipája fehéres szürkés színű, vagy sárgás. 

Lehet, hogy a cica nem tudja teljesen kinyitni a szemét, esetleg teljesen is összeragadhat attól, hogy a macska könnyezik.

A macska kötőhártya gyulladás kiváltó okai

Ha a kiscica szeme gennyes – herpesz

A leggyakoribb macska szem gyulladás típusnak számít a herpesz vírus okozta szemgyulladás. Sokszor már újszülött kismacskák elkapják a fertőzést, még a macska szem kinyílása előtt (10-14. nap körül). Ilyenkor a szemhéjak mögött gennyes váladék halmozódik fel, amelyet ha nem kezelnek, akár végleges látáskárosodáshoz vezethet. Ez lehet úgy is hogy a macska egyik szeme könnyezik, de mindkét oldalnál is lehetséges.

Emellett okozhat felsőlégúti tüneteket is. Ez a leggyakoribb ok náluk, hogy ha gennyes a macska szeme illetve macska szeme váladékozik.

Felnőtt cica szeme könnyezik – clamidya , calici vírus

Ha ilyen fertőzésben szenved a cicusunk, akkor általában más, felső légúti tünetekkel is jár.

Ilyenkor orrfolyás, tüsszögés, láz, esetenként nehézlégzés is előfordulhat amellett hogy konnyezik a macska. A cica nyirokcsomói megduzzadhatnak. Akár kombinálódhat herpeszvírussal is, így egy nagyon hosszú lefolyású betegséget létrehozva.

csipas-macska
csipás macska

Macska szemgyulladás mélyebb rétegekben Uveitis

A belső szemgyulladás egy nagyon súlyos, akár vakságot is okozó egészségügyi probléma. A középső érhártyát érintő gyulladásról van szó. A tünetei eleinte a normál, egyszerű kötőhártya gyulladáséhoz hasonlóak.

Azaz fájdalmas, kipirult szem, hunyorgás és fokozott könnyezés jellemzi. Azonban megjelennek további tünetek, amely az állatorvos számára nagy diagnosztikai értékkel bír. Például fényre érzékeny lesz a cica szeme, megváltozhat a pupilla alakja, valamint a szivárványhártya színe is.

Ez a kórság általában másodlagosan alakul ki, valamilyen immunrendszert érintő megbetegedés mellett. Például fertőző hashártyagyulladás, macska AIDS, leukózis esetén. Ezért is fontos a cicáknak is védőoltást adni. Úgyhogy ha gyakori eset a macska gennyes szem otthon, érdemes ilyen irányba is vizsgálatokat tenni.

“A macska leukózis tünetei egyébként a következőek:

 • súlyveszteség,
 • gyengeség,
 • láz,
 • dehidráció (a szervezet folyadékvesztéses állapota),
 • felső légúti gyulladás,
 • kötőhártya-gyulladás,
 • hasmenés,
 • szájbeli fekélyek,
 • súlyos ínygyulladás”

Forrás: http://allatorvos.net/macskaleukozis/

macska-szemgyulladas
macska szeme könnyezik

A macska kötőhártya gyulladás kezelése

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, nagyon fontos megtalálni a kiváltó okot, hogy miért folyik a cica könnye. Azonban nem minden esetben egyszerű, hiszen a fentebb említett néhány vírus mellett lehet még bakteriális oka, gomba is. De akár ezek kombinációja is az oka a macska szem könnyezés tünetének. Ugye, hogy nem könnyű az állatorvos dolga? Nincs egyszerű válasz néha.

A dokink a biztosabb diagnózishoz vehet a kötőhártyáról mintát, amelyből egy úgynevezett PCR eljárással laborban ki lehet mutatni a pontos vírus. Azonban ez egy eléggé költséges laborvizsgálat.

macska-gyulladt-szem
Nem mindig az az árulkodó tünet, hogy csipás a macska szeme. A hunyorgás is gondot jelezhet.

Emiatt sok esetben az állatorvosok úgy döntenek, hogy egy széles spektrumú antivirális vagy antibakteriális szemcseppet használnak. Ezt sokszor kiegészítik szájon át való tablettával, immunrendszer erősítővel karöltve, mint pl. a DM Guard.

Egyéb macska szembetegség

Az, hogy csipás kismacska vagy idősebb cicus van otthon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak a kötőhártya gyulladás az oka. Hiszen sok-sok megbetegedés okozhat extra könnyezést.

A macska szem gyulladás, vagy éppen más, ezen fontos szervek részeit érintő betegségek  sokszor igen komoly, elhúzódó problémát okoznak. Némelyik akár műtétet is igényelhet, vagy a cicus vakságához is vezethet. Nézzünk meg néhány ilyen lehetséges dolog a macska szembetegségek közül.

Ha látszólag minden ok nélkül könnyezik a macska szeme : Vizes szem szindróma-genetikai ok

Vannak olyan cicafajták, amelyek az arc szerkezük miatt hajlamosak arra, hogy többet könnyezzenek és a cica szeme csipás legyen. Ilyen cica többek között a sziámi fajta, a perzsa fajta, vagy az ezek keveredéséből kialakult himalájai macskafajta.

cica-szeme-konnyezik
perzsa nyomott orra

Ha azt látod: hogy dorombolód szeme folyamatosan vizenyős, de semmilyen más tünet nem társul mellé, akkor valószínűleg a lapított arca miatti könnyfeltömörülés az oka. Ez egy örökletes cica szembetegség is lehet.

Szoktassuk meg a cicánkkal a napi szem körüli macerát,  amihez használhatunk állatbarát törlőkendőt, vagy speciális szemtisztítót is. Mi kifejezetten ajánljuk ehhez a kényes művelethez a Biogance Clean Eye termékét, amely hipoallergén teljesen.

A Petgurun természetesen széles kínálatban találod meg a macska ápolásához szükséges termékeket, nézz szét nálunk bátran!

csipas-a-macska
cica csipás szem

Mitől csipás a macska szeme még? Nézzük tovább a lehetséges okokat, és hogy ne legyen többé undi macska csipa.

Harmadik szemhéj elő esés

Fentebb már láthattátok a szem felépítését. Azonban az nem látszik rajta, hogy a belső szemzugban a cicáknak van egy harmadik szemhéja vagy más néven pislogó hártyája. Ennek szerepe van a könnytermelésben és a szem mechanikai védelmében is.

Azonban fertőzés, vagy fájdalom (pl idegen test esetén) előeshet ez a hártya. Ilyenkor azt látod, hogy az állat szeme felszínén egy fehéres rózsaszínes hártya van. Persze erős könnyezés is társulhat mellé illetve macska csipás szem is jelentkezhet. A macska szembetegségek képek között keresve gyakran láthatod ezt a kórképet.

macska-szembetegsegek
macska harmadik szemhéj

Symblepharon

Az egyik leggyakoribb kölyök macska szembetegsége típus. Ez a betegség leginkább a hosszan tartó kötőhártya gyulladás szövődményeképpen értelmezhető. A kiscicák kötőhártyája több helyen letapad, gátolja a pislogást, a szem mozgását, a könny kivezetését.

kismacska-csipas-szem
sokszor már ebben a korban is a kis macska szeme csipás

A fény útját elzárva akár vaksághoz is vezethet. Ez a leggyakoribb az újszülött cica betegségek között. Ha a kismacska szeme csipás, vagy kismacska szeme gennyes ez is szóba jöhet sajnos.

Szürkehályog

Leginkább idős macskák betegségeként ismert, mint ahogy embereknél is. A lencse elhomályosodásával jó szembetegség. (azaz macska homályos szem) Ilyenkor a fény nem jut el a szemfenékre, és így okoz látásromlást, vakságot okoz amellett, hogy könnyezik a cica szeme. (azaz a macska szeme csipás) Csak műtéttel gyógyítható sajnos az állat. Okozhatja még trauma, vagy nagyon ritkán genetikai ok is.

macska-szeme
sziámi macska is hajlamos a genetikai szürkehályogra

Zöldhályog

Egy egészséges cicaszemben a csarnokvíz folyamatosan termelődik és el is vezetődik. Azonban ha ez az egyensúly megbillen, és nem folyik el a csarnokvíz, akkor a szemben a belső nyomás megnő. A zöldhályog, vagy más néven glaukóma öröklődő betegség is lehet vagy más szembetegség következtében alakul ki.

Tünetei közé a könnyezés mellett a következő dolgok fordulnak elő:  
a kipirult fájdalmas szem, hunyorog, homályos szaruhártya és tág, fényre nem reagáló pupillák jellemző.

macska-szem
macska szem közelről

Traumás, sérülések

Ha cicánk a nagy rohangálás, vadászat közben neki megy dolgoknak, traumás sérülést is szenvedhetnek. És igen, akár a szemük világába is kerülhet egy tüskés bokorba való beugrás, vagy ha egymással verekednek, és az éles karmukkal egymás szemét megsértik.

De akár idegen tárgy, pl. egy toklász darabka is bekerülhet a cica szemébe, ami könnyezést, kipirultságot okoz. Így ha egyik napról a másikra jelentkező tünet az hogy könnyezik a macska egyik szeme, érdemes először mechanikai okokat keresni.

Ezen kívül még sok-sok betegség, vagy azok következménye okozhat cicáinknál könnyezést, vagy kötőhártya gyulladásra hasonlító betegséget. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy ha bármi rendelleneset tapasztalunk bajszos pajtásunkon, azonnal vigyük el kivizsgálásra!

Forrás egy része : https://www.thesprucepets.com/

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Hasvízkór
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Hasvízkór

Egy rettegett betegség, amely a rossz minőségű akváriumok legnagyobb ellensége. Nézzük meg részletesen a hasvízkór betegséget. Rengete

Elolvasom
Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész

Ez a színben talán kevésbé feltűnő garnéla faj az akvakertészek egyik kedvence, ugyanis rendkívüli hatékonysággal eszi meg az akváriumba

Elolvasom
A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük! Miért jó háziál

Elolvasom
Petguru logo