A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

A cicagazdik jól tudják, hogy bársonytalpú kedvenceink szívós jószágok. Azonban ha felüti a fejét egy egészségügyi probléma, akkor hosszú az út a gyógyulásig. A macskák esetében a szemproblémák gyakorta előfordulnak. Főleg a kinti, vagy kinti-benti macskák vannak kitéve nagyobb veszélynek azáltal, hogy nagyobb eséllyel találkoznak fajtársaikkal, vagy más állatokkal. A találkozások sokszor konfliktushoz vezetnek és egy jól irányzott csapástól a macska szeme könnyes is lesz. És ez csak az első tünete lehet egy nagyobb szemsérülésnek.

Persze a fizikai sérüléseken túl egyéb betegségek is állhatnak a tünetek mögött. Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben, kifejtjük, mitől könnyezik a macska szeme. Azonban mint minden ilyesmi problémánál, itt is az a legfontosabb, hogy minél előbb jusson el az állatorvoshoz a házikedvenc.

Tartalomjegyzék:

A macska szem anatómiája

Ebben a rövidke fejezetben átvesszük, hogy is néz ki a macska szem felépítése. Ahogy a mi, úgy házikedvenceink szeme is egy tökéletesen, az evolúció által megtervezett szerv. A legtöbb információ a szemünkön keresztül érkezik hozzánk a külvilágból, és jut el az agyba, további feldolgozásra.

Azonban egy rendkívül sérülékeny szervről van szó, így minél hamarabb jusson a macska állatorvoshoz, ha gyanakodik a gazdi valamilyen látószerv problémára. Nem szabad elbagatellizálni tehát ha a macska szeme gennyes, vagy csipás a kiscica szeme. A legtöbb esetben a macska szem betegség könnyen kezelhető probléma, de jobb minél előbb szakszerű segítséget kérni. Ugyanis lehetséges, hogy ez a macska szembetegség harmadik szemhéj vagy a macska belső szemhéj érintő probléma.

Az alábbi képen, amelyet a kisallatdoki oldalán találtunk, látható a macska szeme és annak felépítése. Az ő oldalukon találsz egyébként még olyan dolgokat is, mint a macska felépítése, hogy zajlik egy csipás szem kezelése a rendelőben. De még a kutya szembetegségek is szerepelnek bejegyzések között többek között. Szemészetben nagyon otthon vannak, úgyhogy ha a macska szeme piros, akkor ne a macska kötőhártya gyulladás kezelése házilag szavakra keress rá, hanem nyomás a Lőrinci állatorvosi rendelő!

macska-szem-felepitese
a macska szeme

Ez alapján a macskák szembetegségei a következő szervrészeket érintheti:

 • macska szemhéj betegségei (beleértve a macska 3. szemhéj betegségeit)
 • kötőhártya betegségei
 • szaruhártya gondok
 • szemcsarnok, szemlencse betegségek
 • sugár és üvegtest baj
 • szemfenéket érintő megbetegedés

A mostani kisokosunkban átnézzük a leggyakoribb dolgokat, amely okozhatja, hogy csipás macska van az otthonunkban. Nézzük tehát a cica szembetegségek listáját, avagy miért csipás a macska szeme.

Kötőhártya gyulladás macska esetén: mik a tünetek?

A kötőhártya egy laza, erekkel gazdagon átszőtt hártya, amely bevonja a szem fehérjéjét. Valamint a szemhéjak belső felszínét is.

Nem minden esetben a kötőhártya gyulladás okozza a szem könnyezése tünetet. Azonban ez is egy tünet lehet természetesen.
A másik gyakori tünet a hunyorgás, valamint az, hogy a szem fehérjéje kipirult.

macska-kotohartya-gyulladas
macska hunyorog

A cica vakarja, vagy tárgyakhoz dörzsöli a szemét, láthatóan fájdalmas a számára. Előfordulhat, hogy csak az egyik szem könnyezik eleinte, de később a másik oldalra is át terjed. A macska könnye csipája fehéres szürkés színű, vagy sárgás. 

Lehet, hogy a cica nem tudja teljesen kinyitni a szemét, esetleg teljesen is összeragadhat attól, hogy a macska könnyezik.

A cikkünk további részében azt részletezzük ki, hogy miért könnyezik a macska szeme, mi okozhatja, hogy hunyorog a macska, jó e a bórvíz macska szem betegségek esetén és hogy történik a macska harmadik szemhéj kezelése.

A macska kötőhártya gyulladás kiváltó okai

Ha a kiscica szeme gennyes – macska herpesz a leggyakoribb kiscica szemgyulladás okozó

A leggyakoribb macska szem gyulladás típusnak számít a herpesz vírus okozta szemgyulladás. Sokszor már újszülött kismacskák elkapják a fertőzést, még a macska szem kinyílása előtt (10-14. nap körül). Ilyenkor a szemhéjak mögött gennyes váladék halmozódik fel, amelyet ha nem kezelnek, akár végleges látáskárosodáshoz vezethet. Ez lehet úgy is hogy a macska egyik szeme könnyezik, de mindkét oldalnál is lehetséges. Ha a kismacska szeme gennyes, azonnal vigyük orvoshoz!

kiscica-szeme-gyulladt
kismacska csipás szem

Emellett okozhat felsőlégúti tüneteket is. Ez a leggyakoribb ok náluk, hogy ha gennyes a macska szeme illetve macska szeme váladékozik. Ez a fajta macska kötőhártya gyulladás emberre nem veszélyes. De azért a gyakori és alapos kézmosás nem árt!

Urbán legenda 1: macska kötőhártya gyulladás kamilla öblögetéssel elmúlasztható. Sajnos ez a régi tévhit a mai napig kőkeményen megvan. Azonban a kamilla szárító hatása miatt nem ajánljuk. Helyette jobb a langyos körömvirág tea a mosás és a macska szemsérülés kezelése műveletére. De természetesen ezek csak kiegészítő dolgok lehetnek, hiszen a macska kötőhártya gyulladás szemcsepp segítségével gyógyítható csak.

Felnőtt cica szeme könnyezik – clamidya , calici vírus

Észrevetted, hogy nagyon sokat könnyezik cicusod szeme, úgymond folyik a macska szeme? Ha ilyen fertőzésben szenved a cicusunk, akkor általában más, felső légúti tünetekkel is jár. Azaz gyakori a macska tüsszögés, a macska szem csipásodás mellett.

Ilyenkor orrfolyás, tüsszögés, láz, esetenként nehézlégzés is előfordulhat amellett hogy konnyezik a macska. A cica nyirokcsomói megduzzadhatnak. Akár kombinálódhat herpeszvírussal is, így egy nagyon hosszú lefolyású betegséget létrehozva. Ebben az esetben is, hogy ha a kiscica gennyes szem tünetet látjuk, haladéktalanul keressük fel az állatorvosi rendelőt!

Nézzük tovább, mi lapulhat még a macska szem váladékozás, és a begyulladt szem mögött!

csipas-macska
csipás macska

Macska szemgyulladás mélyebb rétegekben Uveitis

A belső szemgyulladás egy nagyon súlyos, akár vakságot is okozó egészségügyi probléma. A középső érhártyát érintő gyulladásról van szó. A begyulladt macskaszem tünetei eleinte a normál, egyszerű kötőhártya gyulladáséhoz hasonlóak, mint a fentebbi kiscica csipás szem probléma okozatnál.

Azaz fájdalmas, kipirult szem, hunyorgás és fokozott könnyezés jellemzi. Azonban megjelennek további tünetek, amely az állatorvos számára nagy diagnosztikai értékkel bír. Például fényre érzékeny lesz a cica szeme, megváltozhat a pupilla alakja, valamint a szivárványhártya színe is.

macska-kotohartya-gyulladas-kezelese-hazilag
a macska szemgyulladás kezelése dolgát hagyjuk állatorvosra

Ez a kórság általában másodlagosan alakul ki, valamilyen immunrendszert érintő megbetegedés mellett. Például fertőző hashártyagyulladás, macska AIDS, leukózis esetén. Ezért is fontos a cicáknak is védőoltást adni. Így kérlek NE böngéssz egyből a gyulladt szem kezelése házilag cikkek között. Úgyhogy ha gyakori eset a macska gennyes szem otthon, érdemes ilyen irányba is vizsgálatokat tenni. A kiscica szeme csipás lehet ugyanis ezen immunhiányos állapotok miatt.

“A macska leukózis tünetei egyébként a következőek:

 • súlyveszteség,
 • gyengeség,
 • láz,
 • dehidráció (a szervezet folyadékvesztéses állapota),
 • felső légúti gyulladás,
 • kötőhártya-gyulladás, csipas a macska
 • hasmenés,
 • szájbeli fekélyek,
 • súlyos ínygyulladás”

Forrás: http://allatorvos.net/macskaleukozis/

macska-szemgyulladas
macska szeme könnyezik

A macska kötőhártya gyulladás kezelése

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, nagyon fontos megtalálni a kiváltó okot, hogy miért folyik a cica könnye. Azonban nem minden esetben egyszerű, hiszen a fentebb említett néhány vírus mellett lehet még bakteriális oka, gomba is. De akár ezek kombinációja is az oka a macska szem könnyezés tünetének. Ugye, hogy nem könnyű az állatorvos dolga? Nincs egyszerű válasz néha.

A dokink a biztosabb diagnózishoz vehet a kötőhártyáról mintát, amelyből egy úgynevezett PCR eljárással laborban ki lehet mutatni a pontos vírus. Azonban ez egy eléggé költséges laborvizsgálat.

macska-gyulladt-szem
Nem mindig az az árulkodó tünet, hogy csipás a macska szeme. A hunyorgás is gondot jelezhet.

Emiatt sok esetben az állatorvosok úgy döntenek, hogy egy széles spektrumú antivirális vagy antibakteriális szemcseppet használnak. Ezt sokszor kiegészítik szájon át való tablettával, immunrendszer erősítővel karöltve, mint pl. a DM Guard. Ez nagyon hasznos egyébként nem csak a kismacska szemgyulladás esetén, hanem általános immunerősítőként is.

A macska szemgyulladás kezelése házilag nem kivitelezhető! Mindig hallgassunk az állatorvosunk tanácsaira!

Egyéb macska szembetegség

Az, hogy csipás kismacska vagy idősebb cicus van otthon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak a kötőhártya gyulladás az oka. Hiszen sok-sok megbetegedés okozhat extra könnyezést.

A macska szem gyulladás, vagy éppen más, ezen fontos szervek részeit érintő betegségek  sokszor igen komoly, elhúzódó problémát okoznak. Némelyik akár műtétet is igényelhet, vagy a cicus vakságához is vezethet. Nézzünk meg néhány ilyen lehetséges dolog a macska szembetegségek közül.

Ha látszólag minden ok nélkül könnyezik a macska szeme : Vizes szem szindróma-genetikai ok

Vannak olyan cicafajták, amelyek az arc szerkezük miatt hajlamosak arra, hogy többet könnyezzenek és a cica szeme csipás legyen. Ilyen cica többek között a sziámi fajta, a perzsa fajta, vagy az ezek keveredéséből kialakult himalájai macskafajta.

cica-szeme-konnyezik
perzsa nyomott orra

Ha azt látod: hogy dorombolód szeme folyamatosan vizenyős, de semmilyen más tünet nem társul mellé, akkor valószínűleg a lapított arca miatti könnyfeltömörülés az oka. Ez egy örökletes cica szembetegség is lehet.

Szoktassuk meg a cicánkkal a napi szem körüli macerát, ugyanis ez jól jöhet a macska gyulladt szem esetén. Ehhez használhatunk állatbarát törlőkendőt, vagy speciális szemtisztítót is. Mi kifejezetten ajánljuk ehhez a kényes művelethez a Biogance Clean Eye termékét, amely hipoallergén teljesen.

A Petgurun természetesen széles kínálatban találod meg a macska ápolásához szükséges termékeket, nézz szét nálunk bátran! Persze ezek a készítmények nem alkalmasak cica szemgyulladás kezelésére, mert azok csak orvosi vényre kaphatóak! Ezek csupán általánosan a macska szem tisztítása kapcsán használhatóak.

macska-szembetegseg-harmadik-szemhej
nem csak a macskáknál hanem a kutya szembetegségek között is gyakori a 3. szemhéj probléma

Ha a cica szeme gyulladt, valamilyen macskaszem betegség gyanúja áll fent, vagy a macska egyik szemére hunyorog, nehogy elkezd a te saját, régről maradt antibiotikumos szemcseppeddel kezelni! Ugyanis még többet árthatsz vele!

Mint ahogy olvashattad fentebb, a gyulladt szem többféle okból lehet. A kölyök macska szeme lehet vírustól és baktériumtól is gyulladt, úgyhogy jobb az ilyesmit a dokinénire hagyni.

Cikkünk csupán általánosan tájékoztató , hogy miért csipás a kismacska szeme, vagy hogy miért lehet macska szeme gyulladt.

Ha csipás a cica szeme, mindig első dolgod a rendelő felkeresése legyen! Hiszen a cicád szeme világa a legfontosabb!

Hiszen ahogy a gennyes ínygyulladás kezelése házilag nem lehetséges, úgy ezeket a szemet érintő dolgokat sem lehet némi kamillateás csöpögtetéssel megoldani. A macska szembetegségek kezelése azért ettől egy “picikét” bonyolultabb.

csipas-a-macska
cica csipás szem

Mitől csipás a macska szeme még? Nézzük tovább a lehetséges okokat, és hogy ne legyen többé undi macska csipa.

Harmadik szemhéj elő esés

Fentebb már láthattátok a szem felépítését. Azonban az nem látszik rajta, hogy a belső szemzugban a cicáknak van egy harmadik szemhéja vagy más néven pislogó hártyája. Ennek szerepe van a könnytermelésben és a szem mechanikai védelmében is.

Azonban fertőzés, vagy fájdalom (pl idegen test esetén) előeshet ez a hártya. Ilyenkor azt látod, hogy az állat szeme felszínén egy fehéres rózsaszínes hártya van. Persze erős könnyezés is társulhat mellé illetve macska csipás szem is jelentkezhet. A macska szembetegségek képek között keresve gyakran láthatod ezt a kórképet. De nem kizárólag náluk! Ugyanis harmadik szemhéj macska esetén, de kutya esetén is nagyon gyakori kórkép, vírusos megbetegedés esetén például!

macska-szembetegsegek
macska harmadik szemhéj

Symblepharon

Az egyik leggyakoribb kölyök macska szembetegsége típus. Ez a betegség leginkább a hosszan tartó kötőhártya gyulladás szövődménye képpen értelmezhető. A kiscicák kötőhártyája több helyen letapad, gátolja a pislogást, a szem mozgását, a könny kivezetését. Így alakul ez a fajta cica gyulladt szem és az, hogy csipás cica szeme van.

kismacska-csipas-szem
sokszor már ebben a korban is a kis macska szeme csipás

A fény útját elzárva akár vaksághoz is vezethet ez a kiscica gyulladt szem. Ez a leggyakoribb az újszülött cica betegségek között. Ha a kismacska szeme csipás, vagy kismacska szeme gennyes ez is szóba jöhet sajnos.

Szürkehályog

Leginkább idős macskák betegségeként ismert, mint ahogy embereknél is. A lencse elhomályosodásával jó szembetegség. (azaz macska homályos szem) Ilyenkor a fény nem jut el a szemfenékre, és így okoz látásromlást, vakságot okoz amellett, hogy könnyezik a cica szeme. (azaz a macska szeme csipás) Csak műtéttel gyógyítható sajnos az állat. Okozhatja még trauma, vagy nagyon ritkán genetikai ok is.

macska-szeme
sziámi macska is hajlamos a genetikai szürkehályogra

Zöldhályog

Egy egészséges cicaszemben a csarnokvíz folyamatosan termelődik és el is vezetődik. Azonban ha ez az egyensúly megbillen, és nem folyik el a csarnokvíz, akkor a szemben a belső nyomás megnő. A zöldhályog, vagy más néven glaukóma öröklődő betegség is lehet vagy más szembetegség következtében alakul ki.

Úgyhogy sajnos ez is lehet egy válasz a miért csipásodik a macska szeme kérdésre. A zöldhályog miatti csipás szem kezelése házilag? Felejtsd el, sajnos csak speciális szemcseppekkel és műtéttel javítható állapot.

Tünetei közé a könnyezés mellett a következő dolgok fordulnak elő:  
a kipirult fájdalmas szem, hunyorog, homályos szaruhártya és tág, fényre nem reagáló pupillák jellemző. De nem jár más extrém tünetekkel, mint pl. macska nehézlégzés, vagy hogy folyik a macska orra.

macska-szem
macska szem közelről

Traumás, sérülések

Ha cicánk a nagy rohangálás, vadászat közben neki megy dolgoknak, traumás sérülést is szenvedhetnek. És igen, akár a szemük világába is kerülhet egy tüskés bokorba való beugrás, vagy ha egymással verekednek, és az éles karmukkal egymás szemét megsértik. Ez egyébként nagyon gyakori probléma a kutya szemgyulladás esetén is.

De akár idegen tárgy, pl. egy toklász darabka is bekerülhet a cica szemébe, ami könnyezést, kipirultságot okoz. Így ha egyik napról a másikra jelentkező tünet az hogy könnyezik a macska egyik szeme, érdemes először mechanikai okokat keresni.

Sokszor azonban egy teljesen normális dologról van szó. Ez a macska szem barna váladék kombója. Ez, ha nem jár kipirult kötőhártyával, szimplán csak a szem öntisztítása miatt jelenik meg a szemzugban.

Ezen kívül még sok-sok betegség, vagy azok következménye okozhat cicáinknál könnyezést, vagy kötőhártya gyulladásra hasonlító betegséget. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy ha bármi rendelleneset tapasztalunk bajszos pajtásunkon, azonnal vigyük el kivizsgálásra! Hiszen ahogy a kutya szemgyulladás kezelése otthon nem lehetséges, úgy cica pajtásunk is orvosi segítséget igényel!

A Petgurunál tudjuk, hogy a macskák szeme egészségének megőrzése a legfontosabb. Vigyázzunk együtt ezekre a gyönyörű szempárokra!

Forrás egy része : https://www.thesprucepets.com/

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 27.198 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
-3%
 • 0
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
1kg - 30kg
 • Raktáron
1.648 Ft - 29.632 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.866 Ft - 12.626 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Gemon Barany+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.490 Ft

Ezeket olvastad már?

Díszhal betegségek kisokos
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Díszhal betegségek kisokos

Akváriumi halaink természetes környezetében is sokféle kórokozó veszélyezteti őket. Bár az akváriumok a természet leutánzása „kicsibe

Elolvasom
Kutya tüzelés – Itt a nagy, mindent egybefoglaló tudástár a Petgurutól
KUTYA MAGAZIN

Kutya tüzelés – Itt a nagy, mindent egybefoglaló tudástár a Petgurutól

Nagyon sok gazdi keres minket a kutya tüzelés témakörével kapcsolatban, ezért létrehoztuk ezt a részletes bejegyzést.Főleg az elsőkuty

Elolvasom
A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence
KUTYA MAGAZIN

A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ránc

Elolvasom
Petguru logo