A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben. Azonban mint minden ilyesmi problémánál, itt is az a legfontosabb, hogy minél előbb jusson el az állatorvoshoz a házikedvenc.

A macska szem anatómiája

Ahogy a mi, úgy házikedvenceink szeme is egy tökéletesen, az evolúció által megtervezett szerv. A legtöbb információ a szemünkön keresztül érkezik hozzánk a külvilágból, és jut el az agyba, további feldolgozásra. Azonban egy rendkívül sérülékeny szervről van szó, így minél hamarabb jusson a macska állatorvoshoz, ha gyanakodik a gazdi valamilyen látószerv problémára.

Az alábbi képen, amelyet a kisallatdoki oldalán találtunk, látható a macska szeme és annak felépítése.

macska-szem-felepitese

Ez alapján a macskák szembetegségei a következő szervrészeket érintheti:

 • szemhéj betegségei
 • kötőhártya betegségei
 • szaruhártya gondok
 • szemcsarnok, szemlencse betegségek
 • sugár és üvegtest baj
 • szemfenéket érintő megbetegedés

A mostani kisokosunkban átnézzük a leggyakoribb dolgokat, amely okozhatja, hogy csipás macska van az otthonunkban.

Kötőhártya gyulladás macska esetén: mik a tünetek?

A kötőhártya egy laza, erekkel gazdagon átszőtt hártya, amely bevonja a szem fehérjéjét. Valamint a szemhéjak belső felszínét is.

Nem minden esetben a kötőhártya gyulladás okozza a szem könnyezése tünetet. Azonban ez is egy tünet lehet természetesen.
A másik gyakori tünet a hunyorgás, valamint az, hogy a szem fehérjéje kipirult.

macska-kotohartya-gyulladas
macska hunyorog

A cica vakarja, vagy tárgyakhoz dörzsöli a szemét, láthatóan fájdalmas a számára. Előfordulhat, hogy csak az egyik szem könnyezik eleinte, de később a másik oldalra is át terjed. A macska könnye csipája fehéres szürkés színű, vagy sárgás. 

Lehet, hogy a cica nem tudja teljesen kinyitni a szemét, esetleg teljesen is összeragadhat attól, hogy a macska könnyezik.

A macska kötőhártya gyulladás kiváltó okai

Ha a kiscica szeme gennyes – herpesz

A leggyakoribb macska szem gyulladás típusnak számít a herpesz vírus okozta szemgyulladás. Sokszor már újszülött kismacskák elkapják a fertőzést, még a szem kinyílása előtt (10-14. nap körül). Ilyenkor a szemhéjak mögött gennyes váladék halmozódik fel, amelyet ha nem kezelnek, akár végleges látáskárosodáshoz vezethet. Ez lehet úgy is hogy a macska egyik szeme könnyezik, de mindkét oldalnál is lehetséges.

Emellett okozhat felsőlégúti tüneteket is.

Felnőtt cica szeme könnyezik – clamidya , calici vírus

Ha ilyen fertőzésben szenved a cicusunk, akkor általában más, felső légúti tünetekkel is jár.

Ilyenkor orrfolyás, tüsszögés, láz, esetenként nehézlégzés is előfordulhat amellett hogy konnyezik a macska. A cica nyirokcsomói megduzzadhatnak. Akár kombinálódhat herpeszvírussal is, így egy nagyon hosszú lefolyású betegséget létrehozva.

csipas-macska
csipás macska

Macska szemgyulladás mélyebb rétegekben Uveitis

A belső szemgyulladás egy nagyon súlyos, akár vakságot is okozó egészségügyi probléma. A középső érhártyát érintő gyulladásról van szó. A tünetei eleinte a normál, egyszerű kötőhártya gyulladáséhoz hasonlóak.

Azaz fájdalmas, kipirult szem, hunyorgás és fokozott könnyezés jellemzi. Azonban megjelennek további tünetek, amely az állatorvos számára nagy diagnosztikai értékkel bír. Például fényre érzékeny lesz a cica szeme, megváltozhat a pupilla alakja, valamint a szivárványhártya színe is.

Ez a kórság általában másodlagosan alakul ki, valamilyen immunrendszert érintő megbetegedés mellett. Például fertőző hashártyagyulladás, macska AIDS, leukózis esetén. Ezért is fontos a cicáknak is védőoltást adni. 

macska-szemgyulladas
macska szeme könnyezik

A macska kötőhártya gyulladás kezelése

Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, nagyon fontos megtalálni a kiváltó okot, hogy miért folyik a cica könnye. Azonban nem minden esetben egyszerű, hiszen a fentebb említett néhány vírus mellett lehet még bakteriális oka, gomba is. De akár ezek kombinációja is az oka a macska szem könnyezés tünetének. Ugye, hogy nem könnyű az állatorvos dolga? Nincs egyszerű válasz néha.

A dokink a biztosabb diagnózishoz vehet a kötőhártyáról mintát, amelyből egy úgynevezett PCR eljárással laborban ki lehet mutatni a pontos vírus. Azonban ez egy eléggé költséges laborvizsgálat.

Emiatt sok esetben az állatorvosok úgy döntenek, hogy egy széles spektrumú antivirális vagy antibakteriális szemcseppet használnak. Ezt sokszor kiegészítik szájon át való tablettával, immunrendszer erősítővel karöltve, mint pl. a DM Guard.

Egyéb macska szembetegség

Az, hogy csipás kismacska vagy idősebb cicus van otthon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak a kötőhártya gyulladás az oka. Hiszen sok-sok megbetegedés okozhat extra könnyezést.

A macska szem gyulladás, vagy éppen más, ezen fontos szervek részeit érintő betegségek  sokszor igen komoly, elhúzódó problémát okoznak. Némelyik akár műtétet is igényelhet, vagy a cicus vakságához is vezethet. Nézzünk meg néhány ilyen lehetséges dolog a macska szembetegségek közül.

Ha látszólag minden ok nélkül könnyezik a macska szeme : Vizes szem szindróma-genetikai ok

Vannak olyan cicafajták, amelyek az arc szerkezük miatt hajlamosak arra, hogy többet könnyezzenek. Ilyen cica többek között a sziámi fajta, a perzsa fajta, vagy az ezek keveredéséből kialakult himalájai macskafajta.

cica-szeme-konnyezik
perzsa nyomott orra

Ha azt látod: hogy dorombolód szeme folyamatosan vizenyős, de semmilyen más tünet nem társul mellé, akkor valószínűleg a lapított arca miatti könnyfeltömörülés az oka. Ez egy örökletes cica szembetegség is lehet.

Szoktassuk meg a cicánkkal a napi szem körüli macerát,  amihez használhatunk állatbarát törlőkendőt, vagy speciális szemtisztítót is. Mi kifejezetten ajánljuk ehhez a kényes művelethez a Biogance Clean Eye termékét, amely hipoallergén teljesen.

Harmadik szemhéj elő esés

Fentebb már láthattátok a szem felépítését. Azonban az nem látszik rajta, hogy a belső szemzugban a cicáknak van egy harmadik szemhéja vagy más néven pislogó hártyája. Ennek szerepe van a könnytermelésben és a szem mechanikai védelmében is.

Azonban fertőzés, vagy fájdalom (pl idegen test esetén) előeshet ez a hártya. Ilyenkor azt látod, hogy az állat szeme felszínén egy fehéres rózsaszínes hártya van. Persze erős könnyezés is társulhat mellé illetve macska csipás szem is jelentkezhet. A macska szembetegségek képek között keresve gyakran láthatod ezt a kórképet.

macska-szembetegsegek
macska harmadik szemhéj

Symblepharon

Az egyik leggyakoribb kölyök macska szembetegsége típus. Ez a betegség leginkább a hosszan tartó kötőhártya gyulladás szövedményeképpen értelmezhető. A kiscicák kötőhártyája több helyen letapad, gátolja a pislogást, a szem mozgását, a könny kivezetését. A fény útját elzárva akár vaksághoz is vezethet. Ez a leggyakoribb az újszülött cica betegségek között.

Szürkehályog

Leginkább idős macskák betegségeként ismert, mint ahogy embereknél is. A lencse elhomályosodásával jó szembetegség. Ilyenkor a fény nem jut el a szemfenékre, és így okoz látásromlást, vakságot okoz amellett, hogy könnyezik a cica szeme. Csak műtéttel gyógyítható sajnos az állat. Okozhatja még trauma, vagy nagyon ritkán genetikai ok is.

macska-szeme
sziámi macska is hajlamos a genetikai szürkehályogra

Zöldhályog

Egy egészséges cicaszemben a csarnokvíz folyamatosan termelődik és el is vezetődik. Azonban ha ez az egyensúly megbillen, és nem folyik el a csarnokvíz, akkor a szemben a belső nyomás megnő. A zöldhályog, vagy más néven glaukóma öröklődő betegség is lehet vagy más szembetegség következtében alakul ki.

Tünetei közé a könnyezés mellett a következő dolgok fordulnak elő:  
a kipirult fájdalmas szem, hunyorog, homályos szaruhártya és tág, fényre nem reagáló pupillák jellemző.

macska-szem
macska szem közelről

Traumás, sérülések

Ha cicánk a nagy rohangálás, vadászat közben neki megy dolgoknak, traumás sérülést is szenvedhetnek. És igen, akár a szemük világába is kerülhet egy tüskés bokorba való beugrás, vagy ha egymással verekednek, és az éles karmukkal egymás szemét megsértik. De akár idegen tárgy, pl. egy toklász darabka is bekerülhet a cica szemébe, ami könnyezést, kipirultságot okoz. Így ha egyik napról a másikra jelentkező tünet az hogy könnyezik a macska egyik szeme, érdemes először mechanikai okokat keresni.

Ezen kívül még sok-sok betegség, vagy azok következménye okozhat cicáinknál könnyezést, vagy kötőhártya gyulladásra hasonlító betegséget. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy ha bármi rendelleneset tapasztalunk bajszos pajtásunkon, azonnal vigyük el kivizsgálásra!

Forrás egy része : https://www.thesprucepets.com/

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez
MACSKA MAGAZIN

Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez

Sokan mondják, hogy egy háziállat nem háziállat. Főleg ha macskákról van szó. Azonban az első lépés a macskák összeszoktatása lesz. Ug

Elolvasom
A guppi! A színpompás nagykedvenc?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása.Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy

Elolvasom
Yellow sügér
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Yellow sügér

A népszerű sügér fajták egyik legbékésebb tagja a yellow sügér halfajta.Rendszertani nevén labidochromis caeruleus aranysügér a süg

Elolvasom
Petguru logo