Kutyanevelés, de hogyan? 7 alapelv a biztos sikerért…

A kutyanevelés tele van buktatókkal, csapdákkal és hibákkal. Ha ezt a 7 alapelvet betartod, akkor mindezeket elkerülheted és sikeres leszel a kutyád nevelésében és a hétköznapi közös életben.

Biztosan te is sokat gondolkozol, azon, hogy hogyan tudnád jobban és hatékonyabban nevelni a kutyádat. Nincsen más dolgod, mint az alábbi alapszabályokat betartani és ezek segítségével elkerülöd a mindennapok buktatóit és csapdáit.

Alakíts ki szoros köteléket a kutyáddal

A szoros kötelék kialakításának alapja a kutya személyiségének megismerése, azaz a MEGFIGYELÉS. Minél jobban ismered a kutyád személyiségét, annál könnyebben fogod tudni kezelni. A személyiség megismerése nem bonyolult, egyszerűen csak meg kell figyelned a kutyádat.  Segít a megismerésben a közös játék.

Dobálhatsz neki apport tárgyat, labdát, frizbit, vagy egy ronggyal kötélhúzást játszhatsz vele, dögönyözheted.

kutyaneveles

Motiválás azaz helyes jutalmazás és tiltás

Hogyan is tudod a tanulásra motiválni a kutyádat? Ennek első lépése a MEGFIGYELÉS. Ha figyeled a kutyád megismered, megtudod mi is az ami ténylegesen motiváló, melyik kaja /juti , melyik játék és a szóbeli dicséret vagy a simogatás, mert ezek közül is lesznek csak kedvencek és lesznek NAGY KEDVENCEK. Amikor a megfelelően motiválod a kutyád, akkor a készségek tanulása is sokkal gyorsabban és sikeresebben működik.

A tiltás egy határozott szó kimondását jelenti abban a helyzetben, amikor a kutya valami helytelen dolgot csinál, de közben már tudja, hogy mi a helyes viselkedés. Utólag tiltani nincsen értelme, mert a kutya nem érti meg – lepisilte a szőnyeget, kiment a kapun és behívásra azonnal jött. Megfelelő tréning terv kialakítása és a gazdinak egy jó kávé a tanítás előtt a sikerhez vezet.

tréning terv

Szabályok kialakítása  

Minden családnak megvannak a saját szokásai, amihez a kutyádnak alkalmazkodnia kell. A szabályokat a család minden tagjának ismernie kell és be kell tartania. Ha például eldöntöd, hogy a kutya nem mehet fel a kanapéra, akkor a kanapéra mászást a család minden tagjának le kell tiltania, amikor „rajtakapja” a kutyát. Ha a kutyát a család különböző tagjai különböző szabályokra szeretnék megtanítani, akkor a kutya összezavarodik, frusztrált és nehezen kezelhető lesz. 

Nem fogja tudni hogy mi az amit szabad, és mi az amit nem. Nálunk például az a szabály, hogy amíg étkezünk, addig a kutya nem lehet az étkezőben, hanem a nappaliban lévő fekhelyén kell feküdnie. Pár hét alatt annyira megszokta, hogy amikor elkezdünk teríteni a kutya azonnal a helyére fekszik és pihen, amíg mi befejezzük az étkezést.

Következetesség  

Csak akkor lesz engedelmes kutyád, ha következetesen neveled. A következetesség jelenti azt hogy a kutya viselkedésére te mindig ugyanúgy reagálsz – jutalmazol vagy tiltasz -, és azt is hogy a család minden tagja ugyanígy tesz. Ha valamiről le van tiltva a kutya, akkor soha ne tegyél kivételt! Még akkor sem ha változnak a körülmények.

kotel-jatek

Tipikusan ilyen helyzet, amikor vendégek jönnek, és megengedsz valamit a kutyádnak, amit egyébként nem szoktál engedni neki. Következetesnek kell lenni a vezényszavakban. Nem mindegy hogy fekszik, vagy feküdj le, de egy hallássérült kutya esetében a kézjelekben való következetesség elengedhetetlen a mindennapi élet megfelelő működtetéséhez. Talán ez a legnehezebb az alapszabályok közül – legalábbis nekem és a családomnak.

Kutyád környezetének szoros kontrollálása 

A kezdeti időszakban nem szabad a kiskutyádat felügyelet nélkül hagyni, hiszen még az általunk elvárt viselkedési formákat nem tanítottad meg. Ilyenkor érdemes egy olyan területet kialakítani a kutya számára, ahol szem előtt van és nem éri el a távirányítót vagy a féltett bakelitt lemezeidet. Ezt a környezeted idővel persze már nem kell annyira szorosan kontrolálni, de érdemes, például a készségek tanítása során. Ennek fontossága az általánosítás folyamatában lesz nélkülözhetetlen.

Alap készségek tanítása

A kutyák tanítása, ugyanúgy ahogy a gyerekek tanítása is, egymásra épülő apró feladatokból áll. Vannak olyan feladatok, amelyek az összes összetettebb feladat alapját képezik, ahogy a gyerekeknél például a betűk és a számok megtanulása az alapja az olvasásnak vagy a szöveges feladatok értelmezésének.

Tehát másképpen mondva szerintem a kutya oktatása olyan mint a legózás, vagyis mintha a Star Wars Halál csillagot szeretnéd összerakni, mindig egy pici kockával, vagy részlettel bővül, mire eléred a végső célt. A készségek tanításához követned kell a jól összerakott tréning tervet, ami figyelembe veszi a kutya tudás szintjét és figyelembe veszi ha szintet kell lépni akár felfelé akár lefelé. Ugyanakkor érdemes tiszta ciklusban tanítanod, hogy az adott készség gyorsan és sikeresen elsajátítható legyen a kutyádnak.

Szocializáció

Ez egy elég kényes kérdés, de a feladatod, hogy a kutyádnak minden lehetséges hangot, burkolatot, járművet, ember típust, környezetet és más állatokat pozitív asszociációval bemutass. Hiszen a cél, hogy a kutyát a bonyolult és sokszor az emberek számára is kihívásokkal teli életbe tudd működtetni.

És végül…

Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor minden napodat a siker övezi majd. Ezekre az alapelvekre akkor is szükséged lesz, ha kutyaoktató, kutyatréner segítségét kéred, vagy ha online kutyaiskola segítségével szeretnéd tanítani a kutyádat.

Forrás: Köszönjük a cikkhez a Millie Blog segítségét!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 31.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Elérhető
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 27.198 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 0
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
1kg - 30kg
 • Raktáron
1.648 Ft - 29.632 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.866 Ft - 12.626 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 1
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
4.216 Ft - 18.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás
KUTYA MAGAZIN

Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás

Abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kutyával az oldaladon nem maradsz észrevehetetlen.Előre szólunk, itt nem minden a méret! Ez

Elolvasom
A foxterrier - Előkelő kicsi vadász
KUTYA MAGAZIN

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze a foxterrier.Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a

Elolvasom
Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége

Bár az üzletekben külön akváriumban találjuk meg őket, nem külön faj, hanem csak egy tenyészváltozata a jukatáni fogaspontynak.A moll

Elolvasom
Petguru logo