Ludwigia repens – Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra ahhoz, hogy a ludwigia repens, közismert nevén a tóalma akváriumunk ékévé váljon. Hiszen megfelelő paraméterek használatával még ez az igényes vízinövény is gyönyörűen fejlődhet.

A ludwigia repens kinézete

Lándzsás végű, tojás alakú levelei kívülről sötétzöldek, a fonákjukra pedig az élénkpiros szín jellemző. A növény innen kapta találó magyar nevét, amely nem más, mint a pirosfonákú tóalma. Így is megtalálhatod őt az akvakertészetek polcain.

A ludwigia hossza akár a 20 50 cm magasság is elérheti. Emers növény, vagyis levelei és hajtásai a vízfelszín felett is tökéletesen eléldegélnek.

A ludwigia repens rubin fajta egyéb színekben is pompázhat. Létezik egy teljesen vörös levelű színváltozata is, amelyet leginkább csak igazán profiknak ajánlunk. Hiszen a piros színű növények a legigényesebb zöldek közé tartoznak az akvárium vizében.

A ludwigia repens rubin tartása

Egy szép akváriumi növény életében ugyanúgy figyelni kell a megfelelő fényre, hőmérsékletre, lágy vagy kemény vízre és pH-ra, mint a halak esetében. A vízkeménység egyaránt mozoghat a lágy és a kemény között.

A fény viszont lételeme, melynek szintje bizony nem lehet alacsony az akváriumban. Inkább a közepes és közepesen erős, magas kategóriába sorolható a ludwigia fényigény. Így jó minőségű akvárium lámpára lesz szükséged.

Sőt nekik még tápoldatozásra és sok esetben CO2 adagolásra is szükségük van. Így van ezzel az Észak Amerika területéről származó ludwigia repens is.

ludwigia-repens-rubin
forrás: aquascape.ph

A hőmérséklet igény szempontjából nem túl válogatós. Egyaránt jól érzi magát 20 és 30 c vízben is. 5-8 pH értékek között tökéletesen eléldegél. Inkább a lágy vizet kedveli, de az átlagos, jóval keményebb csapvizünkben is elvan. Természetesen megfelelő tápozás mellett. Ez történhet felülről folyékony oldatokkal, illetve alulról táptalaj alkalmazásával is. Ha pedig még CO2-t is adagolsz a ludwigia repens vizébe, akkor hidd el, ezek a szépséges akváriumi növények meghálálják a törődést.

Hiszen nem kevesebb, mint 50 cm magasságig is megnőhetnek. Ezt a nem éppen közepes magasságot természetesen szabályozhatod rendszeres nyírással. Így ludwigia repens növényed nem fog alulról felkopaszodni, hanem inkább sűrűsödik majd. A visszavágott hajtásokat pedig ültessük el nyugodtan. Ugyanis a növekedési ütem gyors sebességű ennél a növénynél. Szóval optimális körülmények esetén hamar lehet egy saját ludwigia repens rubin erdőd.

Ha ezeket a körülményeket biztosítod számára, a ludwigia repens békésebb, értsd nem csipkedős, növényszerető halakkal is nyugodtan együtt tartható.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
Az akvárium berendezése
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az akvárium berendezése

Hogy neked is szép halotthonod legyen!Ha végre valóra váltanád akvarista álmaidat, íme egy kis segítség.Biztosan sokan vagyunk úgy

Elolvasom
Diszkoszhal
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Petguru logo