Ludwigia repens – Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra ahhoz, hogy a ludwigia repens, közismert nevén a tóalma akváriumunk ékévé váljon. Hiszen megfelelő paraméterek használatával még ez az igényes vízinövény is gyönyörűen fejlődhet.

A ludwigia repens kinézete

Lándzsás végű, tojás alakú levelei kívülről sötétzöldek, a fonákjukra pedig az élénkpiros szín jellemző. A növény innen kapta találó magyar nevét, amely nem más, mint a pirosfonákú tóalma. Így is megtalálhatod őt az akvakertészetek polcain.

A ludwigia hossza akár a 20 50 cm magasság is elérheti. Emers növény, vagyis levelei és hajtásai a vízfelszín felett is tökéletesen eléldegélnek.

A ludwigia repens rubin fajta egyéb színekben is pompázhat. Létezik egy teljesen vörös levelű színváltozata is, amelyet leginkább csak igazán profiknak ajánlunk. Hiszen a piros színű növények a legigényesebb zöldek közé tartoznak az akvárium vizében.

A ludwigia repens rubin tartása

Egy szép akváriumi növény életében ugyanúgy figyelni kell a megfelelő fényre, hőmérsékletre, lágy vagy kemény vízre és pH-ra, mint a halak esetében. A vízkeménység egyaránt mozoghat a lágy és a kemény között.

A fény viszont lételeme, melynek szintje bizony nem lehet alacsony az akváriumban. Inkább a közepes és közepesen erős, magas kategóriába sorolható a ludwigia fényigény. Sőt nekik még tápoldatozásra és sok esetben CO2 adagolásra is szükségük van. Így van ezzel az Észak Amerika területéről származó ludwigia repens is.

ludwigia repens rubin
forrás: aquascape.ph

A hőmérséklet igény szempontjából nem túl válogatós. Egyaránt jól érzi magát 20 és 30 c vízben is. 5-8 pH értékek között tökéletesen eléldegél. Inkább a lágy vizet kedveli, de az átlagos, jóval keményebb csapvizünkben is elvan. Természetesen megfelelő tápozás mellett. Ez történhet felülről folyékony oldatokkal, illetve alulról táptalaj alkalmazásával is. Ha pedig még CO2-t is adagolsz a ludwigia repens vizébe, akkor hidd el, ezek a szépséges akváriumi növények meghálálják a törődést.

Hiszen nem kevesebb, mint 50 cm magasságig is megnőhetnek. Ezt a nem éppen közepes magasságot természetesen szabályozhatod rendszeres nyírással. Így ludwigia repens növényed nem fog alulról felkopaszodni, hanem inkább sűrűsödik majd. A visszavágott hajtásokat pedig ültessük el nyugodtan. Ugyanis a növekedési ütem gyors sebességű ennél a növénynél. Szóval optimális körülmények esetén hamar lehet egy saját ludwigia repens rubin erdőd.

Ha ezeket a körülményeket biztosítod számára, a ludwigia repens békésebb, értsd nem csipkedős, növényszerető halakkal is nyugodtan együtt tartható.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Szumátrai díszmárna
HAL TIPPEK

Szumátrai díszmárna

A szumátrai díszmárna, tudományos nevén barbus tetrazona, vagy puntigrus tetrazona meglepő módon Ázsia, azon belül is Szumátra és Borneó

Elolvasom
Diszkoszhal
HAL TIPPEK

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
CICA TIPPEK

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Petguru logo