Tacskó: a panelek réme vagy a vadászok álma?

Nos, a tacskó kutyák bizony az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a városokban. Hogy ez jó, vagy rossz dolog-e, mindenki döntse el maga. Azonban a fajtáról, jelleméről és múltjáról mindenképpen tudnia kell annak, aki tacsi tartásra adja a fejét. Ugyanis nem mindig a legkönnyebben kezelhető fajta.

sullerz-tap-altalanos-blog-banner-v2

Ez a magazin bejegyzésünk talán a megszokottnál kissé hosszabb lesz.

Ugyanis amilyen picike a tacskó, akkora lehetőségek rejlenek benne. Ezért nem is lehet tehát kétoldalnyi terjedelemben letudni a fajta bemutatását.

Cikkünkben a cukibbnál cukibb tacskó képek mellett persze jön a tacskó fajták közti különbségek bemutatása, a jellemrajz, a külső leírása. Majd pedig egy kis ápolási rész és persze az ajánlott pocakbavalók sem maradhatnak el.

Vegyesen fogjuk használni a hivatalos megnevezéseket és a köznyelvi neveket is bizonyos esetben, hogy érthető legyen minden a tacsi fajta után érdeklődőknek.

Csapjunk is bele, jöjjenek hát a rövid lábak minden mennyiségben, azaz a tacskó fajták képekkel és jellemzéssel!

A szálkásszőrű/ drótszőrű tacskó

Nem szeretnénk teljesen belemenni a kutyakozmetikusi szakma mélyére. Azonban jó, ha tudod: hivatalosan drótszőrű tacskó kölyök bizony nincs, csak szálkásszőrű tacskó. Ugyanis ez a két szó között van némi különbség. Míg előbbinek a fedőszőrei keményebbek, hullámosabbak és egyszerre érnek meg trimmelésre, utóbbinak egyenesebb és puhább a szőre és folyamatosan érik meg a trimmelésre.

+1 infó: A trimmelés az a művelet, amikor a kutyakozmetikus a megért és elhalt szőrszálakat kézzel, trimmelő kővel sőt újabban már akár egy speciális géppel tudja kihúzni és helyet adni az új szőrszálaknak.

tacsko-kutya

Az igazi tenyésztőknél sosem fogsz tehát olyan leírást látni, hogy eladó drótszőrű tacskó fekete színben. Ilyen esetben jobb, ha sarkon fordulsz és keresel egy megbízhatóbb helyet az új törperaptorod megvásárlásához.

A szálkásszőrű tacskó kölyök igazi cuki kefepofa, aki bizony fel fogja neked adni a leckét. Ugyanis ezek a kutyák a mai napig, ízig-vérig igazi vadászkutyák.

Ezek a tacskók akármilyen hihetetlen, nem kellene, hogy Csubakka kinézettel grasszáljanak az utcán. Ugyanis ezek a kutyák rendszeresen kozmetikus kezei közé kell kerüljenek ( kb. 3 havonta) hogy igényes és egészséges bundával rendelkezzenek.

Az ápolt szálkás tacsinak nincs Einstein frizurája, hanem csak olyan sexi Tom Selleckes bajusza. Ha a név nem ugrana be, segítünk: Magnumról van szó!

A szálkás szőrű tacskó jelleme

Nos és mit kell tudnod a szálkás tacsikról? Azt, hogy mellettük nem fogsz unatkozni, annyi szent! Ők még megőrizték a nagyon erős vadászösztönt, a nagy mozgásigényt, szóval teljességgel alkalmatlanok a nagymama panelkutyájának.

Hogy is lehetnének egész nap kanapén hempergő kutyák, miközben az ösztöneik által rettenthetetlen vaddisznóval harcolnának? Sőt, borzokkal, rókákkal birokra kelnének!

Persze nem azt mondjuk, hogy nem élvezik a puha kanapé kényelmét, de csak miután szellemileg és fizikailag is alaposan elfáradtak.

tacskok

A gazdijait nagyon kedveli, játékos kis ördögfióka mind a tacskó kölyök, mind már a felnőtt kutya. A többi kutyával jó szocializáció után általában jól kijön. De főleg a nem ivartalanított kanoknak, néha hajlamos lehet az egója megnőni a nagy kutyákkal szemben. (Bár ez valószínűleg a többi tacsira is igaz)

A szálkás szőrű tacskó kölyök mindenképpen alapos oktatásra és nevelésre fog szorulni, és bizony agya is van hozzá bőven. Fontos megtalálni azonban az egyensúlyt a szigorú nevelés és az „élvezem, hogy egy öntörvényű makacs kutyám van és hagyom, hogy csinálja, amit akar” között.

Ugyanis a tacskóknak, főleg a szálkás változatnak, bizony bőven van önálló gondolata. És ha már arra lett kitenyésztve, hogy önállóan menjen a vad után és döntsön, akkor miért is várnánk el tőle, hogy szolgalelkű kutya legyen. De azért határokra bizony szüksége van.

Strapabíró kutyák, így kinti, kinti-benti tartásra is alkalmasak. Persze a szuper hőszigetelt kutyaházról, fűtött kennelről/ garázsról mindenképp kell gondoskodni a részükre.

Gyerekekkel általában jól kijönnek, de macska és egyéb kisállat nem igazán javasolt melléjük.

Most pedig nézzük, mi a helyzet a rövidebb szőrrel rendelkező változattal.

A rövidszőrű tacskó kutya

Ha azt gondoltad, hogy ááá, a szálkás tacsi nekem túl sok, de a rövid jó lesz, nagyot tévedtél valószínűleg. Ugyanis ezek a kutyák is nagyon aktívak, rosszcsontok tudnak lenni, aki mellett nem lesz egy nyugodt perced sem. Azonban a szálkásokkal ellentétben ezek a kis tacskó kutyák irtózatosan kényelmes és fázós típusok. Így kinti-benti vagy csak benti tartásra javasoltak.

tacsko-tulajdonsagai

A rövid szőrű tacskó jelleme

Ez a változat az, amelyet gyakran látunk vicces mémeken, mint tökéletes példa az elhízott nagymamakutyáknak. Miért van ez így?

Nagyon sokan tartanak már városi környezetben kutyát. De amikor végig gondolják, hogy milyen kutya illene hozzájuk, legtöbb esetben csupán a külsőségeket veszik figyelembe:

 • legyen kicsi
 • legyen rövidszőrű vagy ne hullajtsa a szőrét
 • legyen kis költségű tehát ne egyen sokat
 • legyen nevelhető

És ilyenkor az emberek agyában egyből bevillan: a kis szőrű tacskók szuper megoldások lesznek!

Azonban elfelejtik az emberek, hogy nem csak azért lesz alkalmas egy kutya a lakásban együttélésre, mert kis testméretű, hanem mert jelleme, energiaigénye is tud ehhez igazodni. És hát bizony a tacskó nem feltétlenül kellene az első választás legyen, amikor nagymaminak kutyát keres a család, „csak hogy ne legyen egyedül”.

Nos, egyrészt azért, mert a tacsikra két dolog nagyon jellemző: imádnak rohangálni, és hát imádnak enni. A jutifalatokért pedig egyenesen rajonganak. Ezutóbbinak köszönhetően lesz az izmos, karcsú tacskóból a nagymamiknak köszönhetően hordótestű, futni száz métert sem bíró kutyák.

Pedig a tacskó alap esetben egy szuper aktív, okos, makacs vadászkutya. De persze megfelelő nevelés és lemozgatás esetén a kis tacskó és az óriás tacskó is lehet ideális panelkutya. De nem való mindenkinek!

A lépcsőzést ráadásul egyik tacskó se preferálja: a földszintes 4×4 –es meghajtású tuning testalkat ugyanis arra lett kitenyésztve, hogy földközelben dolgozzon hatékonyan. Nem pedig a lépcsőre vagy kanapére felugrálásra. Ez ugyanis az úgynevezett tacskóbénuláshoz fog vezetni, de erről majd később a betegség résznél bővebben is fogunk írni.

tacsko

Legyen szó akár fajtatiszta tacskó akár csak tacskó keverékek kölykeiről, annyi biztos: nagyon sok kutyajátékra lesz szükséged. Ugyanis igazi kis hiperaktív gézengúzok, hatalmas fülekkel és tűhegyes fogacskákkal.

Gyerkőcökkel jól kijönnek általában, persze felügyelet mellett engedjük őket együtt játszani.

Macskák és más kisállatok mellé csak nagyon alapos mérlegelés és szuper szocializáció mellett javasolt.

Ugyanis a tacskók, ha még szeretik is a cicákat, igyekszenek általában a macskák agyára menni. Folyamatosan ugrálnak körülöttük, ugatva próbálják közös játékra invitálni, aminek általában a tacsik isszák meg a levét.. Ugyanis lehet, hogy kapnak egy nagy maflást a cirmostól majd csitításként.

A hosszúszőrű tacskó

Fogalmazzunk úgy, hogy a hosszúszőrű tacskó, a tacskó egy kifinomultabb, elegánsabb változata.

És ezt értsd mind külsőleg, mind jellemben. Hihetetlenül ragyogó és selymes hosszú fülek, elegáns pocakszőr, némi mellső és hátszó lábszőr. Mintha egy afgán agár törpe változatát látnánk.

Persze itt is vannak kevésbé, és igencsak hosszú szőrös változatok, de annyi szent: a vadászos csintalan tekintetet itt felváltotta az úri arisztokraták bája.

A hosszú szőrű tacskó kölyök eleinte alig különbözik a hosszú szőrűtől a szakavatatlan szemeknek. Azonban jellembeli különbségek is felfedezhetőek a külsőkön kívül.

kis-tacsi

Másabb a jelleme a hosszú szőrű tacskó kutyáknak, mint a rövidszőrű tacskó kutyáknak?

Legyen szó a hosszúszőrű törpe tacskó vagy standard méretről szó, az biztos, hogy nyugodtabbak a fentebbi kettő változatnál. Bár ők rendelkeznek vadászösztönnel, és aktívak is, kevésbé „zsizsegnek” mint a szálkás vagy a rövid szőrtípusú változat.

Imádják a kényelmet, a puha fekhelyeket, a babusgatást, persze a napi séták után. Így ha már nagyon választanunk kellene a három típus közül, őt javasolnánk leginkább lakásebnek, akár idősebbek mellé társnak.

A hosszú szőrű törpe tacskó egy időben nagyon kedvelt volt, az utóbbi időben azonban inkább a rövidszőrű vált kedveltté. Ugyanis a szőrös változatot gyakrabban kell fésülni, fürdetni és ez sokaknak macerás lehetett.

A tacskó fajták: azaz a tacskó méretek és tacskó színek széles választéka

Eddig csupán a szőrzet változatokról volt szó és azok jellembeli különbségeiről. Azonban nem áll ennyiből csupán a tacskó világ!

Ugyanis a tacskó tulajdonságai közé tartozik az is, hogy ez az egyetlen fajta a világon, ahol nem a marmagasságot, hanem a mellkaskörfogatot nézik. És ez alapján sorolják be őket három méret kategóriába. De csak európában, az FCI által. Amerikában még mindig súly szerint sorolják be őket törpe vagy standard méretbe.  

szalkas-tacsi

A kölyök tacskó pedig a szerint kerül besorolásba a törzskönyvébe, hogy az anyakutya milyen méretű volt. Egyébiránt pedig 15 hónapos korukban mérik meg őket hivatalosan, akkor lehet őket átminősíteni másik kategóriába, ha szükséges.

Aki még egyébként nem látott tacskót, röviden bemutatjuk:

Rövid lábú, mancsai szélesek, háta egyenes, orra hosszúkás. Nagy lelapuló füleik vannak a kutyafajta egyedeinek. Izmos, erős és feszes testűek, az ivari dimorfizmus különösen feltűnő náluk. (azaz a kanokról messziről lerí, hogy machók) 

Kezdjük a legnagyobbtól a legkisebbik a felsorolást.

Standard tacskó: (7-9 kg)

35 – 47 cm mellkaskörfogat

Törpe tacskó: (6-7kg)

30 – 37 cm mellkaskörfogat

Kaninchen tacskó: (3-4 kg)

25 – 32 cm mellkaskörfogat

Tehát legyen szó szálkás, sima vagy hosszú szőrűről, mindhárom méretben előfordulhatnak a tacsik. Azonban ha még eddig nem is veszítetted el a fonalat, most jön a színek kavalkádja.

kis-tacsko

Az elfogadott színek

A hivatalosan elfogadott és tovább tenyészthető színeket így lehet tovább bontani: egy színű, két színű és többszínű változatok.

Egyszínű: Csakis az egyszínű vörös szín elfogadott, némi fekete tűzöttséget és kevés fehér mellfoltot engedélyez a fajta standard. Tehát ez valójában az amit vörös tacskó néven keresnek a gazdik.

Kétszínű: Ez valójában a cser tacskó. Ezen belül is lehet fekete cser tacskó, vagy barna cser tacskó (csoki cser tacskó)

Többszínű változatok: Itt még jobban bonyolódnak a dolgok, ugyanis ezen belül ismét van két altípus.

 • Tiger/Merle vagy harlekin tacskó ahogy sokan keresik

Sokan a merle tacskó/ harlekin tacskó változatra keresnek úgy még rá, hogy pöttyös tacskó vagy tricolor tacskó.
Az alapszín mindig a sötét szín (fekete vagy barna). Kivétel: vörös merlék (vörös sötét foltokkal). Kívánatosak a standard szerint a szabálytalan szürke és bézs foltok (nagy egybefüggő táblás foltok ezzel ellentétben nem, hiszen nem boci mintát szeretnénk viszont látni).

Sem a sötét, sem a világos szín nem dominálhat. Az orrtükör, karmok és talppárnák az alapszínnek megfelelően feketét vagy barnák kellenek, hogy legyenek.

fekete-tiger-tacsko
fekete tiger tacskó – A fotót köszönjük a Hug me strongly kennelnek

Az utóbbi években a hagyományos színek helyett a tiger / harlekin törpe tacskó lett a nagy favorit a fajta rajongói között.

+1 Petguru infó: a merle gének sajátossága miatt merle kutyát merlével tilos pároztatni, mert genetikai „defektet” okozhat. Vakság, süketség, bőr és emésztési problémák jelentkezhetnek. Ezért a merle kutyákat mindig egyszínű vagy cser jegyű kutyákkal pároztatják.

 • Csíkos
  A csíkos tacskó színe vörös sötét csíkokkal. Az orrtükör, karmok és talppárnák feketék

És ha ez még nem elég, a szálkásszőrűnél van még egy többszínű változat:

 • vaddisznó

És még itt is lehet sima vaddisznó és barna vaddisznó színt megkülönböztetni.

Nos, remélem, hogy még velünk vagy és nem zsong teljesen a fejed a rengeteg színtől. Ugyanis most jön a csavar, a következő fejezetben.

barna-tiger-tacsko
A fotót köszönjük a Hug me strongly kennelnek

Ezek a nem hivatalos tacsi színek

Sajnálatos módon, a tacsi is a közkedvelt fajták sorsára jutott. Azaz a szaporítók rácsaptak a fajtára, mivel a hatalmas keresletet a kölykök iránt a felelős tenyésztők nem tudták kiszolgálni.

Ezért aztán megjelentek a házi szaporulatok és a szaporítók, akik nem feltétlenül a kutyák egészségét és helyes küllemét, a jó idegrendszert helyezik előtérbe, hanem csak a „darabszámot”. Azaz minél gyakrabban, minél több kiskutya szülessen. Ehhez pedig az kellett néha, hogy egy-keveréket, vagy helytelen színváltozatot is bekeverjenek az állományba. Így sok olyan színű tacsi születik, amely valójában nem kívánatos. Felsoroljuk most ezeket, a teljesség igénye nélkül.

-Fehér tacskó

-Kék tacskó, illetve kék harlekin tacskó, kék cser tacskó

-Barna tacskó vagy csoki tacskó amely egyszínű

-Izabella tacskó ami lényegében majdnem hogy albínót jelent

-Egyszínű fekete tacskó, szürke tacskó

-Bocimintás foltos tacskó

Úgyhogy kedves tacsi után érdeklődő, jól figyelj, amikor az eladó tacskó kutyák után nézelődsz, nehogy a szaporítók zsebeit támogasd!

hosszu-szoru-tacsko

A tacskó tartása és ápolása

Mint láthatod, a tacskótartás nem egy nagy ördöngösség igazából. Adj nekik sok-sok feladatot, mozgasd eleget és akkor egy igazi vidám kis fickót vagy lányt kapsz társadul.

A póráz nélküli sétát a nagy vadászösztönük miatt abszolúte nem ajánljuk, hacsak nem vagy egy oktató zseni, aki 100%-ig benevelte a kutyáját a visszahívásra.

A szökésbiztos kerítés a kalandvágya miatt kötelező elem kell legyen, kinti-benti tartás esetén.

+1 Petguru tipp: Mérettől függetlenül elmondható, hogy kirándulni, gazdival kikapcsolódni mindegyik tacsi imád. Éppen ezért érdemes kutyás nyaralást tervezni velük. Ehhez szuper választás lehet az Aphrodite hotel (Zalakaroson). Ez egy farm és kalandpark is egyben ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat. Emellett pedig egy közelebbi balatoni kutyás strandot is felkereshettek.

Emellett persze vannak dolgok, amelyekre oda kell figyelni a tartásuk kapcsán.

Azok a hosszú tacsi karmok

Testfelépítésükből adódóan ezeknek a kis jószágoknak híresen hosszú az ér a karmukban. Éppen ezért sok esetben nehéz olyan röviden tartani, mint amilyennek a gazdi szeretné. Ezért jó, ha ideje korán hozzá szoksz a padlón kopogó körmök zajához. Igyekezz mindig keveset visszavágni belőle karomvágóval, vagy ha ezt nem mered, bízd akár havonta az állatorvosra.

A lobogó tacsi fülek

Bizony, a selymes cuki fülek hátrányt is hoznak: koszosodó füleket! Éppen ezért rendszeresen használj fültisztító készítményt tacsikádnál.

fekete-tacsko

Bőr és szőrápolás

Bármelyik szőrtípusú tacsiról is legyen szó, a bőrük és a szőrük érzékeny pont, úgymond az Achilles sarok a fajtának. Sokszor szenvednek korpásságtól, bőrgombától, száraz bőrtől. Ezért ajánlott nekik kúraszerűen lazacolajat adni. A szálkás kefepofát és a hosszúszőrűt pedig körülbelül 3 havonta kozmetikába szükséges vinni, hogy mindig ápolt és egészséges legyen a bundájuk. Ehhez persze már kölyökkorukban érdemes hozzá szoktatni őket.

Most pedig jöjjön a másik gyengepontja a fajtának: az egészsége.

Ó, azok a fránya tacskó betegségek

Minden háznak meg van a maga keresztje, ahogy mondani szokás. Nos, a tacskónak is hiába van esze, önálló gondolatai (abból néha túl sok is), bizony egészségügyileg rá jár a rúd, mondhatni. Ez persze főleg a nem tenyésztőtől származó példányokra igaz sajnos.

kolyok-tacsko-kutya

Röviden felsoroljuk, milyen betegségek gyakoriak a fajtánál:

 • Allergia
  Gyakori lehet náluk a por és eleség allergia is. Ez szőrhullással, vakarózással, talpnyalogatással, bűzmirigy problémákban jelentkezhet. Hipoallergén táplálással, allergia ellenes étrendkiegészítőkkel sokat lehet segíteni az állapoton.
 • Tacskóbénulás
  A rövid láb és hosszú hát kombinációja minden, csak nem egészséges a tacskók számára. Főleg ha ezt megspékeljük kanapére ugrálással, lépcsőzéssel, stb. Ugyanis ez porckorong sérvhez, és ezzel együtt bénuláshoz is vezethet. Azonnali műtéttel, rehabilitációval sok esetben helyrehozható, de előfordulhat az is, hogy végleges a bénulás a hátsó testfélen.
kolyok-tacsko
 • Térdkalács probléma
  Kistestű mivolta miatt gyakori probléma ennél a fajtánál is a térdkalács elmozdulása. Szerencsére műtéttel javítható állapot. De ezért is ajánlott számukra ízületvédő adása!
 • Túlsúly
  Sajnos a jó étvágy hozadékaként gyakori betegség náluk a túlsúly, és azzal együtt pedig a diabétesz, zsírmáj is. Nagyon figyeljünk tehát oda a kis hordótestű kutyusunk súlyára és válasszunk senior/light tápot neki ha szükséges, vagy akár orvosi kalóriacsökkentett tápot. Persze ezutóbbit csak állatorvossal egyeztetve!
 • Cushing kór
  Ez a mellékvesék megbetegedése miatt kialakult hormonális egyensúly felborulását okozza. Nehezen karban tartható állapot, sok szövődményt okoz.
fekete-merle

De a fentieken kívül gyakoriak náluk még sajnos a különféle daganatos megbetegedések, szívbetegségek, epilepszia, szürke és zöldhályog, májbetegségek. 

Egyébiránt a tacskó élettartama meglepően hosszú tud lenni, egészséges kutyák esetén. Átlagosan 12 16 év amíg élnek. (persze betegségtől függően lehet a várható élettartama kevesebb is)

Miért van annyi tacskó keverék a menhelyeken?

A válasz erre a kérdésre nagyon egyszerű: Ugyanis a tacsit az elsőgazdás kutyák mindig alábecsülik. És márpedig a tacskó nem való akárkinek.

Hajlamos a sértődöttségre, a bosszúállásra (például telibe kakilja a cipődet, csak mert nem vitted el magaddal dolgozni), valamint a szeparációs szorongásra is. Simán levadássza a szomszéd csirkéit, vagy kiássa a virágágyást.

A rongálás és a hosszantartó ugatás sem áll tőle távol. És amikor az ember lánya hazavisz egy cuki, puha fülű tacskó kölyköt, bizony csak az a bizonyos rózsaszín szemüvegen át képes látni. Ezek a bosszantó dolgok persze csak később jelentkeznek. Amikor is már a nevelése úgymond csődöt mondott a gazdi részéről. És mi már marad? A menhely…

hosszuszoru-tacsko

A tacskó attól függetlenül, hogy nem egy negyven kilós izomagy kutya, igenis vérbeli vadászkutya. És sajnos nagyon sok kutyabarát ezt elfelejti.

Szerencsére ma már itthon is több tacskókat (is) mentő egyesület van. Így ha szeretnél egy jobb sorsra érdemes tacsit otthonra, keresd fel őket bátran!

De jöjjön most egy rövidke történelmi visszatekintés, hogy honnan is érkezett hozzánk a mini tacskó többek között!

Honnan jött maga a tacsi és a nyulász tacskó név?

Akár hiszed, akár nem, már Kr.e 200-ból is találtak rövid lábú kutyás ábrázolásokat. Azonban a ma is ismert tacskót, vagy ahogy angolul hívják dachshund, Németországban tenyésztették ki. A schweisshound kutyát keresztezték spánielekkel és terrierekkel. A neve, a „Dachs” borzot jelent. Ugyanis ennek az állatnak is rövid lába és hosszú teste van.

A tacskók sokféle feladatot elláttak: nyomkövetés, borz, róka és vaddisznó vadászat, házőrzés, kotorékozásra is bevethetőek voltak emellett.

A legkisebb változat már inkább kotorékozásra és nyúl vadászatra lettek tenyésztve. Innen jött tehát a nyulász tacskó név.

A német tacskó klub egyébként 1888-ban alakult meg. Akkoriban még a jelentős mértékű mellső görbe lábat tartották előnyösnek. Manapság szerencsére ma már az egyenes láb a kívánatos.

barna-vaddiszno

Míg a rövid és hosszúszőrű változat inkább már családi kedvenc státuszba lépett, a szálkás szőrű tacsik többségében még mindig aktívan vadászók köreiben mozognak.

Érdekesség, hogy míg hazánkban a mai napig az egyik legkedveltebb fajta a yorkshire terrier és a francia bulldog mellett, Németországban egyre kevesebbet tartanak belőle.

+1 érdekesség: Az 1972-es olimpiai játékok kabalája egy Waldi nevű tacskó volt

De most jöjjön egy hasznosabb téma a tacsi gazdiknak: mi kerüljön abba a cuki kopasz pocakba?

Mit egyenek a tacskók?

Fentebb már említettük többször, hogy a tacskók általában nem túl válogatósak. Emiatt pedig hízásra igencsak hajlamosak, amennyiben nem aktívan vadászó kedvencekről van szó.

Ugyanis a kanapén fetrengés nem igényel negyedannyi kalóriát sem, mint a rókavadászaton kilómétereket kutyagolás. Egy-egy vadászat során ugyanis nagyon sok kalóriát elégethetnek.

A fogkőre is hajlamosak kissé, így nem érdemes túlságosan kicsi szemcséjű tápot választani a számukra. Emellett ajánlott, hogy a tacskó etetése napi kétszer történjen, hogy egyszerre ne terhelje meg a gyomrát.

A lentebbi listában inkább az átlagos, családi kutya státuszú tacsik számára fogunk ajánlani eledeleket, átlagos energia tartalommal.

Mi kerüljön a tacskó kiskutya pocakba

árbarát: Susa AZ1 apró, vanília aromás kölyöktápja biztos nem fog parlagon heverni a tálkában.

középkategória: Panzi FitActive Puppy & Junior Lamb, Apple & Rice csirkementes eledele szuper alternatíva, ha kerülnötök kell a csirkehúst, de nem szeretnéd, hogy a „gatyád rámenjen” a pocakbavalóra.

szuperprémium: Az Optimanova sensitive Puppy Salmon lazacos tápja 70% hústartalmú ínyencség, a hal ízéért rajongó kölyökkutyák számára.

barna-merle

A felnőtt tacsi pocakba

gazdaságos: A Gemon mini csirke  20 kg-os kiszerelésben kifejezetten jó árban van, és szuperült bevált tenyésztői táp.

prémium: A Julius K9 hypoallergenic adult fish rice ízletes halas tápja kiváló lehet minden tacskó számára, ugyanis még ízületvédőt is tartalmaz.

legjobb választás: Az N&D skin coat kacsa húsos változata kiváló választás, mert tele van bőr és szőrápoló alapanyagokkal, és magas hústartalmú emellett.

Idősödő/ duckó tacsiknak

jó ár/értékű: A Gemon light csirke tápja megfelelő lehet, közepesen nagy szemcseméretével és csökkentett energia tartalmával.

szuper döntés: Az Acana Light&fit tápja csökkentett szénhidrát tartalommal, magas minőségű és könnyen emészthető fehérjékkel készült a kiskedvenceknek

Mire használjuk ki a tacskó agyát, ha nem vadászatra?

Nem kell feltétlenül csak vadászatban gondolkoznod, ha egy tacsi az álmod. A legtöbb városi tacskógazdi, valljuk be, nem is vágyik erre. De attól még azt a makacs és okos tacsi agyat bizony le kell fárasztani valahogy. Mutatjuk az ötleteinket!

 • Maintrailling / nyomkövetés

Bizony bizony. A kutya tartás még hasznos is lehet! Ha a vaddisznót és a rókát megtalálják szag alapján, miért ne találhatnának meg eltűnt embereket akár? Űzhetitek természetesen ezt hobbi szinten is, illetve akár különféle speciális mentő csoporthoz is csatlakozhattok, ha elég kitartóak vagytok.

torpe-tacsko • Hoopers
  Egy kutyás sport, amelyet elsőre talán az agilityhez lehetne hasonlítani. A feladat ugyanis hasonló: a kutya egy zárt pályán, a gazdi irányítása alapján teljesíti az akadályokat. A különbség azonban, hogy az agilityvel szemben a hoopers pályán nincsenek ugróakadályok és ez szuper a tacsiknak.

 • Puller
  A puller lényegben egy fogbarát anyagú karika. Lehet húzni, vonni, eldobni. Külön sportág épült fel már rá, és nagyszerűen lemozgatható vele kicsi és nagykutya egyaránt függetlenül attól, hogy milyen fajtájú a kutya.

 • Dummytraining

Lényegében ez egy kis vízálló táska füllel, amit megtölthetünk jutalomfalattal. És a vadászat örömét és izgalmát imitálhatjuk vele lényegében. Meg kell keresnie és visszahoznia a számunkra.

+1 Petguru tipp: tacsik általában szeretnek úszni, de testalkatukból kifolyólag ajánlott a számukra kutya mentőmellény

barna-tan-tacsko

Neked való tehát a tacskó jellemzői alapján?

Remélem mire idáig eljutottál kedves olvasó, beláthattad, hogy bizony tacskó gazdinak születni kell szinte. Kevés olyan elsőkutyás van, aki értékelni tudja azt az intelligencia és makacsság tökéletes kombinációját, mint amivel a tacskó rendelkezik. Nézzük meg a check-listát, hogy alkalmas vagy-e tehát tacsi gazdinak!

 • nem vágysz egy szolgalelkű, minden szavadra ugró kutyára (ha akarnád, se csinálná)
 • szereted, ha a kutyád jófej, bohókás és elviseled, hogy bizony néha az idegeidre megy a kisebb nagyobb csintalanságaival
 • van már kutyanevelési tapasztalatod
 • elegendő szellemi kihívást tudsz a számára biztosítani
 • minden nap alaposan le tudod fizikailag fárasztani
 • tisztában vagy azzal, hogy makacs és bosszúálló tud lenni
 • rendkívül szökésbiztos kerítéssel rendelkezel
 • nincs csilliárdos árkategóriájú növényekkel beültetett kerted, mert tutira ki lesz ásva
 • kinti benti vagy benti tartásra szeretnéd a tacskót, mert tudod, hogy nagyon fázós, és gazdiimádó is

Nos, te felkészültél, hogy belépj a tacskórajongók klubjába?

Köszönjük szépen a szakmai segítséget a Hug me strongly kennelnek!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 6
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 13
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
10.980 Ft - 11.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát!A sziámi harc

Elolvasom
Bíró József- a hazai akvarisztika egyik legismertebb alakja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Bíró József- a hazai akvarisztika egyik legismertebb alakja

Legyen szó kezdő halasokról vagy már haladó akvaristákról, a Bíró József név sokaknak ismerősen cseng. Meginterjúvoltuk tehát, hogy mit

Elolvasom
Miért nem eszik a kutya? Hozunk pár lehetséges okot!
KUTYA MAGAZIN

Miért nem eszik a kutya? Hozunk pár lehetséges okot!

Sok gazdi kérdezi magától, hogy miért nem eszik a kutya, miközben a tálja tele van finomsággal. Ennek azonban nagyon sokféle oka lehet, amely

Elolvasom
Petguru logo