Uszkár: a legsokoldalúbb úrikutya

Ma már nincs olyan ember, aki ne hallott volna az uszkár fajtáról. Azonban nagyon sokan elkönyvelik habos-babos cirkuszi kutyának. De bizony a cicomás masnik mögött egy igazi aktív, eszes kutya lapul, aki könnyedén beilleszkedik bármilyen családba.

Ha egészen őszinték akarunk lenni, mi itt a Petgurunál igazi uszkárimádók vagyunk. Így cikkünk amellett, hogy szakmai alapokon nyugszik, a jellemzésénél bizony nem lesz teljes mértékben pártatlan. Ugyanis többünknek is egy ilyen bongyori szőrű uszkárja van otthon, és bizony az egész csapatot elvarázsolták ezen kutyák az évek során.

Aki egyszer egy uszkár gazdija lesz, 100 százalékos biztonsággal merem kijelenteni, hogy bizony soha, semmilyen más kutyafajtára még csak szemet sem fog vetni. És bizony a rokonok, barátok is nagyon gyakran elvarázsolódnak és már ők is az eladó törpe uszkár vagy pudli eladó kifejezésekre fognak rákeresni.

pudli kölyök
apricot színű törpe pudli kölykök

De mit is fogsz ebben a hosszabb terjedelmű cikkben megtalálni?

 • Az uszkár kutya jelleme
 • Mi az, ami minden méretű uszkárra igaz?
 • Az uszkár fajták gondozása
 • Azok a bizonyos uszkár fazonok
 • Az uszkár méretek
 • Ó, azok a gyönyörű uszkár színek
 • Az uszkár etetése
 • A poodle kutya betegségei
 • Mire figyelj oda uszkár eladó hirdetések böngészésekor?
 • Uszkár keverékek- dizájner fajták
 • és a pudli kutya története

De mi ez a nagy rajongás az uszkár körül?Miért lett ennyire sok keresés az eladó uszkár szavakra a keresőkben? Nem csak nálunk, hanem szerte a világon? Bemutatjuk részletesen a cikkünkben!

Az uszkár kutya jelleme

Bár sokan csak egy agyon cicomázott tipikus „csajkutyát” látnak az uszkárban, sokkal több van a fejében, mint hinné az ember. Ugyanis az uszkár egy ízig-, vérig munka kutya volt a régi időkben. De erről majd a későbbiekben fogunk részletesen írni az uszkárok vagy más néven pudlik történeténél.

Azonban annyit elárulunk elöljáróban, hogy a fajta a vízi vadászatra lett kitenyésztve. Ez pedig a jellemére is hatással volt/van.

Hiszen milyen jellemvonásokra volt szüksége egy vadászebnek?

kennel-fazon
Vadászó uszkárt már ritkán látni

Legyen sportos, aktív, legyen meg a magához való esze. Azonban ne legyen túlzottan önálló vagy makacs. Szeressen a gazdájának megfelelni, vágyjon az elismerésre. És kellőképpen ragaszkodó, de tudjon önállóan is feladatokat megoldani. Legyen jó az idegrendszere, könnyen tanuljon, no és persze jó apportírozó legyen.

Mindez megtalálható az összes uszkárban, legyen szó a legkisebb toy uszkár vagy legnagyobb változatról. Igen, jól olvasod, többféle méretben is létezik a fajta. De erről, vagyis az uszkár magasság témáról is írunk majd még a későbbiekben.

Milyen az uszkár kölyök?

Nos, aligha találni édesebb szőrgombócot kerek e világon, mint egy uszkárbaba. Apró gomb szemeivel, hullámos bundájával a legkőkeményebb férfiszíveket is meglágyítja napokon… mit napokon, perceken belül.

Legyen szó törpe uszkár vagy óriás babáról, mindre igaz, hogy kiakad náluk a cukiságmérő ha lehet így fogalmazni.

A pudli kölykök nagyon játékosak, igazi felfedező típusok. Szívesen játszanak más kutyákkal, de ugyanakkor nagyon extrovertált típusnak mondhatóak. Így nagyon jó néven veszik a gazdi vagy gazdik közelségét és a közös programokat.

A legtöbb esetben szinte már az elhozataltól számítva pár héten belül szinte útmutatás nélkül vagy kevés tanítással is szobatiszták lesznek. Elég, ha megmutatod neki a kutyapelenkát néhányszor, és hamar rá fog érezni a szobatisztaságra.

apricot-uszkar
Apricot színű uszkárok

A taníttatását érdemes minél hamarabb elkezdeni, persze csak játékos formában. Mivel rendkívül jó esze van és dicséretre éhezik, az alap dolgok megtanítása játszi könnyedséggel fog menni még a kezdő kutyatartók számára is.

Persze ne ess túlzásba a tréning jutalomfalatok adásával, mert könnyen lehet, hogy akkor inkább a nasira fog várni, a tálkában meg ott fog maradni a vacsora.

Figyeljünk még oda a megfelelő szocializációra minden méretű és korú kutyával, macskával, emberekkel, közlekedési eszközre. A sarkalatos pontja az fajta jellemének a ragaszkodása. Ugyanis hajlamos emiatt szeparációs szorongásra.

A felnőtt uszkárok jelleme

Nos, a felnőtt mini uszkar vagy más néven törpeuszkár mindenképpen az aktív kisnövésű kutyák közé sorolandóak. A sportos orias uszkar bár ránézésre sokkal nyugodtabbnak tűnhet, de ez csak csalóka látvány. Mind fizikailag, mind szellemileg igénylik az alapos lefárasztást ezen kutyák.

uszkár barna
barna uszkar maci fazonban

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nem lesz elég számára napi két kör a háztömb körül, annyi biztos. Szüksége van új ingerekre, szagokra, és nagy futkározásokra akár a pajtikkal, hogy kellőképpen elfáradjon.

Általánosságban elmondható, hogy nem minden a méret… azonban az uszkar kutya esetében mégis csak van különbség a különböző méret változatok között.

Ugyanis amíg a külföldön oly divatos teacup uszkár viszonylag a hiperaktívabb, de kevésbé eszes változatnak minősül. A közép uszkár és óriás uszkár már a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb típusok közé sorolhatóak. De persze egyedi kivételek mindig vannak, ezt ne felejtsük el!

puppy-cut
Fehér színű középuszkár

Miben más még egy mini pudli egy nagytól?

Nos, a „felhasználásuk” módjában is különböznek. Ugyanis a kisméretű ebek már régóta öleb funkciót töltenek be, így náluk a vadászösztön is gyengébb már. A nagyobb, azaz a közép és óriás méret még főképp apróbb vízi szárnyasok elhozataláért felelt. Így náluk az apport ösztön, a víz imádat erősebb lehet.

Így amikor az uszkár kiskutya eladó hirdetéseket böngészed, a méretet is érdemes figyelembe venni. Hiszen bár egy nagyon jó jellemű, és alkalmazkodó kutya fajtáról van szó, ajánlott a család életmódjához leginkább megfelelő méretet választani.

Emellett ár szempontjából is van különbség. Ugyanis amikor az ember rákeres arra, hogy mennyibe kerül egy törpe uszkár, vagy eladó óriás uszkár, szembesül azzal, hogy bizony az apróságokért akár a dupláját is elkérik a tenyésztők.

Mi az, ami minden méretű uszkárra igaz?

 • csakis lakásban tarthatóak, mivel nincs hőszigetelő képességű aljszőrzetük
 • rendszeresen kozmetikába kell őket vinni (4-6 hetente)
 • kezdő és tapasztalt gazdik számára is megfelelőek
 • akár különféle kutyás sportokra is alkalmasak
 • gyerekes családokba, több kutyás családokba is megfelelőek
 • nagyon ragaszkodó típusok
 • szőre nem hullik, hipoallergén fajta
 • fizikailag és mentálisan is igénylik a fárasztást

Mi a negatívuma az uszkártartásnak?

 • magas kozmetikai költségek
 • sokat kell fésülni
 • hajlamos a szeparációs szorongásra, nehezen viseli a 8-9 órás egyedüllétet
 • elég sok betegségre hajlamosak sajnos
 • a nyírás és cicomázás miatti sztereotípia
 • hajlamos finnyás lenni az ételre,illetve allergiára is nagyobb hajlamuk van

Mikor válaszd az uszkár toy változatát vagy a mini uszkár méretet?

Miután ő a legkisebb változat, így nagyon kicsi gyerekek mellé (6 év alatt) nem ajánljuk, a törékenysége miatt. Ezen felül, ha nagy túrázó vagy, szintén nem ő lesz a séta partnered. Hajlamos a fázékonyságra, így nagy kutyaruha kollekcióra készülj az ő esetében.

Emellett hajlamos még a finnyásságra (és nem csak a törpe uszkár kölyök hanem a felnőtt ebek is ), híresen rossz evő hírében áll. Igazi ragacs öleb a toy uszkar, aki nagyon rosszul viseli, ha 8-9 órára egyedül hagyod. Így inkább azon gazdiknak ajánljuk ezen kis növésű kutyák típusait, akik kevesebbet vagy otthonról dolgoznak, vagy felváltva a másik gazdikkal.

torpe-uszkar-barna
Barna színű toy méret

Sportra nem annyira alkalmasak, inkább aktív családi kedvencek vagy hobbi szinten versenyzőknek. Bár a pudli mini változata azért elég gyakori az agility versenyzők körében a legkisebb kategóriában, azt meg kell említenünk. Bár a többségük szereti a vizet, rájuk azért nem árt, ha egy szuper vízi mentőmellényt beszerzünk a Shipstore kínálatából. 

Ennek használatával magabiztosabbak lesznek úszáskor, és kevésbé is fáradnak el a móka közben.

Úgyhogy akkor „guglizz” az extra mini toy uszkár eladó illetve eladó toy uszkár hirdetésekre, ha számításba vetted a fentebb leírtakat. A külföldön egyre keresettebb legkisebb méret.

Mennyibe kerül egy toy uszkár?

Még itthon nem igazán találni teacup uszkár eladó egyedeket, mivel igen borsos az áruk. (akár 3-4000 euró is lehet) A törpe uszkár ára barátibb, 1500-2500 euró körül mozog. SZínben nincs igazából különbség. Az ár független attól, hogy egy barna pudli, vagy egy szürke uszkár kiskutyáról van-e szó.

Ha minden álmod egy közép uszkár

Oké, rájöttél, hogy neked nem egy toy kutya kell… Akkor gondolhatod, biztos az arany középút lesz a nyerő, és a középuszkárt választod a törpe uszkár kölyök helyett. De miben másabb ez a méret?

Kiegyensúlyozottabb az tény, és mindenféle kutyás sportra alkalmas. Azonban ahhoz, hogy jó dolgokra használja fel az agyát, bizony nem árt majd egy szuper kutyaiskola felkeresése. Itt a helyes mederbe terelik a dolgokat, és elősegítik a foglalkozások által a harmonikus együtt élést a kedvenceddel.

Hiszen ahogy az Ebmester kutyaiskola írja az oldalán: a kutya boldogság négy forrása a mozgás, fegyelem, szeretet és az evés.
Náluk az alapvető engedelmességi kurzusokon felül megismerkedhettek a dog dancinggel, a happility (agility csak nagy ugrások nélkül), szimatkurzuson is részt vehettek. De ott van még a puller, a maintrailling (nyomkövetés), a trükk mester kurzus is, amelyen biztosan remekelni fogtok az uszkároddal. Ha pedig a csapatsport felé hajlasz, akkor a labdaimádó uszkárod a flyball szerelmese lesz.

azsiai-fazon
Ázsiai fazonú középméret

Méretéből adódóan bármely sportra alkalmassá teszi ezt az örökifjú kutyát. Idős korra sem veszíti el játékosságát és megfelelni vágyását. Szeparációs szorongásra sajnos ő is hajlamos, akár csak az uszkár törpe változata, így az egyedüllétre tanítását korán kell elkezdeni.

Miután ez a legsokoldalúbb méret, így leggyakrabban a közép uszkár eladó hirdetésekkel fogsz találkozni.

Bár most felkapottabb lett a kisebb változat, így nagyon gyakori a mini uszkár eladó szavakra illetve az extra mini toy uszkár kennel szókapcsolatra való keresés is.

Gyerekek mellé is már jó választás, hatalmas örömmel fogadja a legtöbb esetben őket.

Ha a közepes uszkar kutya nem elég: óriásuszkár

Külföldön ezt a változatot standard poodle kutya néven találni meg. Őket a mai napig használják Amerikában pl. vízi vadászatkor. Természetesen ma már legtöbbször nem a pomponos vadász pudli fazon a jellemző, hanem a praktikus rövid náluk.

Kiegyensúlyozott, atletikus, elegáns óriás kutya fajta. Azonban a mérete csal, ugyanis súlyra nem egy nehézbirkózó. Átlagosan 20-25 kg körül mozog. De hihetetlenül gyors, fürge, így bármilyen aktív kutyás sportra ő is alkalmas. Sőt, jó lehet akár az eredeti funkciójára is, a vízi vadászatra.  Ezen kívül az orra is nagyon jó, így bármilyen szimatmunkára befogható.

Gyerekek mellé kiváló választás, bár a nyúzást azért nem szereti. Jó túra társ, bár azért a nagy dzsumbujba ne engedjük be, mert órákig fog tartani a bundájából kiszedni a bogáncsokat a séta után.

orias-kutyafajtak
Óriás fehéruszkár – rövid fazon

Emellett termetéből adódóan a kozmetikai költsége is a háromszorosa a kisebb változatoknak, így ezt is bele kell venni a számításba majd az óriás uszkár eladó hirdetések böngészésekor (körülbelül 12-20 ezer forint per alkalom, fazontól és állapottól függően).

Igazi egyedi jellem minden pudli, mérettől függetlenül. Imádnak a gazdi minden szaván csüngeni és minden szívük- vágyuk csupán az, hogy a közelünkben lehessenek. Ha azt a típusú kutyát szereted, aki nélkül még az illemhelyiségbe sem tudsz elmenni, akkor a pudli lesz a te fajtád.

Személyes tapasztalatom mesélem most el: 10 éve nem fürödhettem le egyedül. Ugyanis neki kötelező a kád melletti kilépőn őrizni engem, nehogy a vízi manó elraboljon. Vagy valami ilyesmi játszódhat le a fejében.

De attól függetlenül, hogy vízi vadász ebeknek szánták őket, nem mindegyikük rajong a fürdés és szépítkezés macerájáért. Ehhez bizony már kölyök kortól kezdve hozzá kell szoktatni.

De a fürdésen kívül még sok mindenre oda kell figyelnie egy pudli gazdinak. Nézzük meg részletesen, hogy hogyan is kell gondoskodni egy ilyen kutyáról.

Az uszkár fajták gondozása

Legyen szó toy pudli kutya, vagy óriás uszkárról, biztos lehetsz benne, hogy a kozmetika gyakori látogatói lesztek. Ugyanis egy rendes pudli gazdi fazontól függően 4-6 hetente elviszi a kedvencét egy szépítkezésre.

Ennek a műveletnek azonban nem csupán annyi a célja, hogy tiszta és illatos legyen az eb. A fazontól függően a pofiról és tappancsokról is le kell nyírni a szőrt, hogy ne okozzon kellemetlenséget. Az intim tájék higiéniájáról nem is szólva. Emellett az uszkár szőre nem hullik és folyamatosan nőne, ha nem lenne nyírva. A göndör szőrzet pedig a csomósodásra igencsak hajlamos, így a gyakori kozmetikát igényel és így marad a bunda is egészséges.

kolyok-uszkar
kölyök uszkár

De mennyibe is kerül körülbelül egy kozmetika?

 • toy és törpe uszkár 5000-10.000 Ft
 • közép méret 8000-15.000 ft
 • óriás méret 12-20.000 Ft

És ezek az árak egy hobbi kutya fazonra vonatkoznak. Ha azonban te kiállításon is szeretnél megjelenni a kutyusoddal, akkor bizony még borsosabb a kutya kozmetikázás ára.

A legtöbben rövid, praktikus fazonban tartják, szépen kibontva a bundát. Azonban a zsinóros szőrzetet akár rasztában is tarthatjuk, akár csak a puliét. Ezt azonban csak a nagyon fanatikus tenyésztők szokták megtenni, a gyakorlat azt mutatja.

Emellett, ha nem tudnád, az uszkárok az egyik legszőrösebb fülű kutya fajták közé tartozik. És ez bizony nem csak a kissé kellemetlennek érződő fülszőrkiszedéssel jár, hanem fülgyulladásra való hajlammal is.

A fül szőrzet kiszedése nem ördögtől való dolog, hamar megtanulhatja a gazdi is. Így kedvencünk halló járata mindig tiszta lehet és jobban szellőzik.

A karmok állapotát is ellenőriznie kell a gazdinak és akár két kozmetika között otthon is rövidre nyisszanthatja egy karomvágó segítségével.

Ha pedig szükséges az otthoni fürdetés, akkor mindenképpen professzionális sampont használjunk, mint pl. a Double K Midnight white samponja amely tökéletes a fehér uszkár vagy harlekin uszkárbundához.

Természetesen a balzsamozásról sem feledkezzünk meg, amelyhez ajánljuk a Double K solution termékét.

 A többi színváltozathoz, vagy ritkább otthoni használatra megfelelő lehet akár a bio összetevőkből álló Sheila Sampon és Szőrkondícionáló Vaníliával.

Hetente legalább egyszer át kell töviről hegyire fésülni az uszkárunkat. Ehhez az alábbi kozmetikai felszerelésekre van szükség:

Főleg a kisebb méretű uszkárok hajlamosak az erőteljesebb könnyezésre. Emiatt minden nap a szemüket meg kell törölni, a csipát óvatosan eltávolítani. Ha nem így teszel, szemgyulladást és a szeme körül bőrgyulladást is okozhatsz.

Mivel hajlamosak a fogkövesedésre (főleg a törpe uszkar) ezért ajánlott lehet már kölyök kortól kezdve a fogmosáshoz hozzá szoktatni, vagy gyakran adni neki kutya rágókát fogápoláshoz.

orias-uszkarok

Ami pedig a kozmetikát illeti… Főleg a férfiak szoktak fújjogni, amikor a párjuk elő áll az ötlettel, hogy bizony  egy fekete fehér uszkárka az áhított kutya fajta. Ugyanis az ő fejükben a cirkuszi, pomponos uszkár létezik csak. Azonban szerencsére csak a képzelet szab határt az uszkár fazonok tekintetében.

Persze vannak hivatalos, a kennelklubok által elfogadott nyírási módok, de körülbelül 100 féle hobby fazon közül is válaszhat a gazdi. Nézzünk meg most néhányat!

Azok a bizonyos uszkár fazonok

Nos, a történetük felületes ismerete szükséges ahhoz, hogy megértsük, miért is alakultak ki bizonyos uszkár nyírás fazonok.

Az uszkár, egy kacsavadász kutya, ha úgy tetszik. De természetesen minden féle vízi szárnyas begyűjtésére használták. Míg a kisebb méretű közép uszkár a fürj, a nagyobbak akár a nagyméretű vadkacsát is játszi szerrel apportírozzák.

És bizony a vízben való haladást a nagy bunda akadályozza. Ezért aztán majd mindenhol rövidre nyírattatták és csak az érzékeny ízületeknél hagyták meg őket. Így alakult ki a híres pomponos fazon. De természetesen szerencsére nagyon sok féle módon pompázhatnak még a kutyáink.

Először is nézzük meg a kiállításon elfogadott uszkár nyírás fazonokat:

 • oroszlán fazon
 • kontinentális
 • karakül / modern
 • skandináv/ terrier
 • angol fazon
 • kölyök fazon

Ezeket összeszedtük az átláthatóság érdekében egy képre.

uszkar-fazonok
Képek forrása: Jacqueline Bartels kutyakozmetikus képei – Hondentrimsalon Charmed

De aki nem akar sokat bíbelődni a fésüléssel és a kozmetikázással, annak természetesen rövidebb fazonlehetőségek is vannak.

-rövid karakül = puppy clip

-miami/ beach clip

-kennel fazon ( azaz nagyon rövid mindenhol)

-holland fazon

torpeuszkar
Miami fazon

De ezen felül még több van természetesen:

-a jelenleg nagyon kedvelt uszkár teddy fazon

-bárány fazon

-bishon fazon

-ázsiai fazon

Ezeket is bemutatjuk nektek az alábbi képen:

mini-pudli
Teddy fazon

De folyamatosan újulnak meg trendek, így igazából csak a képzeleted szab határ a fazont illetően.

Az uszkár méretek

Most egy kicsit szárazabb, adatokkal teli részt kell átvennünk, hogy pontos képet kaphass az uszkárokról. Az egyik legjobb dolog ebben a fajtában, hogy mindenki megtalálhatja a magának való méretet belőle.

Zsebkutyára vágysz? Ott a toy méret! Szereted, ha minden tekintet rád szegeződik, valamint sportosabb típust keresel? Akkor az óriás uszkár kennel kutatásba vesd magad!

De most nézzük a pontos adatokat:

 • teacup uszkár: magasság: 24 cm alatt, súlya 1 kg alatt
 • toy uszkár: magasság 24-28 cm között, súlya 2-3,5 kg
 • törpe vagy mini uszkár magassága: 28-35 cm között, súlya 3-6 kg mozog
 • közép uszkár magasság: 35-45 cm, súlya 9-14 kg
 • óriás uszkár magassága: 45-60 cm, súlya 20-35 kg
uszkar-meretek-nagy
Uszkárok méretei

A legkedveltebbnek számító törpe uszkár mérete mint látható, 28-35 cm között mozog, amely azért még a könnyen ölbe kapható méretnek számít. Természetesen, ez akkor lesz igaz ha az eladó törpe uszkár tenyésztőtől származik. Ugyanis ha nem “rendes”helyről vesszük, elő fordulhat simán, hogy egy mérettel nagyobb lesz az eb, tehát közép uszkár méretűvé cseperedik. Persze a bájossága megmarad, csak hát nagyobb lesz a kívántnál. A közép uszkár súlya pedig már 9 kg feletti, amelyet nehezebb már sokáig ölben tartani.

Ezért is fontos, hogy amikor eladó közép uszkár, mini pudli eladó stb. szavakra keresünk, nehogy szaporító kezei közé kerüljünk. Alaposan nézzük meg a szülőket, kérjük el a származási és egészségügyi papírokat a tenyészállatoknak! Ha ezekkel nem rendelkeznek a kutyái a “tenyésztőnek” akkor bizony szimpla szaporítókkal állunk szembe.

Általánosságban elmondható, hogy egy viszonylag hosszú életű fajtáról van szó szerencsére. Így nagyon sokáig lehet mellettünk hűséges kis bongyorkánk. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az átlagos uszkár élettartam 12-17 év.

Ugye, milyen jó hír? Pláne, ha meg tudod, hogy mennyi színben „kapható” az uszkár… Hidd el, egy uszkárnál nem fogsz megállni, azon leszel, hogy minden színváltozatból beszerezz… Az uszkár egy örök szerelem lesz!

Most pedig nézzük meg a következő fejezetben, hogy milyen csodás bunda színekben tudnak pompázni az uszkárok!

Ó, azok a gyönyörű uszkár színek

Általánosan elmondható, hogy időről-időre egy-egy színt jobban felkap a „köznép” és divatosabbnak számít egy ideig. Plusz az egyes színek kedveltsége országonként is eltér.

Míg itthon az apricot törpe uszkár, a barna törpe uszkár számít nagy favoritnak, Oroszországban a fehér színváltozatot kedvelik. Németországban pedig a törpe uszkár fekete színű egyedeit kedvelik a legjobban.

Régebben többféle színváltozatban léteztek, azonban az FCI azaz a nemzetközi kinológiai szövetség meghatározta az elfogadott egységes színeket.

feher-torpe-uszkar
Egy ilyen toy uszkár ára akár 2000 euró is lehet

Ha ezektől eltérő színű uszkárt szeretnél, azt német/cseh/osztrák törzskönyvvel szerezheted be, és csak ottani kiállításokon vezethető fel.  Szintén emiatt Németországban találni a legtöbb harlekin törpe uszkár és közép uszkár egyedet.

A méretekben szintén van különbség. Míg itthon a legtöbb keresés a törpe uszkár kennel szóra fut be, a nyugaton egyre nagyobb kedveltségnek örvend az óriás változat.

De melyek is az elfogadott uszkár színek?

 • fekete uszkár
 • fehér uszkár
 • barna uszkár
 • apricot uszkár (orange fawn)
 • vörös uszkár (red fawn)
 • ezüst szín
szurke-uszkar
Szürke színben – ritkaság ma már

De tudtad, hogy komoly tenyésztési szabályzatok vannak a színváltozatokkal kapcsolatban külföldön?

 • A fekete kutyák csak fekete vagy fehér kutyákkal, és fordítva tenyészthetők
 • Az ezüst kutyák csak ezüsttel vagy barna/fawn színekkel és fordítva is igaz

A hazai kennelklubok pedig még ettől is szigorúbbak. Csak azonos színű uszkárpárosítást támogatnak. Ha más színűvel szeretnéd, engedélyhez szükséges folyamodni. Nem semmi, ugye?

Nem, vagy csak bizonyos kennelkluboknál elfogadott színek:

 • harlekin (fehér alapon fekete foltos)
 • black-and-tan (fekete –cser)
 • parti (fehér alapon egyéb színű foltos, általában fehér barna)
 • phantom (tan mintázat más színekkel)
 • brindle (csíkos)
 • valamint a kék, krém, café au lait, silver beige, sable (coboly).

Most pedig következzen egy nagyon fontos téma… már pedig mi kerüljön abba a híresen finnyás uszkár pocakba?

Az uszkár etetése

Amit már előre elmondunk… Bizony az uszkárkád etetése kapcsán sokszor fogod úgy érezni, hogy kitépnéd az összes hajad. Az egyik legfinnyásabb fajta, akihez csak szerencsém volt az évek során. De ez nem jelenti azt, hogy nem bélpoklosak… Csak éppen nagyon megválogatják, hogy mi való a fogukra.

Ami biztos, hogy minden uszkárra igaz: igyekezzünk jó minőségű eledelt választani, (azaz nem multis, alacsony hústartalmú), sőt a legjobb ha egyenesen a szuperprémium szekcióból választunk. Hiszen ezekben a fehérje tartalmat nem az olcsó búza vagy kukorica fehérje adja, hanem a valódi hús!

Mivel az allergiákra fokozottabban hajlamosak (erről írunk majd a betegség résznél részletesen), azt javasoljuk, hogy hipoallergén eleséget válassz őkegyelme számára, ha teheted.

barna-uszkar
Barna színű pudli

És ha nagyon nem hajlandó ropogtatni, vagy önmagában elfogyasztani a száraztápot, akkor a húsban gazdag konzervek közül választani és azzal keverni. Mi nagyon szeretjük a széles ízválasztékú Gran Carno és a Brit monoproteines konzerveket is.

És most ajánlunk neked néhány tápot, amellyel (talán) nem lősz bakot… bár mint fentebb írtuk, garancia egy uszkár esetén nincs, ami a kaját illeti.

Emellett az érzékeny pocakjuk miatt figyelj oda a fokozatos tápváltásra, amelyet akár kiegészíthetsz Agroferm probiotikummal is.

Toy vagy törpe uszkár etetése

A hiperaktív kis szőrgombócoknak aztán szükséges a kellő kalória a növekedéshez. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy mit adsz a tányérjába! Személy szerint nekem egy fekete törpe uszkár boldogítja a mindennapjaimat, akinél néha igazi kihívás megtalálni a megfelelő pocakbavalót.

torpe-uszkar
Törpe méret maci fazonban

A közepes uszkár etetése

Számukra is kifejezetten fontos a jó minőség, de méretükből adódóan már a kissé nagyobb szemcsenagysággal is megbirkóznak. Finnyásság itt is jellemző, érdemes a kissé extrémebb ízekkel bepróbálkozni, ha a hagyományos pocakbavalókra már nem fűlik a fogacskája.

 • Prémium kategóriából mi jó szívvel ajánljuk a Happy Dog NaturCroq Puppy gyógynövényekkel dúsított tápját. Felnőtt közép uszkároknak ebből a részlegből szuper lehet a Panzi Regular beef tápja akár.

 • Közép kategóriában akár a Royal Canin medium puppy tápját is megkóstoltathatod vele, amely bőr-szőr ápoló anyagokban gazdag. A felnőtt közép usziknak pedig a Brit Care medium lazacos tápját tudjuk elképzelni.

 • A felső kategóriából szerintünk a legjobb választás a  Carnilove Puppy lazac-pulyka ízesítése, ami után biztos lehetsz benne, hogy nagy örömtáncot fog járni minden alkalommal amikor feltálalod neki. Később pedig, ha halrajongó az uszkárod, az Orijen 6 fish tápja bizonyára neki való lesz.
fekete-kozep-uszkar

Egy óriás uszkár etetése

A testméretükből adódóan az ízületeik védelmére jobban oda kell figyelni. A megfelelő fehérjebevitel szintén sarkalatos pontja a tápválasztásnak az óriásuszkár esetén.

uszkar
Óriás pudli terrier fazonban

A poodle kutya betegségei

Bár szívem szerint azt írnám, hogy az uszkárnál tökéletesebb kutya nincs kerek e világon, de azzal hazudnánk. Sajnos az uszkár fajtának is kijár a rosszból, ha lehet így fogalmazni. Bőven van sajnos örökölhető, valamint más gyakori betegsége, amelyekre érdemes oda figyelni. Az örökölhető betegségekre a hivatalos tenyésztőknek kötelező szűrnie, ezzel is megkímélve a gazdit a magas kiadásoktól és a szívfájdalomtól, ha esetleg a kiskutya érintett lenne.

A szaporítók ezzel szemben semmilyen szűrést nem végeznek, így „lutri” a kiskutya egészsége, akiért ráadásul valószínűleg komoly összeget kiadtunk. Mint ahogy már fentebb is írtuk, ezért is fontos hogy amikor toy vagy törpe uszkár elado szavakat beírjuk a keresőbe, ne rögtön az első találatra ugorjunk rá, hanem nézzünk alaposan utána a dolgoknak!

Most nézzük meg röviden, melyek a gyakori megbetegedések az uszkár fajtánál:

 • Addison kór
  A mellékvese nem jól működik és ez csökkent hormonterheléssel jár. Nehéz diagnosztitálni, és még nehezebb kezelni.
 • Cushing kór
  Az agyalapi mirigy rossz működése miatti hormontermelődési probléma. Általában az idősebb kutyákat veszélyeztetni, és nehezen kezelhető betegség
 • Patella ficam
  Főleg a toy/törpe/ közép uszkárokat veszélyeztető betegség, így náluk a tenyésztésbe vételhez kötelező szűrni. Műtéttel orvosolható, örökíthető sajnos.
 • Csípődiszplázia
  Ez a csípő rendellenesség az uszkároknál gyakori, genetikai probléma. Műtéttel drágán, de javítható állapot. Óriásuszkároknál kötelező szűrni.
feher-orias-uszkar
 • Epilepszia
  Sajnos szintén gyakori, örökíthető betegség, amely a gazdit is nagyon megterheli lelkileg. Gyógyszerekkel sok esetben javítható, de teljesen nem gyógyítható.
 • Pajzsmirigy alul / túl működés
  Sajnos minden testméretű uszkárnál előfordulhatnak pajzsmirigy gondok. Gyógyszerrel szerencsére könnyen karban tartható.
 • Allergia
  Sajnos színváltozattól függetlenül elmondható, hogy a fajta erősen hajlamos a környezeti (por, pollen) és az eleség allergiára is. Az utóbbi szerencsére a megfelelő pocakbavaló megtalálásával könnyen orvosolható, míg az előbbi gyakran az egész életükre rányomja a bélyeget.
 • PRA – progresszív retina atrófia
  Örökletes szembetegség, amelynek során 5-6 éves kora körül a kutya megvakul. Szűrése kötelező az uszkároknál!
 • Fogkövesség
  Főleg a toy/törpe/ közép uszkárra jellemző az erős fogkövesség. Emiatt mindenképpen fordítsunk figyelmet a fogmosásra, vagy gyakori fogtisztító rágcsa adására. Emellett minden évben ellenőriztessük az állatorvossal és ajánlott lehet időről időre leszedetni a rendelőben a fogkövét.

Mire figyelj oda uszkár eladó hirdetések böngészésekor?

Az internet tele van törpe uszkár eladó, uszkár kutya eladó hirdetésekkel… Azonban el kell keserítselek, ezeket a hirdetéseket nagyon sok esetben szaporítók, vagy „házi tenyésztők” adják fel. Utóbbiba azokat az embereket soroljuk, akiknek van egy szuka kutyusuk, és a régi hiedelemből, hogy „egyszer szülnie kell” mondjuk befedezteti a szomszéd Pista bácsi uszkárjával a kutyáját.

De ami közös dolog a szaporítókkal: egyik kutyának sincsenek származási papírjai, egészségügyi szűrése. (ó hát ez a kutya sosem volt beteg, meg van minden oltása típusú mondatok szoktak itt elhangozni hárításként)

A tenyésztők rendelkeznek FELIR azonosítóval, hivatalos kennelnévvel és a szülőket meg tudják mutatni. A szülők rendelkeznek a kötelező szűrésekkel és betöltötték a minimális korhatárt, amikor tenyésztésbe foghatóak.

uszkar-jelleme

A tenyésztők sok esetben csak saját honlapjukon esetleg közösségi oldalukon, uszkár csoportokban hirdetnek és szigorú feltételekhez kötik a vásárlást.  A szaporítók pedig csak azt nézik, hogy húzzanak minél több pénzt ki a jóhiszemű gazdik pénztárcájából.

Sajnos saját tapasztalatból mesélem ezt a sztorit el: az én kutyám egy szaporító telepről lett megmentve. A „tenyésztő” pedig azon fehér bolognese kiskutyáknak, akiket nem tudott eladni, lenyírta a pofijukról a szőrt, és fehér uszkárként próbálta újult erővel eladni. Az a gazdi, aki pedig nem szakavatott, biztosan nem tudja megkülönböztetni a 8 hetes bolognese kiskutyát a 8 hetes uszkártól.

Szóval óvatosan a gyanúsan olcsó kutyákkal!

Egy tenyésztőtől származó uszkár kutya ára elég borsos: 1500-2500 euró között mozog jelenleg, mérettől és színváltozattól függően.

Uszkár fajtamentés

Ha minden álmod egy ilyen bongyori jószág, de nem áll rendelkezésedre egy nagyobb összeg a vásárlásra, (sajnos az törpe uszkár ár elég magas) még mindig ott van az örökbefogadás lehetősége. Ma már két szervezet is foglalkozik a törpe uszkár fajtamentés nemes ügyével. (Az óriás uszkárok még annyira nem elterjedtek itthon, így általában ők nem kerülnek menhelyre)

Az egyik ilyen szervezet az Uszkárokért Állat és Természetvédelmi egyesület ahol sok örökbefogadható uszkár és uszkár keverék található meg.
Emellett pedig már Nagyatádi Term.- és Állatvédő Egyesület is felkarolta az uszkárokat, és náluk is igazi kincsre lelhetsz! (akár egy örökbefogadható toy uszkár is lapulhat náluk )

Uszkár keverékek- dizájner fajták

Most egy kicsit megosztó téma következik… Van, aki nagy rajongója lett az új irányzatnak, a dizájner keverékeknek, sokan pedig kifejezetten ellenzik őket.

Az utóbbi 30-50 évben egyre inkább elterjedt az, hogy az uszkárt a szuper jellemzői miatt elkezdték más fajtával, konkrétan először a labradorral… Ugyanis akartak egy szőrt nem hullató vakvezetésre alkalmas fajtát, és így készült sok év alatt el a labradoodle.

labradoodle
Labradoodle

Azonban az első generáció, valljuk be, még úgy néz ki mint bármelyik falusi keverék. Az egységes kinézetű, sokadik generációs ausztráliai labradoodle fajtájú egyedek már bizonyos országban törzskönyvet is kaphatnak. Áruk 2500-3500 euró között mozog.

Azonban az ipar itt nem állt le, ma már nagyon sokféle uszkár keveréket gyártanak a szaporítók. Azonban sokszor itt sincs semmilyen genetikai szűrés, így halmozottan betegek is lehetnek. És a jellemükre, szőrtípusra sincs semmilyen garancia!

Nagy közkedveltségnek örvend a máltai selyemkutya és uszkár kereszteződéséből létrejött maltipoo. A maltipoo uszkár eladó hirdetésekkel még kevés helyen fogsz találkozni, de ezekért is elkéri az 1500 euró körüli összeget.

Emellett szerintünk kifejezetten aranyosnak számít a cavalier king charles spániel és uszkár kereszteződés, a cavapoo. Kissé vaskosabb testalkat már, a cocker spániel és uszkár keveréke, a cockapoo. Az eladó cockapoo kölyök hirdetések még mindig elég ritkák. Ha mégis szembejön veled cockapoo eladó hirdetés, akkor biztosan ez ia 1000-1500 euró körüli összeget fog jelenteni. (bizony…. ennyit ki kell adnod ha egy eladó cockapoo kölyök az álmod)

A körülbelül falusi szerelemgyereknek kinéző snauzer-uszkár keveréke, a schnoodle. És az óriás uszkárt, ha berni pásztorral keresztezik, megszületik a Bernedoodle.

designer-fajtak-petguru-uj

Mi nem szeretnénk senki feje felett pálcát törni, ha ilyen kutyára vágyik. Azonban igyekezzünk jó helyről beszerezni és a szülők egészségére is figyeljünk oda.

A pudli kutya története

Nos, gazdi, ha idáig eljutottál cikkünkben, akkor bizony nagy uszkár rajongó vagy. Aki pedig olyan fanatikus, mint mi magunk, az bizony kíváncsi minden részletre az uszkárral kapcsolatban.

Vagyis arra is, hogy miként került be ez a vadászkutya az úri körökbe és lett igazi státuszszimbólum.

Göndör szőrzetű kutyák egyedeiről már az ókori egyiptomi, görög időkből is találtak feljegyzéseket. Azonban szó sincs arról, hogy az uszkár egy ősi fajta lenne.

A 14. században Németországból már azonban hivatalos feljegyzések vannak egy göndör szőrű, és nagyon eszes és kedves vízimádó kutyafajtáról. Innen eredhet a Poodle név, ugyanis németül a pancsol szót pudeln-nek mondják.

Ugyanakkor Francia országban „Caniche” azaz kacsa-kutya elnevezést kapta, utalva a használati funkciójára.

regi-uszkar-foto
Kép forrása: https://scilifestyle.com/the-poodle-history/

Az eszüknek és külsejüknek köszönhetően, a kisebb termetű közép uszkárok hamar beférkőztek az úrinők kegyeibe. Azonban a törpe uszkár hivatalos standard-ja csak 1936-ban készült el. Tehát elmondható, hogy az uszkár mérete folyamatosan csökkent az idők során. De egyúttal emiatt vált egyre kedveltebbé társasági kutyaként.

Bár a pontos helyről, hogy honnan származik, a mai napig vita folyik. Az FCI hivatalosan francia fajtának nevezte ki.

Tudtad, hogy hírességek is rajongtak az uszkárért?

Grace Kelly mellett az egyik leghíresebb uszkárimádó maga a nagy Sir Winston Churcill volt, akiről sok fotó készült akkoriban az uszkárjai társaságában!

winston-churchill-uszkar
Kép forrása: https://www.countrylife.co.uk/

Az uszkárok, mérettől függetlenül egy hihetetlenül szociális, ragaszkodó és intelligens kutyák. Remekül alkalmazkodnak minden családba és kifejezetten igénylik a mozgást és az agyi foglalkozást is!

Figyeljünk oda arra, hogy jó helyről szerezzük be, és akkor nagyon sokáig élvezhetjük az örök bohóc jellemét!

Képek forrása: saját, pexels, pixabay, unsplash, daily paw, dogtime,

További tartalmaink:

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • 300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
 • 400g - 10kg
 • Raktáron
2.516 Ft - 32.447 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
 • 4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 28.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
 • 300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
 • 300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
 • 300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
 • Ismeretlen
 • Raktáron
2.921 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • 1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • 150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Amano garnéla - a fáradhatatlan kertész

Ez a színben talán kevésbé feltűnő garnéla faj az akvakertészek egyik kedvence, ugyanis rendkívüli hatékonysággal eszi meg az akváriumba

Elolvasom
Hörcsög szelídítés 5 lépése
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Hörcsög szelídítés 5 lépése

A rágcsálók, mint a hörcsög is, zsákmányállatok. Ösztönösen félnek a legtöbb dologtól, főleg az újdonságoktól. Bemutatjuk a szelíd

Elolvasom
Hasvízkór
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Hasvízkór

Egy rettegett betegség, amely a rossz minőségű akváriumok legnagyobb ellensége. Nézzük meg részletesen a hasvízkór betegséget.Rengete

Elolvasom
Petguru logo