Pitbull- az erőfitogtatásra használt családi kutya?

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen fajtát értünk pitbull alatt. Segítünk rendet tenni egy kicsit a fejekben.

Az emberek manapság meglátnak bármilyen izmosabb kinézetű kutyát, és rákiáltják „pitbull kutya”!

Azonban a hétköznapi emberek nem igazán vannak azzal tisztában, hogy hivatalosan csak az amerikai pitbull terrier viseli a pitbull nevet. És igazából azzal még kevesebben vannak tisztában, hogy európában ez egy el nem ismert fajta az FCI által. Így ha a neten böngészve amerikai pitbull hirdetésekbe botlasz, jó eséllyel csak egy staffordshire terrierről, vagy annak keverékéről van szó igazából.

Általában nem szeretem az unalmasnak számító fajta kialakulásának történetével kezdeni a blogcikkeimet. Azonban most kivételt szükséges tennem, mert szeretném mielőbb tisztázni ezen remek fajta múltját és jelenét.

american-pit-bull-terrier

Az american pitbull terrier története, kialakulása

Egészen az 1800-as évek Angliájába szükséges visszatérnünk. Ugyanis ez volt az az állatok számára „véres” időszak, amikor virágkorát élték az állatviadalok. Borz, kutya, medve, minden amit csak el tud a kedves olvasó képzelni. Nos ebben a korszakban virágzott a kutya viadalok királyaként az angliában pit dog néven használt kutyák. Ezek sok esetben keverékei voltak különböző terriereknek, bulldogoknak.

Aztán 1835-ben szerencsére elfogadták a Brit parlementben az állatok védelméről szóló törvényt és véget ért ez a korszak itt.

Azonban az Amerikába kivándorló angolok elvitték magukkal harci kutyáikat, és ott folytatták tovább ezt az cseppet sem kedves hobbijukat.

De természetesen emellett elindult egy olyan vonal is, ahol ezeket a kutyákat már egyre kevésbé a harcoltatásra, hanem a család barátjának kezdték el kiszelektálni. És egyre kedveltebb, és tudatosabb lett ezen kutyák tenyésztése.

Ez vezetett oda, hogy szerették volna amerikában elfogadtatni a fajtát az AKC-nél azaz American Kennel Club-nál. Azonban ez a szervezet nem szeretett volna egy ilyen kétes hírű, és nem egységes kinézetű fajtát a magáénak tudni.

Így megalakult egy új szervezet 1898-ban az UKC azaz United Kennel Club, amelynél lehetőség adódott az amerikai pitbull terrier -röviden APBT- törzskönyvezése.  És ezzel megindult a cica harc a pitbull terrier háza táján.

A családi kutyáknak szánt pitbul kutyák külseje elkezdett egységessé válni, és optikailag mássá változni. Az AKC végül elfogadta ezen kutyákat Amerikai staffordhire terrier (AST röviden) néven.

De hogy ne legyen egyszerű halandóként eligazodni a pit bull kutya történelmén, jön még egy csavar a dologban.

pitt-bull

Biztos hallottad már, hogy Amerikába minden nagyobb ugye? Hatalmas adag kaják, hatalmas épületek, óriási hidak. Nincs ez másképp a kutyákkal sem. Így az UKC által elfogadott pitbullokat sokan túlméretesnek tartották, és hogy elveszítette eredeti viadalkutya külsejét. Ezért néhányan kiváltak és megalapították az ADBA azaz American Dog Breeders Association nevű szervezetet.

Ide pedig az ő elképzelésük szerinti „eredeti külsővel” és funkcionalitással rendelkező kutyákat engedték törzskönyvezni.

Nos, ezért fordulhat elő tehát, hogy ha beírod a google képkeresőjébe american pit bull terrier, fogsz látni cingár kisméretű és akár még a túl izmos bazi nagy kategóriába tartozó kutyákat is .

Lényegében elmondható, hogy a stafforshire terrier az eredeti pitt bull nagytesója, akit már nem harcoltatásra használtak, hanem családi kedvencé vált.

Remélem idáig tiszta a dolog, most pedig nézzük meg, mire is vállalkozol, ha egy igazi pitbull tulajdonosa szeretnél lenni.

Az amerikai pitbull terrier vérmérséklet

Tegyük fel, sikerült hozzájutnod egy igazi pitbullhoz, és nem csak egy izmos kutyához amely csak némi külsőségben hasonlít a fajtához.

Gondolom nem lepődsz meg nagyon azon, ha azt írom, hogy első kutyás kezébe abszolúte nem való fajtáról van szó.

Bár szerencsére ma már nem viadalokon használják, hanem sport és családi kutyaként, a bele nevelt ősi ösztönök erősen dolgoznak legtöbb esetben benne.

Ezért hát, ha egy kölyök pit bull terrier kerül hozzád, első dolgod legyen a nagyon alapos szocializáció. Ahova csak lehet, vidd magaddal, kutyák közé, és tanulja meg a helyes viselkedést. Még jobb, ha már az elejétől kezdve egy szakértő kutyaiskolára bízod magatokat.

A pitbull kölykök eléggé „vadul” tudnak játszani egymással, így ezt nem minden kutya fogja tolerálni. azonban megfelelő módon (soha sem agresszíven) korrigálva le lehet majd beszélni kispajtásod a durvulásról.

pit-bull

Azonban így sincs arra garancia, hogy elérve az ivarérett kort, ne legyen domináns és agresszív főleg a kisebb testű kutyákkal szemben. Ebben az esetben is segítség a más kölyök korban elkezdett kutya iskola. Hiszen nem kötelező szeretnie a többi kutyát, de szót fogadnia azt mindenképpen szükséges. Hiszen egy tömör izom kutyáról beszélünk, brutál állkapocs erővel.

Más kisállatokat, macskákat, nyuszikat szintén hajlamos zsákmánynak tekinteni.

Így már felhívnánk azon emberek figyelmét, akik erejük fitogtatására használnák ezt a jobb sorsra érdemes fajtát, hogy inkább a konditeremben feszítsenek. Ne egy ilyen csodás kutya mellett. Ugyanis sok kutya harapásos baleset abból adódik, hogy az ilyen gazdik nem tesznek elég energiát a kutya megnevelésébe.

Egyébiránt a pitbull terrier egy rendkívül emberbarát kutya. Hiszen amikor még verekedtetésre használták, ez alap elvárás volt. Sosem fordulhatott a veremben a gazdája ellen.

Milyen a megfelelő gazdi egy pitbull számára?

 • erőteljes, de sohasem agresszív
 • tapasztalt kutyás
 • tud naponta elegendő időt szánni rá
 • hajlandó kutyaiskolába járni kedvencével
 • elnézi, ha ezt-azt néha szétszed

Hogy miért is emelem ki az utolsót? Készülj fel arra, hogy ez a kedvenc márpedig irdatlan erejű állkapoccsal rendelkezik. Így a hagyományos kutyajátékok az ő szájába öt perc alatt a semmivé foszlanak.

A legerősebb játékokra van szükséged az ő esetében, mint pl. Julius K9 duoplay kaucsukból készült játéka.

pitbull-kutya

Érdemes a napi séta és tréning mellé egyéb foglalkoztató játékkal is lekötni a rendkívül okos buksiját. Ilyen például Trixie Snack Roll Jutalomfalat adagolója. Ebbe, ha olyan finomságokat töltesz, mint például a Carnilove dog Crunchy Snack bárány változata, akkor garantált a móka a számára.

A napi séta még kertesház esetén is szükség lesz a számára. Nehogy azt hidd, hogy őkelmének a házőrzés kielégítő agyi foglalkozást és szimatolnivalót ad. Egyébiránt jobb szeretnek ki-be járós kutyusok lenni, ugyanis eléggé vékony bundával rendelkeznek.

Ha mégis kinti tartásban töröd a fejed, egy szuper, szigetelt kutyaház dukál neki. Persze egy jó meleg Vetbed szőnyeggel, amely extra szigetelést ad a kuckájának.

De busó feje, és fázós popsija nagyon hamar rá fog venni téged,hogy a lábad mellett tölthesse a telet.. vagy úgy az egész életét….  Imádnivaló kis buflálok tudnak lenni, már ha kellőképpen le vannak fárasztva.

A pitbull mai szerepe

A pitbull terrier szerencsére ma már nem a viadal vermeiben küzdi életéért. Hanem sokkal inkább egy sportos családi kutya életét éli. Ebben a rövid fejezetben szeretnénk egy két tippet adni neked, hogy melyek azok a kutyás sportok, amelyek megfelelőek lehetnek egy pitbull kutya számára.

 • Bikejöring azaz amikor a kutya a biciklit húzza vagy mellette fut
 • Kutyás súlyhúzás , azaz amikor speciális hámban, egy guruló kiskocsit húznak el adott szakaszon
 • Canicross azaz kutyás futás, már ha te is szeretnéd magadat jó karban tartani
 • Hard dog race – azaz kutyás extrém akadály futás ( ehhez természetesen dukál egy szuper hard dog race kutyahám )
 • Obedience-  azaz kutya irányíthatóságát, fegyelmezettségét, a gazdával való kapcsolatát bemutató sportág.

Természetesen csakis egészséges, csípőre-könyökre szűrt kutyát lehetne fokozott fizikai igénybevételbe venni. Hiszen a gazdi érdeke is, hogy kedvence sokáig egészségesen mellette lehessen.

De természetesen egy aktív, túrázós családba is tökéletesen beleillik. De ha te igazi kanapébajnok vagy, akkor nem a pitbull terrier lesz a te kutyád.

Egyébként csak megemlítjük, hogy most akkora slágereknek számítanak a pitbull fajták, hogy még külön pitbull ruha is kapható a neten…. 🙂

Gyerkőcökkel jól kijön, azonban temperamentuma miatt csak nagyobb gyerkőcökkel hagyjuk egyedül. Ha láttál már egy begőzölt, őrült módjára rohangáló 30 kilós izomkolosszust, rögtön rá fogsz jönni, miért is nem jó, ha egy tipegő 2 éves van mellette a szobában. Olykor elefánt a porcelán boltba na..ezen nincs mit szépíteni.

Két kutya összeszoktatása, ha pitbullokról van szó, nagyon két esélyes. Ha jólszocializált a kedvenced, ivartalanított, akkor valószínűség szerint pár szaglálás után csak unott fejjel fogja konstatállni az új jövevényt. Esetleg egyből játszásra fogja hívni. Azonban ha egy elég domináns típusú egyed gazdája vagy, akkor nagy valószínűség szerint nem lesz egyszerű dolgod az össze szoktatással. Sok esetben van olyan, hogy örökké csiki csukit kell játszanod a kutyák között. Ezért is fontos a kölyök pitbull helyes szocializációja, mert a pitbull kutyák nem csekély harapás erővel bíró egyedek….. És hiába pitbull kölyök példányról van szó, már akkor nagyon erős tud lenni az állkapcsuk.

amerikai-pit-bull

A fentebbi szürke pitbull jól példázza a brutál izmoltságot.

Az amerikai pitbull terrier egészséges, ápolás

Mint minden viadarkutya, illetve magas fájdalomtűrő küszöbbel rendelkező eb, nála is sok esetben csak későn lehet észrevenni a bajt. Ezért fontos, hogy jó egészségű, lehetőleg genetikai betegségekre szűrt szülőktől vásároljunk kölyköt.

Csípő / könyök diszplázia

Ez egy örökletes betegség, amely érintheti a mellső és a hátsó végtagot is. Ilyenkor a csont nem megfelelő módon illeszkedik a vápába, és ez egy idő után sántasághoz, fájdalmas járáshoz vezet. Fiatal korban elkezdett ízületvédő adásával a betegség súlyos mértéke kis mértékben csökkenthető. Azonban legtöbb esetben műtétre van szüksége az állatnak.

Szürkehályog

Az enyhén vagy súlyosabb formában a látás élességét, minőségét rontja azáltal, hogy a fiziológiás körülmények között átlátszó szemlencse különböző fokban homályossá válik-  írja az állatorvos.net.

Vannak genetikai okai is, ezért is fontos a megfelelő tenyészszülők kiválasztása.

Subaortic stenosis

Ez a veleszületett szívbetegség a bal kamra aortáját érinti. A pitbullokon kívül gyakori még a golden retrievereknél, németjuhászoknál, samoyedeknél. Gyakran csak a hirtelen szívleállás után derül ki a baj.

Pajzsmirigy alulműködés

Szőrhullás, elhízás, letargikus kutya jellemzi a pajzsmirigy beteg kutyát. A bőre száraz, korpázós. Szerencsére gyógyszerrel kezelhető betegség.

Daganatos megbetegedések

Sajnos a pit is azok közé a fajták közé tartozik, amelyek hajlamosabbak a különböző daganatos megbetegedésekre. Értjük itt ez alatt az emlőrákot (éljen az ivartalanítás!!! ), csontrákot például.

Allergia

Nagy mamlasz társasinknál is egyre gyakoribb a csirke, marha és gabona allergia. Így érdemes ezeket nála kerülni. Ennek tünetei a lábnyalogatás, talp pirosság, könnyezés, piros bőr, szőrhullás, rágja magát.

Ennek az izmos kutyának a napi ápolása nem fogja sok idődet elvinni. Elég heti egyszer kétszer egy gumis kefével átsuhanni rajta. Azonban azt ne reméld, hogy szőrtelen lesz a lakásod. Ugyanis ez a fajta is azok közé tartozik, akiknél a folyamatos vedlés a jellemző.

Emellett érdemes a heti fülpucit megszoktatni vele a Sheile fül és bőrredő tisztítójával. A rágás kényszerét és fogtisztítást 2 az 1-ben le tudod, ha rendszeresen adsz neki egy jó kis Teoman borjú lábszárcsontot vagy Kávéfa rágóbotot.

pitbull

A pitbull etetése

Gondolom nem lepődsz meg azon, ha azt írjuk, hogy ennél a kutyánál felejtsd el a multis minőséget. Ugyanis sem a kis felnövekbő pitbull terrier kölyök sem egy felnőtt, izmos kutya számára nem tartalmaz az semmiből sem elegendő húst és más fontos összetevőt.

És bár nem az óriás fajták közé tartozik a maga 25-35 kilójával, azonban a túl gyors növekedés elkerülése érdekében alacsonyabb fehérjetartalmú kölyöktápot javasolunk. Nézzük meg részletesen, kor szerint az ajánlatainkat a Petguru eleségei közül.

Kölyöktápok

Felnőtt kutyusok

Felnőtt korában, ha nem aktív sportoló a kedvenced, akkor arra kell oda figyelned, hogy elég nagy legyen a tápszemcse,és ne legyen túlságosan magas zsírtartalma a tápnak. Ha pedig ezerrel pörög a kedvenced és fontos oda figyelned az extra kalóriákra, hiszen a sok mozgás, sok energiát igényel.

 • Péntárca kímélő alternatíva a Panzi next 5 reds tápja nyerő lehet nálatok. Nagy tápszemcséjű, ízletes hipoallergén táp.
 • Szuperprémium az aktív kedvenceknek: a Carnilove bárány vaddisznós tápja lesz a favorit nálatok.
 • Szuperprémium a nem túl aktív pitbullok számára is van egy vaddisznós eleségünk : a Julius k9 tápja, amely szintén gabona mentes.

Idős kedvencek számára

Mindenképpen a napi kétszeri etetést javasoljuk a számára, ugyanis gyakori náluk a habzsolás.

A megfelelő ízületvédőről se felejtkezz el. Nálunk abszolúte bevált az Aniflexi + , amely az egyik legkomplexebb hatóanyaggal rendelkező termék.

pitbul

Az amerikai pitbull terrier kinézete

De hogy is néz ki, ez a hányatott sorsú munkakutya?

Mint ahogy már a történeténél említettük,ennél a fajtánál nehezen alakul ki az egységes külső. A mai napig a két rajongó tábor az UKC és az ABDA más más típust tart megfelelőnek. Azonban természetesen ez a színeket nem érintő dolog.

A merle szín kivételével mindenféle színben előfordul a fajta. Azonban a staffordshire terriernél könnyedebb, szálkásabb testfelépítésű. Ez a súlyában is megnyilvánul a pitbull dog fajtának természetesen.

A marmagassága 40-60 cm között mozog, a súlya pedig típustól függően 15-30 kg között.

A rossz híre ne tévesszen meg kedves olvasó. Tapasztalt, jó kezekben igazi kezesbárány tud lenni ez a jó ésszel megáldott kutyafajta. Bár sok országban tiltott vagy engedélyköteles a tartása, reméljük a jövőben jó irányba mozdul a fajta ismertsége.

Te mit gondolsz erről a szépségről?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Endler guppi
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Endler guppi

Egy aprócska, de annál színesebb elevenszülő az endler guppi halfajta. Az endler guppy jellemzői Az elevenszülő fogasponty csapat egyik

Elolvasom
Csau csau – a fenséges egygazdás
KUTYA MAGAZIN

Csau csau – a fenséges egygazdás

A csau csau azon gazdik számára ideális kutyafajta, akik kedvelik egy kutyában az önállóságot és hogy nem csüngnek állandóan a gazdán.

Elolvasom
Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
MACSKA MAGAZIN

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt! Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Petguru logo