Az akvárium berendezése

Hogy neked is szép halotthonod legyen!

Ha végre valóra váltanád akvarista álmaidat, íme egy kis segítség.

Biztosan sokan vagyunk úgy vele, hogy egy színpompás akvárium láttán szöget üt a fejünkbe a gondolat. Ó, milyen jó lenne, ha az otthonomban, én is nap, mint nap gyönyörködhetnék egy szép kis vízi világban!? Van, akinek ez a gondolat hosszú ideig csak egy álom marad. Viszont sokan azonnal felbátorodnak és eldöntik, hogy ők bizony belevágnak az akvarista életmód csodájába.

Ezzel a bejegyzéssel nekik szeretnénk megadni a kezdő lökést. A lelkes halbarátoknak most adunk egy gyorstalpalót arról, hogy hogyan is zajlik az akvárium berendezése lépésről lépésre. Az alapoktól kezdve bemutatjuk az akvárium építés folyamatát. Közben pedig akvárium berendezési ötletek segítségével bemutatjuk, milyen könnyedén berendezhető egy szépséges halotthon.

Na de persze, ne szaladjunk ennyire előre. Hiszen mint minden nagy döntés az életben, egy akvárium indítása is elindul valahol. És, hogy hol? Természetesen az alkotó fejében!

Az akvárium berendezése kapcsán tervezz előre

Első lépésként nem az lesz a dolgod, hogy azonnal beszerzed a halakat, a növényeket és minden mást, ami megtetszik egy akvarista bolt polcain. Mindenekelőtt illendő elhatároznod magadban, hogy mekkora akváriumot szeretnél.  Ennek a gondolatodnak jóformán csak a rendelkezésre álló helyed és a pénztárcád szabhat határt.

akvarium
forrás: acquarioincasa.com

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a minimum, amiben gondolkozz, az a 30 literes akvárium. Az ettől kisebb kicsi akvárium ugyanis egyik halfaj számára sem jelent ideális otthont. És törvényileg is úgy van meghatározva, hogy 30 liternél kisebb akváriumban gerinces állat, azaz halak nem tarthatóak.

Viszont el kell keserítselek. Nincs olyan, hogy legjobb akvárium szett. Ezeket úgy állították össze, hogy kezdő akváriumi halak és egyszerű növények számára legyen elegendő. És tilos a túltelepítés, hiszen a kis méretű szűrő nem fog vele boldogulni. Vagy a bonyolultabb növényeknek nem lesz elegendő a fény amit a szett biztosítani tud.

Szóval amikor akvárium ötletek után kutatkodsz a neten, akkor jó ha tisztában vagy azért azzal, hogy az a gyönyörű növényes akvárium berendezése nem egy olcsó akvárium szettben jött létre. Az akvárium berendezése ötletek szóra ha rákeresünk, azért elég nagy szórást mutatnak a képek. Azért elmondható, hogy általában komoly táptalaj, szűrő és fényszerkezet mellett lesznek gyönyörű dús növényzettel teli üvegek. És ebben már azért lehet szép akváriumot létrehozni élénk színű növényekkel, amelytől már nem lesz mű akvárium érzése az embernek.

Az első kérdés: Hová tegyük?

A szellemi tervezgetés után jöhetnek a gyakorlati tervezés lépései. Miszerint hová és milyen helyre helyezzük az akváriumot az otthonunkban. Hidd el nekünk, ezek is a legfontosabb kérdések közé tartoznak. Hiszen, ha egy akváriumot nem megfelelő helyen tartasz a szobában, akkor jobb, ha felkészülsz, hogy ez akár a halak életébe is kerülhet.

Tehát, akkor nézzük, hogy hol NE legyen a kopoltyúsok otthona a lakásban. Ablak elé semmiképp se. Ez az első alapszabály az akváriumok pozicionálásában. Hogy miért is? A természetes fény teljesen az algaképződés legnagyobb katalizátora. És valljuk be őszintén egy folyamatosan algás medence nem a legszebb látvány a világon. Az állandó algatakarítás fárasztó folyamatáról pedig inkább ne is beszéljünk.

Továbbá még egy dolog miatt nem ajánlott ablak elé megoldani a szép akváriumok telepítését. Az ablaküvegen át beáramló meleg vagy hideg miatt elég nehezen tartható a víz állandó hőmérséklete. A folyamatosan azonos hőmérséklet pedig elengedhetetlen a vízi élőlények egészségéhez és életben maradásához. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a helyiségben lévő fűtőtest elé tervezzük a vízi világ elhelyezését.

akvarium-disz

Most, hogy elárultuk, hova nem való egy halotthon, beavatunk, hogy a szoba melyik sarkában fognak a legvidámabban lubickolni kopoltyúsaid a víz alatti hajlékban. Pancsoló barátaink a lakás egy olyan falánál lévő helyen érzik a legjobban magukat, ahol nincsenek ablakok. Ha pedig ez egy sarokban van, akkor tutira nyert ügyed van.

Ha megtaláltad az ideális pozíciót, akkor már csak egy dologra figyelj. Az akváriumot bizony rendszeresen, minimum 1-2 hetente takarítani kell. Ehhez pedig azért érdemes olyan helyen tartani a medencét, ahol viszonylag egyszerűen hozzáférhetsz minden oldalához.

akvarium-takaritas
forrás: small-pets.lovetoknow.com

A megfelelő hely kiválasztása után segítünk kicsit a szakszerű elhelyezésben is. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen alapzaton fekszik az akvárium. Természetesen alap egy tökéletesen egyenes felület, amelyen az akvárium teljes hosszában és szélességében elfér. Nem lehetnek lelógó szélek és sarkok. A medence alá pedig minden esetben helyezz egy olyan rugalmas anyagot, amely kiegyenlíti a tartószerkezet egyenetlenségeit. Ez lehet például polifoam, vagy hungarocell.

Nagyobb, 100 liter feletti halotthonok esetében érdemes saját polcot, vagy szekrényt készíteni. Ha ezzel nem szeretnéd magad fárasztani, akkor ma már csúcsszuper dizájnos haladó vagy kezdő akvárium szett termékek is találhatók a piacon többféle méretben és stílusban. Egy ilyen készletben megtalálható minden, ami egy igényeskezdő akvárium működtetéséhez szükséges.

kezdo-akvarium

Mi, itt a Petgurunál csak és kizárólag kész akváriumok beszerzését javasoljuk. Az akvárium készítés házilag folyamatát csak szakemberek számára javasoljuk. Hiszen senki sem szeretne egy rosszul összeillesztett, vízzel teli üvegdobozt az otthonába. Mivel ez a víznyomás hatására bármelyik pillanatban széteshet, tetemes mennyiségű vízzel elárasztva lakóhelyünket.

Mi kell egy akváriumba? Az alapok

Hosszas keresgélés után sikerült beszerezned az igényeidhez passzoló csodálatos akváriumot? És az instrukcióknak megfelelően el is helyezted az általad választott helyen? Szuper! Akkor indulhat a móka!

Ja, bocsánat még nem. Még lesz néhány harci feladatod az akváriumi háttér felhelyezése után. Ezek közül az első a nagy kedvencünk, ami nem más, mint a talaj elhelyezése. Elsőre azért elég egyszerűnek hangzik, ugye? Megnyugtatunk, nem az.

Hiszen az akvárium talaj elhelyezése nem annyi, hogy a zacskóból beleöntöd az általad választott kavicsot a medence aljába és ízlésesen szétteríted. Szerintünk a legjobb választás egy nem túl nagy szemű, sötétebb árnyalatú talaj. Ezt az aljzatot bizony alaposan át kell mosni, ami biztosíthatunk, hogy nem két perc lesz. De ne ijedj meg, azért nem is olyan bonyolult feladat.

Mindössze annyi lesz a dolgod, hogy az akvárium méretétől függően megadott mennyiségű kavicsot beleöntöd egy vödörbe, vagy egy méretes, mély tálba. Ezt szépen felengeded vízzel és kevered-kavarod, majd leöntöd róla a vizet. Ezt az izgalmas folyamatot addig ismételd, amíg a kövecskékre öntött víz kristálytiszta nem lesz.

guppi-akvarium
forrás: pinterest

Ha hozzájutottál a tiszta kavicsokhoz, akkor mehet is a tiszta vízzel áttörölt akváriumod aljába. Egy kisebb akváriumba már 10 kiló aljzat is elegendő lehet. Ha pedig több olyan növényt tervezünk telepíteni, amely a gyökeréről veszi fel a tápanyagokat, akkor akvárium táptalaj elhelyezése is szükséges lehet a kavicsréteg alá. Az akvárium talaj házilag véleményünk szerint nem célra vezető megoldás. Ehhez a legjobbak az akvarista boltokban készen kapható keverékek. Ezekben ugyanis minden tápanyag megvan, amelyre egy akváriumi növény csak vágyhat. Hiszen egy akvárium annál szebb, minél egészségesebb és tisztább az alapja.

Táptalajra leginkább csak akkor van szükség, ha egy komolyabb, növényes akvárium létesítése az álmod. Viszont, ha csak például 2 3 egyszerűbb növényt szeretnél, akkor ezt a lépést kihagyhatod. A könnyen tartható zöldeknek, mint például az Anubias és a Cryptocoryne fajoknak elegendő a heti egyszeri tápoldatozás. Ezek a legjobb akváriumi növények kezdőknek.

A következő feladatod az lesz, hogy az aljzat elegyengetése és a növények elhelyezése után az akváriumot felöntöd vízzel. Ügyelj arra, hogy csak a teljes feltöltés előtt a berendezés idejére a medence háromnegyed részéig érjen a víz. Ezt otthonod padlója biztosan meg fogja köszönni. Mert ha teleöntenéd, az akváriumi berendezések behelyezésével biztosan mindent eláztatnál a halak otthonának közvetlen közelében.

akvarium-kovek

Ezután jöhet a levegőztető, a szűrő és a fűtő beüzemelése. Itt is arra kérünk, hogy érdemes olyan méretű eszközöket választani az akváriumban, amelyek a medence paramétereihez igazodnak. Egy kisebb, 30 literes akváriumba például tökéletesen elegendő egy szivacsszűrő is. Vagy a szetthez kapott akvárium belső szűrő elhelyezése is ekkor történik. Arra azért figyeljünk az akvárium szűrő elhelyezése kapcsán, hogy a sodrása az akvárium hosszabbik oldala felé menjen, ne keresztbe.

Az ettől nagyobb, például 80 literes halotthonokba viszont már érdemes komolyabb, külső elektromos szűrő létesítése. A megfelelő szűrők kiválasztása kulcsfontosságú a halak egészsége kapcsán. Hiszen ezen az eszközön tapadnak meg azok a jó baktériumok, amelyek az ártalmas anyagokat (ammónium, nitrit) kellőképpen kiszűrik a vízből.

A szűrővel egyidőben történjen meg az akvárium levegőztető elhelyezése is. Sőt a víz megfelelő hőmérsékletét biztosító fűtőt is ilyenkor cuppantsd fel az akvárium belső falára. Így az általad választott halakat rövid időn belül optimális hőfokú fürdővízben úsztathatod. Az ellenőrzéshez azt ajánljuk, szerezz be egy belső hőmérőt is. Ezt helyezd eléggé távol a fűtőtől, így biztosan lecsekkolhatod az akva hőjét.

Ilyenkor történik meg a világítás elhelyezése is. Hiszen ahhoz, hogy kialakuljon az ideális halotthon, bizony fényre is szükség van.

Hiszed, vagy sem, még mindig nem tartunk ott, hogy halakat és más élőlényeket fogadjon újdonsült halbirodalmad. Hiszen a víz még korántsem olyan összetételű, amelyben ők otthonosan éreznék magukat. Létezik egy általános érték a víz keménységére és sav-bázis egyensúlyára vonatkozóan, amelyben a legtöbb hal vígan úszkálhat. Ez nem más, mint a 10-20 nk°, illetve a 6,5-7,5 pH.

vitorlas-akvarium
forrás: fishtankmaster.com

A szűrő, a világítás, a fűtő és az akvárium levegőztető használata, illetve a starter baktérium alkalmazása mellett még mindig kell minimum 5 nap, hogy vized halfogadóképes, szabad állapotba kerüljön. Ezen hosszú és fontos napok alatt a szűrőnek, a levegőztetőnek és a fűtőnek folyamatosan illik üzemelnie. A lámpa pedig legyen bekapcsolva napi 6-8 órán át abban az esetben, ha növényeket is helyeztél az akváriumba.

Az akvárium berendezés az alapkellékeken is múlik. Azonban a következőktől, vagyis a dekoráció jelenlététől lesz igazán egyedi és különleges a Te személyes akvabirodalmad.

Vágjunk bele! Mostmár jöhet a szépítés

Innentől kezdve már tényleg ízlés dolga egy halotthon berendezése. Persze azért, mint mindenben, itt is van néhány alapszabály. Ezek közül igen fontos, hogy minden akváriumba illendő egynéhány olyan természetes, vagy mű dekoráció berakása, amelyben, vagy amely mögött szégyenlősebb halacskáink biztonságosan elbujdoshatnak. Ha ezt nem adod meg kopoltyús kedvenceidnek, ők a stressztől könnyűszerrel meg is betegedhetnek.

Vagy bátrabb fajtársaik kisebb-nagyobb károkat is tehetnek bennük. Ha ilyen óvóhellyel kínálod halaidat, akkor innentől kezdve akváriumod berendezésének csak a fantáziád szabhat határt. Berendezheted úgy is, hogy lemásolod kopoltyúsaid természetes élőhelyét. Ehhez a naturalista szemlélethez a legjobb dekorációs elem az akvárium fa, kövek és növények.

Azonban, ha szívesebben elrugaszkodnál a valóságtól, akkor sincs baj. Az akváriumi szépészeti kellékek között egy színes, mesebeli halbirodalomhoz is megtalálsz minden hozzávalót. Csak a teljesség igénye nélkül említenénk a különféle műnövényeket, színes aljzatot, szobrokat, bújókat, hajóroncsokat, mesefigurákat, sziklákat, bokrokat, stb.

akvarium-diszek

A kellékek elhelyezése előtt már csak egy dolgod lesz. Minden mű vagy természetes díszítő elemet alaposan moss át, mielőtt az akváriumba helyeznéd el őket. A faágakat pedig még kifőzni is ajánlatos, annak érdekében, hogy ne szennyezzék be a vizet.

Az akvárium dekoráció házilag is elkészíthető, csak roppantmód macerás tud lenni. Ha találsz egy szép faágat és úgy gondolod, hogy csak haza érve bedobod az aksiba, hát tévedsz. Sok esetben ezeket szárítani kell, dörzsizni, kifőzni, áztatni.. akár többször is… és hetekig!

Megnyugtatunk, kedves halbarát, mostmár tényleg nincs sok hátra. Ahogy behelyeztél minden élő vagy élőt utánzó dekoráció elemet, már csak egy dolgod lesz. Maradjon bekapcsolva minden, hogy a lehető leggyorsabban összeálljon az éltető nedű uszonyos, vagy uszonytalan kopoltyúsaid számára. Ugyanezek a módszerek vonatkoznak a kisebb, betta akvárium berendezése kapcsán is.

A halak előtt azért még van más is

Igazából már azért túl sok dolgod nincs a halak érkezése előtt. Leginkább annyi, hogy kivárod azt az időt, amíg akváriumod vize olyan állapotba kerül, hogy fogadni tudja őket. A környezet optimális állapotának ellenőrzéséhez nagy segítségedre lehetnek a különböző víztesztek. Ezekkel otthonodban is leellenőrizheted medencéd összetételét. De akkor sincs gond, ha ezt a folyamatot szakemberre bíznád.

Szerencsére jónéhány akvarista szaküzletben van már arra lehetőség, hogy a haltartók letesztelhetik az általuk bevitt vízmintákat. A boltokban pedig rossz eredmény esetén a szakértő munkatársak segítik őket abban, hogy megoldást találjanak a vízminőség javítására.

akvarium-berendezes-otletek

A víz érésének végeláthatatlannak tűnő ideje még valamire szuper lehet. Ha még eddig nem tetted meg, újra számba veheted, hogy lehetőleg milyen halakkal szeretnéd megosztani az otthonodat. Amennyiben többféle kopoltyúst szeretnél, annak is érdemes utánanézni, hogy kik, hogyan férnek meg egymással és lehetőleg azonos legyen a vízigényük. Továbbá, hogy melyik fajtából mennyi halat és milyen ivar-arányban ajánlott együtt tartani. Hiszen például akár a rajban élő halak számára létfontosságú a megfelelő méretű társaság.

És végre elfoglalhatják otthonukat a kopoltyúsok is

Végre, végre, végre! A vized rendben van, szóval mostmár minden adott a vízivilágod benépesítéséhez. Itt az ideje, hogy ellátogass a legközelebbi, vagy a számodra legszimpatikusabb akvarista szaküzletbe, és beszerezd az általad kiválasztott halacskákat. Azonban van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni a halválasztásnál.

Bizonyos halaink nemcsak amiatt nem valók egymás mellé, mert túl kicsik, vagy túl nagyok egymáshoz. Vagy éppen esti finomságnak tekintenék egymást. Néhány halfajtát azért sem lehet összeengedni, mert különböző a vízigényük. Ez a különbség jelentkezhet a hőmérsékletben, a víz összetételében, vagy a sótartalomban is. Hiszen jópár kopoltyús, esetleg a guppi is, enyhén sós vízben szereti áztatni az uszonyait.

Ha amellett döntesz, hogy többféle hallal osztod meg az otthonodat, akkor a szakértő összeválogatás, a méret és a mennyiség a legfontosabb. Hiszen egy változatos akvárium attól lesz a legszebb, ha a víztömeg minden részében láthatunk élőlényeket. Hiszen sok olyan hal van, akik a víz felszínén, középen, vagy éppen a talaj közelében érzik a leginkább otthon magukat.

De arra is ügyelj, hogy ne telepítsd túl a medencédet. Hiszen a túl nagy élővilág hatalmas károkat tehet a víz minőségében és a szűrőt is túlterhelheti. Ez pedig könnyedén az állomány pusztulását okozhatja. Azért pár páncélos harcsát mindenképpen válasszunk akvarisztika birodalmunkba. Szépen mutatnak és az aljzatot is teljesen tisztán tartják.

betta-akvarium-berendezes
forrás: deviantart.com

Általános szabály, hogy egy kopoltyúsra annyi liter vizet számolunk, ahány centiméter lesz a végső mérete. Ezzel a liter/centiméter tudással a birtokodban, illetve azzal, hogy tudod, milyen halakat ereszthetsz össze, hosszú évekre egy szuperül működő akvárium tulajdonosává válhatsz. Persze azért a rendszeres vízcseréről és az akvárium, valamint a dekoráció takarításáról se feledkezz meg.

Még egy utolsó tanács így a végére az akvárium berendezése kapcsán. A boltból hazaérve eszedbe ne jusson azonnal beleengedni az akváriumba szegény halacskáidat. A szállítózacskóból történő kiszabadulás előtt egyszerűen csak zacskóstól helyezd őket a medencébe. Adj nekik minimum fél órát, hogy a szállítóvíz átvegye az akvárium hőmérsékletét. Ezután már gond nélkül jöhet a szabadítsátok ki a halakat hadművelet.

Tehát összefoglalva:

 • először döntsd el mekkora akváriumot szeretnél
 • keresd meg a legárnyékosabb helyet a lakásba, és biztosíts megfelelően erős bútort alá
 • válassz sötét, apró szemű aljatot és min 5 cm vastagon terítsd le, az alapos kimosás után
 • öntsd fel 3/4-ig vízzel az akváriumot
 • telepetís növényeket, adj a vízhez starter baktériumot
 • rakd be a szűrőt, fűtőt, melegítőt, hőmérőt , faágakat, díszeket, stb.
 • töltsd tele az akváriumot, a tetőtől 1-2 ujjnyi helyet hagyva
 • a lámpát is tedd fel, és használd napi 6-8 órát.
 • 5-7 nap múlva jöhetnek az első, egymáshoz passzoló halacskák
 • ezután pedig hetente, 2 hetente részleges 30%-os vízcsere és talajtakarítás és persze az akvárium csodálata 🙂

Bízunk benne, hogy tanácsaink alapján hamarosan Te is gazdagítani fogod az akvaristák egyre népesebb táborát. Ha pedig elkészültél csodaszép vízi birodalmaddal, kérünk, csatlakozz Petguru közösségünkhöz és oszd meg velünk szebbnél szebb fotók formájában!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 26.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Macska vemhesség – minden, amit a cicagazdiknak tudnia kell
MACSKA MAGAZIN

Macska vemhesség – minden, amit a cicagazdiknak tudnia kell

Nos, a nem ivartalanított bajszosok esetén bizony számítani kell a macska vemhesség veszélyével, hacsak nem szobacicusunk van. Nézzük meg le

Elolvasom
A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök
MACSKA MAGAZIN

A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök

A cica ivartalanítás a macskatulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája. Úgyhogy foglalkozzunk a témával egy kicsit átfogóan.Ha macskatart

Elolvasom
Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez
MACSKA MAGAZIN

Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez

Sokan mondják, hogy egy háziállat nem háziállat. Főleg ha macskákról van szó. Azonban az első lépés a macskák összeszoktatása lesz. Ug

Elolvasom
Petguru logo