Macska vemhesség – minden, amit a cicagazdiknak tudnia kell

Nos, a nem ivartalanított bajszosok esetén bizony számítani kell a macska vemhesség veszélyével, hacsak nem szobacicusunk van. Nézzük meg legújabb bejegyzésünkben, hogy mit kell tudni a macska vemhessége témájáról, mennyi a macskák vemhességi ideje, és hogy pontosan mi is zajlik le a kiscicák születésekor.

A macskák tüzelése

A házi macskák elég korán, már 6 hónapos koruk körül ivaréretté válnak. Azonban ez még abszolúte nem egyenlő azzal, hogy tenyészérettek lennének. Hiszen még fejlődésben lévő szervezetről van szó, akinek bizony még nagyon korai lenne anyai „örömök” elé néznie. Ilyenkor a macska első vemhessége akár súlyos komplikációkkal is mehet végbe. És bár a mikortól lehet vemhes a macska kérdésre a fél éves kor a válasz, ilyenkor nem ajánljuk még a fialtatást.

Ha azt veszed észre a nőstény cicusodon, hogy elkezd hihetetlenül furcsán viselkedni féléves kora táján, akkor bizony elkezdődött nála a tüzelési időszak.

vemhes-macska-kep
macska vemhesseg :jól látható a pocak növekedés

Elkezd hangosan miákolni, berregni, farkát az égnek emelve dörgölőzni neked. Ezt elsőre még cukinak is fogod találni, azonban amikor még hajnali ötkor is a plafont fogod nézni, mert nem hagy aludni, már rögtön nem lesz olyan őszinte a mosolyod.

Általában egy –két tüzelés után „sírva könyörög” a gazdi az állatorvosnak, hogy hadd vihesse ivartalanításra Mircikét, mert elviselhetetlen a tüzelési időszak.

Azonban kinti cicák esetén a gazdik néha csak legyintenek az ivartalanítás fontosságára, vagy a költségeket sokallják.

Illetve persze vannak a fajtatiszta macskák tenyésztői, akiknek bizony ki kell állniuk ezt a sarat, hogy ha szeretnének új generációt a világra hozatni.

A macskák ráadásul kora tavasztól késő őszig „aktívak”. Ezért ritka a macska vemhesség télen. Bár kivételek mindig akadnak persze. A kutyákkal ellentétben pedig nem évente két tüzelési időszakra kell számítani, hanem nagyjából  3 hetente aktívak.

A tüzelési időszak pedig átlagosan 7 napig tart ez a sem a gazdi sem a macskuszok számára nem kellemes dolog.

Ráadásul már egy 6-8 hónapos fiatal macska vemhes is lehet, és az egészsége rovására is. Úgyhogy az ilyen fiatal ivaros cicákat elzárva érdemes tartani a tüzelés tartama alatt.

Mennyi a macska vemhességi ideje? Meddig vemhes egy macska?

Amennyiben akarva-akaratlanul is megtörtént a szerelmi légyott, bizony nagy valószínűséggel cirmikénk vemhes lehet. A gazdi fejében pedig megindulna a gondolatok: mennyi ideig vemhes a macska? Mikor kell cicakölykökre számítani?

Nos, az interneten elég szerteágazó adatok vannak a macska vemhességi idő/ macska terhesség ideje kapcsán.

Azonban átlagosan elmondható, hogy körülbelül 60-63 nap a macska terhesseg.

Tudtad- e hogy a kutya vemhesség is ennyi ideig tart? Különös nem?

terhes-macska
meddig terhes egy macska kérdésre 60-63 nap a válasz

A macska vemhesség jelei- azaz honnan tudom hogy vemhes a macska?

Viszonylag korán, a tüzelési ciklus utáni 10. naptól már észrevehetsz különféle tüneteket a cicádon, ha vemhes lett. Nézzük most meg felsorolás szerűen, hogy melyek lehetnek ezek.

 • a miénkhez hasonló reggeli (hányásos) rosszullétek
 • a mellbimbók megduzzadnak, sötétebb színűvé válhatnak
 • fáradtabb, többet alszik
 • később már az étvágya is megnő
 • illetve a terhesség felétől már a pocakja is látványosan kerekedik majd.
 • bújósabb lesz, viszont ha van más cica a környéken, ővelük látványosan agresszívabb lehet
 • a kiscicák születése előtt pedig már vackot keres magának az elléshez

Ezek a macska vemhesség szakaszaia teljes macska vemhesség időtartama részletesen

Miután a cirmosok terhessége sokkal rövidebb mint a miénk, így náluk a dolgok sokkal pörgősebben haladnak.

Első szakasz: A vemhesség 1-2 hete.

Ilyenkor történik a beágyazódás, és osztódása az embriónak. Ilyenkor elég durva hormonális változásokon megy át a macskánk, azonban fizikai tünetet még nem szokott látni a gazdi. Maximum a gyakoribb hányás lehetséges.

Második szakasz: 3-5. hétben

A gyakorlott állatorvos már tapintással és ultrahanggal is ki tudja mutatni a vemhesség tényét. Elkezdődik a mellbimbók nagyobbá válása, és a színük is elsötétülhet. Nagy mértékű súlygyarapodás még nincs ilyenkor, de teljesen normális ha egy pár dekát már felszedett. Ilyenkor még lehetséges a macska vemhesség megszakítás. Ugyanis a macska vemhességének ideje ha már több mint a felénél jár, komolyabb komplikációk léphetnek fel a műtét során. Nem lehetetlen még később sem, csak már nagyobb a rizikó.

De azért ne annyit, mint az alábbi képen látható duci cicamama.

macska-ellesi-ido

Harmadik szakasz: 6-9 hétben

Az állatorvos már tapintással is meg tudja mondani, hogy körülbelül hány darab kiscica várható a macska ellési ideje után. Ez azért fontos információ, mert ettől is függ, hogy meddig vajúdik a macska.

Bajszoskánk már igencsak kikerekedett, sokat pihenget ilyenkor. Figyeljünk arra, hogy ne ugráljon le a macskavárról, ne emelgessük, ha nem muszáj. Az emlők már megduzzadtak, és a vak is látja, hogy bizony Mircike bekapta a legyet.

Utolsó szakasz: az ellés – amikor a macskák vemhességi idő számítása véget ér

Nincs teljesen pontos dátum arra, hogy mikor szül a macska. A szakirodalom szerint akár 58-70 napos is lehet a vemhesség. Az, hogy meddig vemhes a macska, függ a kölykök számától és az anyamacska tápláltságától, stb. is. Azonban, mint már fentebb említettük, a macska vemhesség ideje átlagosan 63 nap. Így a gazdi e körüli napokra ne tervezzen semmilyen családi programot házon kívülre, ugyanis macska ellés jelei bármikor elkezdődhetnek.

Honnan tudom hogy mikor ellik a macska?

A macskák elég feltűnően adják általában a gazdi tudomására, hogy bizony itt az idő. Az ellést megelőző napokban már kereshet magának egy csendes zugot, ahová őfelsége a cicaalmot tervezi megszülni.

„Fontos, hogy itt mindenképpen elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy a kedvenced kényelmesen érezze magát, sőt, a legjobb az, ha ehhez 65-70%-os páratartalom is társul. Továbbá a szülés közeledtével érdemes kialakítani egy úgynevezett fialó dobozt is.” – írja a Catmania oldal tulajdonosa, akinél többet talán egy cicarajongó sem tud a témáról.

A Catmania oldalon a miénkhez hasonló témákban kaphatsz még információkat a macskás élet kis és nagy rejtelmeiről. Bátran keresd fel őket is!

macska-vemhesseg

Ebbe a fialó dobozba helyezzünk bele kutyapelenkát, illetve valamilyen mosható/ eldobható törülközőt vagy más puha anyagot.

A kutya pelenka remek nedvszívó hatású, és az nem engedi a nedvességet át.

A dobozkát helyezzük a lakás egy csendes pontjára, ahol kellemesen meleg van. Pl. fürdőszoba vagy egy használaton kívüli vendégszoba.

Ha csak hűvösebb helyet tudunk biztosítani télen, mint például garázs, vagy pince, akkor bizony a melegről is gondoskodnunk kell. Jó szolgálatot tesz ilyenkor egy elektromos radiátor, vagy egy infralámpa, biztonságos magasságban elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy a cicánk feje magasságában kb. 25-27 fok legyen.

A cicánk számára a kis szülőhelyiséget már egy héttel a várható ellés előtt mutassuk meg. Kapjon a környékén enni, inni. Magától is rá fog érezni, hogy az a kuckó neki van összeállítva.

Ha azt látjuk, hogy cicánk nyugtalan, mászkál, vagy éppen az új kuckójában fekszik, sírdogál, akkor eljött a szülés órája.

Nézzük most meg, hogyan is zajlik le ez a természetes folyamat a gyakorlatban.

A macska ellés folyamata

A macskák az esetek nagy részében este/ hajnalban szoktak fialni, ez az ösztönös náluk. A mamacicánk tapasztaltságától is függ, hogy milyen gyorsan van túl az egész folyamaton.

Miután ez egy számukra is fájdalmas feladat, teljesen normális, ha sokszor felsír, nyivákol a cirmosod az ellés közben.

macska-vemhessegi-ideje

Nagyjából 15 perc-1 óra időközönként születnek meg a kismacskák. Amint az első kibújik, rögtön utána ki kell jönnie a placentának is. A mamánk ezt meg fogja enni illetve a köldökzsinórt is elrágja. A magzatburkot pedig felszakítja majd tisztogatni kezdi az újszülött kismacskát.

A kis pöttöm már szinte azonnal cicit kereshet, ami a mamacicánk tejképződését serkenti. Illetve a szülési folyamatokban is besegít a hormonok által.

Ne zaklassuk folyamatosan a mamacicát, de azért legfeljebb fél óránként ellenőrizzük le, hogy minden rendben folyik-e. Ha azt látjuk, hogy elakadt egy kölyök, vagy másfél – két óra telt el a legutóbbi óta, akkor bizony rohanás a legközelebbi állatorvoshoz.

Ha azonban az állatorvos által még korábban a pocakban megszámolt mennyiségű cicababa megszületett, akkor hátradőlhetünk.

Fontos tudni, hogy a kisbabáknak minél előbb cicire szükséges kerülniük! Ugyanis az első időszakban van a mamának az ellenanyagokban gazdag teje.

Mi történik a macska fialás után?

A mamácskánk minden kölyköt megmosdat, és ezáltal az ürítésüket is serkenti. Ha még tapasztalatlan a cicánk és ezt a mozzanatot kihagyná, nekünk kell egy nedves gézzel ezt csinálni óránként az első időszakban.

A mama az első napokban szinte csak evés és az illemhelyisége felkeresése kapcsán hagyja el a kicsiket. Helyezzünk mindent viszonylag a közelbe, hogy ne okozzon ez számára stresszt.

Valamint ne fogdossuk folyamatosan a kölyköket sem, ha nem muszáj. Ugyanis ilyenkor a macskák hajlamosak arra, hogy fogják az egész pereputtyot és elköltöztetik egy szerintük nyugisabb helyre.

A kutyapelenkát rendszeresen cseréljük alattuk amikor elkoszolódik, és tartsuk továbbra is a helyiséget kellemes melegen és szárazon.

macska-vemhessege

Milyen étrendkiegészítőket ajánljunk egy vemhes macska számára?

A vemhes macskára a vemhesség második felétől fokozott étvágy jellemző. Eleinte elég a saját eledeléből 10-20-30 %-al többet adni naponta.

Azonban az utolsó 1-1,5 hétben már lehet a számára junior eledelt adni, amelyben több kalória és ásványi anyag található meg.

Persze pénztárcától függően több alternatíva is a gazdi részére rendelkezésre áll:

Ezt érdemes nagyobb zacskóval is megvásárolni, mert nem csak a mamának, hanem majd a kölyköknek is szuper lesz 5 hetes koruktól körülbelül. Addig a mamacica is eheti ezt, ugyanis a szoptatás nagyon sok kalóriát igényel.

Amikor visszanyerte súlyát, fokozatosan át lehet térni a régi jól bevált ropogtatnivalójára.

vemhes-macska

A felnőtt cicusunkat, akármilyen jó alap kondival is indítjuk neki a terhességnek, érdemes akár közben, akár az ellés után egy kicsit „megtuningolni”.

Mit ajánlunk mi itt a Petgurunál?

Hogyan előzhető meg a macska terhesség?

Amennyiben egy sima házi cicusod van, mindenképpen ajánlott minél hamarabb át esni az ivartalanítás maceráján.

Tudjuk, hogy sok cicát nehézkes bejuttatni az állatorvosi rendelőjébe, vagy éppen az anyagi nehézségek okoznak fejtörést. Azonban érdemes akár állatvédő szervezeteket felkeresni, ugyanis rendszeresen vannak ivartalanítási akciók.

Az évente 2-3 alkalommal is születő 3-7 kiscica ugyanis komoly anyagi terhet ró szintén ránk. Ennyi felelős gazdit pedig lehetetlenség találni.

A macskák számára elérhető fogamzásgátló tabletta pedig arra van csak kitalálva, hogy egy-két tüzelést el lehessen vele kerülni, amíg nem kerül a sor a műtétre. Ugyanis hosszú távú használata komoly kockázatokkal jár.

Egy szónak is száz a vége, a nőstény cicusunk, ha csak nem tenyészállatunk van, jobban jár ha ivartalanítódik. Ugyanis a szülésnek is kockázatai vannak. Nézzük meg melyek ezek!

Milyen probléma jelentkezhet a cica vemhesség és az ellés ideje alatt?

Főként fiatal cicáknál, az első ivarzás után jelentkezhet egy úgy nevezett hipertrófiás fibroadenoma komplex betegség. Ez az emlőkben létrejövő jóindulatú elváltozás, amely nagyon hirtelen növő daganatra emlékeztető képlet. Ilyenkor sajnos a teljes emlőállományt el kell távolítani, és jobb, ha a cicus az ivartalanításon is átesik egyúttal.


Az álvemhesség a macskáknál nem gyakori, de természetesen előfordulhat szintén. Ilyenkor is a fentebb említett műtétet javasolják az állatorvosok a probléma megszüntetésére.
Előfordulhat macskáknál még az vemhesség/ ellés során különféle nehézség. Ha nem kap megfelelő eledelt a mamacica, akár vetélés is előfordulhat, vagy éppen életképtelen kölyköket hoz a világra.  Ezért is van tehát szüksége minőségi falatokra!


A másik gyakoribb probléma az, hogy elakad egy kölyök (rendszerint az első, nagyméretű) a szülőútban. Ilyenkor azonnal menjünk az állatorvoshoz a cicánkkal!


Az ellés után pedig előfordulhat, hogy nem indul meg a teje a macskusznak, így a kicsiknek tejpótlót szükséges adni, cumiztatással. Ez pedig 1-2 óránként szükséges, úgyhogy nem éppen komfortos a gazdinak.

macska-terhesseg


Amennyiben nem fajtatiszta cicusunk van, mindenképpen az ivartalanítást ajánljuk a házikedvenceknek. Az életük könnyebbé, stresszmentesebbé válik ezáltal. És valljuk be, a miénk is. Hiszen az évente többször is születő kiscicák ugyan látványnak csodaszépek, de felelős gazdikat már nagyon nehéz találni a számukra.

És ráadásul fialás után már 2-3 héttel újból teherbe eshet a kis Mircikénk… és egy soha nem véget érő folyamatnak nézünk elébe. Éjjel-nappal pedig kevesen tudják bevédeni a kijárós cicájukat a hősszerelmes kandúroktól.

És ha már vannak is tünetei, hogy vemhes a cicánk, akkor is nyugodtan, komplikáció mentesen lehet ivartalanítani!

A menhelyek évek óta tömve vannak a háznál született kiscicákkal, akik közül sokaknak sosem jön el a várva várt álomgazdi.

Légy tudatos gazdi és kezd azzal, hogy ivartalanítod a cicádat! Reméljük ezzel a cikkünkkel sikerült megválaszolnunk számodra olyan fontos kérdéseket, mint mennyi ideig terhes egy macska, és mire figyelj ha terhes macska cica kerül hozzád.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • (0)
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • 300g - 14kg
 • Nincs raktáron
651 Ft - 12.299 Ft
 • (0)
Royal Canin Sterilised
 • 400g - 10kg
 • Raktáron
2.516 Ft - 32.447 Ft
 • (0)
Panzi FitActive Regular Beef
 • 4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 28.198 Ft
 • (0)
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
 • 300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • (0)
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
 • 300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • (0)
Happy Cat Sensitive Adult Light
 • 300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • (0)
Frontline Combo Macska 1x
 • Ismeretlen
 • Raktáron
2.921 Ft
 • (0)
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • 1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 39.980 Ft
 • (0)
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • 150g - 500g
 • Raktáron
8.848 Ft - 21.590 Ft

Ezeket olvastad már?

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!

A neonhal, mint igazán békés apró szépség bemutatása következik.Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a k

Elolvasom
A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
MACSKA MAGAZIN

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Petguru logo