A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök

A cica ivartalanítás a macskatulajdonosok egyik legnagyobb dilemmája. Úgyhogy foglalkozzunk a témával egy kicsit átfogóan.

Ha macskatartásra adod a fejed, bizony nagy felelősséget vállalsz magadra. Az egyik legfontosabb téma, amiről manapság nem lehet eleget beszélni az ivartalanítás macska barátaink esetében. Hiszen lehet, hogy több kóbor kutya szaladgál a világban, vagy élvezi a menhelyek vendégszeretetét. Azonban sajnos gazdátlan és otthontalan cicából is Dunát lehetne rekeszteni. Ezért is fontos a macska ivartalanítás.

A macskák pedig igen szapora állatok hírében állnak. Ugyanis náluk érdekes jelenség a termékenység kérdése. A lány macska 6-8, de akár 3-4 hetente is tüzel. A macskák esetében a vemhesség körülbelül 3 hónapig tart. Egy lány macska átlagosan 3-5 kiscicát hoz világra. Így láthatjuk, hogy a kis hölgyek gyakorlatilag folyamatosan termékenyek. A hab a tortán pedig, hogy a lány macskusz a fialás után már rögtön újra fogamzóképes állapotban lesz. Állatbarátok vagyunk, nem matematikusok, de azt még mi is tudjuk, hogy ez bizony sok-sok macsekot jelent.

macska-szaporulat

Ezért fontos minél jobban és többet hangsúlyozni a macskák ivartalanítása jelenségét is. Szóval, ha nem szeretnél hivatásos macskatenyésztő lenni, akkor mindenképpen ajánljuk, hogy gondolkozz el azon, hogy ivartalanított macska tulajdonos szeretnél-e lenni. Hidd el nekünk, sokkal menőbb leszel, ha ezt az utat választod.

Akkor vágjunk is bele. Lássuk, hogy mikor érdemes nekikezdeni a macska ivartalanítása nevű procedúrába. Ha megfelelő időben oldod meg a dolgot, csak a te és cicusod javára válhat a dolog.

Na de lássuk, hogy mikor is jön el a megfelelő alkalom a beavatkozásra.

Nőstény macska ivartalanítása ? Mikor és hogyan?

Most lehet, hogy egyeseknek kegyetlenségnek fog tűnni, de ez az igazság. A macskákon, ez pedig leginkább a nőstény macska esetében igaz, minél hamarabb ajánlatos elvégeztetni a műtétet egy hozzáértő állatorvossal. Ugyanis a nőstény macska már igen korán, akár fél évesen is ivaréretté válhat. Ezért, akár már 12 hetes korától el lehet végezni a nőstény macska ivartalanítás eljárást.

Igen, mindössze 3 hónapos korban még eléggé fiatalnak számít a lány macska, és cuki meg bolyhos, meg minden, de mi mégis ajánljuk a minél fiatalabb korban történő műtétet. Ennek több oka is van.

kolyok-macska-ivartalanitas

Az első az, hogy minél fiatalabb egy macsek szervezete, annál gyorsabb lesz a felépülés és könnyebben is fogja bírni a műtéttel járó eljárást. Hiszen a nőstény macska ivartalanítása kicsit bonyolultabb és hosszadalmasabb feladat, mint kandúr társaié. A lány cica ivartalanítása alatt ugyanis eltávolítják a petefészkeket és a cicus méhét is. Ehhez bizony jóval többet kell vágni és dolgozni, mint a kandúrok esetében.

cica-ivartalanitas

A tüzelés ideje alatt már nem ajánlatos elvégezni ezt az eljárást. Ez sokkal több vérveszteséggel jár az állat számára, mert ebben az időszakban a méh vérellátása jóval nagyobb. Ilyenkor az ivartalanítási árak is jóval magasabbak. Úgyhogy, ha felelősségteljes macskás hölgyként vagy úrként szeretnél viselkedni, időzítsd a műtétet két tüzelés között.

Szóval, ha észreveszed cicádon a tipikus tüneteket, mint például a túlzott kedvesség, a dörgölőzés, hempergés, állandó nyávogás és babasíráshoz hasonló hangok, akkor várd meg amíg elmúlnak a tünetek. Ezután pedig irány az állatorvos!

macska-tuzel

Ha sikeresen elengedted az olyan tipikus indokokat, mint például fáj a cicának, vagy nem természetes dolog ez és hasonlók, akkor most figyelj. A cicáknak jóformán csak előnyük származik abból, ha átesnek ezen a nem túl brutális procedúrán.  És nemsokára látni is fogod, hogy nem a világ legnagyobb kiadása a macska ivartalanítás ára.

A nőstény macska ivartalanítás után ezekben az előnyökben részesül:

 • Megúszod a sok kellemetlenkedő kand-úrt a környékeden.
 • Megmented a világot és a közösségi médiát az “Ingyen elvihető kiscica” posztoktól.
 • Cicakisasszonyod megkímél a tüzelés kellemetlen tüneteitől.
 • Valamint veszélyes vagy akár végzetes betegségektől is megóvhatod kedvencedet. Többek között ilyen lehet az emlődaganat, vagy a gennyes méhgyulladás.
 • A procedúra eredménye egy nyugodt, kedves, tiszta cica. Ha a számára optimális táppal eteted, akkor a legendás elhízástól sem kell tartanod.

A kandúr macska ivartalanítása

A kandúr ivartalanítás is a macskatartás egy kényes pontja. Valljuk be, nemcsak a nőstény, de a kandúr macska viselkedése sem igazán kellemes az ivarzás ideje alatt. Sőt, még akár ijesztőnek is mondható. Elég csak arra a rémísztő nyávogásnak nem nevezhető hangra gondolni, amit a fiú macsekok kiadnak, amikor egy hormonoktól illatozó cicalány van a közelben.

A folyamatos jelölésről ne is beszéljünk. Ez pedig a kandúrok esetében az ivarérettség elérése után állandó jelenség lesz az életében. Nála ez a természet rendje, így jelöli ki a területét és mutatja meg, hogy itt ő a főnök. Mi meg szenvedhetünk, szagolhatjuk és háboroghatunk.

macska-ivartalanitas-utan

Ezért, ha nem tenyésztésre tartasz kandúr cicát, akkor mindenképpen ajánlatos elvégeztetned az ivartalanítást. Ez fiú cicák esetében jóval egyszerűbb és rövidebb felépüléssel járó eljárás. Nem jár nagy vágással, hiszen csak az állat heréit távolítják el egy apró bemetszéssel.

Azonban ezt az eljárást is célszerű még a cicus ivarérettsége előtt elvégezni, legkésőbb 6-7 hónapos korban. Ilyen fiatalon sokkal hamarabb épül fel a cicus és az altatás sem fogja annyira megviselni a szervezetét, mint idősebb korában. Sőt, jelölési képességét is garantáltan elveszíti.

A kandúr macska ivartalanítás után elveszti minden agresszív fiúcska jellemét é s sokkal jobban fog kötődni gazdájához. Nem fog akár napokra elkóborolni a háztól a lányok illatát üldözve. Ezzel minimálisra csökkenti annak az esélyét, hogy elgázolják, vagy bármilyen más baleset érje.

ivartalaníiott-macska

A környék többi kandúrja sem fogja már érdekelni, nem fog velük macsó harcba keveredni. Így rengeteg sérüléstől és a macskák között terjedő, akár végzetes betegségtől kíméli meg magát. Ilyenek például a rettegett macska AIDS, a sebekből kifejlődő fertőzések, fertőző hashártyagyulladás, vagy a macska leukózis.

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor ivartalanítás után is jelöl a macska. Ez a legsikeresebben akkor kerülhető el, ha az eljárást az ivarérettség elérése előtt végeztetjük el. Ivarérett kandúr esetében sajnos megmaradhat ez a rossz szokása. De akár valamilyen húgyúti betegség is állhat a háttérben. Ilyenkor bizony irány az állatorvos!

Ha pedig a jelölés továbbra is megmarad, használhatsz távoltartó spray-ket, amelyek a bútorokra fújva távol tartják kedvencedet a jelölgetéstől. Erre kitűnő termék a GET OFF Macska és kutyariasztó és elszoktató spray.

Láthatod kedves olvasó, hogy sem a nőstény macska ivartalanítás, sem a kandúr kasztrálás nem az ördögtől való dolog. Az eljárás megtagadásának szinte csak negatív következményei vannak. A macsekok életét akár évekkel meghosszabbíthatja. Hiszen nyugodtabbak lesznek és megkíméled őket számos betegségtől. A legendás elhízástól sem kell tartanod, ha az ivartalanított cicusok részére ajánlott eleséggel az ajánlott mennyiséggel eteted kedvenced.

Az ivartalanított macska táplálására kitűnő megoldás a Carnilove Adult Cat Sterilised macskatáp bárány- és vaddisznóhússal. Ha pedig egy pénztárcabarátabb megoldást keresel, akkor a Brit prémium steril cica tápja remek választás.

Most pedig következzen a gazdik legnagyobb érve az eljárás ellen, a cica ivartalanítás ára.

A macska ivartalanítás ár

Az ivartalanítás ára macska esetében eltérő a nőstényeknél és a kandúroknál. A különbség az eljárásokban mutatkozik meg, de ezeket korábban már említettük. A kandúr macska ivartalanítás ára kedvezőbb, hiszen egy rövidebb egyszerűbb beavatkozásról van szó. A fiú cicák esetében az ivartalanítás ár 8 és 20 ezer Forint körül mozog Magyarországon.

A nőstény macska ivartalanítás ár ettől egy kicsit, érthető módon többe kerül. De véleményünk szerint ez sem egy hatalmas összeg és a betegségek, valamint a nem kívánt szaporulat elkerüléséért cserébe egész jó befektetés. A komolyabb beavatkozás miatt a lány macska ivartalanítás ára hazánkban 15-35 ezer Forintba kerül.

Úgy gondoljuk, hogy ezek az összegek egyszeri kiadásnak nem annyira vészesek. A macska ivartalanítás után viselkedés változáson megy keresztül, ami szerintünk csak a cicus előnyére válhat. Ha a műtét mellett döntesz, az általad imádott macska ivartalanítás után remélhetőleg a legcukibb doromboló kedvenc lesz még hosszú évekig.

Ha cicatulajdonos vagy, cikkünk alatt oszd meg velünk hozzászólásban ivartalanítás után macska barátod történetét!  

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak
MACSKA MAGAZIN

Macska fogváltás? Avagy a tűhegyes fogak

Amikor egy aprócska doromboló macskát viszel haza, fel kell készülnöd a fenevad korszakra is. Aki már játszott felpörgött pár hetes kismac

Elolvasom
Az akvárium berendezése
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az akvárium berendezése

Hogy neked is szép halotthonod legyen!Ha végre valóra váltanád akvarista álmaidat, íme egy kis segítség.Biztosan sokan vagyunk úgy

Elolvasom
Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica
MACSKA MAGAZIN

Perzsa macska? A tökéletes pihe puha lakás cica

Gömbölyű arcával, dús bundájával, tömzsi lábaival már régóta az egyik legközkedveltebb macska fajtának tartják. És nem véletlenül!

Elolvasom
Petguru logo