A macska etetése mennyiség szempontjából-A cicás élet nagy kérdése?

Nehezen tudsz ellenállni az esdeklő kajakunyeráló cicaszemeknek és miákolásnak? Nem számít hány élete van a macskáknak. Ha fontos számodra kis cicusod egészsége, megmutatjuk melyek a macskaetetés alapvető szabályai és mi a macska etetése mennyiség megfelelő adagja.

Reméljük első macskások, de még haladó cicagazdik számára is hasznos lesz írásunk. Hiszen mindenki eljuthat arra a pontra macskával töltött élete során, hogy eleget kap-e enni nyávogó pajtása. Hiszen, aki látott már a konyhában, az éléskamra vagy az ajtó előtt sündörgő, miákoló cicamicát, az jogosan elgondolhat a kérdésen? Eleget kap ez a kis drága macsek enni? Akkor miért nyávog és néz úgy állandóan, mintha mindig éhes lenne? Mivel etessük a macskát, hogy ne hízzon el?

A macska etetése a mennyisége alapján nézve számos tényező miatt válhat kérdésessé. A macska táplálkozása függ attól, hogy mennyi idős, milyen egészségi állapotban van, érzékeny-e valamire, ivartalanított vagy éppen vemhes, vagy szoptatós cicamami. Függhet a macskák fajtájától is, hiszen egy sziámi macska etetése eltérhet egy perzsa macskáétól. A sziámi cicák aktívabbak, nyüzsgő-mozgók, míg a perzsa cicák kedvenc elfoglaltsága a henyélés.

Sőt még az sem mindegy, hogy milyen táplálékot adunk a macskának. Hiszen ez lehet konzerv és/vagy száraztáp, vagy éppen friss, nyers hús. Mi, itt a PetGuru csapatánál a száraz eledelt favorizáljuk. Ugyanis véleményünk szerint egy jó, minimum prémium minőségű tápban található meg minden olyan összetevő, amelyre egy cicának szüksége van lehetőleg mind a kilenc életéhez.

macska-etetesi-mennyiseg

Hogy miből is álljon egy minőségi száraztáp? A cicánk, a kutyánkhoz hasonlóan ragadozó révén rövid, kis emésztőrendszerrel megáldott állat. Az ő tápcsatornája pedig még ugató társaikénál is rövidebb. Ezért neki még a kutyusoknál is több fehérjére és kevesebb gabonára van szüksége. Így azt ajánljuk neked kedves cicagazdi, hogy olyan tápot válassz kedvencednek, amely ideális esetben minimum 35%-ban tartalmazzon fehérjét. Ennek legnagyobb része állati forrásból származzon. Ez azért fontos, mert az állati fehérjékben található a taurin nevű aminosav, amely elengedhetetlen a cicák egészséges életéhez.

A cicusoknak sem igazán van szükségük szénhidrátra, ezért az általad választott táp legyen gabonamentes is. Esetükben is tartózkodjunk a házikoszttól. Hiszen a mi fűszeres ételeink károsíthatják a macsekok gyomrát és emésztőrendszerét. Sőt, a tejtől is óvjuk nyávogó kedvencünket, hiszen a legtöbb macska tejcukorérzékeny. A tejbajusz látványa kis mennyiségben is hasmenést okozhat a macskáknak.

A macska etetése mennyiség szempontjából fő kérdés: Mennyit és mit?

Jogosan teheted fel a kérdést: mennyit egyen a macska? Ahogy már említettük, a macskák etetése mennyiség alapján elég sok mindentől függhet. De, ha egy egészséges állapotban lévő, átlagos testsúlyú macskát veszünk alapul, akkor neki elegendő 5-7 dekagramm eleség. Egy átlagos macska ideális súlya 3-4 kilogramm. Ez a mennyiség ducibb cicáknál lehet kevesebb is. Nagytestű cicák esetében pedig több. Egy házi macska súlya kevesebb lesz a nála nagyobb fajtákéhoz képest, így például a maine coon etetése mennyiségben eltér azokétól. Fontos, hogy friss víz mindig legyen előtte.

macska-hany

Ezért arra kérünk, minden esetben alaposan olvasd el a macskaeledelek hátoldalán lévő etetési útmutatót. Az ilyen macska etetési táblázat segít, hogy megfelelő mennyiségű eledelt adj a cicádnak. Vagy szakértő segítséget is kérhetsz csapatunktól ügyfélszolgálati elérhetőségeink bármelyikén. Az is előfordulhat, hogy a macska hány az általad választott eleségtől. Ez természetesen nemcsak a rosszul választott macska táptól lehet, hanem gyomorproblémától vagy valamilyen egyéb betegségtől. Ezért, ha ez a baj fordul elő cicusodnál és nem segít a tápváltás, akkor bizony irány az állatorvos!

Jó kérdés, hogy mennyit eszik egy macska, de arról sem szabad elfelejtkezni, hogy milyen minőségű eledelt egyen egy cica. Ha cicádnak hosszú és boldog életet szeretnél biztosítani, akkor csak a megfelelő minőségű eledellel etesd. Ez a legnagyobb mennyiségben, de az a legjobb, ha egészben száraztápból álljon. Hiszen ebben benne van minden szükséges anyag, amire cicádnak szüksége van és még a fogainak is jót tesz a rágás. Kevesebb esélye van a fogkövesedésre, mintha csak nedves eledel, vagyis konzerv lenne a menüje.

A nedves tápot igény szerint adagolhatod a száraztáp mellé, de ügyelj a következőre. Ez ne plusz étel legyen a macska tányérjában! Ha kap a macska konzervet, akkor annyival kevesebb táp jár.

Most pedig következzenek a jutalomfalatok. Módszeresen, nem túl nagy mennyiségben adagolva ez is teljesen része lehet a cicamenünek. Az hogy jutalomfalatokból egy macska mennyit eszik, függ az aktivitásától is. Hiszen egy aktívabb, mozgékony cica több energiát fog felhasználni, mint a heverészést előnyben részesítő cica. Azonban itt is ügyelj arra, hogy ne ess túlzásba. Főleg ha haspók cicatulaj vagy. Próbálj meg ellenállni a kérlelhetetlen könyörgésnek és légy erős gazdi. Hidd el ez a cicaanyu vagy apu szigor csak jót tesz macsekod egészségének.

macska-idealis-sulya

Amennyiben kutya is van a családban, az ő etetésükben is tudunk segíteni. Egy kutya etetése mennyiség, minőség és funkció szerint csakolyan sokfélű mint a cicáké. Korábban készítettünk egy bejegyzést a kutya etetése témájából.

A Kutyakajás oldalon is segítenek a gazdiknak a kutyusok etetésével kapcsolatban. Hiszen míg azt tudhatjuk, hogy egy labrador etetése mennyiség szerint eltérő egy csivaváétól, abban mindannyian megegyezhetünk, hogy a kutyusok etetése jóval többről szól:

 • Mennyiség
 • Minőség
 • Aktivitás szerinti etetés
 • Kor szerinti etetés

Hogyan etessük felnőtt macskát?

Egy felnőtt macskának naponta 1-2 alkalommal érdemes enni adni. Ezt természetesen úgy értjük, hogy a napi ajánlott mennyiséget -ez átlagosan 5-7 dekagramm- osszuk el napi 2 étkezésre. A tálkában lehet száraz eledel, vagy száraztáp konzervvel keverve. Mivel a macsekok kutya társaikkal egyetemben nagy haspókok hírében állnak, képesek lennének akár egész nap enni. Szóval légy erős és tényleg csak az előírt mennyiséget add neki oda.

Bátran ajánljuk felnőtt macska etetésére például a szuper prémium minőségű Acana halas tápja. A gabonamentes tápokban minden tápanyag és vitamin megtalálható, amely elengedhetetlen a hosszú macskaévekhez. A Cat chow pulykás eledel pedig minőségi választás a pénztárcabarát kategóriában. Ha cicusod nehezebben rágja meg a tápot, kevés nedves, konzerv táppal csúszósabbá teheted neki a finom falatokat!

kiscica-etetese

A felnőtt macska elhízását nemcsak azzal előzheted meg, ha kevesebb harapnivalót adsz neki. Szerelkezz fel cicajátékokkal, sőt egy cicahámmal és pórázzal esetleg nagy sétákat is tehettek a ház körül. Különleges látvány lesz, de hidd el, egyre többen csinálják. Ne ijedj meg, ha az elején sokszor érdekesen néznek rád a környéken.

Mi és mennyi legyen egy nap a kölyök kiscica előtt?

Nyilvánvalóan egy 1 éves macska etetése el fog térni mennyiségben, a kölyökmacskák etetésétől. Egy átlagos testalkatú, egészségesen fejlődő kölyök cica esetében féléves, vagy 7 hónapos koráig naponta elegendő körülbelül 30-40 grammnyi lehetőleg prémium táplálék napi 3 vagy 4 alkalommal. 6 hónapos kortól már eheti a felnőtteknek való mennyiséget, de azért a cica egyéves koráig maradjunk a kölyöktápoknál és konzerveknél. Egy kiscica etetése során ez azért fontos szempont, mert a cicáknak izomzatuk és csontozatuk optimális fejlődésének érdekében speciális táplálásra van szükségük. A kiscica részére való tápokban magasabb az állati fehérje és a zsírtartalom is. Hiszen nekik a növekedéshez több energiára van szükségük felnőtt, idősödő vagy ivartalanított társaikhoz képest.

4 hetes kiscica etetése

A kismacska etetése ebben a korban még bőven anyatejből áll, de ha netán a mamacica nem eteti őket, vagy nincs elegendő teje, akkor mi is besegíthetünk. Tejporban feláztathatjuk a kölyökcicáknak készült szárazeledelt. Ezzel segítve a kiscicákat, hogy hozzájussanak az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokhoz.

A kis macskák részére a bátran ajánljuk bármely szuper minőségű HAPPY CAT KÖLYÖK macska eledel etetését már néhány hetes kortól. Többféle ízesítésben, kiváló német minőségben, természetes összetevőkkel, mégis elérhető áron találod meg kínálatunkban ezt a kiváló macsek ételt.

6 hetes cica etetése

Nézzük meg részletesebben mennyi is az annyi egy 6 hetes cica esetében. Egy jobb minőségű szuperprémium táp esetében a kölyök macska etetése körülbelül 40 gramm eleséget jelent. Azonban gyengébb, multis minőség esetén ez a macska étel mennyiség akár 60-70 grammot is jelenthet. Ugye, hogy nem mindegy, milyen cica kaja kerül a pocakba? Hatalmas a különbség a kiscica táp adagolási útmutatói között.

Elmondható, hogy minél jobb minőséggel történik a kölyök cica etetése, annál kevesebb lesz a napi fejadag. A kölyök macska eledel legyen nagyobb részt hús tartalmú, és lehetőség szerint gabona mentes variáció. De nem minden cirmos lesz allergiás ezekre, ezeket ki kell kísérletezned. A fogacskák ilyenkor már tűhegyesek, így elboldogulnak a kis szemű táp ropogtatásával.

A kölyök macska súlya ebben a korban nagyjából 400 gr. Így nagyjából úgy számolj, hogy havonta egy másfél kilós kölyök macska száraztáp fog elfogyni. Ilyenkor még a lakásban tartott macska etetése körülbelül ugyanaz, mint egy kinti cicáé.

4 hónapos cicák etetése

Ebben a korban kezdenek el a kis macskák igazán megnyúlni. Megnövekszik ilyenkor a tápanyag szükségletük, igazi kis bélpoklos nyirvákoló fenevaddá változnak. A megnövekedett tápanyagszükséglet és gyors növekedés miatt a 4 hónapos macska súlya is nőni fog.

A cicák gondozása, tisztítása, szocializása már nem az anyacicáé, hanem a tied, kedves gazdi. Így ne csodálkozz, ha folyton körülötted sündörög. A házi cica ideális súlya ebben a korban körülbelül már egy 800 gramm- egy kiló környéke. Az ebben a korban lévő házimacska etetése körülbelül 60-70 gramm eledelt fog jelenteni naponta.

És hogy etessük a macskát ebben a korban? Még minimum 3-4 alkalommal történjen a macska etetése naponta természetesen! Hiszen nem tudnak még elég kajcsit magukhoz venni egyszerre.

Igyekezzünk a lefetyelős konzervekre nem rászoktatni a kis doromboló bajszosokat. A legegészségesebb, ha a kölyök macska etetése száraztáppal történik teljesen. Ugyanis így küzdhetnek a rágással a később kialakuló fogkő ellen. Ugyanis a nedves macska kaja nem igényel rágást. Azonban a nedves eledelek magas nedvesség tartalma hozzájárul a macska táplálása során oly nagy feladatot adó folyadékhoz jutáshoz. Ugyanis a cicák rossz víz ivóknak számítanak. Ez pedig később egészségügyi problémákhoz vezethet.

5 hónapos cica etetése- 6 hónapos macska etetése

Ilyen korban lehet bizonyos táp családoknál a kitten tápról a junior tápokra átállni. azonban sok gyártó a 6 hetes kortól az egyéves korig ugyanazt a tápot ajánlja. Az 5 hónapos macska súlya már el kell érje az egy kilós súlyt. Egy kandúr 6 hónapos macska súlya akár még több is lehet.

Egy 6 hónapos cica nagyon aktív, így rengeteg kalóriát éget. Észre fogod venni, hogy hiába növekszik a macska napi ételadagja, nem lesz kövérebb a cica. Inkább nyurga, igazi kajla kamasz.

7 hónapos macska etetése 1 éves korig

A macska etetés mennyiség ebben az időszakban már nem változik jelentősen. A növekedési időszak a vége felé ér, a 7 hónapos macska súlya lassan eléri a felnőtt egyedekét, így akár 10 grammal kevesebb is elegendő mennyiség lehet az előző hónapokhoz képest. Azonban ilyenkor még nem a felnőtt macska eledel szükséges, hisz azokban nincs elegendő kalória a nagykamasz macskusz számára.

Ha ebben a korban kiivartalanítjuk a cicánkat, számára is ivartalanított macska eledel szükséges. Azonban abból is lehetőleg a kölykök számára készült verzió mint pl. a Royal canin Kitten Sterilized .

A kölyök macska etetése mennyiség szempontjából ebben az esetben kb. 10%-al több legyen, mint egy felnőtt ivartalanított macskáé.

A 8 hónapos cica etetése még körülbelül megegyezik a 7 hónaposéval. Ha azonban megtörtént az ivartalanítás már ebben a korban, egy 10%-al visszább lehet venni a fentebb említett Royal canin Kitten steril eledel mennyiségből. A 8 hónapos macska súlya nem szabad, hogy több legyen mint 3 kg. Ha mégis ezt a számot mutatná a mérleg nyelve, akkor bizony túletettük a kis bélpoklost.

Ne feledjük, hogy a zacskón található macska napi adag az egész napos étkezésre vonatkozik! Nem étkezésenként annyi grammot kell adni!

Ha cicánk betöltötte az egy évet, itt az ideje a váltásnak. Innentől a fentebb már leírt felnőtt macska etetése fejezet lesz rá érvényes, ha nincs ivartalanítva. Ha már túl esett ezen a beavatkozáson, akkor a következő fejezet fog rátok vonatkozni, ahol kitárgyaljuk, hogy az ivartalanított macska mennyit egyen.

Ivartalanított macska etetése és a gondozás? A kevesebb több elvén

Ha nem tenyésztésre vásároltál magadnak egy vagy több macskát, akkor tudatos gazdiként mindenképpen gondolkozz el az ivartalanítás kérdésén. Rengeteg előnye van, hidd el nekünk. Ha kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, sokat segíthet korábbi cikkünk, amelyet a MACSKA IVARTALANÍTÁSÁRÓL készítettünk.

Ha Te is hallottál már arról, hogy az ivartalanított macskák elhíznak, akkor segítünk kicsit. Amennyiben a megfelelő, kifejezetten ivartalanított macskák etetés módját alkalmazod, és eleget és gyakran játszol vele, akkor nem lesz gond.

Az eledelek mellett a cicus megfelelő lefoglaláshoz és fárasztáshoz rengeteg cica játékot találsz webshopunkban. Válogass a játékpálcák, csörgős labdák és egyéb eszközök között. Hiszen ezekből nem lehet túl sok otthon.

macska-szaraztap

A kifejezetten ilyen macskáknak való etetés esetére pedig szerintünk az egyik legjobb választás a prémium minőségű ROYAL CANIN STERILISED cica eledel. Ebben csökkentett fehérje és zsírtartalom található, és rendkívül ízletes. És segít abban, hogy a házimacska súlya a normális 3-4 kg közötti tartományban maradjon.

De adunk még neked pár tippet! A macska etetése mennyiség gramm bűvkörében az is számít, hogy mennyi a táp rost tartalma. Ugyanis ettől érzi úgy a cicamica, hogy jóllakott. Az ivartalanított macska táp pedig természetesen csökkentett zsírtartalmú kell legyen, hogy a duckóságot megelőzze, a macska súlya stabil legyen.

Ezen kívül még az is fontos, hogy a húgyutakat védje, hiszen az ivartalanított cicák hajlamosak a húgykövességre. Ez hasonlóságot mutat a kutya táplálkozása témájával, hiszen ez a veszély őket is fenyegeti.

Idős macskák etetése

Biztos hallottad már te is a kérdés: hány élete van a macskának? A mende mondák szerint 9 életük van, azonban a valóságban csak egy. ÉS erre az értékes egy életre nekünk, gazdiknak kell odafigyelnünk, hogy jó egészségben töltsék.

Nyávogó kedvenceinknek életük alkonyán a gondozás mellett a legjobb ételt is megérdemlik. Na de akkor lássuk, hogy számukra milyen összetételű etetés ajánlott. Ivartalanított társaikhoz hasonlóan már nekik is kevesebb fehérjére és zsírra van szükségük. Míg egy kiscica táplálása során fontos a magas energiatartalom az egészséges fejlődéshez, idősebb macskáknál a hangsúly az alacsonyabb fehérje- és foszfortartalmon van.

Azonban öregecske bajszosodnak 7-8 éves korától kezdve bizony már lehetnek a korából adódó egészségügyi problémái, amelyeket az állatorvos is diagnosztizált. Ezek leggyakrabban a veséket érintő komoly betegségek lehetnek. Ezért nekik célszerű olyan táplálékot adni, amely alacsony fehérje és foszfortartalommal bír.

hazi-macska-etetese

Ha idősödő cica vagy cicák tulajdonosa vagy, macsekjaid meg fognak őrülni a Royal canin againg száraz eledelek etetésétől. De minden nap tisztára nyalt tányér lesz a jutalom a könnyen emészthető, prémium Josera Léger eledel hatására is.

Mindkét cicakaja kis fehérjetartalommal rendelkezik, amelytől korosodó cicusod még jópár évig hű társad lehet a kanapén vagy éppen az udvaron. Ha öregedő macsekod nehezebben rágja meg a tápot, könnyebb fogyaszthatóságúvá teheted számára egy kis nedves, vagyis konzerv eledellel. Nem igényel sokkal több odafigyelést egy idős macska táplálása, mint ahogy azt gondolnánk. Egy kis figyelemmel és gondoskodással, igazán kényelmessé és egészségessé tehetjük korosodó kedvencünk életét.

Nyers hús macskának?

Egyre többen kezdik el az úgynevezett BARF etetést a bajszosoknál is. Ez azt jelenti, hogy a macska etetése nyers hússal történik. De ez nem azt jelenti, hogy te berobogsz a henteshez és némi cafrangot a cica elé vetsz.

A Caticles oldal szerint a nyers étrend segít a következő betegségek normalizálásában:

 • Diabétesz
 • Asztma
 • Bőr- és fülproblémák

A macska nyers etetés témája sok utána olvasással jár. Különböző étrendkiegészítőkre lesz szükséges ahhoz, hogy cicád minden fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájusson. Ilyen lehet például a Farkaskonyha sörélesztője.

De ezt jól gondold át gazdi. Hiszen a napi fejadag függ a cicus méretétől. Gondolj abba bele, hogy egy sziámi macska súlya épphogy 3 kg, míg egy maine coon cica akár 10 kg is lehet. Így bizonyos esetekben egyáltalán nem gazdaságos megoldás a nyers hússal etetés.

A macska tartása kapcsán sok kérdés felmerül a gazdi fejében. A macskatápok hatalmas piacában könnyű elveszni. De ha szeretnéd, segítünk! Keress minket bátran ügyfélszolgálatunkon!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Black molly - azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége

Bár az üzletekben külön akváriumban találjuk meg őket, nem külön faj, hanem csak egy tenyészváltozata a jukatáni fogaspontynak.A moll

Elolvasom
Az orosz kék macska. Smaragdszemű szépség?
MACSKA MAGAZIN

Az orosz kék macska. Smaragdszemű szépség?

Egy okos és gyönyörű cicus, akinek még a bundája sem okoz problémát? Eláruljuk, létezik ilyen!Olyan macskás hölgy vagy úr vagy, aki

Elolvasom
Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
MACSKA MAGAZIN

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Petguru logo