Kutya tüzelés – Itt a nagy, mindent egybefoglaló tudástár a Petgurutól

Nagyon sok gazdi keres minket a kutya tüzelés témakörével kapcsolatban, ezért létrehoztuk ezt a részletes bejegyzést.

sullerz-tap-altalanos-blog-banner-v2

Főleg az elsőkutyás gazdikat furdalja a kíváncsiság azzal kapcsolatban, hogy mikor tüzel először a kutya. Hiszen amikor hazahozzák a 8 hetes apróságot, az etetés és nevelés témáján túl mást is meg kell beszélni az otthoniakkal.

Ilyen például, hogy legyen-e tenyészkutya a kis pöttömből, vagy legyen minél hamarabb ivartalanítva? Ha utóbbi, akkor a kutya első tüzelés után, vagy később legyen elvégezve? Van bármi hátránya annak, ha sokszor tüzel a kutya életében? Ha tenyészteni szeretnénk, mi az, amit tudnunk kell a szuka kutya tüzelés biológiai folyamatáról?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre fog választ adni alábbi blogcikkünk.

Tartalomjegyzék:

mennyi-ideig-tuzelnek-a-kutyak

Nem lesz rövid ez a bejegyzés, de garantáljuk, hogy nem marad hiányérzeted a kérdéskörrel kapcsolatban.

A kutya ivarérettség kialakulása

Bizony, amikor haza viszünk egy tejcsi illatú, édespofa babakutyát, nem is gondolunk abba bele, hogy milyen rövid is a „gyerekkor” náluk valójában.

Ugyanis hamarabb eljön náluk a felnőttkor küszöbe, (nőstényeknél a kutya ivarzási ciklus, kanoknál az ivarérettség) mint hinnénk.

De most nézzük meg részletesebben, mikor is várhatóak ezek a „nagykutyás dolgok”.

Kan kutya ivarérettség jelei

Kan kutyusoknál a tapasztalatlan gazdikat megtévesztheti az, hogy már az alig 4-5 hónapos kutyusok is párzó mozdulatokat imitálhatnak plüss játékon, gazdi lábán akár.

De ilyenkor még szó sincs arról, hogy kedvencünk a serdülő korba lépett volna. Ez ilyenkor még játékos, dominancia jelzésű vagy épp fusztráltság levezető mozdulatsor.

kutya-tuzeles-menete

De akkor mikor és hogyan vesszük észre, hogy a fiúcskánk felnőtté vált?

 • erőteljesen érdeklődik a tüzelő szukák után
 • általában egy éves kor körül lesznek ivarérettek, de tenyészérettek csak másfél éves kor fölött
 • domináns lehet más, ivaros kanokkal szemben sétáltatáskor, játék esetén is „befeszülnek”, borzolnak. Ez a növekvő tesztoszteron szint miatt alakul ki.

A nőstény kutya ivarérettsége

A szuka kutya kapcsán kicsit hamarabb indulnak be a dolgok. Fajtától, mérettől függetlenül úgy alakult ki hogy az első tüzelés kutya esetén általánosan 6-10 hónapos korban jön.

Kutya első tüzelés = indulhat a babakutya projekt?

Egy hatalmas NEM a válasz erre a kérdésre. Ugyanis az első pár alkalomnál még valójában tinédzser kutyákról beszélünk. Mint ahogy nekünk, embereknek sem 10-12 évesen jelentkező menstruációnál jött el az idő a családalapításra, úgy a kutyáknál is érdemes/ szükséges várni.

szuka-kutya

A tenyésztői szabályzatok is kimondják, hogy kutya 2 éves kora előtt nem fedeztethető. Ugyanis csontozata, stb. ekkora fejlődik ki teljesen. Úgyhogy amikor tüzel a kutya az első pár alkalommal, nagyon kell vigyáznunk, hogy ne történjen fedezési baleset.

Mikortól tüzel a kutya? Mikor van az első tüzelés kutyáknál?

A kutya tüzelési idő nem is fajtától, hanem inkább mérettől és évszaktól függ, hogy mikor jelentkezik elsőnek. Sok gazdi kérdezi, hogy a tacskó tüzelése, a francia bulldog tüzelés máskor jön-e el, mint mondjuk egy németjuhászé vagy komondoré.

És bizony van különbség, de nem mindig. Megfigyelték, hogy gyakorta a kistestű kutyák 6-7 hónaposan tüzelnek először, míg a nagy kutyák van, hogy 8-12 hónaposan először. Mondjuk úgy, hogy ők a lassabban érő típusú „csajok” közé tartoznak.

Viszont maga a tüzel, vagy ahogy sokan kérdezik, meddig vérzik a kutya, az mérettől /fajtától független. A francia bulldog tüzelési ideje, vagy a tacskó tüzelés teljesen ugyan addig fog tartani, mint egy nagy testű kutyánál például.

kutya-tuzeles-ver


Meddig tüzel a kutya? Élete végéig?

Kutyák esetén nincs „változó kor”. Vagyis a válasz: igen, életük végéig tüzelnek a kutyák. Azonban nagyon gyakori, hogy 2 alkalom helyett már csak évente egyszer fog. Úgyhogy ezzel meg is válaszoltuk azt a gyakori kérdést, hogy hány éves korig tüzel a kutya.

Rossz kérdések sora: A kan kutya tüzel? Meddig tüzel a kan kutya?

Sokszor látunk fórumokon, közösségi média csoportokban olyan tévesen feltett kérdéseket, mint a fentebbiek. A kan kutyák biológiája teljesen más, ezért nem is lehet olyanról beszélni, hogy kan kutya tüzelés vagy kan kutya menstruáció! (Igen, sajnos még ilyet is láttunk!) 

kutya-meddig-tuzel

Mondjuk úgy, hogy ebben az időszakban olyanok, mint a hormontúltengéses tini fiúk: csakis a csajozáson jár az eszük. Ilyenkor nem hallgatnak a gazdira, a munkakutyák kevésbé dolgoznak jól. Sok kan ilyenkor szökőssé válik még a kétméteres kerítés sem jelent akadályt a számukra.

Most a következő fejezetben pedig jöjjön egy kis biológiai áttekintés arról, hogy mi zajlik le pontosan a szuka kutya tüzelése kapcsán.

A kutya tüzelés szakaszai

Igyekszünk a lehető legegyszerűbben, szakmai nyelvet nélkülözve leírni ezt a folyamatot. De néhány esetben muszáj, hogy idegen szakszavak is szerepeljenek benne. De hát a gondos gazdik, mint te is, biztosan szívesen tanulnak új dolgokat!

Nézzük tehát a részleteket azzal kapcsolatban, hogy mikor tüzelnek a kutyák vagyis a kutya ivarzása hogyan történik.

kutya-tuzeles-szakaszai

1.szakasz – Előivarzás= Proöstrus

Ez az a pillanat, amikor a gazdi a lány kutya tüzelés első jeleit veszi észre majd a kedvencén. Elkezd a kutya „privát területe” azaz a pérája megduzzadni, sötétebb színűvé válni. És a kutya vérzése is megindul.  Ekkor már érdeklődnek a kanok iránta, de a szukák még ilyenkor teljesen elutasítják őket. Ez a szakasz 7-14 napig tart.

2.szakasz- Ivarzás = Östrus

Ez a szuka tüzelés csúcspontja. ilyenkor a véres váladék áttetszővé válik. Ekkor lesz fogamzóképes a szuka, és elfogadja a kan kutyák közeledését. Ilyenkor ha a kutya hátát simogatjuk, félre csapja a farkát. Ez is lehet egy jelzés értékű a gazdi részére, a megfelelő fogantatási időponthoz. Ez a szakasz 2-4 napig tart.

3.szakasz- Utóivarzás=Metöstrus

Ilyenkor már csökken a vérzés mennyisége, és ismét nem szívesen (értsd: vicsorogva…) fogadja a kanok érdeklődését a szuka kutyus. Ez a szakasz 4-5 napig tart.

Innentől a kutyusban zajló folyamatok többféleképpen mehetnek végbe.

Ha volt fedeztetés és sikeres volt:
Ilyenkor megnő a szuka kutyában a sárgatest hormon szint, és elkezdenek az embriók kifejlődni.

Ha nem volt fedeztetés vagy nem volt sikeres:

Akkor pedig jön a 4. szakasz

Ezt a 3 szakaszt hívjuk úgy, hogy a kutyák tüzelési ideje köznyelvien.

4.szakasz – Nyugalmi fázis =Anöstrus

Ez valójában a kutyák tüzelési ciklusa közötti időszakot jelenti. Ez egy hosszabb időtartam, 6-7 hónap. Ilyenkor nincs tüzelés kutyáknál, „pihenőn vannak”. A kutya tüzelés ideje a következő fél évben lesz várható majd.

Melyek a kutya tüzelés jelei?

Az előző fejezetben már nagyjából átvettük a szakaszokkal, hogy ha a kutya tüzel, mikre számíthat a gazdi. De hozunk most egy felsorolást is, a könnyebb áttekinthetőség kedvéért.

kutya-tuzeles-jelei

A nőstény kutya tüzelés jelei tehát:

 • Elkezd a pérája (intim területe) megduzzadni, sötétebb színűvé válni
 • Gyakrabban tisztogatja ott magát
 • Majd megjelenik a vérzés
 • A kanok elkezdenek iránta érdeklődni
 • Megváltozik a viselkedése
 • Félrecsapja a farkát is ha a hátához érnek (csak a fő ivarzás napjain)
 • Étvágytalan lehet

Milyen a tüzelő kutya viselkedése?

Mint ahogy már fentebb írtuk, ilyenkor a kutyusok teljesen „megbolondulhatnak”. De mit is értünk ez alatt? Miért van a tüzelés kutya barátainkra ekkora hatással?

A válasz igen egyszerű: ösztönök és hormonok tombolnak bennük ilyenkor.

A kutya tüzelése egy teljesen normális, biológiai folyamat, amely a fajfenntartást hívatja biztosítani. A kutya első tüzelése során meg fogja tapasztalni a gazdi azt, hogy ilyenkor jobban jár, ha extra nagy adag türelemmel van a kiskedvence felé.

Ugyanis a kutya tűzelési ideje alatt sokszor úgy érzi a gazdi, hogy a kutya neveléssel kapcsolatban csődöt mondott.

mikor-termekeny-a-kutya

A kutya mikor tüzel, teljesen olyan, mint egy hisztis tini. Egyik percben még bújós kutya lesz, akit alig lehet levakarni. A következő pillanatban félti az ételét, játékát gazditól, más kutyától. Képes összeveszni a legjobb kutyapajtijával, még oda is kap. Majd újabb öt perc múlva már megint megy smúzolni neki.

A szófogadás ilyenkor abszolút nem elvárható tőle. Ilyenkor az olyan alapvető parancsok, mint a behívás, a „fúj”, a „ne ugrálj” és a többi, mintha csak úgy elsuhanna a füle mellett. Meg se hallja!

Ne aggódj kedves gazdi, a kutyák mikor tüzelnek, mind ilyenek! Nem rontottál el semmit, csak légy türelmes! A tüzelő kutya lakásban vagy udvaron tartva is ilyenkor „megkergül”. Ez a hormonok játéka csupán. ha véget ér ez az időszak, vissza fogod kapni az okos kiskutyádat.

Tehát akkor hány napig tüzel egy kutya?

A szakaszokat már átvettük fentebb, így abból jól látszik, hogy a kutyák tüzelési ideje körülbelül 3 hétig tart. Ez lehet picivel kevesebb, picivel több is akár. Tehát nincs teljesen pontos válasz arra, hogy meddig tüzel egy kutya.

Mikor van tüzelési időszak? Hányszor tüzel a kutya egy évben?

A kutyák tüzelési ideje egy évben kétszer van. A leggyakrabban a február/márciusban van majd szeptember/októberben van a második. Vannak azonban olyan kutyák, amelyek egy évben csak egyszer tüzelnek. Ha ilyet tapasztalsz, érdemes állatorvossal kivizsgáltatni, hogy nincs-e valamilyen gond emögött.

Remélem, sikerült választ adunk a mikor tüzelnek a kutyák kérdésedre ezzel.

Mikor termékeny a kutya?
Avagy erre figyelj oda, ha fedeztetni akarsz

Amennyiben kutyusod tenyészkutya, (tehát törzskönyves, egészségügyi szűrésekkel rendelkezik) akkor bizony nem árt tudnod, hogy mikor van az ideje a fogantatásnak.

tuzelo-kutya

Mint ahogy már fentebb is írtuk, a kutyák első tüzelése még nem alkalmas idő arra, hogy ez megtörténjen! Mindenképpen érdemes a 2,5-3 éves kort megvárni az első alom lehozására. Addig is mindig írjuk fel, hogy mikor tüzel a kutya a naptárunkba. Így időben fel tudunk készülni a fedeztetésre, és már valószínűleg ki is tapasztaltuk, hogy hány napig tüzel a kutya a mi esetünkben.

 A fentebb írt „farok félrecsapás” jó jel lehet arra, hogy mikor jött el az idő a fedeztetésre, de pontosat csakis a vértesztből lehet mondani.

Azon gazdik akiknél „helyben van” a kan, könnyű a dolog. Amikor észrevesszük, hogy a váladék feltisztul, érdemes naponta összeengedni a kannal. Azonban ha a tenyészkan egy másik országban van, nincs mese, marad a vérteszt a pontos nap megtalálásához.

Ilyenkor a hormon szint alapján az állatorvos megtudja mondani, hogy 1-2 nap múlva esedékes-e a fedeztetés a kutyánk esetén. Természetesen ennek nagyobb költsége van, mintha a természetre és a tapasztalatainkra bíznánk a dolgot. De így legalább biztosan tudjuk, hogy mikor kell indulnunk, ami azért nem hátrány, ha sok száz vagy ezer kilómétert kell mondjuk levezetni a kutyusunkkal a legjobb fedezőkanért.

Van a kutya tüzelés ellen gyógyszer vagy injekció?

Kutyád egy munka kutya, akitől majd szeretnél később almot lehozni, de épp egy fontos verseny idején tüzelne? Vagy éppen egy kutyánk társaságában tervezett családi nyaralás idejére jönne a tüzelés és nem akarod, hogy a hotelt vérezze össze?

tuzeles


Akkor bizony jó hírem van: vannak az állatorvosnál olyan szerek, amelyek 1-2 alkalommal, ha tényleg nagy szükség van rá, akkor el tudják tolni a tüzelést. De ezek elég erős hormon készítmények, így hosszú távon nem lehet ezekre építeni. Erre ott egy másik megoldás: az ivartalanítás!

Ha zavar a kutyák tüzelése: ivartalanítás!

Az egyetlen hatékony módja a kellemetlen tüzelési tünetek ellen, a szukák ivartalanítása.

Ez a ma már rutin műtétnek számító beavatkozás nagyon sok előnnyel jár:

 • az ivartalanított kutyák bizonyítottan 1-1,5 évvel tovább élnek ivaros társaiknál
 • nincsenek tüzelés előtti jelek, sem vér,
 • nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz
 • nem kell állandóan a naptárra nézned, hogy mikor kezd tüzelni a kutya, könnyebben szervezel kirándulást, nyaralást
 • nem kell félned a „váratlan balesetektől”
 • megóvod kutyád egy csomó hormonális betegség lehetőségétől, pl emlőrák

És most jöjjön néhány dolog, amelyre jobb, ha gondos gazdiként felkészülsz. Ugyanis sajnos lehetnek gondok a szuka kutyusok egészségével kapcsolatban.

Milyen komplikációk léphetnek fel a kutyák tüzelési időszaka során?

Ebben a hosszabb fejezetben átvesszük azokat a dolgokat, amelyek negatívan érinthetik a kutyádat a tüzelés kapcsán. Ugyanis ez bár egy teljesen normális hormonális folyamat, mégis lehetnek olyan betegségek, stb. amelyek befolyásolhatják a lefolyását.

meddig-tart-a-tuzeles-a-kutyaknal

Ha a kutya első tüzelés időpontja nagyon csúszik

Ahogy cikkünk elején is írtuk, az hogy mikor tüzel a kutya először, nem is fajta hanem inkább méret függő. A legtöbb kutya 6-10 hónapos korában esik át ezen először. Azonban ha egy kistestű kutya, mint pl. egy yorkie még 12-14 hónaposan sem tüzelt, érdemes konzultálni az állatorvosunkkal. Míg egy nagy testű kutyánál, pl. masztiff, rottweiler kutyánál ez nem feltétlenül jelent orvosi gondot.

Ha a kutya tüzelés fájdalom kíséretében jelentkezik

Alap esetben ez a folyamat nem szabadna, hogy fájdalommal járjon a kutya számára. Úgyhogy ha azt látod a kedvenceden, hogy vérzik a pérájából, és fájdalmai vannak, (nyüszög, púposít, stb) akkor minél előbb keressétek fel az állatorvosi rendelőt.

Ha tüzel a kutya de nem vérzik: ez a csendes tüzelés jelei közé is tartozhat

Egyes kutyáknál előfordulhat, hogy nem igazán láthatóak a szokásos tüzelési jelek. Nincs vérzés, péraduzzanat például. Ilyenkor nagyon nehéz a gazdinak feljegyezni, hogy milyen időközönként tüzel a kutya, vagy, hogy mikor tüzel a kutya először. Ez főleg azon gazdiknak okoz gondot, akik tenyészteni szeretnék a kutyájukat.

Gyakori eset, hogy például az első tüzelése a kutyának csendes, utána pedig a normál módon fog jelentkezni a következő ivarzási ciklus folyamán.

Ha a kutya tüzelési ideje nagyon kitolódik

Ha azt veszed észre a naptárra pillantva, hogy eltelt 6-7 hónap, és a kutyád tüzelése nem érkezett meg, akkor érdemes a következő dolgokat átgondolnod.

 • volt-e komolyabb betegségek az utóbbi hónapokban a kutyádnál amelyek megzavarhatták-e a ciklusát (pl. E. Coli fertőzés, brucellózis)
 • jelentkezett-e anyagcsere betegség (pl. vesebetegség)
 • kapott-e valamilyen okból szteroidot (pl. allergiára)

Ugyanis lehet, hogy ezen okokból tolódott ki a kutyád tüzelése, vagy befolyásolja, hogy mennyi ideig tüzel a kutya.

Ha egyáltalán nem tüzel a kutya: hormonális gondok

A kutya meddőségnek több oka is lehet. Lehet az oka a rendellenes ivarzási ciklus, a fogantatási kudarc, vagy vetélés is jelentkezhet. A legtöbb esetben a hormonális szabályozással van valamilyen probléma. (Pajzsmirigy betegség, hormonális egyensúlyhiány, cukorbetegség, petefészekdaganatok)

Forrás

kutya-mikor-tuzel

Ha a tüzelő kutya fáradt, bágyadt, vagy egyéb tünetet mutat

Már többször is említettük, hogy a kutyák számára ez a folyamat nem szabad, hogy különösen kihatással legyen az életükre. (a viselkedési dolgokon kívül persze)

Éppen ezért, ha az étvágytalansága nagy mértéket öltene és mellé bágyadtság, levertség is társulna, az nem jó jel. Mindenképpen keresd fel az állatorvosokat!

Ha a kutya tüzelés vége után pár héttel rosszul van a kutya: gennyes méhgyulladás

Az ivaros kutyák rettegett betegsége a gennyes méhgyulladás, amely mindig a tüzelési időszak után néhány héttel (3-8) jelentkezik.

Általában 3-4 éves kor felett jelentkezik és minél idősebb a kutya, annál nagyobb az esély erre az életet is veszélyeztető betegségre.

meddig-verzik-a-kutya

A tünetei a következőek a gennyes méhgyulladásnak:

 • hirtelen sokat kezd inni
 • nagyon csökken az étvágya
 • levert, rossz kedvű
 • hányás is jöhet
 • akár fájdalmas, puffadt has is lehet
 • egyes esetekben a pérából zavaros váladék is folyhat

Ha a tüzelés után bármi rendelleneset tapasztalunk, haladéktalanul menjünk egy jól felszerelt rendelőbe! Ugyanis a hasi ultrahang azonnal ki mutatja, ha ilyen gond van a háttérben. Ha igen, akkor azonnal erős antibiotikumot kell kapjon a kutya és sürgősségi műtéttel ivartalanítják.

Ennek az ivartalanításnak azonban már nagy kockázata van, a normál sterilizáló műtéttel szemben. Ugyanis a méhben egy mérgező genny gyűlik ilyenkor fel, amely ha esetleg a hasüregbe jut, menthetetlenné teszi a kutya életét.

Az egyetlen megoldás ennek elkerülésére az ivartalanítás!

Ha a kutya tüzelési időszak után pár héttel fura, de nem betegségre utaló viselkedést mutat: álvemhesség

Ez az „ártalmatlan” betegség szintén néhány héttel tüzelés után jelentkezik. A kutyusunk ilyen esetben szintén étvágytalanság jeleit mutatja. Azonban emellé jön néhány furcsa tünet. Elkezd „fészket építeni”, begyűjtögeti a játékait. Nincs kedve sétálni, viszont borzasztóan bújóssá válik, iszonyúan. Sőt az emlői is megduzzadhatnak és teje is lehet. Ez ugyan cukinak tűnik, de belül ő készülődik a nemlétező kölykei fogadására.

meddig-tuzel-a-szuka-kutya

Azonban minél többször lesz álvemhes egy kutya, annál nagyobb az esélye egy gennyes méhgyulladásra.

Az álvemhesség tüneit az állatorvos egy hormongátló anyagot tartalmazó Galastop nevű oldatot tud adni, amely 5-7 nap alatt segít megszüntetni a dolgot.

Ezen felül az segít, ha nem pátyolgatjuk, tutujgatjuk a kutyánkat, hanem kicsit „ridegtartásba” helyezzük. A játékait vegyük el, picit fogjuk vissza az étel mennyiséget, és mozogjon többet. Az emlőkre tehetünk naponta többször rövid ideig hideg vizes borogatást.

Egyéb gyakori kérdések a tüzelő kutya –kutya tüzelése kapcsán

Igyekeztünk a gazdik által leggyakrabban feltett kérdéseket összegyűjteni, és röviden megválaszoljuk, ha esetleg nem találtad volna meg a választ eddig.

Honnan tudom hogy már nem tüzel a kutya?

Fentebb már írtuk, hogy meddig tart a kutya tüzelése: 3 hét körülbelül. Úgyhogy ha letelt ennyi idő a kezdetektől, és már nem tapasztalsz semmilyen vérzést, nyálkát, akkor nagy valószínűséggel túl vagytok rajta. (ne felejtsd el felírni a naptáradba, hogy a kutya tüzelés meddig tart, mert fél év múlva már úgy se emlékszel rá majd)

Mennyire vérzik a kutya tüzeléskor?

A nőstény kutya nemi szerv, azaz a péra felületén a tüzeléskor  véres váladékot fogsz látni. Azonban ennek a mennyisége a pár csepptől napontától a szinte folyamatos csepegtetésig sokféle változatban előfordulhat. Ezen felül a kutyák ilyenkor folyamatosan tisztogatják magukat. Egyes kutyák pedig „tojnak rá magasról” és észre se veszik, hogy a fél lakást össze koszolták.

Azonban ha tenyérnyi foltokat találsz az ágyában, akkor az már biztosan kóros mennyiség, amely orvosért kiált!

nosteny-kutya-nemi-szerv

Miért vérzik a kutya nemi szerve ilyenkor?

A kutyák méhe máshogy működik a miénktől. A kutyák esetén a vörös és fehér vérsejtek tisztítják és készítik elő a vemhességre a méhet, ezért véreznek. Úgyhogy ezért van a kutya tüzelés vér kíséretében.

Mennyire normális ilyenkor a kutya péraduzzanat, vagy hogy másabb ilyenkor a nőstény kutya ivarszerve?

Teljesen normális, hogy ilyenkor vérdúsabb, duzzadtabb a kutyák pérája, nemi szerve. Azonban vannak olyan esetek, amikor tüzeléskor hüvely előesés történik. Ez elég ijesztő látvány, annyi szent. Sok esetben az állatorvos vissza tudja helyezni, és spontán elmúlik a tüzelés végén. Azonban bármikor kiújulhat, így a végleges megoldás az ivartalanítás erre is. Gyakori probléma francia bulldognál, angol bulldognál, mopsznál például.

forrás

Vannak fajtabeli különbségek abban, hogy mikor jön az első tüzelés?

Nem feltétlenül fajta, hanem inkább méret függő az, hogy mikor jön nekik először, vagy hogy milyen gyakran tüzel a kutya. A kistermetű kutyák esetében korábban jelentkezik, és évente kétszer általában. Egyes nagytermetű ebek, pl. masztiffoknál gyakori, hogy csak 1,5 éves korban tüzelnek először és csak évi egyszer.

A kutya tüzelése = a nőstény kutya menstruáció?

Fontos, hogy különbséget tegyünk a kutyák ivarzási ciklusa és az emberi menstruáció között.

A kutya esetében, mint ahogy írtuk is, a vérrel „tisztul meg” a méh, az esetleges vemhességhez. Míg ezzel szemben nálunk, embereknél leválik a méh nyálkahártyája, mivel nem lett terhesség, és indul a következő ciklus.

Ezért minden olyan kijelentés, hogy a lány kutyák menstruálnak, hány napig menstruál a kutya, vagy kutya menstruáció meddig tart, mind téves! Mint ahogy a kutya menzesz, mikor menstruál a kutya és az ehhez hasonló dolgok is mind helytelen kijelentések.

kutya-peraduzzanat

Mit tehet a gazdi, hogy megkönnyítse ezt az időszakot?

Valljuk be, az egész tüzelés mizéria inkább a gazdi számára kellemetlen, mint a kiskedvencnek. A hisztik, engedetlenség, no és persze a vérzés miatt is. Az hogy hány napig vérzik a kutya, vagy milyen erősen, arra pedig nincs semmiféle jóslás. Van, hogy egy kiskutya többet csepegtet, mint egy németjuhász.

Azonban több apró dologgal meg lehet könnyíteni ezt az időt:

Ezt az apró bugyikát fel kell rakni a kutyára, és egy kis cserélhető betét van benne.

Ezt mind a kanoknak, mind a szukáknak érdemes lehet adni a tüzelési időszakban. Természetes gyógynövény alapúak, és segíthetnek valamelyest kiegyensúlyozni a viselkedésüket a kutyáknak.

Szintén nyugtató hatásúak lehetnek, emellett persze kiváló immunerősítő hatásúak is, úgyhogy 2in1!

 • Adhat segítséget a Panzi Kanriasztó permet a tüzelő kutya szag semlegesítésében. Természeten ne bízd 100%-ig erre a „védekezést”. A séták előtt fújd be 30 cm-ről a kutyusod hátsó felét, hátsó lábait. Így a kanok kevésbé fognak megbolondulni tőle sétakor, futtatóban.

Ismered román testvéroldalunkat? Fedezd fel a Petfusion-t!

Összegzés a tüzelés tudnivalókról – jöjjenek a számok


Hozunk egy rövidke, számosított felsorolást a legfontosabb tudnivalókról a számodra.

– 3 hét a válasz a meddig tüzelnek a kutyák kérdésre

– 6-7 hónapos a nyugalmi időszak két tüzelés között

– 2 a válasz a hányszor tüzel egy kutya egy évben kérdésedre

– 6 hónapos-10 hónapos kor általában mikor először fog tüzelni a kutyád

– 5 fő tünete van a szuka kutyák tüzelésének: péra duzzanat, vérzés, megváltozott viselkedés, kanok érdeklődése, péra tisztogatás

Remélem sikerült megválaszolnunk minden felmerülő kérdésed, a nőstény kutyák ivarzási ciklusával, tüzelésével kapcsolatban!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 6
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
-5%
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.741 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 13
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 7
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
10.980 Ft - 11.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Toklász: amilyen kicsi, olyan nagy problémát okoz
KUTYA MAGAZIN

Toklász: amilyen kicsi, olyan nagy problémát okoz

A toklász késő tavasztól egészen késő őszig megkeseríti a kutyatartók életét. De mi is ez pontosan és hogyan védekezhetsz ellene? Olvas

Elolvasom
Vízi petrezselyem
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi

Elolvasom
A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
MACSKA MAGAZIN

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Petguru logo