Fülatka macskáknál- Itt a Petguru kisokos újabb bejegyzése!

Legyen benti vagy kinti cicád, bizony a fülatka akkor is potyautas lehet kedvencednél. A gyógyulás akár heteket is igénybe vehet, így érdemes a megelőzésre hangsúlyt helyezni.

Ezek a bosszantó paraziták bizony nem csak kóbor cicáknál okoz gondot, hanem akár a selyempárnán alvó szobatigriseknél is előjöhet. Úgyhogy minden cicatulajdonosnak érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen tünetekkel jár a fülrüh macska pajtinknál, hogy milyen macska fülcsepp atka ellen létezik.

macska-fulatka-elleni-csepp

Persze nem kell hipohondernek lenni! Ha a macska vakarja a fülét, az nem jelenti egyből azt, hogy élősködői lennének.

Természetesen, ha a macska fül viszketés nem múlik el, keressétek fel cicáddal az állatorvosi rendelőt!

Most pedig jöjjön minden, amit a fülatkáról tudni érdemes!

Mi is pontosan a macska fülatka / macska fülrüh?

Háziállatainkon alap állapotban is élnek különféle mikro élőlények Ilyen macska atka pl. a demodex is. Azonban ezek az apróságok a legtöbb esetben a normál flóra alapját képezik és nem okoznak gondot. Egészen addig amíg nem szaporodnak el túlságosan.

macska-fulatka

Ezzel szemben a fülatka (Otodectes cynorits) egy bőrfelszínen élő atka, amely nagyon fertőző és gyorsan szaporodik. Egészen pontosan a pókszabásúak egy tagja. És semmi helye nincs a háziállatainkon ideális esetben.

A fülatka a macskákon, görényeken, nyulakon és kutyákon él. És a nevével ellentétben nem csak a fülben, hanem a fejen és a farok tájékon is előfordulhatnak. Éppen ezért nem elég a fülatka csepp helyileg alkalmazása, hanem komplexen kell kezelni a problémát.

macska-fulruh

Az atkák nagyon gyors életmódú élőlények. Szinte ez egész életüket a „házigazdán” élik le. Az életciklusuk gyors: körülbelül 2 hónapot élnek csupán. De nagyon sok tojást raknak le, amelyek kb. 3 hét után válnak felnőtté, többszöri vedlés/szakasz után. Ezekre a tojásokra ráadásul semmilyen vegyszer/gyógyszer nem hat. Tehát a védekezés a fülatkák ellen egyedül az, hogy a felnőtteket írtjuk ki, hogy ne rakhassanak tojásokat.

Fontos, hogy kikezeljük, ugyanis a cica, a fülvakarással (a karmaival felsérti a bőrt) utat adva baktériumoknak, amellyel még felül is fertőződhet a füle. És akár egy komoly középfülgyulladást is okozhat így közvetve az atka. Megfelelő kezelés mellett persze nyomtalanul ki lehet írtani az egész bagázst.

macska-fulatka-emberre-veszelyes

Hogy lesz a macska fül atkás?

Sok gazdi bepánikol elsőre, amikor kiderül, hogy a cica fülatkás. Az jár a fejükben, „Úristen, benti macska fülatka? Hát hogy sikerült ezt összehozni?” Megint mások rögtön rákeresnek, hogy hogy lehetséges a macska fülatka kezelése házilag. Azonban mindenekelőtt meg kell érteni az egész atka fertőzés hátterét.

Az atkásság a hallójáratban nagyon gyakori probléma a kiskedvenceinknél és a vadon élő állatoknál is. És hát a vadonban nincsen fülatka elleni csepp!

Mi a leggyakoribb módja, hogy a fülek fertőződnek atkával?

macska-fulatka-tunetek

Ha a macskák egymással találkoznak (fertőzött kóbor cicákkal például) akkor nagyon könnyen elkaphatják. De ágyneműről, fekhelyről, cipőtalpról behozva a lakásba is átmehetnek sajnos a fülek tájékára akár.

Bár tény, hogy a környezetben kevésbé maradnak életben az apró fehér atkák. Úgyhogy ebből kifolyólag a kinti cicáknak tény, hogy nagyobb az esélye, a fülatka fertőzés esélyére, de a benti macskuszok sincsenek biztonságban.

A macska fülatka emberre veszélyes?

Jó hírünk van! Bőven elég lesz a macska atka kezelése, ugyanis ezek az állatok nem igazán terjednek át ránk. Persze igyekezzünk a kezelést biztonságos körülmények között végrehajtani (kesztyű), hogy biztosra mehessünk.

macska-fulatka-csepp

Melyek a macska atka tünetek? (Fülatka esetén)

Ahogy írtuk is, többféle atka is létezik, amely szeret a kisállatokon portyázni. Egyeseknél nagyon hasonló tünetek vannak. Így kérlek, sőt könyörgök: ne próbálkozz macska atka elleni szerek házilag gyártásával, hiszen lehet, hogy többet ártasz majd, mint használsz.

Cicusodnál az alábbi kellemetlen tünetek utalhatnak arra, hogy fülatka ütötte fel a fejét:

 • nagyon vakarja a fülét
 • fájlalja a fülét, ha hozzáérsz, vagy ha ő vakarja magának (sír)
 • rázza sokat, akár folyamatosan a fejét
 • a fülében sötét, törmelékes, akár alvadt véres váladék van
 • a füle büdös, erős szagú a külső hallójáratba szagolva
fulatka-csepp

Rázza a fejét? Akkor ez macska fülgyulladás vagy fül atka?

Nagyon hasonlóak a tünetei a „sima mezei” gyulladásnak és az atkásságnak. Hiszen mindkét esetben a szobatigriskéd vakarja a fülét, fáj neki. Azonban a gyulladás esetén a hallójárat általában kipirult, vöröses, valamint a váladék is más benne.

A gyulladás esetén „folyékonyabb” a váladék, nem törmelékes. Valamint gyakran barnás/sárgás a genny miatt, nem sötét annyira. Illetve a szaga is másabb lehet, mint atkák esetén. Ilyenkor a macska fülgyulladás kezelése házilag, az orvos által adott fülcseppel fog történni.

A cica fülatka (otodectes cynotis) diagnosztizálása így lehetséges

Az atkák szabad szemmel nehezebben láthatóak, mert ahhoz túl apróak a nem gyakorlott szemnek. Azonban az állatorvosok, egy kis készülék (otoszkóp) segítségével a cicusod füle mélyére tudnak nézni. Már ha látnak valamit a sok törmeléktől és a cicus is kooperatívnak mutatkozik.

fulatka

Ugyanis sokszor a fülük annyira fáj, hogy nem hagyják ezt az egyébként egyáltalán nem fájdalmas műveletet.

De a törmelék és az egyéb tényezők általában egyértelművé teszik a doki számára az atka létét.

A másik módszer egy kicsit „tudományosabb”. Ilyenkor a váladékból mintát vesznek és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Ott pedig hamar kiderül a turpisság, ha van és mehet a kezelés.

Fontos azonban az otoszkópos fülvizsgálat is, hogy megállapítsa az orvos, hogy sérült-e például a dobhártya. Ugyanis egyes fülcseppek nem alkalmazhatóak dobhártyasérülés esetén.

A macska fülatka kezelése

A kis cirmosod kezelése bizony lehet, hogy időigényes lesz, és akár többszöri orvosi látogatást is igényelhet az orvosi rendelőbe.

A fül atka kezelése a rendelőben

Amikor az állatorvos megállapította, hogy bizony is cica fülatka van, kezdődhet a kezelése.

A súlyosságtól függően két féle lehetőség szokott lenni a kezelési tervet illetően.

cica-fulatka

Enyhe esetben egy fülmosást követően kap a gazdi egy macska fülatka csepp készítményt. Ez egy sima spot-on csepp, amely olyan hatóanyagot (is) tartalmaz, amely megöli az atkákat.

Súlyosabb esetben kap a cicus közvetlenül a fülébe egy helyi atka ölő szert. Ez a fülatka elleni csepp macskáknak boltban nem kapható, kifejezetten állatorvosi készítmény. Ugyanis a fülatkák elég ragaszkodó típusok és nehéz néha őket a hallójáratból kimosni úgymond.

A készítmény után várni kell (kb. egy 3-5-7 nap) és utána már lehet alkalmazni a fülmosást, illetve a macska fülatka spot on cseppet is kapni fog.

Súlyos esetben, ha felül fertőzödött a seb, még antibiotikumos kezelésre is szükség lehet sajnos.

Amikor már hatnak a cseppek, egyszerűbb fülcseppel, mint az Otodine is, lehet kezelni a fülecskét, hogy a viszketést csökkentsük.

A macska fülatka kezelése megoldható otthon?

Ha ezen kérdés alatt azt érted kedves gazdi, hogy te magad kotyvasztanál a konyhába valamiből egy fülatka macska csepp terméket, akkor a válasz: nem.

Találni a neten olyan urbán legendákat, mint hogy babaolajat kell tenni a cica fülébe, és stb. Azonban ezek veszélyesek lehetnek, úgyhogy kérlek ne is próbálkozz ilyennel!

Ha azonban a házi módszer alatt azt érted, hogy milyen HIVATALOS készítmények vannak, amelyekkel megvédheted cicusod, olvass tovább!

Macska fülatka elleni szerek
Mit tegyél, hogy a fülatka macska barátod életében ne legyen többször jelen?

A legtöbb, fülatkára is hatásos szer csakis állatorvosi vényre kapható. Ugyanis ezek a termékek olyan hatóanyagúak, amelyek pl. bél vagy szívféregre is hatnak. Tehát a sima bolha-kullancs elleni spot on cseppek ebben az esetben nem elegendőek.

Úgyhogy sajnos ezeket, nálunk a Petgurunál sem tudod megvenni.

Az állatorvosnál kapható szerek pl.: Advocate, Stronghold, Bravecto, Simparica, Advantage multi.

macska-atka

Fontos, hogy ha több cicád is van, vagy kutyával éltek együtt, akkor a beteg cirmost különítsd el addig, amíg meg nem gyógyul teljesen. Ugyanis sajnos még az első kezelés után is fertőzhet és egy ördögi körforgás alakulhat ki, a cicák egymást fogják vissza-vissza fertőzni. Más megelőzés sajnos nem létezik.

Érdemes a látszólagos gyógyulás után ( ha már nem látsz tüneteket) is még rendszeresen visszajárni kontrollra állatorvoshoz, hogy biztosan legyőztétek-e a fertőzést.

A szeparáláson túl érdemes azokat a helyeket, illetve tárgyakat is alaposabban takarítani, kimosni, ahol cicád éli az életét. A cicafekhelyet stb. érdemes legalább 40, de ha bírja az anyag, akár 60 fokon is kimosni.

Érdemes cicusod tehát gyakran ellenőrizni. Nézz bele a szájába, tapogasd át, és ellenőrizd a füleit is legalább havonta egyszer alaposabban.

Amennyiben pedig bármi szokatlant találnál, ne habozz felkeresni az állatorvosi rendelőt kedvenceddel!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 6
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 10.936 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 11
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 4
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
10.980 Ft - 11.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális
MACSKA MAGAZIN

A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Cápamárna - Az ijesztő szépség
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Cápamárna - Az ijesztő szépség

A cápamárna (balantiocheilos melanopterus) a nagyobb akváriumok kedvelt fenékjáró hala.Ennak a délkelet ázsiai halnak többféle ?álneve

Elolvasom
Petguru logo