Black molly – azaz a jukatáni fogaspontyok fekete szépsége

Bár az üzletekben külön akváriumban találjuk meg őket, nem külön faj, hanem csak egy tenyészváltozata a jukatáni fogaspontynak.

A molly ( ejtsd: molli) nevét nem a latin nevéből (tudományos név Poecilia sphenops) hanem a a szinonímájából, a Mollienesia-ból kapta. Nézzük meg közelebbről ezt a közkedvelt halacskát!

A fekete molly tartása, igényei

A Black molly hal közepes méretűnek számít a trópusi halfajták, és azon belül az elevenszülők között. A kifejlett példányok testhossza 6-8 cm is lehet.

Érzékeny a hidegre, ezért a hőmérséklet 25-28 c legyen, így érzi jól magát. Kifejezetten kedveli a közepes-kemény vizet, így lágyvizes akvárium nem szükséges a számára. A ph 7,5 körüli kell legyen.

Az akvárium középső rétegeit lakja be, így aljzaton élő halakkal jól kombinálható.

Ennél a fekete hal egyedeknél könnyű megkülönböztetni a hím és nőstény példányokat. Ugyanis mint minden elevenszülő fajnál, a hímeknek a hasukon gonopódium van. Ez a hímek ivarszerve. A nőstények némiképpen nagyobbak, kerekebbek. (hímek 6-7 cm nőstény 8)

Méretüknél fogva nagyobb, 80-100 liter felett akváriumban javasolt a tartásuk. A halnépesség 100 literre 6 -8 hal legyen nagyjából.

black molly hím
forrás: pinterest

Az eredeti élőhelyén, az egyesület állapok közép és déli részén, mexikó környékén enyhén brakkvizes zónákban él. Így ha csak őket tartjuk, illetve más elevenszülőket, vízüket jódmentes sóval kell kezelni. Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy 100 literes akváriumba 6-7 evőkanál sót kell tennünk. Ezt természetesen vízcserekor arányosan vissza kell pótolni.

A molly fish ahogy angolul hívják, kifejezetten szereti a növényekkel dúsan beültett akváriumot. Használjunk úszó lebegő dekorációt vagy növényeket is, amelyek tompítják az akváriumba bejövő fényt. Az akváriumba lehetőség szerint használjunk viszonylag erősebb levelű növényeket, amelyek bírják az enyén sózott vizet. Ilyen lehet az Echinodusok, és a Vallisneriak, Cryptocorynek is.

A black molly etetése

A mollik etetése rendkívül egyszerű, ugyanis elfogyasztanak mindenféle táplálékot. A lemezest, a granulátumot, a fagyasztott na és persze az élő eleséget is rendkívül kedvelik. Az egészsége érdekében kapjon rendszeresen legalább fagyasztott eleséget is mint pl. daphniát, ha már az élő eleségtől ódzkodunk.

Viszont a molli hal kifejezetten jó algázónak van nyilvántartja, mivel kifejezetten igényli a zöld eleséget. Ha kedveskedni szeretnénk neki, rendszeresen tegyünk be neki alga tablettát, mint pl. a Sera spirulina tablettát, amelyet fel tapaszthatunk akár az üvegre is.

Honnan is való a fekete molli? Milyen változatok vannak még?

Dél-Amarika és Mexikó brakkvizes részeirő származik, mint az fentebb írtuk is. Azonban a természetben nem pompázik ilyen ragyogó éjfekete színben.

Az eredeti molli hímjeinek gyönyörű sárga szegélyű farok uszonyai vannak. Az 1920-30as években különböző elevenszülő fajokat és színváltozatokat kereszteztek, és így alakult ki a fekete molly intenzív fekete színe. Lehet kapni normál, gömbhasú és díszes farokúszójú színváltozatot.

A kereskedésben megjelentek az akvaristák nagy örömére különféle színváltozatú mollik. A dalmata molly fehér-fekete pöttyös akárcsak a nevét adó kiskutyák.  Az arany molly szintén a nevéhez hűen az arany különböző árnyalataiban pompázik, a farok úszóján akár feketés színárnyalattal kombinálva. Ezek szintén kaphatóak gömbhasú változatként.

A black molly szaporítása

Rendkívül egyszerű a szaporításuk, ugyanis meleg vízű, dúsan növényzett akváriumban hamar azt vesszük észre, hogy gömbölyödnek a molli lánykák.

Nagy számban jönnek a világra a kis halak, és ha etetjük sóféreg lárvával naponta többször őket, hamar megnőnek. Mint minden elevenszülő, a molly is hajlamos a kannibalizmusra, így ha minden porontyot meg szeretnénk tartani, érdemes a szülés előtti napokban már hal szülőszobába helyezni az anyukát.

Érdekességként megjegyeznénk, hogy a molly nőstény halak sperma őrzőek. Így ha a kereskedésből csak lányokat is viszünk haza, vagy otthon elpusztul a hímünk, még egy hónappal később is születhetnek halaink.

Milyen halak valók a black molly mellé? 

A molly békés, sőt mondhatni félénk hal. Mindenképpen többedmagával tartsuk a számára megfelelő akváriumban. Az ivararányt érdemes úgy beállítani, hogy több nőstény lehet mint hím, vagy csak nőstények, vagy csak hímek. A hímek nem túl agresszívek egymással, inkább csak erőfitogtatást fogsz látni a részükről, mint komoly harcot.

Miután az akvárium közepén szeretnek főként lenni, Corydoras fajokkal, nagyobb akvárium esetén torokatum harcsákkal jól megfér. Melléjük lehet még tenni más közepes testű pontylazacokat mint pl. királylazacot, ékfoltos razbórát, vagy akár fehér tetrákat is, ha kontrasztra vágynánk.  Azonban nagyobb, agresszív halakkat ne tegyük össze, mint pl sügérfélék, mert túlságosan félénkek hozzá.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Az angol bulldog - A bumfordi szeretetbomba
KUTYA TIPPEK

Az angol bulldog - A bumfordi szeretetbomba

A nehézsúlyú ex-törpebirkózó átalakulása egy kedves kanapélakó bébicsősszé.Íme egy újabb kutyafajta, aki a nem éppen megkapó sz

Elolvasom
A cicás élet nagy kérdése? A macska etetése mennyiség szempontjából
CICA TIPPEK

A cicás élet nagy kérdése? A macska etetése mennyiség szempontjából

Nehezen tudsz ellenállni az esdeklő kajakunyeráló cicaszemeknek és miákolásnak? Ha fontos számodra kis cicusod egészsége, megmutatjuk melye

Elolvasom
A leggyakoribb macska bőrbetegségek
CICA TIPPEK

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Petguru logo