A rottweiler – A meg nem értett óriás

Egy vérbeli védelmező nagypályás egygazdás bemutatása.

Nemes feladatunkként tűztük ki célul, hogy egy újabb kétes hírű kutyafajta igazi, szerethető oldalát mutassuk be. Hiszen a rottweiler jónéhány meg nem értett fajta oszlopos tagja. Igen, a rottweiler kutya is azon ebek közé tartozik, akikről még sokszor a mai napig félve beszélnek.

Sajnos harci kutya hírneve sem sokat segített rajta. Pedig egy kutya minden esetben a gazdi hibájából lesz olyan, amilyen. Úgyhogy írásunkban feltett szándékunk lesz, hogy megismertessük a németek masszív négylábújának kismackó természetét.

A rottweiler kutya jelleme, tulajdonságai

Ha hiszed, ha nem, a rotveiler megfelelő kezek között egy barátságos és családszerető, kiemelkedően okos, megbízható és magabiztos kutyafajta. Sajnos azonban rossz kezekbe kerülve nem ez a gyengéd természete mutatkozik meg.

Még a mai napig vannak olyan országok, ahol a fajtát tiltólistás kutyaként tartják számon. Pedig a rottweiler tényleg olyan, amilyennek a fajtaleírása mutatja. Csupán a kutyatartóik nevelése vagy annak hiányának következtében lehet belőle a rémmesék agresszív szereplője.

rotweiler

Szakértő és következetes nevelés mellett a híres roti kutya könnyen igazi kezes bárány lehet. Hiszen neki tényleg ez az alaptermészete. Egy igazi békés és kedves és barátságos kutya. Gazdájához és annak családjához feltétel nélkül ragaszkodik. Őrző-védő alaptermészetének köszönhetően pedig a végsőkig védelmezi őket ez az óriás rottweiler.

Ehhez pedig, mármint a vészhelyzetek felismeréséhez istenadta tehetsége van. A megfelelően szocializált és jól nevelt rottweiler lehet a tökéletes családi kutya. Sok fajtársához hasonlóan ő is az egygazdás kutyák határozott táborát erősíti. Azonban védelmező szárnyai, illetve erős mancsai alá veszi az egész családot. Odafigyel rájuk és nekik is mindent megcsinál, nemcsak a vezérének.

A védelmezés pedig a génjeiben van. Bármilyen veszély esetén feltétel nélkül óvja és vigyázza a falkáját. Annyira, hogy ilyenkor még saját testi épsége sem számít neki. Szóval, jajj annak, aki fenyegetni meri egy roti családját vagy területét. De ha barátságos idegen vagy, akkor nem kell tartanod ilyen jellegű kutya fenyegetéstől.

Munkakutyaként az elmét érintő feladatok mellett lételeme a mozgás. Mackós megjelenése ellenére meglepően fürge, és imád nagyokat kirándulni a gazdival. Ha mind ezeket megadod neki, akkor jutalmul egy szupernyugodt kutya élhet melletted hosszú évekig.

Intelligenciája és dolgos természete miatt a legszuperebb munkakutyák közé tartozik. Rendőr-, őrző-védő- és keresőkutyaként is tökéletesen bevethető. Egy dologra viszont nem alkalmas, ez pedig a magányos telepőrzés. Ugyanis ez a kutya imádott gazdája nélkül nem igazán bír létezni.

A kellőképpen iskolázott és erős idegzetű rottweiler más kutyákkal szemben sem fog agresszíven viselkedni. Abban az esetben viszont meg fogja védeni magát, ha vele támadólag, vagy incselkedően lép fel egy másik kutya. De nyugalom, itt sem kell egyből vérfürdőre számítani. A legjobb esetben csak egy kis ijedség lesz a vége és nem egy kutya viadal.

A rottweiler neveléseA kulcs a szakértelem és dominancia

Nemcsak a rottweilerre, hanem minden kutya fajtára igaz a következő állítás. Ugyanis egy kutya igazi természetét csak abban az esetben mutatja meg, ha megfelelő nevelésben és tanításban részesül. Egy ilyen intelligens fajtánál pedig alapvető elvárás a következetes és hozzáértő nevelés.

Ezért a rotweiler fajtát kizárólag tapasztalt kutya gazdinak ajánljuk, akitől nem idegen a domináns viselkedés. Ja, és természetesen eme fölényességét ne agresszív irányba kamatoztassa. Mert, ha így tesz, akkor bizony következik a fent említett nem túl szívélyes kutyatermészet.

Ha domináns és tapasztalt gazdinak tartod magad, akkor neked való feladat lesz a rottweiler tanítgatása az élet nagy dolgaira. Lássuk is, hogy hogyan fogj hozzá a neveléshez!

A következetes nevelést már hamar, 2-3 hónapos korban ajánlott elkezdeni. Azonban fontos, hogy ne ugorj egyből a dolgok sűrűjébe. Először is a nagy megterheléssel ártasz a rottweiler kölyök fejlődő csontozatának és izmainak.

Nagytestű kutyaként ugyanis tilos túlzottan leterhelni a fejlődő kutyatestet. Ugyanez a helyzet az elmével is. A túl intenzív és fárasztó edzések miatt kiskutyád tehernek fogja tekinteni a foglalkozásokat. Ezért ebben az időszakban még csak a kisebb, rövid, játékos feladatokat ajánljuk. Törekedj a rövid, szórakoztató foglalkozásokra. Na meg persze, szerelkezz fel bőségesen jutalomfalatokkal.

roti-kutya

Sok-sok hasznos tanácsot olvashatsz korábbi cikkünkben a régebbi oldalunkon, melynek címe ÍGY LESZ GYEREKJÁTÉK A KUTYA TANÍTÁSA. Ebben az időszakban ismeri meg gombszemű kedvenced a világot, az embereket és a fajtársakat is. És ekkor váltok igazi társakká is.

A játékos kezdetek után jöhet az igazi móka, vagyis a komolyabb kiképzés. Ezt a kutyus 5-7 hónapos koránál hamarabb nem ajánlatos elkezdeni. De sokkal tovább sem érdemes várni. Később ugyanis nem lesz annyira könnyű dolgunk lesz „kiskutyánk” méretei miatt. Illetve már a természetét is jóval nehezebb lesz kedvünkre formálni.

A nevelést, vagyis inkább a kiképzést pedig ajánlott határozott és erőteljes módszerekkel végezni. Ehhez szükséged lesz majd egy erős rottweiler nyakörv típusra. Mi jó szívvel ajánljuk a Julius K9 fogantyús nyakörvét.

Azért itt se törekedjünk a maratoni kutya edzésekre. Emellett pedig a játékos tanítást is tartsuk szem előtt. Ja és a rengeteg jutalmazást és pozitív megerősítést. A büntetést és a fenyítést nála is el lehet felejteni. A közös munkában az a lényeg, hogy kutyuskánk érezze rajtunk, hogy ki a főnök. Ez egy rottweiler nevelésénél elengedhetetlen.

rottweiler-betegsegek

Az alapfeladatok után jöhet a kutya nevelés magasiskolája. Ugyanis a rottweiler kimagasló intelligenciájának és természetének hála könnyen sok-sok szolgálati területen bevethető. Védelmező és veszély-felismerő ösztönét kiaknázva és felerősítve remek őrző-védő kutya válhat belőle. Szuper érzékeny orruk miatt pedig a nyomkövetés magasiskoláját is könnyedén elsajátíthatják.

A rottweiler etetése

Egy ilyen nagytestű, behemót jószág akár 50 kg súllyal és 61 68 cm marmagassággal is büszkélkedhet. Ezek a méretek csak a kan kutyákat érintik. A szukák „mindössze” maximum 42 kg tömeggel büszkélkedhetnek. Mondanunk sem kell, hogy egy ilyen erős testnek bizony kell az energia. De nem mindegy, hogy mikor és milyen formában.

Apróbb korában törekedj arra, hogy ne tömd tele a pocakját túlságosan magas fehérjetartalmú eleséggel. Ettől ugyanis a rottweiler kiskutyák izomzata sokkal gyorsabban fog fejlődni a csontozatuknál. Ami egyenes út az ízületi problémákhoz és a csúnyán fejlődő csontozathoz.

Ajánlott kölyök kutya eledelek

 • Gazdaságos: Egyik kedvenc kölyökkutyák részére készített szárazeledelünk a EUKANUBA PUPPY LARGE kutyatáp. Az alacsony fehérjetartalmú szárnyashúsoktól és a rengeteg plusz vitamintól és ásványi anyagtól a kiskutyák egészségesen fognak fejlődni.
 • Szuper minőségű választás: A 70% húst tartalmazó Carnilove puppy large lazacos pulykás változata osztatlan sikert arat kutyás körökben.
rottweiler-kutya-tartas

A felnőtteknél is ügyelni kell a kiegyensúlyozott és minőségi táplálásra. Szerencsére a rottweiler nem tartozik a túlságosan érzékeny gyomrú fajták közé. De azért akkor is ügyeljünk arra, hogy természetes összetevőkből álló etetést biztosítsunk számukra.

Felnőtt rotiknak való tápok

 • Gazdaságos: A tenyésztői táp Gemon Maxi csirkés változata nagyon bevált az óriásoknál.
 • Közepes kategória :Jó szívvel ajánljuk ezeknek a szelíd óriásoknak a PANZI FITACTIVE NEXT MEADOW STARS kutyatápot. A rendkívül fincsi nyúl-, marha- és bárányhús és a rengeteg vitamin mellett ez a finomság még glükozamint is tartalmaz. Ez az ízületvédő elengedhetetlen egy akár 50 kg tömegű nagytestű kutya egészséges és erős izomzata szempontjából.
 • Csúcsok csúcsa : Az Acana Adult Large kutyatápja igazi jolly joker termék a számukra. Csirke, pulyka, hering és még sok ízletesség lapul benne!

De természetesen sokan esküsznek a Royal Canin rottweiler kutyatáp termékére. Nagy tápszemcséje, és vissza fogott fehérje tartalma van. Ami nagyon lényeges az ízületei miatt.

Korábban már említettük, hogy a rottweiler nevelése igazán a pozitív megerősítéssel lesz sikeres. Persze értenek ők a „Jujj, de ügyes vagy!” és társai mondatokból, de azért egy valamivel jobban meg lehet őket fogni. Ez pedig nem más, mint a jutalomfalatok.

Kínálatunkban rengeteg egészséges finomságot találsz, amelyek segítségével gyerekjáték lesz a tanulás. Vásárlóink nagy kedvencei a HAPPY DOG monoproteines jutijai. Bármelyik puha vagy ropogós falatot választod, hidd el nekünk, nem fogsz mellélőni. Csupán csak arra vigyázz, hogy ne ess túlzásokba. Haspók fajtaként a rottweiler hajlamos lehet erős kutyapocakot ereszteni. Ennek pedig súlyos következményei is lehetnek. Itt fontos megemlítenünk a súlytöbblettel járó ízületi bajokat, vagy a cukorgondokat.

Rottweiler betegségekStrapabíró termetes teremtés

Rendkívül erős és masszív testfelépítésének és szívós természetének köszönhetően szerencsére az egészségesebb kutyák táborát erősíti a rottweiler. Azonban a nagykutyák legnagyobb gondja sajnos őket sem kímélte…

Az elmúlt 10-20 év túltenyésztésének köszönhetően rengeteg példányuk szenvedhet csípő- vagy vállízületi diszpláziában. Ezért csak olyan rottweiler tenyésztők megkeresését ajánljuk, ahonnan a felmenők több generációra visszamenőlég szűrve vannak erre a rettegett kórra. Rettegett, hiszen sajnos évente rengeteg kutyát kell emiatt a fájdalmas betegség miatt elaltatni.

Ha viszont már fennáll ez a sajnálatos gond, akkor is tehetsz egy-két dolgot. Ezek közül ez lesz az egyik legfontosabb. Kis korban, körülbelül a kutyák 1,5-2 éves koráig jó minőségű, de nem túl erős fehérje tartalmú táplálékot biztosíts az ebnek.

Emellett pedig a kutyus egész élete folyamán gondoskodj az ízületvédelemről. Szerencsére már sok-sok tápban találhatóak ilyen anyagok. Azonban egy ilyen nagydarab hűséges fickó, vagy hölgyemény esetében kell egy kis plusz. És hogy mi is ez? Valamilyen megbízható ízületvédő csodaszer. Fantasztikus táplálékkiegészítő például a C11 vagy, a nagyágyú, a K9 FULLFLEX tabletta.

rottweiler-kiskutyak

A csontbajok mellett pedig egy dologra ügyelj, kedves gazdi. Ezt minden fajtájú kutyatulajdonos figyelmébe ajánljuk. Az összes kölyökkutya, így a rottweiler is igen gyenge immunrendszerrel rendelkezik apró korában. Ezért nyomatékosan kérünk rá, hogy pontosan, időben adasd be a kiskutyák minden kötelező oltását. És utána is az éves vakcinát. Ellenkező esetben a kicsiket mindössze néhány nap alatt elviheti egy fertőzés, vagy például a rettegett parvovirus.

Rottweiler gondozása: kertbe vagy lakásba?

A rottweiler külső tulajdonságai alapján is könnyedén megállapítható, hogy egy udvaron is szívesen eltölti napjait. Vastag bundája és izmos, zömök teste tökéletesen alkalmassá teszik a szabad életre. Ebben az esetben mindössze arra kell ügyelned, hogy elég időt tölts vele.

Hiszen neki te jelented a világot. Egy rottweilert, akármennyire őrző-védő ösztönökkel is áldotta meg a sors, mégsem őrkutya. Úgyhogy, ha csak egy kerti díszt, vagy egy bioriasztót keresel az otthonodba, akkor ne a hűséges rottweilert válaszd. Sőt, igazából egyik kutyát sem. Bármilyen fajtáról is legyen szó, minden hűséges négylábúnak szüksége van egy vagy több szerető gazdira.

rottweiler-kutya

Mi egy lakásban, a kanapé kényelmében is el tudunk képzelni egy rottweilert. Természetesen abban az esetben, ha izomkolosszus testét és éles elméjét kellőképpen kezelésbe vettük. Na meg, ha nem félünk a tetemes mennyiségű szőrtől. Mert nála bizony szőrhullásra kell számítani.

De nyugodj meg kedves gazdi. Napi rendszeres fésüléssel, illetve egy GUMIKEFE használatával ezzel sem lesz gondod. Persze csak akkor, ha ezt minél gyakrabban teszed. Az éves vedlés idején pedig fontos, hogy még ennél is gyakrabban.

Ha kinti-benti lesz az eb, akkor mindenképpen szükséges lesz egy óriás kutyaajtó. A Petgurunál találsz a Trixitől ilyet.

Most pedig lássuk, hogyan vált sok-sok kutyabarát kedvencévé ez a hűséges, családi eb, fekete kolosszus!

A rottweiler története

Úgy is mondhatjuk, hogy a rottweiler nem egy mai csirke. Ugyanis erről a fajtáról már egyenesen az ókorból, a római birodalmi időkből származnak az első források. Ebben az időben a fajta pásztor- és terelőkutyaként teljesített szolgálatot a pásztorok mellett.

De emellett további feladata is volt. A római légiósok oldalán segédkeztek a marhacsordák mellett. Engedelmes pásztorkutyaként magabiztos és könnyed módon terelték és őrizték is a patásokat. Egyaránt távol tartották a nemkívánatos vadállatokat és a tolvajokat is a csordától.

A római csapatok vándorlása során eme masszív, testes őrkutya őse eljutott egészen a jelenlegi Németország területére, Rottweil városáig. Itt honosodott meg leginkább a fajta, amelynek fő feladata a római birodalom vége után is megmaradt. A marhacsordák terelése mellett a mészárszékeken is nagy hasznát vették tulajdonságainak.

rottweiler-nevelese

Sok munkakutya pályafutásának esetén vetett véget az iparosodás. Így történt ez a rottweiler helyzetében is. Hiszen a gépesítés következtében már modernebb módszerekkel oldották meg a munkát a mészárszékeken. A fajta majdnem a feledés homályába veszett, de szerencsére a német hadsereg és a rendőrség megmentette őket. Így történt, hogy a 20. század elejére a német védelmi szervek hivatalosan szolgálati kutyaként ismerték el a rottweilereket.

Szóval széles egészében a németeknek köszönhetjük a fajta jelenkori létezését. Ők alkották meg az a rottweiler FCI standardjét és az ADRK klubot is. Az Allgemeiner Deutsche Rottweiler Klub áldásos tevékenységének hála, hogy a fajta a mostanáig őrzi eredeti vonásait. A német precizitásnak köszönhetjük, hogy a hivatalosan tenyésztett rottweilerek egészségesek és a fajta viselkedése is kiegyensúlyozott.

Neked való ez az erőteljes fajta?

Írásunk végéhez közeledve reméljük sikerült megszerettetnünk veled ezt a nemes és rettenthetetlen fajtát. Láthatod, hogy nem a legegyszerűbb feladat a rottweiler nevelése és tartása. De mi úgy gondoljuk, hogy szakértő kezek között megéri a sok figyelmet és törődést ez a típus. Hiszen a sok munka és odafigyelés mellett hosszú évekig egy végletekig hűséges és engedelmes kutyus vigyázhatja a te és családod minden pillanatát.

Szóval, ha érdemesnek érzed magad arra, hogy egy rottweiler gazdája legyél, akkor adunk még pár tanácsot. Arra kérünk, hogy csak olyan helyről kerüljön hozzád a neked való rottweiler kölyök, amely igazi tenyésztő. A roti esetében a lehető legmesszebbről kerüld el a szaporítókat.

Hogy kik is ők? Azok az egyének, akik mindenféle papírok nélkül árulják a kiskutyákat. A lehető legnagyobb nyereség reményében folyamatosan szaporítják a kutyákat. Mondanunk sem kell, hogy ez nem igazán tesz jót a kutyák egészségének. A silány táplálásról pedig ne is beszéljünk.

rottweiler-kolyok-ara

Sőt még a szülők sincsenek semmilyen betegségekre szűrve. Itt elsősorban a diszpláziára gondolunk. Ez egy súlyos, nagy fájdalmakkal járó, végzetes kór. A combcsontfej és a csípőízület rendellenes növekedése, amely rengeteg szenvedést okoz már a kisebb kutyáknak is.

Ez egy örökletes betegség, amelyre a tenyészállatok minden esetben kötelezően szűrve vannak. A szaporítók ezzel a kötelező vizsgálattal nem törődnek. Szóval, ha nem szívesen vállalod a kockázatot egy talán beteg kiskutya vásárlásával, akkor kerüld el ezeket az egyéneket.

A felelősségteljes tenyésztők kenneljében jóval drágábbak a kutyák. Azonban nem véletlenül. A szülők vizsgálatai, az ő és a kicsik etetése, valamint a kötelező oltások igencsak költségesek. Úgyhogy arra kérünk, ezek alapján dönts a kiskutyák megvétele előtt.

Inkább gyűjtögess még egy kicsit a vásárlás előtt. Így több időd lesz arra, hogy felkészülj az új jövevény érkezésére. De akár az örökbefogadás lehetősége is opció lehet a számodra. Keresd fel a ROTTWEILER FAJTAMENTÉS ÉS REHABILITÁCIÓS ALAPÍTVÁNYT. Lehet, hogy itt vár rád álmaid rottweiler kutyusa! Egy rottweiler örökbefogadás csakis jó dolog lehet az életedben!

Reméljük sikerült kicsit eloszlatnunk a sötét fellegeket, amelyek ezt a kedves és barátságos fajtát övezik. Ha esetleg boldog rottweiler tulajdonos vagy, oszd meg velünk facebookon, és küldj kedvencedről szebbnél-szebb fotókat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 26.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A guppi! A színpompás nagykedvenc?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása.Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy

Elolvasom
A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben,

Elolvasom
Kutyanevelés, de hogyan? 7 alapelv a biztos sikerért…
KUTYA MAGAZIN

Kutyanevelés, de hogyan? 7 alapelv a biztos sikerért…

A kutyanevelés tele van buktatókkal, csapdákkal és hibákkal. Ha ezt a 7 alapelvet betartod, akkor mindezeket elkerülheted és sikeres leszel a

Elolvasom
Petguru logo