A cavalier king charles spániel – Egy örök öleb

Az originál bohókás cavalier king charles spániel ölebek élete.

Ismerünk sok-sok olyan társasági kutyát, akik már hosszú ideje főállásban a gazdi lábát, ölét vagy szívét melengetik. Azonban közülük sokan korábban házőrzőként vagy vadászkutyaként keresték meg a kutyaeledelre valót. Na, kérem szépen a cavalier king charles spániel több százéves története során soha nem rendelkezett egyéb munkatapasztalattal. Ő bizony egész élete során, már a 17. századtól kezdve csak és kizárólag öleb szerepben díszelgett a nemesek karjaiban.

A cavalier king charles spániel természete

Egy cavalier spaniel esetében a látszat sohasem csal. Úgyis mondhatjuk, hogy nála azt kapod, amit látsz. És hogy mi is ez? Milyen a cavalier king charles spániel vérmérséklet?

Az előkelő szalonok és otthonok kanapédíszeként kifejezett elvárás a cavalier king charles spániel esetében a szelídség.

Tenyésztésük során egyenesen a kizáró okok között szerepel az agressziónak már csak a szikrája is. A vehemencia nem szerepel a cavalier spániel szótárában. Nála minimális esélye van a gazdi-, vagy az önvédelemből elkövetett baleseteknek. Kutyák között is az a fajta, aki kerüli a konfliktust.

cavalier

Barátságos és kedves alaptermészete miatt cavalier king charles spániel békésen eléldegél bármilyen állat mellett. Neki ehhez nincs szüksége hosszú ideig tartó összeszoktatáshoz. Pacifista habitusának köszönhetően boldogan együtt élhet bármely kutyával, cicával, vagy egyéb háziállattal. Neki úgyis az lesz a fő feladata, hogy utánfutóként kövesse imádata tárgyát, a gazdiját. Persze a cavalier king spaniel szeretett gazdija mellett nagy haverja lesz a család többi tagjának is, sőt még az idegeneknek is.

Szóval, ha egy aprócska jelzőkutyát keresel, akkor a cavalier king charles spániel nem a te ebed. Hiszen neki a kedvesség és mindenki elbűvölése a génjeibe van kódolva. Vidám lényük az egész családot elvarázsolja. Azonban bohóc természetük korántsem nevezhető tolakodónak. Igazán okos kutyaként azt is mondhatjuk, hogy úgy viselkedik, ahogyan elvárják tőle. Ha kell, játszik a gyerekekkel, vagy nyugodtan pihenget naphosszat a gazdival a kanapén, vagy nyugodtan fekszik, amíg a gazdi dolgozik mellette.

Ahogy az előbb említettük, a cavalier king charles spániel bizony igencsak okoska kutya. Fiatal hónapjai során jóformán véletlenül ragadnak rá az alapok. Nála nincs szükség a kutyaiskolákban töltött hosszú-hosszú órákra. Ha olyan spániel cavalier king charles gazdi vagy, aki ennél többre vágyik, akkor jó hírünk van számodra.

cavalier king

Eszét és kedves természetét akár mélyebben is kiaknázhatod. Kis lobogós farkincájú cavalier king charles spániel kutyuskád brillírozhat néhány kutyás sportban is.

Ilyenek például a híres-neves agility, vagy a flyball. Csupaszív tulajdonságait pedig terápiás kutyaként is nagyszerűen kamatoztathatja. Hiszen kiből ne csalna ki legalább egy halvány mosolyt egy ilyen kedves kutyapofi?

A cavalier king charles spaniel tartása és ápolása

A spániel cavalier king charles csendes nyugodt természetével ellentétben az ápolás tekintetében a látszat bizony csal. Ugyanis a king charles cavalier spaniel csodaselymes szőre nem igényel akkora nagy hókuszpókusz gondozást, mint azt elsőre gondolnánk. Nem kell nagy kutya bunda mágusnak lenned hozzá. Mindössze elegendő annyi, ha hetente rendszeres 1-2 alkalommal alaposan átkefélned egy műanyag végű kefével és egy fésűvel. A legalaposabb munkát a lábak tövénél és a fülek területén illdomos végezned.

A vedlés időszakában, vagyis tavasszal és ősszel lesz egy kis plusz feladatod. Ilyenkor a két piperecuccon túl illendő lesz alkalmaznod egy harmadikat is. Az erőteljesebb szőrvesztés ideje alatt használj BONTÓFÉSŰT. Ez a szerkentyű segít megszabadulni az elhalt aljszőrtől, így rövidítve le a vedlés folyamatát.

Eme brutálselymes cavalier king charles bundát nem szokták nyírni csak igazítani a mancsoknál, füleknél.. Mindössze annyi a teendőd, hogy tisztán tartsd a kicsi charles spániel cavalier king bundáját. A havi egy fürdetés egy kímélő kutya samponnal bőven elengendő lesz számára.

Egyik nagy kedvencünk a SHEILA SAMPON ÉS SZŐRKONDÍCIONÁLÓ fincsi vanília illattal. Így a kutya szuperédes illatban pompázhat selymes bundája tan fekete cser, tricolor, fehér cser-blenheim, fekete fehér és gesztenyebarna színben.

cavalier king charles

És, hogy hol is éljen szeretett családjával az angol cavalier king charles spániel? Egyértelműen a lakásban tartásra tesszük le a voksunkat. Igaz, hogy 6-8 kg testsúlya nem a legapróbb apróságok közé sorolja, de azért mégsem tartoznak a hideget elviselő kutya fajták közé.

Szóval nem igazán szabad őket udvaron tartani. Sőt, ők még a gazditól történő rövid távollétet is igencsak nehezen tolerálják. Már attól is finoman szólva könnyen bedepisednek, ha csak néhány méterre eltávolodnak imádatuk tárgyától, a gazditól. Gondolhatod, kedves olvasó, hogy mi lenne, ha mondjuk egy egész házfal vagy egy udvar lenne ez a távolság. A cavalier king charles kutya esetében a távolság nem ordenáré hisztiben fog megnyilvánulni.

A barátságos spánielek esetében nem kell tartani az egész napos ugatástól, ha egyedül van. Azért ez a mai világban elég pozitív egy lakásban élő kutya esetében. Neki a törékeny, nyugodt kis lelkét fogja igazán megviselni az egyedüllét. Barátságos természete miatt korábban már említettük, hogy fajtársaival is tökéletes békében élhet együtt. Szóval, ha nagyobb kutyatársaságra vágysz, belőlük akár többet is tarthatsz otthonodban. A charles spániel cavalier king bagázs aztán tényleg nem fognak sok vizet zavarni.

Akkor sem kell aggódnod, ha nem az az otthonülős-heverészős gazdi vagy. Kicsi, de nem toy king charles spániel cavalier pajtikád bárhová nyugodtan magaddal viheted.

Legyen szó egy közös kirándulásról, flangálásról a városban, vagy csak egy egyszerű napról az irodában, ő hű és alkalmazkodó társad lesz bármilyen helyzetben.   

A king charles spániel cavalier etetése

A king charles cavalier spánielnek a táplálkozása esetében a mennyiségre és a minőségre is alapos figyelmet kell fordítani. Igazából ezt a mondatot bármilyen fajtájú és méretű négylábúra mondhatjuk. A kutyák etetésénél a legfontosabb szempont a minél magasabb fehérjetartalom.

Ezek a fehérjék pedig leginkább állati forrásokból kerüljenek bele a kutyapocakba. Mi, itt a kutyakajásnál a száraztápos etetést favorizáljuk. Hiszen amellett, hogy ezt a pocakbavalót a legkönnyebb feltálalni kedvencednek, a tápnak más előnye is van.

king charles spániel

A minőségi szárazeledelekben a megfelelő és magas, kizárólag állati eredetű fehérjetartalom mellett alacsony szénhidrát-mennyiséget és rengeteg hozzáadott egyéb hasznosságot találsz. Hogy mik is ezek? Többek között vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és ízületvédők. Mert ezekre bizony a kutyáknak is nagy szükségük van.

Egy cavalier king charles spaniel esetében mi leginkább az alacsony gabonatartalmú, vagy gabonamentes etetést javasoljuk.

Kínálatunkban rengeteg ilyen hasonló kutyatápot találsz. Vásárlóink nagy kedvence a HAPPY DOG MINI AFRICA fincsi struchússal és burgonyával. Az igazán magas hústartalom kedvelőinek pedig bátran ajánljuk az ALLEVA HOLISTIC bárányos tápját az igazi immunturbó cannabissal.  

Ha bővebb információkra lenne szükséged, hogy mivel etesd a cavalier king charles spánielt, akkor olvasd el az általunk készített EBOOKOT, amelyben megismerheted kedvenc kutyatápjainkat. Kattints a képre, és ismerd meg te is ezeket a finomságokat!

A fent említett számos magasztos jelző mellett azért ebben a fejezetben be tudunk mutatni egy rossz tulajdonságot is. Ez nem más, mint az említett kutya hízékony természete. Mert ezek a kutyák finoman szólva könnyen úszógumit ereszthetnek. Vagyis szereti a hasát. Ami pedig nem éppen nevezhető cukinak. Szóval, kedves gazdi, arra kérünk, légy erős. Ezt nem kegyetlenségből, hanem a saját érdekedből mondjuk.

Mert bármennyire is szereti szépséges cavaliered az asztalról „véletlenül” lepottyanó falatoktól, azt hosszútávon az egészsége bánhatja. Hiszen az elhízásnak a kutyáknál is komoly következményei lehetnek. Elég csak megemlíteni a többletsúly cipelése miatt károsodó ízületeket, vagy a kutyákra is veszélyes cukorbetegséget.

A cavalier spániel betegségek

Az egészség tekintetében egészen szerencsésnek mondható a cavalier king charles spániel. Persze azért nála is van néhány jellemző betegség, amelyre hajlamos lehet. Lássuk is, hogy melyek ezek. Előfordulhatnak náluk szembetegségek, mint például a szürkehályog, a glaukóma vagy a szárazszem-betegség.

Az édes és puha fülecskéjükkel is lehetnek gondok. Mivel hosszabbak az átlagosnál, könnyebben is sérülhetnek vagy koszolódhatnak.

Hallójárataik tisztán tartására nálunk szuperül ajánlott és bevált csodaszer az OTIMAX FÜLTISZTÍTÓ FOLYADÉK.

cavalier kölyök

Lehetnek még gondjai az ízületeikkel, leginkább a térdükkel. A térdízület betegségének neve patella ficam. Ennek az örökletes betegségnek több fokozata van. Az első gyakorlatilag tünetmentes. Ettől teljesen egészséges módon élhet. A második és harmadik ÍZÜLETVÉDŐ készítményekkel kezelhető. A végső, vagyis negyedik fokozata már sajnos csak műtéttel korrigálható. A betegség leginkább a kutyusok idősebb korában súlyosbodhat. Az ezzel a kórral diagnosztizált kutyákat ki kell vonni a tenyésztésből.

Gyakoriak náluk a szívproblémák, illetve egy másik súlyos és igen fájdalmas betegség. Ez nem más, mint a syringomyelia. Ebben az esetben a kutya agya nagyobb méreténél fogva folyamatosan nyomja a koponyacsontot. Sajnos ez az óriási szenvedéssel járó betegség egyre több cavaliernél mutatható ki.

A cavalier king charles spániel története

Most, hogy kívül-belül megismertük ezt a szeretnivaló apróságot, ideje utánajárni a cavalier történetének. Ahogyan már említettük, ők már a régi szép időkben is társasági kutyaként tengették életüket. Hímzett díszpárnákon vagy a nemes hölgyecskék ölében. Az ölebtartásnak ugyanis más a 13. századi Angliában, I. Károly idejében is komoly divatja volt.

Legnagyobb rajongójuk II. Károly király volt, aki először kezdett el komolyabban foglalkozni a king charles spániel tenyésztésével. A fajta egészen a XVII századig változatlan formában szaladgált a nemes szobákban. Ezután azonban a törpe és rendkívül turcsiorrú keleti kutyuskák hatására kicsit átalakult a fajta. Orruk jóval piszébb, testük pedig valamivel apróbb formát öltött.

king charles spániel kölyök

Egészen a 20. század elejéig töretlen népszerűségével hódított a fajta. Még számos kennel club is alakult. Ekkor, ahogy mondani szokás bejött a képbe az amerikai Roswell Eldridge. Ez az úriember felkérte a king charles spániel tenyésztőket arra, hogy próbálják meg visszaállítani a fajtát eredeti pompájába.

A tenyésztők mindössze két év alatt eleget is tettek az úriember kérésének. 1928-ra visszatértek a régi, kicsit nagyobb, hosszabb orrú, kevésbé kiálló szemű spánielek. Őket új névvel is illették annak érdekében, hogy kissé elkülönüljenek apróbb unokatestvéreiktől. Belőlük lett a cavalier king charles spániel! A második világháború után, 1945 ben folyamatosan felemelkedett eme kutyafajta népszerűsége. Később pedig az FCI besorolást is meg kapta.

Az álmod egy ilyen szuperkedves kis eb? Ha cavalier kölyök beszerzésén gondolkodsz, akkor mindenképpen egy felelősségteljes tenyésztőtől vásárold meg kis kedvencedet! Itt szerető körülmények között nevelik a szülőket és a kicsiket is. És persze minden kötelező betegségre szűrik a kutyusokat is.

Ha pedig inkább egy mentett cavalier kiskedvenc az álmod, akkor is van megoldás! Létezik egy egyesület Magyarországon, akik kifejezetten a spániel fajták mentésére tették fel az életüket. Látogass el a COCKER ROCKER SPÁNIEL FAJTAMENTŐ EGYESÜLET oldalára, ahol lehet, hogy rád vár szeretett kutyuskád!

képek forrása: Royal Gigolo’s Cavalier king charles spaniel kennel

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?
CICA TIPPEK

A macska alomra szoktatása - A pottyantás nagy dilemmája?

Most rácáfolunk a macskák híres taníthatatlanságára. Bizony őket is ki lehet okítani egy-két dologra például a macska alomra szoktatása

Elolvasom
Amano garnéla- a fáradhatatlan kertész
HAL TIPPEK

Amano garnéla- a fáradhatatlan kertész

Ez a színben talán kevésbé feltűnő garnéla faj az akvakertészek egyik kedvence, ugyanis rendkívüli hatékonysággal eszi meg az akváriumba

Elolvasom
Diszkoszhal
HAL TIPPEK

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Petguru logo