A macskák párzása – Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben.

Írásunkban betekintést engedünk neked a kulisszák mögé. Vagyis, hogy mi történik akkor, ha egy macska ivarérett lesz, és hogyan zajlik a megtermékenyítés, vagyis a macska párzás.

Mikor kezdődik a macska ivarérettség?

A cicák sajnos életük igen korai szakaszában válnak ivaréretté. Cicuskád már elég fiatalon, 6 hónapos korában nemzőképessé válhat vagyis a macskák párzása. Az állat fajtájától, nemétől és tartási körülményeitől is függ, hogy mikor ivarérett a macska vagyis a kölykök. Ez az időpont természetesen nem óramű pontossággal érkezik meg macskád életébe. Úgyhogy inkább arra kérünk, hogy a naptár lesése helyett figyelj az alábbi jelekre.

bagzó macska

A következő fejezetekben vizsgáljuk meg most kicsit közelebbről, hogy mi történik az ivarzás ideje alatt a nőstény macska és a kandúr esetében.

Ivarzás a macskáknál, a macska tüzelés jelei

Felvázoljuk neked, hogy mire számíts, ha egy, esetleg több tüzelő macska kisasszonnyal osztod meg az otthonodat. Mindenek előtt felkészítünk rá, nem lesz kellemes. Ezek után legalább nem fogsz majd halálra rémülni és azonnal az állatorvos irányába szaladni, vagy papot hívni, mert azt hiszed, hogy Cirmikédet megszállta a gonosz.

Jobb, ha felkészülsz. A macska tüzelés nőstény cica esetében nem kerül be életed legszebb pillanatai közé. Első sorban megemlítenénk a brutálisan irritáló éjjel nappal hallható miákoló hangokat. Még az állandó dörgölőzést és hempergést aranyosnak is lehetne nevezni, de a cica hátsó magasba emelését már annyira nem. Ezek a tünetek pedig, ha a tüzelésnek nem lesz eredménye, tehát nem történik meg a macska párzása, akkor számára felérnek egy kínzással.

macska tüzelés jelei

Kicsit megnyugtatunk, van néhány lehetőség a tüzelő macska nyugtatása kapcsán. A macska tüzelés enyhítése lehetséges például különböző cica nyugtató táplálékkiegészítők segítségével. Ehhez bátran javasolt a Beaphar nyugtató nyakörve cicák számára. Ezt használhatod cicusodnak nappal akár három alkalommal is, amikor kényessé válik a helyzet.

Valamint léteznek fogamzásgátló készítmények a macskák számára is. Ezek enyhítik a tüzelés tüneteit, így rövid időre kikerülhet cirmosod a macska bagzás célkeresztjéből. Azonban a macsek antibébi tabletta sajnos csak átmeneti megoldást nyújt a termékenység ellen. Az állatorvosok maximum két évig ajánlják az adagolását. Ugyanis magas hormontartalma súlyos károkat, még daganatos megbetegedéseket is okozhat cicalányod szervezetében. Ezek a bogyók akkor már semmit sem érnek, ha beindult a tüzelés. Sőt, sok esetben nem minden macskánál hatásosak. Szóval ajánlott, ha ettől a készítménytől lehetőleg kíméled a macskát.

tüzelő macska nyugtatása

És meddig tüzel a macska? Ez a fent említett áldásos tevékenység a nyávogó állat esetében 7-12 nap is tart. Beteljesedés, vagyis az aktus és megtermékenyítés hiányában akár egy vagy két hét múlva újrakezdődik. Még egy fontos kérdés a macskákat illetően. Hányszor tüzel a macska egy évben? Tavasztól őszig gyakorlatilag folyamatosan, évente több alkalommal. De lakásban tartott cica kisasszonyoknál még a téli tüzelés is előfordulhat, azaz egy 12 hónapos termékeny periódus.

A kandúrok 8-10 hónapos koruk körül kezdik meg fő tevékenységüket, vagyis a tüzelő cicahölgyek felkutatását. Először is az állat elkezdi kijelölni a területét. Amire csak tehetik, ráspriccelik irgalmatlanul büdös vizeletüket. És nem akarlak elkeseríteni kedves kandúrtulajdonos, ettől a szagtól még a legerősebb vegyszerekkel is igencsak nehéz megszabadulni.

macska bagzás

A kinti-benti, vagy kinti cicafiúk pedig árkon-bokron keresztül megindulnak a macska párzási időszak alatt a tüzelő nőstények felkutatására. És bizony ők ilyenkor nem néznek szét az úttesten és a gyalogátkelőt sem igazán használják. Sajnos ebből lesz a sok-sok gázolásos baleset. Sőt, a macskák bagzása alatt még harcolnak is egymással, amelyből akár súlyos sérülések és fertőzések is születhetnek.

Ha pedig egymásra talált a cica pár, akkor történik meg maga az aktus. A következőkben lássuk, hogy miként teljesedik be ez a szerelmi történet. Hogyan hoz össze egy pár (vagy több) macskát a természet ösztöne.

A macskák párzása és annak folyamata

A körülbelül egyharmad hónapos (10 napos) tüzelési ciklus hetedik napja körül indul be különösen a buli, akkor lesz igazán partiképes hangulatban a cicus. A fent említett tüzelési tünetek sokkal erősebbek lesznek. Ezekből talán a hangosabb nyávogás lesz a legfeltűnőbb. Így sokkal sikeresebben vonzza majd magához a környékbeli kandúrokat, akik még véres harcokat is vívnak a sikeres légyott reményében. Ilyenkor hallható a rémisztő bagzó macska hang. Ízlések és pofonok, de mi egy ilyen bagzó macska koncertre biztosan nem akarnánk jegyet váltani.

macska ivarérettség

Maga a cicák párzása egy igencsak rövid folyamat, körülbelül 5-15 másodpercig tart. Érdekes dolog, hogy magát a termékenységet, az ovulációt a fiú macska nemiszerv váltja ki a nőstény szervezetében. Az érett petesejt csak akkor szabadul fel a nőstény cica szervezetében, ha meg történt a párosodás. Ez az esemény pedig a párzási idő során, a macska tüzelés ideje alatt gyakran többször, több kandúrral is megtörténhet. Ezért később, a vemhesség után egy alomban több kandúrtól is születhetnek kölykök. Nem csak az első kandúr lesz a tuti befutó.

Gondolkodj el, hogy tényleg szükséges-e vállalnod ezt a terhet?

A fentebb leírtak alapján láthattad, hogy milyen kellemetlen dolgok történhetnek a macska tüzelés során. Szeretnénk tudatni veled, hogy az állatok, így a kutya macska párzás számukra semmilyen élvezeti értéket nem tart magában. Nekik ez tényleg csak ösztön és semmi más. Az ivarzás tünetei, maga a tüzelés, a fialás, vagy éppen a párzás elmaradása súlyos következményeket idézhet elő mindkét macskanem esetében. Többek között az ivarszerveket érintő daganatos betegségeket okozhat náluk az ivaros állapot. Sőt, a nőstény és egyaránt a kandúr macska párzási időszak alatt rengeteg sérülést és fertőzést is összeszedhet a többi cicától. És ezektől még akkor sem tudod megkímélni kedvencedet, ha ő éppen rendelkezik a szükséges oltásokkal. Szóval, ha nem vagy hivatalos macskatenyésztő és nem akarsz szándékosan kölyköket, akkor arra kérünk, gondold át a következőt.

kandur macska

Mi itt a Petgurunál teljes vállszélességgel az ivartalanítás mellett állunk. Szóval amennyiben nem tenyésztési céllal tartasz otthon egy vagy több cicát, akkor mindenképp fontold meg az ivartalanítás lehetőségét. Akkor is érdemes figyelmet szentelned, ha kevesebb gazdátlan cica kölyköket szeretnél látni a hírfolyamodban. Készítettünk erről már korábban egy bejegyzést a macska ivartalanítással címmel. Te hogy állsz ezzel az örök kérdéssel? Oszd meg velünk véleményedet itt hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A vitorláshal A békés óriás?
HAL TIPPEK

A vitorláshal A békés óriás?

Az akváriumok fenséges lakójának élete. Következzen most az egyik legnépszerűbb halacska bemutatása. Ő nem más, mint a vitorláshal. Tekin

Elolvasom
Macska férgesség? Megelőzni a legjobb
CICA TIPPEK

Macska férgesség? Megelőzni a legjobb

Sajnos sokkal gyakoribb probléma a macska bélféreg fertőzés probléma, mint a gazdik hinnék. Pedig a megelőzés nem csak házikedvencünk hane

Elolvasom
Macska fürdetés tudnivalók
CICA TIPPEK

Macska fürdetés tudnivalók

Avagy hogyan ne legyen vérfürdő a pancsolásból hadműveletAlapjában véve a macskák rendkívül tiszta állatok. Amellett, hogy a pocaktö

Elolvasom
Petguru logo