A basset hound – Columbo habókos kedvence

Szerintünk kevés ember van, aki ne hallatna egy hosszú Óóóó-t amikor meglát egy Dumbo méretű fülekkel ellátott basset hound kutyát. És hidd el, több van benne, mint azt elsőre gondolnád.

A basset hound jelleme

Ne tévesszen meg a szomorú szem, és a tömör gyönyör testalkat. Ebben a ráncos hurka Gyurkában egy igazi vadász eb lapul. Tehát nála is, mint minden fajtánál, jól áll kell gondolni, illik-e a család mentalitásához, aktivitásához.

Elmondható a baset hound kutyáról, hogy olyan, mintha mindenből a legjobbat kaparintotta volna magára a kosárból, amikor teremtették.

Kellőképpen csendes, de ugyanakkor mély, öblös hangja elijeszti a kellemetlen látogatókat. Meg van benne a kellő önbizalom, és makacsság, de nem a végletekig megy el.

Barátságos, vidám, bohóc, de mégsem hiperaktív fajta a columbo kutya.

basset

A basset gyorsan tanul, és ha tiszteli gazdáját, igen engedelmes típus. Hiszen ezt a képességét a vadászatokon kellett kamatoztatnia.

Szükséges számára  a napi 3 rövid séta, és játék, de nem fogod bokáig járni a lábad, hogy elterülve lásd végre a szőnyegén. Szóval összeségében elmondható, hogy egy rendkívül kellemes kutya társ tud lenni.

A basset hound kölyök kutya jutalomfalattal hamar képezhető. A gyerekek hűséges bohóca, aki bármikor kapható egy kis mókára.

Viszont mivel alacsonyabb magasságához hosszú test és nagy testsúly társul, a lépcsőzést, és erőltetett menetet kerüljük. Emellett ízületvédőt adjunk neki mindenképp már kölyökkorától kezdve.

Viszont az egyedüllétet viszonylag rosszul viseli, így korán szoktassuk hozzá, persze rövid időtartamokkal kezdve. A basset hound tartása elsősorban lakásban ajánlott, de fűtött  garázs, házikó esetén kint is elképzelhető, ha eleget van vele foglalkozva.

Mert ő teljesen mértékben úgy gondolja, hogy a család egyenértékű tagja. Így a napi 24 órájában a kertbe űzni nagy kínzás lenne számára.

Nevelésénél a szeretetteljes szigort, és a bőséges jutalmazást használjuk. Hajlamosak a sértődésre. Egy-egy felemelt hangért cserébe akár fél napig is hajlandóak minket büntetni azzal, hogy ránk se bagóznak.

Nagyon jó, sőt túl jó orra van. Ez lehet jó hír, hiszen akár hobbi akár komolyabb szinten lehet űzni vele mind a vadászatot, mind a nyomkeresést akár. A rossz hír, hogy nem ajánlott póráz nélkül sétáltatni, mert ha szagot fog, bottal üthetjük a nyomát.

basset-kolyok

A kis komótos sétái és a közös játék után meglehetősen lusta kutya egyébként. Így a súlyára mindenképpen érdemes odafigyelni. Ugyanis rendkívül gyakori náluk a túlsúly, ezáltal a gerinc, ízületi és cukor problémák. Igyekezzünk ellenállni esdeklő szomorú tekintetüknek, és a kiszámolt adag táphoz pontosan tartani magunkat. Ami nehéz lesz, hiszen írtó bélpoklosak, és mindent bevetnek a repertoárjukból egy kis potya kajáért.

Viszont a basset cuki feje nem csak azokból a szomorú szemektől cuki. Hozzá jár a lógó száj.. Ami meg irtó sok nyállal párosul. Aki basset hound kutyát akar, fel kell erre is készülnie.

Emellett ha az a terved, hogy kutyáddal együtt jársz majd pancsikolni, kenutúrákra járni és egyebek, el kell keserítselek. A basset hound testalkata miatt rendkívül rossz úszó, és akár veszélyes is lehet számára egy nyári csobbanás a medencében.

basset-hound

A basset hound ha már korán elkezdjük a szocializációját, jól kijön kutyákkal, és macskákkal is. A dominancia nem igazán jellemző rá. És bár makacskodni tud, de azt is olyan viccesen teszi, hogy elnézi neki az ember. 

Kert átrendezést viszont nagyon szeret önkéntesen vállalni ez a vadászkutya, ha épp megérez valami orrára való szagot. De következetességgel lebeszélhető erről az önkéntes munkáról.

A basset hound etetése

A basset hound számára, nagy mellkasa, és elképesztő étvágya miatt, a napi 2-3 kisadagos etetés javasolt.

Kölyökkorban ajánlott tápok

Kölyökkorában, a kíméletes növekedés időszakában érdemes visszafogni a magas fehérjét.

 • Gazdaságos: Mi jó szívvel ajánljuk a nem allergiás kölyöknek a Happy Dog original Baby tápját új zélandi zöldkagylóval és ízletes csirkehússal
 • Szuperprémium: Ha aggódsz a csirke allergiától, akkor pedig remek választás lehet a Dado puppy medium halas kölyöktápja, szintén ízületvédővel valamint lazacolajjal.

Felnőtt kutyák számára

Felnőtt kutyusoknak viszont a nagy pofika miatt a nagyobb tápszemcséjű tápokat ajánljuk.

basset-hound-ára

Ha pedig a sok-sok puki zavar, érdemes érzékeny emésztésre való tápot adni neki.

Idősebb bassetek számára

A basset hound: Honnan jött ez a nehézsúlyú vadász?

Már az ókorban is voltak hasonló testalkattal rendelkező kutyák. A 16. századi Francia országban már komplett leírás született a fajtáról, amely több más francia vadászeb keveréséből jött létre. 1863-ban mutatták be első alkalommal a párizsi világ kutya kiállításon.

A francia „bass” szóból ered a neve, amely törpét, alacsonyat jelent.

basset-regi-kep

Azonban a 19. században Angliában tökéletesítették tovább a fajtát.  Mivel túl kevés kutyát importáltak, egy angol vérebet szuka  blood hound basset hound kannal lett fedezve. Majd ezeket a bloodhound keverék utódokat felhasználták az állomány genetikájának bővítésére. További négy generáció kellett, hogy ismét, a ma is ismert, tricolor basset kutyák szülessenek. 1885-től már az AKC is elismerte a fajtát.

basset-kutya-regen

Napjainkban a Columbo sorozatból ismerik a legtöbben ezt a kutya fajtát. Azonban a népszerűségnek ára van: sokan a minőségi tenyésztés helyett a mennyiségre hajtottak. Így a fajtában egyre több betegség ütötte fel a fejét.

Egy jó nevű kennel ,a  basset hound kiskutya árát körülbelül 250-450.000 ft-ban szabja meg. Ha pedig szeretnél új otthont adni egy jobb sorsra érdemes kutyának, keresd fel a Basset hound fajtamentést.

A basset hound kinézete

Ezt a nehézcsontú, nagyfülű kutyát aki egyszer látja, soha nem feledi. Hosszú, izmos teste van, boltozatos koponyája. Nyaka izmos, erősen bőrözött. Fülei minimum az orruk hosszáig ér.

Marmagassága 33-38 cm, súlya 18-23 kg. Csak összehasonlításképpen:  egy hasonló marmagasságú uszkár súlya 8-10 kg. Nem hiába hívják dömpernek az alacsony basset hound kutyát.

Sima, rövid szőrzete bicolor (fehér-barna) vagy tricolor (fekete-fehér-barna) színű. Fejére is túl sok bőr jutott, így gyakran a lelógó szemhéjak miatt szomorkás a tekintete, ami sokak szerint extra bájossá teszi.

basset-kutya-ara

Farka hosszú, egyenesen az égnek áll. Ennek köszönhetőan a vadász könnyen észreveszi a magas fűben is. Így ez a vicces farokállásnak gyakorlati haszna is van.

Masszív erős mancsa van, a lábak gyakran kifelé fordulnak, ellensúlyozva a széles vállakat.

Egy basszet hound ápolása, és betegségei

Rövid, tömör szőrzetét túlságosan nem nehéz gondozni. Azonban vedlés időszakban készülj arra, hogy mindenhol is kutya szőr lesz a lakásban. Erősen ajánlott egy furminátor beszerzése, de emellett a kézre húzható gumis kesztyű is hasznos.

A hosszú fülek viszont rossz szellőzéssel járnak. Érdemes hetente lecsekkolni a fül belsejét, és amennyiben túl piszkos, egy kis vattára cseppentett sheila fül és bőrredő tisztítóval áttörölni. Ugyanezzel az extrémebb ráncos pajtások redőit is át kell törölgetni alkalom adtán. Ezt nem feltétlenül szereti az állat, idejekorán szoktassuk hozzá, ízletes jutalomfalatok kíséretében.

A dömper testalkat pedig mint ahogy fentebb említettük már, ízületi panaszokkal is járhat. Mindenképpen érdemes extra ízület támogatásban részesítünk oknyomozó Columbo kutyánkat, ha egészségesen akarjuk magunk mellett tudni.

basset-hund

Emellett az időjárás két végletét nem igazán kedveli a basset. A nyári hőségben mindenképp érdemes számára egy hűsítő matracot beszerezni. Télen pedig amennyiben az extrémebb, hosszú tapsifüles, és nagyon mély mellkasú változatunk van, a fagyási sérülésektől kell óvnunk.  

Ennél az édes kis michelinbabánál, ha jó egészségnek örvend, a várható élettartam 10 12 év lesz.

A bassets egy közepesen aktív, gyerekekkel,akár más állatokkal is együtt élő családba való, ahol elviselik a vicces, habókos természetét, és némi makacsságát.

Szemöldökráncoló pofikájával, vidámságával, ragaszkodásával és rövid lábain kacsázó mozgásával rengeteg kellemes percet fog szerezni.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 0
Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
300g - 14kg
 • Nincs raktáron
888 Ft - 23.335 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 30kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 26.198 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Stomach & Intestinal
300g - 4kg
 • Elérhető
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Skin & Coat
300g - 4kg
 • Raktáron
1.402 Ft - 9.889 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
1.196 Ft - 17.991 Ft
 • 0
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
1kg - 24kg
 • Raktáron
2.354 Ft - 42.980 Ft
 • 0
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
150g - 500g
 • Raktáron
8.490 Ft - 20.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Toklász: amilyen kicsi, olyan nagy problémát okoz
KUTYA MAGAZIN

Toklász: amilyen kicsi, olyan nagy problémát okoz

A toklász késő tavasztól egészen késő őszig megkeseríti a kutyatartók életét. De mi is ez pontosan és hogyan védekezhetsz ellene? Olvas

Elolvasom
A vitorláshal :A békés óriás?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A vitorláshal :A békés óriás?

Az akváriumok fenséges lakójának élete. Következzen most az egyik legnépszerűbb halacska bemutatása. Ő nem más, mint a vitorláshal. Tekin

Elolvasom
Petguru logo