A macska sokat iszik? Mit tegyünk a folyóügyekkel?

Lehet, hogy még nem tudja minden cicagazdi, de sajnos gyakran az is probléma lehet ha a macska sokat iszik.

Igyál sok folyadékot, mondják. Ez az egészséges élet kulcsa, mondják. Mennyit igyon? Minél többet! Igen, a mi esetünkben ez így van. Azonban nyávogó kedvenceinknél aggodalomra adhat okot, ha a macska sokat iszik. Azt veszed észre cica pajtidon, hogy az eddig megszokott mennyiségnél feltűnően többet iszik? És ez az állapot több napon túl is megmarad? Ilyenkor bizony számos betegség is állhat az iszákosság hátterében.

Némely cica tulajdonos pont azért panaszkodik, mert a macska nem iszik, valakinél meg pont ez a baj. Mert hát input-output elvén akkor macska sokat pisil egyúttal.

Viszont ha nem iszik a macska akkor meg gyakori a bélsárpangás. Ez már csak ilyen. Pláne, ha valamilyen okból még nem eszik a macska akkor meg végképp kialakulhat a baj.

Bejegyzésünkben megmutatjuk ezeket a lehetséges, a háttérben alattomosan megbúvó cica problémákat. Azonban ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején. Lássuk, hogy mennyi az annyi. Vagyis, hogy mennyit adjunk vízből naponta egy cicusnak ahhoz, hogy őcicasága teljes és pontos valójában kiteljesedhessen.

macska

Mennyit igyon a cica?

Erre a kérdésre többféle válasz létezik. Ugyanis függ egy-két dologtól, hogy egy macskának naponta mekkora mennyiségű vízre van szüksége.

Több folyadékot igényel, ha a cica csak száraztápot eszik, amelynek csupán csak 10 százalék körüli a nedvességtartalma. Viszont jóval kevesebb vizet lefetyelnek fel az olyan cicák, akik 90 százalékban folyadékból álló konzerven élnek.

Azonban általánosan elmondható, hogy a macskák vízigénye körülbelül 45 ml/kilogramm. . (ha a macska csak száraztápot eszik) Példával szemléltetve egy 3 kilós macskának még másfél deciliter vízre sincs szüksége naponta.

A macskák köztudottan híresek titoktartási képességükről. Hogy ez mit is jelent? Fantasztikusan értenek ahhoz, hogy eltitkolják, ha nincsenek jól. Ezért a cica gazdik feladata, hogy árgus szemekkel figyeljék a macskákat. Ha változást észlelsz a cica viselkedésében, a táplálkozási és a folyadékfogyasztási szokásaiban, akkor egy fontos dolgod van. Csomagold össze macsekod, és irány az állatorvos!

Mi számít furcsának? Ha a macska sok vizet iszik nedves eledel etetése mellett (több mint két dl naponta). De például nem kell pánikrohamot kapnod ha a nyári kánikula esetén a cica sokat iszik. Neked is lecsúszik a napi 2-3 liter könnyedén olyankor ugye?

De sokszor pont a kánikula az oka annak, hogy miért nem eszik a macska. Egyszerűen elmegy a melegben az étvágyuk. Ilyenkor azt látod, hogy a cica teljesen jókedvű, szép a bundi, azonban a macska nem eszik csak iszik. Ha ez pár napnál tovább tartana, azért vidd el orvoshoz!

baj-ha-a-macska-sokat-iszik

Ha a macska túl sokat iszik, milyen betegségek lehetnek a háttérben?

Ha azt látod, hogy macskád sűrűn látogatja a vizes tálkáját, vagy gyakran ólálkodik a vízcsap körül, akkor ennek számos oka lehet. Lássuk is, hogy melyek ezek egy nyávogó állat esetében.

Cukorbetegség is állhat a háttérben ha a macska sokat iszik

Ha sok vizet iszik a macska, akkor általában az első felmerülő diagnózis-ötlet az állatorvos agyában a cukorbetegség. Sok más házi állat, például a kutya esetében is ez az első a listán. Ez a nyavaja bizony gyakran válik gonddá az öregedő vagy duckó macskáknál. A cukorbaj tünetei lehetnek még a túlzott szomjúság mellett a nyilvánvaló túlsúly melletti folyamatos éhség. De nem kell megijedni kedves állat barát cicagazdi, ez a betegség kezelhető. De ha az öreg macska sokat iszik és eszik, vidd el egy átfogó vérvételre.

Csak ne persze ne csodálkozz, hogy miért iszik sokat a macska ebben az esetben. (miért iszik sokat a kutya kérdésre szintén hasonló választ fogsz kapni a dokibácsitól)

A macsek állapotának megfelelő táplálással és gyógyszeres kezeléssel cukorgondos cicusod még jópár évig boldogan éldegélhet melletted. A megfelelő kezelés érdekében a kötelező oltások mellett évente vidd el orvoshoz cicusod.

mennyit-igyon-a-macska

Vesegondok miatt is ihat sokat és gyakran a macska

A vesék a mi szervezetünkhöz hasonlóan minden állat esetében is a méregtelenítésért felelős szervek. Egy egyszerűbb vagy esetleg egy komolyabb vesebetegség jele is lehet, ha sokat iszik a macska. A vesegondok vér- és vizeletvizsgálatokkal, valamint ultrahanggal mutathatóak ki.A vesebetegség tipikus tünete ha a macska sokat iszik nem eszik. Ha súlyosabb veseelégtelensége van a cicának, az nem gyógyítható, de gyógyszerek adagolásával a beteg cica tünetmentessé tehető.Hiszen egy egyszerű nagyobb séta, de mint láthatod vesebaj is állhat a háttérben a kiskedvenceinknél. Ha kutya pajtásod is van, nála is kell figyelni. Ugyanis ha sokat iszik a kutya nála is gyakori ok a vesebetegség.

Májbaj jele is lehet az iszákosság?

A máj különféle betegségeiről is árulkodhat az a tény, ha sokat iszik a macska. Ezt a problémát is vérvétellel, ultrahanggal és vizeletvizsgálattal lehet a legjobban megállapítani. A gyengébb májgondok kímélő étrenddel egyszerűen gyógyíthatóak. A súlyosabb eseteknél viszont kérjük, itt is fordulj állatorvoshoz. Általa időben orvosolhatóak a komoly és az enyhe problémák is. Májbajokra érdemes egy szuper étrendkiegészítőt, a HEPA PET PLUS tablettát kúraszerűen adagolni.

Azok a bizonyos szívügyek

A macskákat a kutyákhoz hasonlóan még szívbetegségek is ledönthetik a négy puha tappancsukról. Ezek között bizony olyan súlyos szívbajok is lehetnek, amelyek kezelés hiányában akár még a cicus életébe is kerülhetnek. Úgyhogy, ha bármilyen változást észlelsz a macska viselkedésében, vagy megszokott életmódjában, akkor tényleg keresd fel az állatorvost.

macska-iszik

Sokszor azok a fránya hormonok

Macska barátainknak is lehet problémájuk a kiegyensúlyozott hormonháztartás felelősével, a pajzsmiriggyel. Náluk leginkább ezen szerv alulműködése okozhat sok-sok galibát a formás cicatestben. Tehát, ha cicusod túl sok vizet iszik, akkor akár ez is lehet a gond. Általában ezen tünet mellé jön még az sokat eszik a macska. Állatorvos által felállított diagnózis után gyógyszeres kezelés szükségeltetik a cicus egészségének fenntartásához. Ebben az esetben is hasznos és érdemes speciális étrendet alkalmazni.

Fontos, hogy nemcsak a szervekben keresendő a baj

Cicuskáink sokféleképpen reagálhatnak a stresszre és a megváltozott életkörülményekre. Az érzékenyebb lelkületű cicakisasszonyokat vagy kandúrokat megviselheti egy új családtag érkezése vagy egy régi elvesztése. De viselkedhetnek máshogy például egy költözés hatására is. Van olyan cicus, aki nem eszik, vagy fokozottabb szőrhullással vezeti le a stresszt. Esetleg akár még bőr problémák is elő jöhetnek De olyan macsekok is vannak, akik nem isznak, vagy éppen túl sokat vesznek magukhoz az éltető nedűből.

Ilyenkor van az, hogy semmilyen szervi ok nem áll a mögött, hogy a macska nem eszik nem iszik.

Ebben a stresszivásban annyi a szerencse, hogy rövid időn belül illendő neki elmúlnia. Ha a cicus hozzászokott az új helyzethez, akkor remélhetőleg minden visszatér a régi kerékvágásba a macska víz ügyben. Amennyiben ez hosszú idő múltán sem múlik el, irány az állatorvos! Egy egészséges cica vagy kutya pár nap alatt meg kell, hogy szokja az új helyzetet.

macska-viz

A végére hagytuk e legegyszerűbben orvosolható gondot. Ugyanis a sok vízivás gyökere leggyakrabban a macska táplálkozásában leledzik. Ha például ,,véletlenül” leesett neki az asztalról egy kis sült husika, akkor is előfordulhat, hogy sokat iszik a macska. Az ilyen balesetek elkerülése a te feladatod lesz, kedves cicagazdi. Ha egészséges macskát szeretnél, akkor kerülendő a fűszeres és zsíros étel. Ezzel kapcsolatban kicsit sem lehetsz engedékeny!

Ha a macska vagy kutya sokat iszik, a fűszeres házikoszt is sokszor szerepel első indoknak az állatorvos listáján.

Szóval arra kérünk, hogy próbálj meg ellenállni az esdeklő cicaszemeknek. Cicuskádnak ugyanis egyáltalán nincs szüksége az általunk oly finomnak talált számukra túlzottan fűszeres és zsíros falatokra. Úgyis mondhatjuk, hogy a házikoszt adása súlyosan káros a macskák egészségére. ÉS ez nem csak víz ivásban, hanem akár hasmenésben is jelentkező gondot okozhat.

Kinti benti cicák esetében pedig ez azzal is járhat, hogy folyton kikéredzkedik a cica. Ha unod, hogy óránként kell ki és beengedned a jószágot, akkor hasznos lehet egy ajtóba beépíthető kiméretű ajtócska. És hogy mekkora kutyaajtó kell vagy éppen cica ajtó? Az attól függ, hogy csak cica, vagy kutyus is fogja e használni a bejáratot.

Ezért arra törekedj, hogy csak kifejezetten macskák részére készített teljes értékű macskaeledellel, lehetőleg száraztáppal etesd nyávogó barátodat. Nézz szét macska száraztápjaink között, ahol biztosan megtalálod a legjobbat kedvencednek és neked. Ha pedig elakadtál a keresésben, keress minket bátran ügyfélszolgálatunkon!

Forrás egy része a Pethealthnetwork.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A leggyakoribb macska bőrbetegségek
MACSKA MAGAZIN

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
Macska fürdetés tudnivalók
MACSKA MAGAZIN

Macska fürdetés tudnivalók

Avagy hogyan ne legyen vérfürdő a pancsolásból hadműveletAlapjában véve a macskák rendkívül tiszta állatok. Amellett, hogy a pocaktö

Elolvasom
Petguru logo