Yellow sügér

A népszerű sügér fajták egyik legbékésebb tagja.

Rendszertani nevén labidochromis caeruleus aranysügér a sügér család különleges tagja. Nagyon hasonlít fajtársaihoz, néhány dologban azonban különbözik tőlük. Nem annyira hosszúkás, mondhatni torpedó formájú a teste, mint a többieknek. Még a szájberendezése is más a yellow sügér halnak, hiszen ez a fajta inkább a kövek között megbúvó táplálék megszerzésére specializálódott. A természetben az Afrika Malawi-tó területén akad is bőven ilyen sziklás zóna. Emiatt pedig fejformája a hegyesebb vonalat képviseli.

Az aranysügér alap-fajtája a természetben szürkés, kékes színű. A sárga ugyanennek a kék fajnak egy változata. Ez a látványos szín a fekete farok alatti úszókkal és háttal érthető módon sokkal népszerűbb fajta lett. Erre pedig még az is rátett egy lapáttal, hogy a testhossz 10 cm méretet elérő yellow sügér az egyik legbékésebb sügér fajtársai között.

Könnyen összekeverhető a rot rot sügér fajtával, vagyis a vörös zebrasügérrel. Azonban a hozzáértő szem egyből kiszúrja a különbséget. A zebrasügér uszonyairól ugyanis hiányoznak a fekete mintázatok. Ő, a yellow sügérek fajtával ellentétben teljesen sárga színű.

Az aranysügér tartása

Ez a citromsárga szépség víz hőmérséklet 25 26 c melegben érzi jól magát. Emellett a 25 26 c, ph (7,7 8,6) szempontjából pedig a semleges, esetleg kicsit lúgos legyen. A víz keménység 10 25 nk alapján állítandó be, tehát az aranysügér a hazai csapvízben is boldogan eléldegél. Egészséges vízminőség mellett 10 éves várható élettartamával dísze lehet egy minimum 100 literes akvárium élővilágának.

Figyelj arra, hogy ebben a vízmennyiségben csak egy pár tartható. Hiszen a fajta hím egyedei igencsak területvédő halak. Kisebb akváriumban pedig könnyedén előfordulhatnak hatalmi harcok a területért és a nőstényekért.

forrás:https://coastgemusa.com/

Nőstényeket pedig érdemes többet tartani egy hímre, hogy a fiúcska szép háremet alakíthasson ki magának és ne terhelje le túlságosan a nőstény egyedeket. Több hímet csak az említett űrtartalomtól jóval nagyobb, minimum 300 literes akváriumba ajánlunk. Ellenkező esetben domináns viselkedés jelenhet meg a hímek között.

Ha beszerezted a kellő számú sügeret és a vized is megfelelő állapotú, akkor ejtsünk néhány szót a berendezésről. Ezen fajta számára létfontosságú a búvóhelyek kialakítása. Ezek lehetnek dekoráció kövek, de még stílusos várak és egyéb díszes elemek is. Az elkülönített területeket a hímek kialakíthatják saját kis háremüknek, ahol még az ivadékok kikelése is könnyedén összejöhet.

Az akváriumi növényekkel abban az esetben nem lesz gondjuk, ha néhanapján növényi alapú, főképpen spirulinás eleséget is kapnak. Emellett fő eledelük a tablettás tápok, nagyobb szemű sügér pelletek, sőt nagy kedvencük számos élő eleség is.

Méretesebb akváriumban kellő számú búvóhellyel és úszótérrel akár egyéb, hasonló mbuna fajtájú sügerekkel is együtt lehet őket tartani. De békésen megférnek a legtöbb szivárvány-halak, harcsafélék, márnák és díszcsík-fajták mellett is.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Anci- az örök favorit No. 1
HAL TIPPEK

Anci- az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa ?Ancistrus cirrhosus sosem megy ki a divatból.

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
HAL TIPPEK

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
A beszédes, hiperaktív, ultraszociális: a sziámi macska
CICA TIPPEK

A beszédes, hiperaktív, ultraszociális: a sziámi macska

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi

Elolvasom
Petguru logo