Yellow sügér

A népszerű sügér fajták egyik legbékésebb tagja a yellow sügér halfajta.

Rendszertani nevén labidochromis caeruleus aranysügér a sügér család különleges tagja. Nagyon hasonlít fajtársaihoz, néhány apróbb dologban azonban különbözik tőlük. Nem annyira hosszúkás, mondhatni torpedó formájú a teste, mint a többi akváriumi sügér félének. Még a szájberendezése is más a yellow sügér halnak, hiszen ez a fajta inkább a kövek között megbúvó táplálék megszerzésére specializálódott. A természetben az Afrika Malawi-tó területén akad is bőven ilyen sziklás zóna. Emiatt pedig fejformája a hegyesebb vonalat képviseli.

Az aranysügér alap-fajtája a természetben szürkés, kékes színű. A sárga ugyanennek a kék fajnak egy változata. Ez a látványos szín a fekete farok alatti úszókkal és háttal érthető módon sokkal népszerűbb fajta lett. Erre pedig még az is rátett egy lapáttal, hogy a testhossz 10 cm méretet elérő yellow sügér az egyik legbékésebb sügér fajtársai között.

yellow suger

Hasonló akváriumi sügér fajták:

Könnyen összekeverhető a rot rot sügér fajtával, vagyis a vörös zebrasügérrel amelyek szintén malawi sügér fajták. Azonban a hozzáértő szem egyből kiszúrja a különbséget. A zebrasügér uszonyairól ugyanis hiányoznak a fekete mintázatok. Ő, a yellow sügérek fajtával ellentétben teljesen sárga színű.

A yellow sügér más néven aranysügér tartása

Ez a citromsárga szépség víz hőmérséklet 25 26 c melegben érzi jól magát. Emellett a 25 26 c, ph (7,7 8,6) szempontjából pedig a semleges, esetleg kicsit lúgos legyen. A víz keménység 10 25 nk alapján állítandó be, tehát az aranysügér a hazai csapvízben is boldogan eléldegél. Egészséges vízminőség mellett 10 éves várható élettartamával dísze lehet egy minimum 100 literes akvárium élővilágának.

Figyelj arra, hogy ebben a vízmennyiségben csak egy pár sárga sügér tartható. Hiszen a fajta hím egyedei igencsak területvédő halak. Kisebb akváriumban pedig könnyedén előfordulhatnak hatalmi harcok a területért és a nőstényekért.

yellow-suger
forrás: coastgemusa.com

Nőstényeket pedig érdemes többet tartani egy hímre, hogy a fiúcska szép háremet alakíthasson ki magának és ne terhelje le túlságosan a nőstény egyedeket. Több hímet csak az említett űrtartalomtól jóval nagyobb, minimum 300 literes sügér akvárium mérettől ajánlunk. Ellenkező esetben domináns viselkedés jelenhet meg a hímek között.

Ha beszerezted a kellő számú sügeret és a vized is megfelelő állapotú, akkor ejtsünk néhány szót a berendezésről. Ezen fajta számára létfontosságú a búvóhelyek kialakítása. Ezek lehetnek dekoráció kövek, de még stílusos várak és egyéb díszes elemek is. Az elkülönített területeket a hímek kialakíthatják saját kis háremüknek, ahol még az ivadékok kikelése is könnyedén összejöhet.

Az akváriumi növényekkel abban az esetben nem lesz gondjuk, ha néhanapján növényi alapú, főképpen spirulinás eleséget is kapnak. Emellett fő eledelük a tablettás tápok, nagyobb szemű sügér pelletek, sőt nagy kedvencük számos élő eleség is.

Méretesebb akváriumban kellő számú búvóhellyel és úszótérrel akár egyéb, hasonló fauna fajtájú sügerekkel is együtt lehet őket tartani. De békésen megférnek a legtöbb , harcsafélék, márnák és díszcsík-fajták mellett is.

Ha érdekelnek más sügér fajták akváriumban, nézz szét a többi blogcikkünk között!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
Miért támad a macska a gazdájára? Felsorolunk 5 lehetséges okot
MACSKA MAGAZIN

Miért támad a macska a gazdájára? Felsorolunk 5 lehetséges okot

A legtöbb ember, amikor macskatartásra adja a fejét, egy bújós, doromboló bajszost képzel el lelki szemei előtt. Azonban előfordulhat, hogy

Elolvasom
A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
Petguru logo