Az angol bulldog – A bumfordi szeretetbomba

A nehézsúlyú ex-törpebirkózó átalakulása egy kedves kanapélakó bébicsősszé.

Íme egy újabb kutyafajta, aki a nem éppen megkapó szépségek táborát erősíti. De a ráncos pofi és az érdekes arcberendezés senkit se tévesszen meg. A mogorva kinézet mögött az angol bulldog személyében egy igazán kedves kutya rejtőzik. Az angol buldog legnagyobb rajongói ezt a pofit inkább bohókásnak és kedvesnek látják, mintsem kevésbé szépnek. És milyen jól tudják! hiszen ez a bulldog fajta egy ízig-vérig családbarát és szeretnivaló döcögő jószág.

Az angol bulldog tulajdonságai

A bulldog angol változata az egyik legkedvesebb kutya a bulldog fajták között. Ezért, ha még nem volt szerencséd ahhoz, hogy személyesen találkozz egy ilyen padlóközeli nehézsúlyú bajnokkal, akkor segítünk kicsit. Bemutatjuk neked ezt a robusztus, de mégis teljesen barátságos, családi kedvencet.

Hivatalosan a kistermetű kutyák családjába tartozik. De azért mi ezzel a kijelentéssel vitatkoznánk. Az rendben van, hogy a maximum 40 centis marmagassága ebbe a kategóriába sorolja. Azonban a maga 20-25 kg súlyával maradjunk annyiban, hogy finoman szólva kilóg a sorból ez a zömök felépítésű eb. Vagy a kicsi és a közepes közé esik.

bulldog-kolyok

Amit a laikus szemlélő elsőre gondolna róla arcberendezése láttán, az biztosan a morgós, nem túl kedves jelzők sorába tartozna. Na, kérem szépen az angol buldog természete ennek a teóriának a szöges ellentéte.

Ez a híres angol kutya egy nagyon kedves, kiegyensúlyozott és emberközpontú négylábú. Imádja a családját, szeret a gazdája kedvében járni. Továbbá lételeme, hogy állandóan a közelükben legyen. Vagyis neki folyamatosan szüksége van a társaságra. Hiteles információk alapján állíthatjuk a következőt. Van olyan bulldog angol gazdi, akit még a mellékhelyiségben sem hagy békén a kutyája.

Kedves természete mellett nála alap dolog, hogy az idegenekkel szemben is igencsak barátságosan viselkedik. Ő tipikusan még a betörőt is beengedi kategória. Ugatással jelzi ő az ismeretlen vendégeket, de ennyiben ki is merül a házőrző tudománya. Nem is fél az emberektől, inkább csak érzékenyen reagál a szokatlan helyzetekre és az új környezetre. Ezt a riadtságot pedig nem agresszióval, hanem körülbelül a gazdi háta mögül történő igencsak bátor ugatással jelzi.

A gyűrött pofika mögé bizony jó adag intelligencia is szorult. És még könnyen tanítható kutya hírében is áll. Sőt, még akár túlságosan is okosnak nevezhetjük az angol buldog kutyát. Hogy mit is jelent ez pontosan? Őkutyasága tisztában van azzal, hogyha egyszer meg lett neki engedve valami, akkor az úgy is van. Szóval, ha egyszer felengedted angolbulldog pajtikádat a kanapéra, akkor másodszor már hiába mondasz neki nemet.

Ő bizony nem felejtette el, hogy ezt már egyszer hagytad neki. Ezért az angol bulldog kölyök nevelésénél a következetes és határozott elvek legyenek a lényegesek. Ha ezt a két jelzőt szem előtt tartott, akkor nem lesz nehéz dolgod az oktatás során. Ha ezeket elmulasztod, akkor szuszogó barátod villámgyorsan átveheti az irányítást a falkában.

bulldog-kutya

Kedvessége és esze mellett van még egy igazán megnyerő tulajdonsága. Ez pedig nem más, mint alkalmazkodó képessége. Ha olyan gazdi mellé kerül, aki egy aktív és játékos, szörcsögő bohócot lát benne, akkor ő ilyen is tud lenni. Labdázik és szaladgál addig, ameddig szeretett kajaadója azt megkívánja tőle. Szerezd be tőlünk a játékát!

Ha pedig olyan otthonba kerül, ahol a mozgás helyett a nyugodt életet preferálják, akkor szívesen idomul a nyugodt család életviteléhez.

A falkájában pedig mindenkivel jól viselkedik. A gyerekeket pedig kifejezetten imádja. Tökéletes felvigyázója lehet még a legapróbb családtagoknak is. Ezen nem is lepődünk meg. Ezek az örök gyerek kutyák önfeledt bohóckodásukkal és kedvességükkel előbb-utóbb mindenkit levesznek a lábukról. Mosolyra fakasztó kinézetük is ezt a tulajdonságukat erősítik. Hiszen a nagy többség inkább viccesnek, mintsem otrombának találja a címszereplő kutyák széles, tömzsi alkatát és egymástól távol ülő lábainak köszönhető döcögős lépteit.

Tökéletes barátok lehetnek más kutyákkal is. Természetesen azért nem árt, ha az angol bulldognak már apró szuszmók korától sok más négylábú barátja van. Ez a tulajdonsága felnőtt korára is megmarad. Kedvesek a többi kutya között, de leginkább az jellemző rájuk, hogy nem foglalkoznak velük. Számukra tényleg csak az a lényeg, hogy imádott gazdijukkal legyenek.    

Az angol bulldog tartása és ápolása

Arra kérünk, kedves gazdi, hogy az izompacsirta termet ne tévesszen meg. Az english bulldog csak és kizárólag lakásban tartható kutya. Rövid, tömpe orra és originál bulldog arcorri kinézete végett egyaránt nehezen viseli a hideget és a meleget is. A hideget széles erős, orrbagyűrt pofija és az átlagosnál szűkebb és rövid légutai miatt nem tolerálja. Hiszen ezen tulajdonságainak köszönhetően könnyedén megfázhat, vagy torokgyulladást kaphat.

A forróbb napokra pedig azért érzékeny, mert igen hamar túlmelegedhet, amely nehezebb légzése esetén finoman szólva is megterhelő lehet számára. A nap hatásaitól pedig még hőgutát is elég könnyen kaphat. Hiszen a fajta arról híres, hogyha valahol kényelmesen elhelyezkedik, akkor kb két perc alatt bárhol elalszik. Ha pedig ez az álomszuszékság éppen a 40-50 fokos aszfalton jön rá, akkor a túlhevülésnek akár végzetes következményei is lehetnek. Ezért a sétákat a nyári napokon érdemes lerövidíteni. Illetve a korai vagy a későbbi órákra időzíteni.

És erőteljesen ajánlott egy hűsítő matrac beszerzése.

english-bulldog

A bulldog kutya angol változatának szőrzet ápolásával már valamivel könnyebb dolgod lesz. Finom, dús, egyenes és puha fehér, vörös és barna mintás bunda nem igényel napi ápolást. Színei ezeknek a különböző keverékei lehetnek. Mindössze annyi lesz a teendőd, hogy hetente pár alkalommal egy KESZTYŰS KEFÉVEL. Azonban egyéb testrészeivel már egy kicsivel több feladatod lesz. Ezek a sarkalatos pontok az angol bulldog termetes apró testén fekete orra és a redős pofija lesz. A lapos, szinte befelé álló ormánya könnyedén kiszáradhat.

Szerencsére az orrszárazságra már létezik megoldás egy természetes orr- és mancsápoló személyében. A csodakence neve MYBULLDOG ORR- ÉS MANCSÁPOLÓ. A kakaóvaj, a sheavaj és a körömvirág még a legérdesebb orrocskát és kutyatalpakat is pihepuhává varázsolja.

Az angol buldog védjegyének számító ráncos arcberendezés is rendszeres ápolást igényel. Nem hiába hívják gyűrött kutya fajtának. A redők között összegyűlhet a nedvesség vagy a piszok, amely kellemetlen gondokat okozhat kutyuskádnak. A kellemetlenségek alatt például gombás fertőzéseket értünk. Az ügyes-bajos pofigondok elkerülésének érdekében angol bulldog igazi társ kutyuskád arcocskáját rendszeresen töröld át a SHEILA FÜL- ÉS BŐRREDŐ TISZTÍTÓJÁT. A természetes, gyógynövényekből álló összetevők kíméletesen távolítják el a szennyeződéseket a bulldogok pofijáról.

Az angol bulldog egészsége

A korábban említett esztétikai problémáiból adódó kellemetlenségek mellett mindössze csak néhány komolyabb betegség jellemző a fajtára. A légzési gondjai mellett leggyakrabban díjbírkózó testtartásuk miatt az ízületi betegséget szabad megemlíteni. Ez nála leginkább csípőficamban nyilvánulhat meg.

Azonban a mozgásszervi bajok ellen te is tehetsz, kedves gazdi. Az angol buci kissé hízékony fajta hírében áll. Éppen ezért igyekezz nem felhizlalni bucika kedvencedet. Valamint kölyök korában kíméld az ízületeit. Tehát ne terheld le őt túl sok rohangálással és játékkal. De vitaminokkal is támogathatod angol pajtikádat ízületvédők formájában. Nagy kedvencünk a JOINT AID granulátum. Ebben megtalálható az összes hasznos és hatásos ízületvédő összetevő.

A csontozatának gondjai mellett előfordulhat még nála cseresznyeszem betegség is, amely szintén redős ábrázata és szemeinek mély elhelyezkedése miatt alakulhat ki. Viszont abban az esetben, ha az angol bulldog olyan szülőktől, olyan eredeti kennelből származik, ahol ők minden kötelező egészségügyi szűrésen átestek, akkor nem lesz gond. Az ilyen, felelősségteljes tenyésztőtől származó kiskutyák nagy valószínűséggel egészséges és boldog életet fognak élni melletted. A magasabb ár pedig a fajta kifejezetten nehezen tenyészthetőségének is betudható.

angolbulldog

Ezzel szemben a kétes helyekről származó, gyanúsan kedvező áron kapható angol bulldog kiskutya már nem lesz ilyen szerencsés. Az ilyen kiskutyák szüleit minden bizonnyal mostoha körülmények között, silány táplálékon tartják. Az ilyen kétes eredetű kutyus, vagyis angol bulldog ár feltűnően olcsónak fog tűnni a tenyésztői árakhoz képest.

Sokan külföldi oldalról keresgélnek új kedvencet maguknak. Így sokan keresnek arra a szóra, hogy bulldog gazdi angolul. (bulldog owner). Hiszen ezek a kutyusok sem a szaporaságról híresek, így előfordul, hogy külföldi tenyészeteknél kell érdeklődni.

Úgyhogy arra kérünk, kedves kutyabarát, hogy igyekezz minél messzebbre elkerülni a szaporítókat. Ha nincs lehetőséged arra, hogy több százezer forintért vásárolj egy kiskutyát, akkor két dolgot ajánlunk számodra.

Először is várj még egy kicsit a vásárlással, és közben több dolgot is tehetsz. Összegyűjtheted a kellő összeget, illetve jobban felkészülhetsz a kis szuszogó jövevény érkezésére. Másik tanácsunk pedig az örökbefogadás. Magyarországon létezik egy szervezet, amely a keverék kedvencek mellett rengeteg fajtatiszta jellegű kutya mentését is felkarolta.

Az egyesület a NOÉ ÁLLATOTTHON BULLDOG FAJTAMENTŐ CSOPORTJA. Látogass el az oldalukra, hiszen lehet, hogy ott vár rád álmaid barátságos angol bulldog kutyusa! Az angol bulldog örökbefogadás természetesen kritériumok mellett történik. Hiszen számukra is nagyon fontos, hogy hova kerül a megmentett kisállat.

Az angol bulldog megfelelő etetése

Címszereplő fajtánknak elég érdekes étkezési módszere van. Az angol bulldog ugyanis nem igazán képes az étel megrágására. Ő inkább hajlamos behabzsolni a vacsoráját vagy éppen a reggelijét. Ezt nem modortalanságból teszi, hanem a következő miatt. Nekik, a többi kutyához képest valamivel kevesebb foguk van. Ezért az etetésüknél ezt a szempontot nagyon is figyelembe kell venni.

A habzsolás miatt a következőket tanácsoljuk. Adhatsz angol bulldogodnak a méretéhez mérten apróbb szemű tápot. De akár a nagyobb szemű kutyaeledelt is megeheti egy kicsit beáztatva, hogy jobban csússzon neki. Vagy léteznek már a kutyatápok között félnedves tápok is. Ezeket a tápokat kíméletesen, húsos lében párolják. A magas hústartalom mellett pedig ízletes zöldségekkel és sok-sok vitaminnal gazdagítják ezeket a finomságokat.

Kölyök tápok amiket ajánlunk

Felnőtt tápok

A megfelelő angol bulldog táp elegendő energiát ad kedvencednek a napi mókázáshoz, de mégsem hízlalja fel kismalacnak. Így amikor a tápok között nézelődsz, figyelj a zsírtartalomra!

bulldog-fajtak

Idősödő buciknak ajánljuk

Az angol buldog története

A fajta a kistestű masztiffok keresztezéséből született a középkori Anglia területére. Nevük az első körben végzett fontos munkájukra utal. Bull dog, vagyis bika kutya néven a mészárosok és a marhahajcsárok mellett dolgozott a gyűrött képű, családi mókamester őse. Kisebb termetüknek nagy hasznát vették az emberek a marhacsordák között. Az apróbb kutyák ugyanis jóval nehezebben akadtak fenn a marhák szarvain, vagy taposták őket agyon az állatok.

Kisebb méretüknek köszönhetően könnyen a marhák gyengébb részeihez férkőzhettek. Brutál erős harapásukkal megragadták a jószágokat, ezzel megálljt parancsolva nekik. Rövid orra is arra volt hivatott, hogy jó sokáig tudja szorítani „zsákmányát”.

Ahogy más bikafogó kutyák esetében a bulldogra is egyre kevésbé lett szükség az iparosodás elterjedésével. Ezek után ez a rövid lábú, széles mellkasú robosztus kutyafajta berobbant az állatviadalok világába. Itt lényegében korábbi feladatait kellett ellátnia. A bikaviadalokat 1835 ben betiltották. Egy ideig a kutyaviadalokon is részt vettek, de az 1800-as évek vége felé már ott főként a bull terrierek lettek a sztárok. Így a fajta népszerűsége is egyre csökkent.

angol-buldog

Ezután lelkes tenyésztők kialakították a ma ismert angol bulldog fajtát a korábbi egyedek kicsinyítésével és a fajta sajátosságainak látványosabbá tételével. Így indult világhódító útjára és az fci standardjára a ma már nagy kedvencnek számító turcsiorrú, röfögő, örök bohóc angol bulldog.

Reméljük, sikerült jobban megkedveltetnünk veled ezt a kedves kis vasgyúró rövid lábú négylábút. Egyedi bájával és kellemes társaságával ő aztán mindenkit elvarázsol. Ha esetleg boldog bulldog tulajdonos vagy, oszd meg velünk kedvenc történetedet, csatlakozz kutyakajás facebook-oldalunkhoz és küldj nekünk cukibbnál-cukibb fotókat kutyuskádról!

 Forrás: CASTLEROCK ANGEL BULL KENNEL-ANGOL BULLDOG

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?
MACSKA MAGAZIN

Bengáli macska - A vadonból egyenesen a kanapéra?

Ismerjük meg közelebbről ezt az egzotikus szépségű macskát, aki csak külsejében hasonlít egy vad cicára. A macskabarátok egyik nagy ke

Elolvasom
A foxterrier - Előkelő kicsi vadász
KUTYA MAGAZIN

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze a foxterrier. Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a

Elolvasom
Macska hasmenés? Mit tegyünk most?
MACSKA MAGAZIN

Macska hasmenés? Mit tegyünk most?

Ez egy általános probléma minden macskatulajdonos életében. A legtöbb esetben kis gond, de sajnos lehet nagy baj jele is a macska hasmenés.

Elolvasom
Petguru logo