A mexikói axolotl – az érdekes akvárium lakó

Mosolygós szájával és lehetetlen testalkatával könnyen elvarázsolja az embert az axolotl.  Azonban nem minden lakásban érzi jól magát –többek között hideg vízre és nagy helyre van szüksége.

Axolotl : milyen is ez a kedves pofijú kétéltű?

Az axolotl egy, a farkos kétéltű családba tartozó állat, a hazai gőték és szalamandrák távoli rokona. Érdekes, azték eredetű nevét vízikutyának szokás fordítani. Azonban, ahogy az a régi nyelveknél szokás, a szavaknak több jelentése van. Xolothl a halál, az újjászületés és a játékok kutyafejű istene, kíséri a holt lelkeket, míg ellenségei elől axolotl-á változva menekül.

Merre is található a kis axi igazi élőhelye? A természetben mindössze egy helyen, a Xochimilco tóban és környékén honos, Mexikóváros közelében. A környezetszennyezés, a nílusi tilápia betelepítése és az elővárosok terjeszkedése a kihalás szélére sodorta a vadon élő állományt.

Szerencsére akváriumban nagyon könnyen szaporítható, és ezért az ilyen helyzetben megszokott CITES igazolást, vagyis import-export engedélyt sem igényli tartása.

Most pedig lássuk, hogyan terjedt el a világban ez a különleges külsejű kétéltű.

Az axolotl (Ambystoma mexicanum) először laborállatként vált híressé, két igazán különleges tulajdonsága miatt. Az egyik a hihetetlen gyógyulási képessége. Ha az axolotl elveszíti egyik végtagját, akkor az minden gond nélkül visszanő. Olyan esetek is előfordulnak, hogy a sérült végtag mellett elkezd egy újabb kinőni, miközben az eredeti is meggyógyul. Ilyen esetekben történhet olyan, hogy egy axinak 5, vagy akár 6 lesz.

axolotl tartás

A másik a neoténia nevű jelenség írja a https://tudastar.axolotl.hu/. Ennek lényege, hogy a legtöbb egyed sosem megy át a kétéltűek híres átalakulásán, hanem egész életükben megőrzik vízi lárvaalakjukat, és így kezdenek szaporodni is. Ha szép lassan kiszárítjuk az élőhelyüket, képesek átalakulni, azonban ez számukra kényszerhelyzet, ami megrövidíti az életüket. Ezért semmikép se próbálkozzunk vele.

Egy egészséges axolotl akár 20 évig is élhet. Ennek tükrében érdemes jól átgondolni a tartását, mielőtt belevágunk.

Az axolotl a harántfogú gőték (Ambystomatidae) családjába tartozik. A család tagjai Amerikában honosak. Ennek a családnak itthon is van képviselője. Ő nem más, mint a tigrisszalamandra. A tigrisszalamandra és az axolotl olyan közeli rokonok, hogy sokáig egy faj két alakjának hitték őket a következő értelemben. Úgy gondolták, hogy a tigrisszalamandra képes az átalakulásra, az axolotl pedig nem. Ezt mára már cáfolta a tudomány.

Az axolotl képes hibridizálódni is, a hobbiállatként tartott vérvonalakban van is egy cseppnyi tigrisvér. Bár csak távoli rokon, az Európa barlangjaiban élő vakgőte, az emberhal (Proteus anguinus) sok tulajdonságában hasonlít cikkünk főszereplőjéhez. A vakgőte teste rózsazsín, vérvörös kopoltyúkkal, egész életében vízben él és neoténiásan szaporodik.

Axolotl színváltozatok

Az axolotl megjelenése egészen hasonlít az őshonos foltos szalamandránk lárváihoz is, melyekkel hideg patakokban találkozhatunk természetjárás közben. Testalkatuk gyíkszerű, farkukat úszószegély övezi, fejük mögött külső kopoltyúk állnak csokorban. Bőrük csupasz, puha és nyálkás, akár egy békáé.

Az axolotl eredeti vad színváltozata barna, szürkés-zöldes árnyalatokkal, de ma már számtalan látványos tenyészváltozata létezik. Az egyik legnépszerűbb terráriumi fajta az albínó. Az ő teste és szeme rózsaszín, kopoltyúja ragyogó vörös.

A leucisztikus változat teste és kopoltyúja hasonló az albínóéhoz, szemei és körmei azonban feketék. Az arany axolotl teste sárga, kopoltyúi pirosak. Melanisztikus változata egészen sötét.

A fajtának létezik egy génmódosított, mesterséges, neonzöld változata is. Ebbe a típusba egy medúzából származó gént ültettek, amelytől az axi teste UV fény alatt szó szerint világít. Ez a változat az EU-ban tiltott, Amerikában viszont közönséges díszállatként kapható. 

Az axolotl tartása

Az axolotl-tartásnak két trükkös pontja van. Az első, hogy a 18-22 fokot preferálják. Emiatt a víz hőmérsékletét feltétlenül 25 °C alatt KELL tartani. Néhány napot melegebben átvészelnek, de egy egész nyarat biztosan nem. Ha a lakásunk nem elég hűvös és légkondink sincs, akkor sajnos jobb, ha lemondunk erről az állatról. Ha csak pár hétig van gond egy évben, akkor lefagyasztott vizespalackokkal, a vízfelszínre irányított ventilátorral kordában tartható a helyzet.

A vízklíma betartása a következő miatt fontos. Az axolotl olyan szinten hidegigényes, hogy a beteg állatokat egyenesen a hűtőszekrénybe szokás rakni a lábadozás alatt. Bár akváriumklíma létezik, ennek költsége egy nagyságrendben van egy hagyományos légkondícionálóval. A melegebb időszakokban gondoskodjunk bőséges levegőztetésről, mivel ilyenkor a víz oxigénszintje is csökken.  

axolotl fajta

Az axolotl akváriuma

A másik fontos kritérium az axiotthon mérete. Egy jól fejlett axi eléri a 30 centimétert és legalább 80 cm hosszú akváriumra van szüksége, hogy kényelmesen elférjen. Ha ennél nagyobb akváriumban tartod, akkor ő annak fog csak igazán örülni. Ha társítani szeretnénk őket, akkor legalább 100X50 cm-ben gondolkodjunk.

Az axolotl csak a talajon mozog, a vízoszlop magasságát nem használja ki. Így mi inkább azt ajánljuk, hogy egyedileg készíttess neki egy nagy alapterületű, de alacsony akváriumot.

Az axolotl tartásánál az aljzat is egy igen kényes pont. Kavicsot semmiképpen se rakjunk a talajra, hajlamosak lenyelni, amely bélelzáródást okozhat. Akkora köveket használjunk, melyek jóval szélesebbek az állataink fejénél, így biztosan nem lenyelhetőek. Továbbá bőrük sérülékenysége miatt se csúcsok, se élek ne legyenek rajtuk. Sokan használnak finom szemű homokot, ami letömörödik és nehéz véletlenül lenyelni. Sokan ezt is ellenzik, mivel táplálkozás közben a homok is a gyomrukba kerülhet.

A véletlen balesetek esélyét csipeszről etetéssel csökkenthetjük. Létezik kifejezetten axiknak készült szintetikus aljzat, ami apró, könnyű gömböcskékből áll, ami lenyelve könnyen áthalad a bélrendszerükön. Azonban ennek takarítása nem a legegyszerűbb és az esztétikája is hagy maga után kívánnivalót. A legelterjedtebb a csupasz akváriumüveget meghagyni – ez nem csak abszolút biztonságos, de könnyű tisztán tartani is.

Fényigény szempontjából az axik a félhomályt kedvelik, világítás nélkül is jól érzik magukat. Ha szeretnénk lámpát, mindenképpen telepítsünk bőségesen árnyékoló növényzetet. Ez különösen az érzékenyebb szemű albínó példányoknál fontos. A vízilándzsa fajok (Anubias sp.), lándzsás vízipáfrány (Microsorum), csipkés vízipáfrány (Bolbitis heidelotii), gömbalga (Cladophora aegagropila) és a hasonló, ültetést nem igénylő növények jól bevált dekorációk egy axis akváriumban. És az sem utolsó szempont, hogy az itt felsorolt növényfajok maximálisan árnyéktűrők.

Ültetést igénylő növényeknél hasznosak az ültetőcserepek, melyekben úgy biztosíthatunk talajt a növényeknek, hogy azt ne tudja lenyelni állatunk. Cserépben a hólyagos vízikehely (Cryptocoryne aponogetifolia) az egyik leghálásabb növény, minimális fényen is jól fejlődik. Tövéhez nyomhatunk TÁPTABLETTÁT is.

A lebegő növények bár praktikusnak tűnnek, ezek a fajok fényigényesek és folyékony növénytápra van szükségük. A tartási körülmények alapján ezeket egy axis akváriumban nem igazán kapják meg. Az élő és fejlődő növények több szempontból is hasznosak egy akváriumban. Segítenek megőrizni a vízminőséget és valljuk be, látványnak sem utolsók. Így megéri miattuk némi többletmacerát bevállalni. 

Mivel az axik sokat esznek, fontos egy jobb szűrőmegoldást választanunk. Egy talaj nélküli akváriumot könnyű takarítani, a szűrésnél helyezhetjük a biológiára a hangsúlyt az áramlási sebesség rovására. Egy nagyméretű, akár többkaros szivacsszűrő például kiváló biológiai szűrést biztosít, a fizikai szennyeződéseket pedig könnyen kordában tarthatjuk, ha a heti vízcserét leszívócsővel végezzük.

Talajos megoldásoknál legalább ötszörös óránkánti vízforgatást tervezzünk. Növényesített akváriumban ez lehet több is, mert a növénytömeg látványosan visszafogja az áramlást. Legalább 30%-os vízcserékben gondolkodjunk, de társas tartásnál az 50% sem túlzás.

A kétéltűek bőre igen érzékeny, sose feledkezzünk meg a klórmentesítésről! Bár a víz egy éjszakányi pihentetése alatt kiszellőzik a klórgáz, manapság olyan adalékokat is adnak a csapvízhez, melyeknél indokolt a VÍZELŐKÉSZÍTŐ használata.

axolotl igényei

És, hogy milyenek kicsi gőténk vízigényei? Az axik kedvelik a hazainál némileg lágyabb vizet, de az átlagos csapvíz is megfelel a tartásukhoz. Vízlágyításba akkor vágjunk csak bele, ha képesek vagyunk precízen és kitartóan csinálni. A biztonságos vízlágyítás némi háttérismeretet kíván. A hirtelen vízminőség-változás és a túl alacsony keménység vagy kémhatás sem tesz jót nekik. Az ideálistól kissé eltérő csapvíz még mindig sokkal kisebb probléma, mint egy szakszerűtlen lágyítási kísérlet.

Az axolotlok falánk jószágok, ráharapnak mindenre, ami mozog az akváriumban, akár az ujjunkra is. Ez adott esetben fájdalmas tud lenni, de fogaik legfeljebb a bőr felhorzsolására képesek. Bátran nyúlkálhatunk kézzel az akváriumban, inkább az axolotl testi épségére kell vigyázni.

Megfoghatóak puszta kézzel vagy hálóval is, de törekedjünk arra, hogy ez minél ritkábban történjen meg, mert stresszeli az állatot. Egy jól megtervezett szűrés mellett egyáltalán nem szükséges az akvárium teljes takarítása, talajporszívózással tisztán tarthatjuk az aljzatot így kedvencünket sem kell kiemelni az élőhelyéről.

Axolotl társaságban?

Az axolotl, mint a kétéltűek általában, nem igényli a társaságot, de lehet több fajtársat együtt tartani ivartól függetlenül. Fontos, hogy közel azonos méretűek legyenek, mert a kisebbeket akár meg is ehetik. A rosszul táplált axik hajlamosak egymás lábaiban kárt tenni. Náluk ez nem akkora dráma, mint más fajok esetében. Hiszen náluk szerencsére a sérült végtagok visszanőnek. Megfelelő etetés mellett pedig elhagyják eme rossz szokásukat.

Halak mellé kifejezetten nem valók! Ezt a szabályt mindenképpen tartsuk be. Az apró halakat az axik fogyasztják el jó étvággyal, a nagyobbak pedig a kopoltyúikra veszélyesek.

Még a legbékésebb halak is csábítónak találják a vörös, férgekre emlékeztető kopoltyúszálakat.

A teljesen növényevő halak, mint egy Ancistrus algaevő harcsa is kárt tehetnek a bőrükben.

axolotl akvárium

Ha nem tervezzük kifejezetten a szaporításukat, inkább egynemű állatokat tartsunk együtt. A nőstények szervezetét megviseli a peterakás és a kicsik felnevelése is komoly energiabefektetést igényel részünkről.

Mit eszik egy axolotl?

Az axolotlok legszívesebben a mozgó élő eleséget fogyasztják. Ilyen például a tubifex és a vörös szúnyoglárva. Kiegyensúlyozott étrendjük érdekében fontos, hogy kifejezetten számukra gyártott PELLETÁLT ELESÉGET is adjunk nekik.

Szeretik a földigilisztát is, de figyeljünk oda, nehogy trágya- vagy harmatgilisztát vásároljunk helyette. Ezek a fajták ugyanis nem kifejezetten egészséges táplálékok számukra.

Érdemes fagyasztott eleségekkel is próbálkozni, ha elfogadják. Ez nagy segítség a problémásan tárolható élőhöz képest és jóval nagyobb változatosságot is biztosít. A tubifex sajnos rosszul viseli a fagyasztást, inkább kerülendő ebben a formában. Viszont a vörös, fekete és fehér szúnyoglárva, az artemia vagy másnéven sórák és a kagylóhús minőségi fehérjeforrás. A kishal pedig mind kalciumban, mind D-vitaminban gazdag táplálék.

Az élő halat kerüljük, mivel sok halbetegség az axikra is veszélyes. A mirelit kishal sokkal biztonságosabb. Kerüljük a kemény, páncélos eleségállatokat, mint a garnéla, krill, mysis vagy a lisztkukac. Ezek kemény részeit rosszul emésztik, sokszor egészben távoznak és bélproblémákat okozhatnak.

A növendék axikat minden nap etessük, annyival, amennyit pár perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak. A felnőtt állatoknak elég, ha két-három naponta kapnak eleséget. Könnyen el tudnak hízni, figyeljük a kondíciójukat, ha elkezdenek gömbölyödni vegyük vissza a táplálék mennyiségét vagy ritkítsuk az etetéseket.

Az axolotl egészsége

A fiatal axik ivara nem megállapítható. A növendék hímek farka alatt látványos duzzanat alakul ki, ami kifejlett korukra eltéveszthetetlenné válik, ez a spermatofóra-tartó zsák. A zsák miatt a hímeknél a farok alsó úszóhártyája is jóval rövidebb. Kevésbé egyértelmű, de a hímek feje valamivel laposabb, míg a nőstények teste szélesebb.

Az axolotl-tartók között kering egy olyan nézet, hogy két együtt felnevelt axi mindenképpen egy párrá alakul, de a tudományos kutatások ezt nem erősítették meg. Az axik ivara genetikailag meghatározott, a hímnek azonos, a nősténynek különböző ivari kromoszómái vannak, amit ZW rendszernek nevezünk. Ivarérettségüket egy éves kor körül érik el, de ez nagyban függ a tartási hőmérséklettől és a táplálás minőségétől.

Ajánlott az ivarokat még előtte elkülöníteni, a szaporítással egészségesebb másfél-két éves korukig várni. Az axolotl belső megtermékenyítésű, a hímek spermatofóra nevű, ivarsejteket tartalmazó csomagocskákat raknak le, melyekre az udvarlás során rávezetik a nőstényt, ami felveszi ezeket a kloákájába. Egy jól fejlett nőstény akár 1000 petét is rakhat, amit kihívás felnevelni.

Az újszülöttek igen picik, frissen kelt sórák lárvát vagy más hasonló méretű élő eleséget igényelnek az első pár hétben. A sórák keltetését a peték lerakása után nem sokkal el kell kezdeni, hogy az újszülött axik számára azonnal rendelkezésre álljon! A kicsik sokat esznek, gyorsan szennyezik a vizet, miközben rendkívül érzékenyek a vízminőségre és a fertőzésekre. Ezért jó szűrést és rengeteg vízcserét igényelnek.

Az axolotlok leggyakoribb egészségügyi problémáit tartási hibák okozzák. A túl meleg és a rossz vízminőség legyengítik az immunrendszerüket, így könnyen megtámadják őket az opportunista kórokozók. A kopoltyúk színének kifakulása és az étvágytalanság általában a nem megfelelő körülményeket jelzik. Ha nem változtatunk időben, könnyen betegség alakulhat ki.

axolot

Különböző, normál esetben az akváriumban élő gombák és baktériumok gyakran okozhatnak bőrfertőzéseket. Egyes csillós halparaziták képesek az axikat is megbetegíteni, ezért az élő hallal etetés kerülendő. Továbbá azt sem ajánljuk, hogy növényt, berendezést se hozzunk halas akváriumból. Az ilyen fertőzéseket halaknak szánt gyógyszerekkel kezelhetjük, mint a metilinkék. Azonban sok halgyógyszer mérgező rájuk.

Például a rezet és a malachit zöldet tartalmazóak, illetve a jódozott só is élettani problémákat okozhat. Bármilyen gondunk is van, mindenképpen alaposan tájékozódjunk, hogy milyen axolotl számára biztonságos kezelési lehetőségeink vannak. Bátran fordulhatunk egzotikus állatorvoshoz is!

Világszerte terjed egy kétéltűeket sújtó betegség, a szalamandraevő kitridgomba (Batrachochytrium salamandrivorans, “Bsal” néven is ismert).

Eredetileg a díszállatként tartott tűzhasú gőtével hurcolták Nyugat-Európába, ahol hatalmas pusztítást végzett az őshonos farkos kétéltűek között. Hogy lassítsák a terjedését, 2017-ben az egész Európai Unióban betiltották minden farkos kétéltű kereskedelmét.

Ez alól kivételt képeztek a harántfogú gőték, ahová axink is tartozik. Ennek oka, hogy ez a betegség az axolotlra is rendkívül veszélyes. Nagyon hamar megbetegíti és elpusztítja, ezért nem képes tünetmentesen hordozni sem. Valamivel később egy újabb EU rendelet az axolotlot is bevonta a kereskedelmi tiltásba. Azonban hazánk ezt a rendeletet nem ratifikálta évek óta.

Ez pedig egy kicsit ellentmondásos helyzetet eredményezett. Míg az EU egészében már mindenfajta farkos kétéltű szaporítása és kereskedelme tiltott, addig hazánkban az axolotlra és a tigrisszalamandrára semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Ha esetleg nálunk is bevezetik egyszer, kedvenceink miatt akkor sem kell aggódni. Hiszen ez egy kereskedelmi tiltás, így a meglévő axolotlok továbbra is tarthatóak maradnak. Bár a betegség hazánkban még nem terjed, érdemes távol tartani magunkat minden természetes vízből gyűjtött dekorációtól és növénytől is.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Mindent a szemnek, keveset a kéznek: avagy a hörcsög tartás
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Mindent a szemnek, keveset a kéznek: avagy a hörcsög tartás

Sokan úgy tekintenek ezekre a cuki kis rágcsálókra, mint kezdő állattartók ideális alanyaira. Azonban korántsem így van! Nézzük meg őket

Elolvasom
Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Mit nem ehet a nyúl? Tiltólistás étlap nyuszik részére

Ha hiszed, ha nem egy megrögzött növényevőnél is van sok-sok olyan étel, amelyet fontos kihagyni a nyuszik életéből.Eddig azt hitted, h

Elolvasom
A rottweiler - A meg nem értett óriás
KUTYA TIPPEK

A rottweiler - A meg nem értett óriás

Egy vérbeli védelmező nagypályás egygazdás bemutatása.Nemes feladatunkként tűztük ki célul, hogy egy újabb kétes hírű kutyafajta i

Elolvasom
Petguru logo