Weimari vizsla – A vadászok ezüstös lovagja!

A weimari vizsla, egy nemes vadász eb, aki napjainkra az otthonokba is beszimatolta magát.

A weimari vizsla jelleme és nevelése

A németek büszkesége vérbeli vizsla, kisebb különbségekkel. Viszont rájuk a mi hungarikumunkra, a magyar vizslára jellemző játékosság nem annyira jellemző. Ők, annak ellenére, hogy küllemük és néhány tulajdonságuk számos tenyésztési területükön eltérő, egy dologban megegyeznek.

A weimari vizsla, tanulja meg a vezényszavakat bármely nyelven, ő bizony ízig-vérig kiváló munkakutya. Sok más kutyafajtához hasonlóan szétvált a tenyésztése munka és show vonalra. Ezek a különbségek viszont nemcsak a kinézetük miatt szembeötlők. Az elsősorban munkára szánt weimari erős, izmos idomokkal lett megáldva.

A természete pedig határozottabb és elszántabb, azt is mondhatnánk, hogy domináns. Ő még az őrző-védő feladatokban is szuperül teljesíthet. Ez a fajta fontos munkakutya, aki gazdáját dolgozni akarásával nyűgözi le igazán.

weimari-vizsla

Ezzel szemben a show, vagyis kiállítási célokra tenyésztett weimari vizsla jóval finomabb vonásokkal, szélesebb mellkassal és lejtősebb hát-vonallal rendelkezik. Már el is képzeltük őt, ahogy a békebeli német nemesek oldalán kergette a vadakat.

Most pedig a különbözőségek után következzenek az azonosságok. Hiszen van pár dolog, ami bolygónk bármely pontján élő weimari vizsla kutyájában közös. Ez nem más, mint a figyelemre méltó mozgásigény és intelligencia. Ja és nem elfelejtendő legendás orra, amivel a tréningek során szintén sokat kell foglalkozni. Szaglása miatt a weimari vizsla ebet a legjobb keresőkutyák között tartják számon a világon.

Megfelelő, hozzáértő kezek között a weimari vizsla a folyamatos tanulás és feladatok mellett a következő. Hiszen neki a munkára szüksége van. Egy okos, tanulékony és gazdájának minden körülmények között engedelmeskedő és hűséges kutya. Igazi nagykoponya a szürkés kék weimari vizsla, ezért bizonyos országokban, például az angolszász (USA, Anglia) területeken eredeti feladatai mellett sikeresen alkalmazzák még a rendőr- és drogkereső kutyák között is.

weimari-vizsla-ar

De arra kérünk, ne aggódj. Nem kell vadásznak, vagy bármely korábban említett szolgálati szektorban dolgozónak lenned, ha ilyen kutyát szeretnél magad mellé. Hiszen egy weimari vizsla családi kutyaként is szuperül megállja a helyét. Hozzáértő gazdi mellett, akivel egy hullámhosszon tud lenni, ő egy igazán szupereb lehet a családok mellett is. Azonban ehhez nem árt, ha tudsz néhány dolgot még erről a szurke vizsla fajtáról.

Mindenekelőtt a weimari vizsla fajta szeret mozogni. Nagyon és sokat. Tehát, ha egy nagytestű kanapédíszt, vagy egy udvari őrt szeretnél, akkor nem biztos, hogy a weimari a te kutyád. Hiszen nála a mindennapos, sokoldalú testi és agyi mozgásigénye a legfontosabb. A lefárasztás agyi részéhez fantasztikus feladat lehet számára például a nyomkeresős játékok, vagy az emberkeresés, vagyis a maintrailing például. A weimar vizsla imádja az ilyen melót!

Most pedig lássuk, hogyan is fogjunk bele a weimari vizsla nevelésébe. Az okos kutyává formálás folyamatában a két legfontosabb szó a szocializáció és a következetesség. Így van ezzel a weimari kiskutya, bármely hosszú szőrű vizsla, de a német vizsla kölyök, illetve más vadászkutya fajta kicsinye.

Az okítást már akkor ajánlott elkezdeni, amikor hozzánk kerül kutyusunk lógófülű, varázslatos kék szemű cukibombaként. Ugyanis a vizsla kiskutya szeme színe csak idősebb korában ölti fel varázslatos borostyán árnyalatát. Emberekhez és más állatokhoz, a környezethez, az erdőhöz, a városhoz és minden zajhoz már ilyenkor elkezdheted hozzászoktatni a szürke vizsla kölyök pajtásod.

hosszuszoru-nemet-vizsla

A munkát és a nagy rohangálásokat pedig fokozatosan, mindennapos, rövid edzésekkel vezessük be a nagyon rövid ideig aprócska, ezüstös szépség életébe. Hiszen a megerőltető edzések egyaránt ártalmasak a kutyus testi, agyi és lelki fejlődésére is.

A munka jutalmát a finom falatok mellett sok-sok szeretet és törődés teszi igazán kifizetődővé ezen nemet vizsla esetében is. A simogatáshoz és a puszikhoz nem, viszont a jutalmazáshoz szívesen ajánlunk neked finomságokat. A munkára való tanításhoz bátran ajánljuk a Carnilove ropogós lazacos áfonyás jutalomfalatot. A lazactól csillogó bundát kap, az áfonyában található antioxidánsoktól pedig csak úgy brillírozik majd weimari pajtikád!

A szürke vizsla tartása és ápolása

Az akár 60-70 centi magas és 30-40 kilós súly birtokában lévő weimari testfelépítése és szívóssága alapján az udvarod egérszürke kutyája is lehet. Nem túl bundás szőrzet-berendezése miatt azonban a rossz téli zimankóban illendő számára minimum egy fűtött, vagy szalmával bőven ellátott helyiség. A vizslafajták mindegyike ekkora fagyos-szent egyébként.

De neki, tipikus egygazdás jószágként természetesen az tetszik a legjobban, ha bent éldegélhet a gazdi közelében. Ez pedig akár még kivitelezhető is, ha megfelelően lemozgattad fémes bundájú ebedet. Mentálisan és fizikailag egyaránt.

Az ápolásával nem lesz túl sok gondod. Hiszen egy rövid bundájú kutya jóval kevesebb figyelmet igényel, mint például egy hosszúszőrű német vizsla csillogó loknijai. A weimari vizsla szürke szín világú bundáját elegendő hetente egyszer megfésülni. Na jó, azért a tavaszi és őszi vedlés alkalmával többször vedd a kezedbe eme szerszámot. És persze a hosszú fülekről sem szabad megfeledkezni. Érdemes ezeket is rendszeresen átnézni.

weimari-vizsla

A fésülés mellett a nemes vadászó-eb körmei is alkalmanként ápolandók. Erre szuper eszköz például a TRIXIE karomvágó ollója. Világos karmainak hála a feladatot Te is könnyedén elvégezheted. Viszont, ha tartasz a procedúrától, akkor a manikűrt, bocsánat pedikűrt inkább bízd szakemberre.

Továbbá figyelj oda az élősködőkre is. Hiszen ez a négylábú nagy valószínűséggel jóval többet lesz a szabadban, mint kisebb, társasági kutya fajtársai. Ezért szürke bundájában nagyobb eséllyel fognak vendégeskedni a kullancsok, bolhák és társaik. Éppen ezért ajánljuk figyelmedbe élősködők elleni termékekből álló kínálatunkat. Itt megtalálhatod a leginkább kutyádnak való spot-on cseppet, nyakörvet, vagy permetet.

Az érzékeny kis nyakára pedig érdemes egy vastagabb és puha típusú vizsla nyakörv típust keresned. Erre tökéletes az Nr dogs soft grey nyakörve.

A weimari etetése

Biztos nem fogsz meglepődni azon, ha azt mondjuk, hogy a hosszúszőrű német vizsla rokonának kell az energia. Hiszen a rengeteg mozgásra és munkára fordított energiát valahonnan pótolni kell. Éppen ezért a weimari vizsla esetében, akárcsak az összes többi mozgásmániás kutyánál, kulcsfontosságú a minőségi táplálás. Ez pedig azt jelenti, hogy alap egy magasabb fehérje és zsírtartalmú minőségi kutyatáp etetése.

vizsla-fajtak

A minőségi táplálásra kölyökkorban illendő a leginkább odafigyelni. Hiszen az erősebb tápoktól a kutyus csontozata és izomzata nem fog egyensúlyban fejlődni. A nagyon silány, szinte csak gabonát és növényi fehérjét tartalmazó tápok pedig vitaminhiányt okozhatnak.

Ajánlott kölyök tápok:

 • baráti ár: A vizslakölyöknek, így a weimari, sőt akár a német vizsla kölyök részére is kitűnő választás lehet a fincsi csirkés Brit Premium by Nature Junior Large kutyatáp.
 • szuperprémium: a nagyra növő kedvencek szuper pocakbavalója lehet az Acana puppy large breed tápja, amelyben mindenféle földi mennyei manna megtalálható.

Felnőtt eleségek:

 • Pénztárcabarát: A felnőttek pedig boldogan és egészségesen fognak rohangálni és dolgozni például a Josera JosiDog Agilo Sport tápjától, amelyben még a leghíresebb ízületvédő, a zöldajkú zöldkagyló is megtalálható.
 • Közepes kategória: Brit Fresh adult kacsa köles sportos kutyáknak készült változata egy abszolút jól teljesítő termék
 • Szuperprémium csúcsa: Acana sport és agility nevű tápja,amellyel biztosan elegendő energiához fog jutni a kedvenced.
hosszuszoru-weimari-vizsla

Idős kutyusoknak

Idősebb korukban persze már kevésbé aktívak, de fontos az izomzat jó megtartása és az egészségük megőrzése.

Azért persze, mint minden mozgékony kutyánál, itt is meg kell említeni a kúraszerű ízületvédő adagolását. Erre szuper termék lehet az igazi nagyágyú C11 complex, amelyben az összes csont és izomvédő megtalálható.  

A weimari vizsla egészsége

Következzen még egy jó hír az ezüstszürke weimaraner szépségről. Kivételes esze és munkakedve mellett ez a kutyafajta még kitűnő egészségnek is örvend. Ez pedig annak köszönhető, hogy a fajta még napjainkban is igazán tisztának számít. Hiszen ő nem a leggyakoribb vadbegyűjtő kutya, ezért még nem tartozik a túltenyésztett vagy a háztáji körülmények között gyakran szaporított ebek közé. Szóval ezért sincsenek tipikus vizsla betegségek náluk.

De persze, ahogy mondani szokás, az ördög sosem alszik. Ebben a kategóriában is vannak előforduló szaporítók. Szóval, arra kérünk, egy hirdetés esetében ne tévesszen meg az olcsó weimari vizsla ár.

A kiskutyákért felszámított alacsony összeg nem biztos, hogy megéri a kockázatot. A kétes hírű helyekről származó kutyák ugyanis könnyen lehet, hogy komoly genetikai betegségeket hordoznak magukban. Ezért, ha nem tervezel nagyobb kiadást egy kutyáért, akkor inkább keresd fel a Weimaraner és német vizsla fajtamentést. Ők a hasonló fajták mentésére tették fel az életüket. Lehet, hogy náluk megtalálod a neked való négylábút.

weimari-vizsla-kolyok

A megbízható tenyésztő kenneljéből származó weimari kölyök szülei feltétlenül szűrve vannak a kötelező ízületi és szembetegségekre. Ilyenek például a csípő-, váll- és könyökdiszplázia. Azért persze van néhány dolog, amire figyelned kell, ha hosszú és boldog életet szeretnél biztosítani ezüstszürke ebednek.

Egy nagytestű, mélymellkasú kutyafajta tulajdonosaként létfontosságú, hogy megóvd kedvencedet a gyomorcsavarodástól. Ettől a nagy eséllyel végzetes betegségtől a következőképpen védheted meg hosszúlábú kutyuskádat.

Az egyik dolog, hogy a napi ajánlott hamiadagját két részletben add oda neki. A másik pedig, hogy az etetések után minimum 1 órával semmilyen fizikai tevékenységet nem végezhet borostyánszemű vadászod.

Ellenkező esetben ugyanis a kutya gyomra a mozgás hatására megcsavarodik, amely rövid időn belül az állat halálát okozhatja. A rettegett bajnak műtéti úton is elejét veheted. Az állatorvos elvégezhet egy olyan műtétet kutyádon, amelynek során a gyomrot hozzávarrja a hasfalhoz.   

Egy vadászkutya története

Sok-sok régebbinek számító kutyafajtához hasonlóan a weimari vizsla története is legendák sorából áll. Egy biztos, hogy Weimar területéről származik ez a varázsorrú nyomkereső. A Németországban lévő királyi udvaroknál már a 19. sz-ban, annak is az elején favorit vadászkutyának számított.

szurke-vizsla

Egészen az 1800-as évek közepéig jóformán csak vadászok tenyésztették az ezüstös ebeket. Sőt, csak vadászatra is adhattak el weimari vizsla kölyök kutyákat is. Kis idő elteltével már nem volt olyan menő dolog a nyomkeresés, így a fajta is kezdett kimenni a divatból. Ezért az egyre inkább fogyatkozó originál weimarit egyéb vizsla fajták segítségével visszahozták a köztudatba.

A század végétől a rövid szőrű mellett kevés számban megjelent a hosszúszőrű weimari vizsla is. Azonban a bozontosabb szürkeség ritkaságban szinte azzal a bizonyos fehér hollóval vetekszik. Németországban a legtöbb helyen még ma is csak őt használják a vadászatok során.

Örömünkre szolgált, hogy megoszthattuk veled ezt az intelligens és különleges német vizsla fajtát. Vagy esetleg már melletted üget egy ilyen csodás vadászkutya a mindennapokban? Ha így van, oszd meg velünk tapasztalataidat itt kommentben. Vagy csatlakozz facebook-közösségünkhöz és mutasd meg nekünk kedvencedet!

Forrás: Tüskevári Weimari Vizsla Kennel

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez
MACSKA MAGAZIN

Macskák összeszoktatása - 6 lépés a sikerhez

Sokan mondják, hogy egy háziállat nem háziállat. Főleg ha macskákról van szó. Azonban az első lépés a macskák összeszoktatása lesz. Ug

Elolvasom
A macska ivartalanítás után. A nyugodt macskás élet záloga?
MACSKA MAGAZIN

A macska ivartalanítás után. A nyugodt macskás élet záloga?

Ha nem tenyésztésre vásárolt háziállatot tartasz, és már érlelődik benned az ivartalanított cicák gondolata, segítünk kicsit! Bejegy

Elolvasom
Endler guppi
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Endler guppi

Egy aprócska, de annál színesebb elevenszülő az endler guppi halfajta. Az endler guppy jellemzői Az elevenszülő fogasponty csapat egyik

Elolvasom
Petguru logo