Bengáli macska – A vadonból egyenesen a kanapéra?

Ismerjük meg közelebbről ezt az egzotikus szépségű macskát, aki csak külsejében hasonlít egy vad cicára.

A macskabarátok egyik nagy kedvence az USA-ból származó bengáli macska ma már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. És ez nem véletlen. Különleges szépségével és kedves természetével rögtön elrabolja minden macskaszerető szívét. Na, jó legyünk őszinték. Még a nem macskások is ellágyulnak ezektől a szépségektől.

A következőkben lássuk, mi van az álomszép és mellesleg rendkívül szuperselymes bundája alatt. Nyugalom, nem anatómialecke következik, hanem bemutatjuk közelebbről a bengáli macskák jellemét. 

A bengáli macska jellemzői és külseje

A külső szépség nem minden esetben mutatkozik meg a belső értékeken. Kérem szépen ez a bengáli cica esetében egyáltalán nem jellemző. A gyönyörű márványos bunda alatt egy igazán kedves, intelligens és barátságos szobacicus rejtőzik. Azonban ahhoz, hogy a kanapén lustizó cicmicc váljon belőle, a gazdinak bizony alaposan le kell fárasztania cica barátját.

Hiszen ez a fajta igencsak játékos, aktív és kíváncsi macskaféle hírében áll. Ezért, aki úgy dönt, hogy egy-két bengáli macskának szentel az életéből 14-16 évet, akkor bizony kösse fel azt a bizonyos bugyogót.

bengal-kiscica

Nála bizony kőkeményen be kell tárazni játékokból. Aktivitásában a bengáli cica egyenesen kutya természetűnek mondható. Nála még az apportírozó játékok is szóba jöhetnek. Tehát ugyanúgy szeretik visszahozni a dolgokat, mint a kutyusok.

Bohókás természetét leginkább csak a gazdinak mutatja meg. Mert ez a fajta aktívsága ellenére idegenek jelenlétében igen visszahúzódóan viselkedik. Akkor és ott érzi jól magát, ha a gazdijával lehet.

Azért persze van egy aprócska árnyoldala is a dolognak, de nem kell megijedni. A barátságos és játékos természet mellett ez a macska eléggé akaratos, makacs és önfejű cicamica.

De ezeket a tulajdonságokat ne úgy képzeljük el, mintha ez a macsek a Kutyák és macskák című film legújabb főgonosza lenne. Semmi ilyesmiről nincs szó. Erős jelleme mellett semmilyen gonoszság vagy agresszivitás nem található benne. Szuper tulajdonságuk, hogy igen türelmes fajta hírében állnak. Ha pedig valamit nem akarnak megcsinálni ezek a macskák, akkor egyszerűen fogják magukat, és odébb állnak.

leopard-macska

Szóval, kedves bengali macska kedvelő cicabarát. Ha egy intelligens, örökmozgó szépséget keresel, megtaláltad a neked valót. Arra viszont ügyelj, hogy a berendezési tárgyaid épségben maradjanak. Hiszen ez a kicsinek éppen nem nevezhető fajta, lehet, hogy nem lesz túl toleráns a vázákkal és a függönyökkel szemben.

Éppen sajtkukac jelleme miatt olyan gazdik mellé még a tenyésztők sem ajánlják, akik pont a nyugis, lusti, doromboló macskatermészet miatt akarnak cicát. Hiszen az említett macska a kedvessége mellett egy örökmozgó játékbolond is. Sőt, ő nem is az a csendes fajta cica. Szereti minden gondolatát és kérését nyávogás formájában a gazdi tudtára adni.

bengal-macska-tartasa

Sőt, most még valamivel megfejeljük a bengali cicmicc kutyatermészetét. Ha hiszed, ha nem, ez a macska szereti a vizet. És nemcsak meginni. Hanem bizony pancsolni is szeret benne.

Nemcsak jelleme, hanem külseje is kiemeli a bengáli macskát a legtöbb házicica közül. Ez elsődlegesen testalkatán látszik, hiszen jóval nagyobb méretekkel rendelkezik, mint az átlag macska. Sőt, még testfelépítése is sokkal atletikusabb és izmosabb kanapélakó társainál. Ha lépést tudsz tartani aktív természetével, akkor különösen ajánljuk lakásban tartásra. Ennek a cicának ugyanis szinte alig hullik az a csodálatos bundája. És, hogy milyen is lehet ez a szőr? Lássuk kicsit közelebbről!

Színvilága széles skálán mozog, de egy közös mintázat minden bengáli macskán megtalálható. Ez pedig nem más, mint a homlokán elhelyezkedő M betű. Továbbá a fajta standardjében alap előírás a kötelezően fekete farok. Mintázata és színei igen változatosak lehetnek. Az alap azonban az arany barna fekete mintázattal. Ez a rajzolat is sokféle lehet a pöttyös, a legnépszerűbb rozettás és a márványos mintázat sokféle változatával. A tigris macska fekete barna csíkos mintázat is csodaszép.

Most, hogy megismertük a bengáli macska természetét és külsejét, következzen a szépséges macsekunk egészségének kivesézése.

A bengáli macska egészsége

Egy ilyen szépséges fajtájú cica egészséges, de azért lehet vele néhány probléma. Azonban nem kell aggódnod a további súlyos nyavaják miatt, ha felelősségteljes, megbízható tenyésztő által vásárolod meg álmaid cicusát otthonodba. Lehet, hogy egy ilyen helyről származó cicus ára több százezer forintos költség, de ha tényleg egy ilyen macska az álmod, akkor megéri a befektetés.

bengal-macska-tartasa

Sajnos a népszerű kutya fajták már áldozatul estek a szaporítóknak. Hogy kik is ezek az emberek? Szögezzük le, hogy őket tenyésztőnek nem lehet nevezni. Hiszen egy igazi tenyésztő szerető és családi körülmények között bánik a macskáival. A kötelező betegségekre szűri a cicákat, minőségi etetést biztosít nekik. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy családtagként, szeretetben neveli őket.

Ezzel szemben egy szaporító nem a szabályok szerint játszik. Nem foglalkozik az állatok egészségével, de még a rendes etetéssel és az ápolással sem. Számára csak az a fontos, hogy minél több édes apró cicamica szülessen, minél gyakrabban. Ő csak a haszon reményében végzi “munkáját”. Tehát, ha ilyen kétes helyekről született bengáli macska eladó, akkor ő nagy eséllyel örökölheti az alábbi betegségeket:

–         Hipertrofikus kardiomiopátia: ez a súlyos macska betegség a szívizomzat megvastagodásával jár. Ez a kór évente elvégzendő szűrővizsgálatokkal állapítható meg. Ha egy igazi tenyésztőnél ilyen betegségben szenved az egyik macsek, a cirmos azonnal kivonásra kerül a cicusok további tenyésztése alól.

–        Progresszív retina atrófia: akár vakságot is eredményezhető szembetegség akár az állatok első éveiben is megjelenhet.

–         Pyruvatkinase-hiányosság: vérszegénységet okozó enzimhiányos betegség, amely a vörösvértestek pusztulásával jár.

Azért ezek elég súlyos problémák, nem? Neked kell eldöntened, hogy megéri-e a kockázatot egy szaporítótól vásárolni. Ja és a súlyos betegségek mellett másba is belefuthatsz, ha kétes helyről vásárolsz. Az is előfordulhat, hogy nem olyan cicust kapsz a pénzedért, amiért fizettél. Hiszen azért valljuk be őszintén. A nem túl hozzáértő szemnek könnyen eladható egy szebb mintázatú házimacska is bengáli macska fajtaként. Hallottunk már erről sok más cicus (például brit), kutya és egyéb állatok esetében.

Ha sikerült meggyőznünk egy igazi tenyésztői bizniszről és megvan a cicus, akkor most olvasd el, hogy milyen körülmények szükségesek a bengáli macska tartása esetén.

A bengáli macska tartása és ápolása

Ez az állat már a kinézetében sem mondható átlagos cicának. Ha eddig még a macsek természetéből nem jöttél rá, akkor most felvilágosítalak. Bizony a tartása sem az igazi klasszik cicatartás. Neki ugyanis jóval nagyobb térre van szüksége, mint a legtöbb szobacicusnak. Nemcsak termetéből, hanem korábbi vadmacska természetéből adódóan is. Hiszen egy ugribugri, izmos macsekról beszélünk. Igaz, hogy benti tartásra ajánljuk. Viszont, ha egy macskabiztos, elkerített udvarral vagy egy nagy terasszal rendelkezel, akkor a bengáli macskák szuperül eljátszanak majd ott is.

bengali-tartasa

Neked csak annyi a dolgod, hogy jó sok játszanivalót biztosíts számára. Szerelkezz fel macskatoronnyal, kaparófával és rengeteg cica játékkal.  Az állat játékok széles kínálatát nálunk is megtalálod. Legyen szó pálcákról, foglalkoztatókról, alagutakról, intelligenciát igénylő játékokról, egerekről, labdákról vagy lézerről, a PetGurunál megtalálod, amit keresel. Az ügyességi és gondolkodást igénylő játékok láttán hidd el, eldobod majd az agyadat, ha meglátod, micsoda észlény kandúr vagy nőstény pöttyös cicád van!

Ha más cicus is van a családban, akkor csak néhány dologra figyelj. Ez a csodaszép állat dominánsan viselkedhet az erősebb természetű macskákkal, de a nyugodtabb fajtákkal könnyedén nagy haverok lehetnek. A kutyákkal sem lesz gondja, velük is ellesz, ne aggódj.

Mivel etessük a bengáli cicánkat?

Most, hogy megismertük izmos, csíkos-foltos bengáli cicuskánkat, lássuk, mi kerüljön a tányérba, onnan pedig a nem annyira vad pocakba!

Nálunk a macskatáp a nyerő. Abból is a gabonamnetes, magas hústartalmú eledel. Ha cicusod az olyan bengáli fajták közé tartozik, akiknek kicsit szaftosabb falatokra van szükségük, akkor kiegészítésként adhatunk egy kis konzervet, vizet vagy nedves eledelt. Mi magában a konzerv-adást nem javasoljuk. Hagy dolgozzanak csak azok a tűhegyes kis fogacskák!

bengali-macska-jellemzoi

Legjobb kölyök macska tápok

 • Prémium választás- A Cat chow csirkés kitten tápja tele van minden földi jóval amire szüksége van a kis tigriskédnek.
 • Szuper alternatíva- A Royal canin Kitten táp évek óta töretlen népszerűségnek örvend a kölyök macskák között, kíváló ízével.

Felnőtt bengáliknak ajánljuk

 • Pénztárca kímélő- A Cat Chow lazacos sensitive tápja nagyon jó választás lehet nektek.
 • Közepes árkategória A száraztápok között még kifejezetten a bengáli cicamicáknak készített eledelt is megtalálod a ROYAL CANIN BENGAL ADULT macskatáp személyében magasabb fehérje és zsírtartalommal az atletikus külsőért.
 • Csúcsok csúcsa – A különlegesebb ízek kedvelőinek szuperprémium választás az Acana Bountiful Catch ben található halak bőséges mennyiségű Omega 3, 6 zsírsavak a csillogó bunda barátai.

Idősödő kistigriseknek

 • Alap táp : Versele Laga Senior cicatápja ízletes, és még emellett a “gatyád se megy rá” kategórás, de jó minőségű száraztáp.
 • Szuperprémium: A nagyon jó, kiegyensúlyozott összetételű Sam’s Field Cat senior táppal biztosan meg lesz elégedve a macskuszod.

A bengáli macska története – Minden az USA-ban kezdődött

Ha már mindent megtudtál erről a szépséges aktív lényről, akkor utolsó fejezetünkben ismerd meg a hibrid bengáli történetét!

A fajtát genetikai keresztezéssel hozták létre a 60-as években. Az első kísérlet Jean Mill nevéhez fűződik. Egy nőstény házi macska és egy ázsiai leopárd macska nevű macsek keresztezéséből alkotta meg a fajtát. Az volt a célja, hogy egy vad külsejű, de mégis szelíd hibrid cicamicát alkosson meg. Az első így született generáció természetük alapján még közelebb állt az ázsiai vadmacska szülőhöz, mint nyugodt természetű rokonaihoz.

bengali-cica

A munkálatokat a későbbi években Doctor William Centerwall és Jean Sudgeon folytatta, akik már egyéb szelíd macska fajtákat is bevontak az említett vadmacska hibrid tenyésztésbe. Ilyen fajta például a brit, abesszín és sziámi fajtákat is. Ettől olyan különleges ez a fajta és fordul elő olyan sok mintázatban. Egyre népszerűbb lesz a legkülönlegesebb változat, a ritka fehér hóbengáli macska is.

Ismered ezt az egzotikus, ámde gyönyörűséges fajtát? Ossz meg velünk egy-két kiváló tapasztalatot, vagy kérdést a macskák világából!

Egyes képek forrása, infók: F.Ramones Bengal Cat bengáli macska tenyészet

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macska férgesség? Megelőzni a legjobb
MACSKA MAGAZIN

Macska férgesség? Megelőzni a legjobb

Sajnos sokkal gyakoribb probléma a macska bélféreg fertőzés probléma, mint a gazdik hinnék. Pedig a macska férgesség megelőzés nem csak h

Elolvasom
A leggyakoribb macska bőrbetegségek
MACSKA MAGAZIN

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Petguru logo