A hörcsög tartás: mindent a szemnek, keveset a kéznek

Sokan úgy tekintenek ezekre a cuki kis rágcsálókra, mint kezdő állattartók ideális alanyaira. Azonban korántsem így van! Nézzük meg őket közelebbről!

Előbb utóbb majd minden ember, illetve gyermek életében eljön az a bizonyos pont: kisállatot szeretnék! Jobb esetben belevetjük magunkat az internet bugyraiba, és utána olvasunk, mi az ideális kisállat számunkra. Rosszabb esetben beesünk a hozzánk legközelebb eső kisállat kereskedésbe és elhozzuk az első nekünk tetsző apróságot.

A kis gömbölydeden, édesen alvó hörcsög, avagy hörike sokak szívét elrabolja. Azonban a tartásukkal és igényeikkel kevesen vannak tisztában. Gyanútlanul hazaviszik, és napokon belül jön majd a csalódottság érzés: ők nem erre vágytak. Hiszen a gazdi nem az éjszaka szülötte.

Hiszen a legtöbb ember fejében az az ábránd, álomkép van, hogy a kisállatok cukik, lehet őket simizni, játszani velük. Nos, a hörcsögök nem ilyenek. Legjobb esetben is maximum kézhez szokottak és cukik. Azonban a simizésért és a közös játékért egyáltalán nem rajonganak a hörcsögök.

Pluszban a hörcsög a legtöbb emberhez képest totálisan más idősávban van ébren, így e miatt a kisállatért rajongó gazdi legtöbbször csak aludni látja kiskedvencét. Így arra a következtetésre jutnak tévesen az emberek, hogy a hörcsög fajták unalmasak.

De nem erről van szó! Csupán ismernünk kell magunkat, az életritmusunkat és ehhez mérten kell háziállatot vásárolnunk! Nézzük meg közelebbről ezeket a nagyszerű kis rágcsálókat, hogy felelősen tudj dönteni!

A hörcsög fajták

Aranyhörcsög

Ő a legismertebb a hörcsögök közül, az már biztos. Az arany különböző színeiben pompázó bundája, kurta farkincája azonnal simizésre invitálja az embert. Ha szigorúan a metrikus dolgokat nézzük, akkor ez a házi hörcsög 15-18 cm hosszú és körülbelül 85-150 gr. Még hosszabb szőrű változatban is elérhetőek, őket nevezik Teddy hörcsögnek.

A legtöbb kisállat kereskedésben hozzáférhető cukiság. Igazi szabadulóművészek, így a ketrecválasztásnál oda kell figyelni. Fontos, hogy ha terráriumban tartjuk, akkor is legyen egy rácsos tető külön, mert hihetetlenül ügyesen játszanak bújócskát éjszaka a lakásban.

A csípőtájékon 1-1 illatmirigyük található, amely néha elszíneződést okoz a bundán. A nőstények nagyon gyakran, 4 naponta ivarzanak, és erős illatot is áraszthatnak.  Rendkívül kíváncsi típus, emiatt is könnyen megszelídíthető állatok.  Nagyon sokféle színváltozatban előfordul.

horcsog

Etetni kifejezetten aranyhörcsögök számára készült táppal szabad mint pl. a Beaphar care hörcsög eledel. Fő élelmet a magvak és gabonák jelentik ezen állatok számára, de napi 1-2 alkalommal zöldséget, havi 1-2 gyümölcsöt, és heti 1-2 alkalommal állati fehérjeforrást is szükséges számára biztosítani. Ehhez megfelelő lehet például szárított lisztkukac, vagy akár túró, vagy csirkemell darabka is.

Összefoglalva röviden:

-magányosan szeret élni

-a legtovább él a hörcsögök között, akár 3-4 évig

-a legkönnyebben szelídülnek meg

-strapabíróbb a többi fajtánál

-nagyobb méretű ketrec, terrárium szükséges számára, minimum 80X50 cm

És most lássuk, hogy milyen törpehörcsög fajták léteznek. A hörcsög ár a fajta függvénye, a könnyebben szaporíthatóak, olcsóbbak és a nagyobb állatkereskedésben elérhetőek.

Dzsungáriai törpehörcsög

Ő a második legismertebb horcsog a kisállat rajongók körében. Ez az aprócska kis zabapofa a törpe hörcsög fajták királya. Kisebb az aranyhörcsögnél, hiszen 6-10 cm és csupán 50 gr a súlya. Igazi kis pillesúlyú cukiság! Sűrű bundája a hátán sötétebb szürke, hasán fehér. Télen kivilágosodik sok esetben.  Körülbelül1-2 évig lesz vicces pajtásunk.

Nagyon mozgékony, de sajnos ehhez ügyesség nem társul. A magasságot nem tudja jól felmérni, ezt vegyük figyelembe. Simán lepotyog az asztalról, ha felügyelet nélkül hagyjuk mászkálni. Fontos, hogy kifejezetten törpehörcsög számára készült pocakbavalót adjunk számára. Azonban gyümölcsöt ne adjunk neki, friss zöldséget is csak heti egy – két alkalommal. Neki is szüksége van fehérjepótlásra. Hajlamos arra, hogy ha ételszagot érez rajtunk, megkóstolja az ujjunkat. Elkerülése érdekében, a kézmosás a dzsungáriai törpehörcsög kézbe vétele előtt erősen ajánlott.

hazi-horcsog

Vadas,(sötétbarna-szürke) pearl (fehér-szürke) és kék (halványszürke) hörcsög árnyalatban tenyésztik őket. A Campbell hörcsögök fajtájával külön keresztezve még több színárnyalatot értek el. A hörcsög fajtákon belül ő lesz a legtöbbet a mókuskerékben éjszaka, ez tuti. Kifejezetten igényli a több emeletes, mászókákban, játékokban, ingerekben gazdag környezetet.

Röviden összefoglalva:

-magányosan szeret élni

-nagyon aktív, kissé nehezebb lesz szelíd, félénkebb típus

-gazdagon berendezett terrárium, ketrec kell számára

Roborovszki törpehörcsög

Az ő kis dús bundája abban különbözik a többi hörcsögétől, hogy nem csíkos a háta. A háti részen gyönyörű homokszínű, az alsó, hasi részen palaszürke. Gomb szemei feketék és szépen ívelt szemöldökszerű fehér mintázat hangsúlyozza ki.

A leghiperaktívabb típus, ő már végképp az inkább nézni, mint fogdosni típusú állat. Rendkívül félénk, tartózkodó, kicsik és nehezen kézhez szoktatható. A nap, illetve éjjel nagy részét, amíg ébren van, tisztálkodással, vagy a futókerékben való rohangálással fogja tölteni. Úgyhogy ha arra vágysz, hogy esténként egy jópofa rohangáló kis fenevadat nézegess, ő lesz a te hörcsögöd. Nagyon szeretnek hosszú járatrendszert kiásni éjszaka, úgyhogy számukra a hosszú terrárium a legalkalmasabb. Fő tápláléka magvak, gyökerek, gyógynövények, fűfélék.

torpe-horcsog

Picurka, 20-40 grammos méretükkel és 6-10 centis méretükkel ők a legkisebbek a csapatból. Nagyon sokféle színben, pl. agouti, fahéj, husky, fehér, foltos, tarka stb. elérhetőek. A vadonban ők élnek a hörcsögökhöz képest a legszociálisabb életet. De otthoni viszonyok között ne is próbálkozzunk összeereszteni fajtársaikkal, mert csúnya verekedés lesz a vége és sebzett hörikét találsz otthon.

Röviden összefoglalva

-a legaktívabb és legkevésbé kézhez szoktatható hörcsög

-hosszú terráriumra van szüksége, ahol járatokat áshat ki.

-ő is a magányos farkas típushoz tartozik

-különlegesebb az étrendje

Kínai csíkos törpehörcsög

Ez a kistermetű cukorborsó Mongólia, Kína, Korea területéről származik, és akár 120 cm-es mélységben élő járatokban éli éjszakai életét. Magvak, gabonák, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kis mennyiségű különféle rovarok alkotják a napi menüjét.

Kissé nagyobb az előző fajtánál, de még így is kicsik, 7-12 cm, és 50gr körüli a súlya. Hosszú farkincája rendkívül murissá teszi. Két – három évig lesz hű kis társad ez a kis mászóbajnok. Ő talán a legügyesebb akrobata az összes hörcsög faj közül, így számára az emeletes lakóház kötelező kellék. 

Szintén több színben elérhetőek a tenyésztőknél: agouti, fehér, foltos, tarka, csíkoshátú fehér. Rendkívül agresszív tud lenni a lakótársaival, így jó tudni, hogy többi hörikéhez hasonlóan őt is egyedül szükséges tartani.

Röviden:

-vicces a hosszú farkincájával

-nagyon kevesen tenyésztik, igazi ritkaság

-nagyon fürgék, igazi mászóbajnokok

-elég félénk hörcsögök, ezt a hörcsögöt is egyedül kell tartani

Campbell hörcsög

Szintén Mongólia, Észak-Kína területéről származó, de kevésbé mély járatokban élő kis rágcsáló faj. Magvak, gyökerek, gyógynövények, virágok és fűfélék, állati fehérjék a napi fontos betevői.

Élettartama két-három év, és körülbelül 40-60 grammosokra nőnek. Őrá mondják egyedül, hogy akár fogságban is együtt tartható azonos nemű, vele felnőtt hörcsögökkel.

Rengeteg színváltozatban kapható, de sokszor már csak a dzsungáriaival keresztezett változattal találkozhatunk már. Nagyon kíváncsi, eszes állatka, de megrágcsálhat minket, embereket. Kissé agresszív lehet sajnos ivarzási időszakban. Megfelelő türelemmel és kitartással ő is szelídül. Kínáljunk neki fincsi élelmet, így megszokhat minket.

horcsog-etetese

Összefoglalva:

-ő az egyetlen, akit azonos neművel együtt lehet tartani, ha azonos alomból származnak, de inkább az egyedüllét a legjobb számukra is.

-kíváncsi, mozgékony

-szelídíthető, de harapdálásra hajlamos

De milyen is a hörcsög jelleme? Kinek való a hörcsög, mint háziállat?

Legyen bármilyen fajtájú is a leendő házikedvenc, annyi biztos: ő egy éjszakai állat. Tehát a kisgazdi vagy a nagygazdi a tyúkokkal fekvő típus, akkor sok örömet nem fog neki okozni a hörcsög. Hiszen teljesen más életritmusuk lesz, amikor az egyik alszik, a másik ébren van és fordítva.

Viszont ha igazi éjjeli bagoly vagy, és számodra nem az a fontos, hogy folyton gyömöszölhesd a háziállatod, akkor bátran vágj bele a hörcsög tartás rejtelmeibe!

Természetesen ez igaz a gyerekekre is, akik rajonganak a ?kis szőrös izékért?. Sajnos el kell, hogy keserítselek: 12 éves kor felett ajánljuk a hörcsögtartást.  Ez már az a korosztály, aki tud gondoskodni egy házikedvencről, többet és tovább van ébren, mint egy kisebb gyerek.

Ha a gyerkőc egy olyan háziállatról ábrándozik, amivel mint egy babával játszhat, akkor ne hörcsögöt válassz. Ő nem fogja élvezni, hogy nyomorgatva, ide-oda pakolgatva legyen. A kisgyerekek gyakran még nincsenek tisztában az erejükkel, így túl szorosan foghatják meg a hörcsögöt, aki meg is sérülhet. Vagy akár harapással is reagálhat, aminek az lesz a követkeménye, hogy a gazdika már csúnya szemmel néz a házikedvencre. Ezért nem érdemes túl kicsi gyereknek venni először ilyen állatot.

Viszont ha nagyobb gyermeked egy igazi kis érző lélek, aki szereti megfigyelni az élet apró csodáit, akkor hajrá! Az ő számára maga a mennyország lesz esténként lefekvés előtt nézni, ahogy a dzsungáriai vagy a nagyobb szíriai hörcsög rója a köröket a futókerékben. Hiszen ők éjszaka élnek különösen!

horcsog-tartasa

Biztosan hangos nevetés lesz, ahogy végignézi a hörcsög pajti pofazacskó teletömését, majd a kincsek sarokban elrejtését.

A nagyobb gyerekek már megértik, hogy a hörcsög számára az alvásidő szent dolog. Így nem keltegeti a hörcsögöt nappal, csak hogy ne unatkozzon. Várjuk ki, amíg kis szőrös folytonéhes pajtásunk magától felébred, elő bújik, és kíváncsi a környezetére. Ilyenkor próbáljuk meg finom falatokkal megszelídíteni, kezünkbe venni. Az ébredés utáni első 1-2 óra a legalkalmasabb időpont a barátkozásra. Utána már túlságosan hiperaktívak, és csak a futó kerékben való napi edzés körül forog minden gondolatuk.

Miután sajnos rövid életű rágcsálókról van szó, előre érdemes a gyerekek felkészíteni, hogy a cuki hörcsögök csupán 2-3, de akár 4 évig élnek. De addig is felelősségteljesen gondoskodhatnak róla, és vicces perceket, élményeket szerez általa.

Éjszakai állat mivoltukból kifolyólag nappal a csendet szeretik. Ha az a típus vagy, aki nappal bömbölteti teljes erőből a popzenét, rockzenét akkor sem a hörcsög lesz a te haverod. Ez felébreszti őket, stresszelnek emiatt és így betegesebbek, rövidebb életűek lesznek.

Viszont ha a kisgazdi, vagy felnőtt családtag nagyon rossz alvó, semmiképp nem ajánljuk a hörcsög ketrecének a hálószobában tartását. Igazi ramazurit tudnak ugyanis csapni. Nem csak a futókeréknek van hangja, hanem ahogy mászkál ninja módra a ketrec falán, vagy éppen azt próbálja megrágni, igazi hang kavalkád lesz.

Így a hörcsög megfelelő lakhelyének érdemes otthon egy folyosót, mosókonyhát, konyhát kijelölni, távol az alvóhelyünktől. De természetesen fűtött helyiség legyen. Hiszen vegyük figyelembe, hogy a hörcsögöt ideálisan 20-26 fok között tartjuk. Nyáron vigyázni kell, hogy ne hevüljön túl a hörcsög. Nem szabad otthon tűző napra kitenni őket, vagy ablak közvetlen közelébe a forróság miatt!

aranyhorcsog-tartasa

Nos, ha ezen a leírásokon túlverekedted magad, bizonyára eldöntötted, hogy melyik fajtát szeretnéd. De itt még nem áll meg a dolog ennyiben. Az új házikedvenc érkezésére fel kell készülni. Berendezett lakhely, étel és nasika kell, hogy várja az új otthonában. Nézzük tehát sorban, hogy mire lesz szükséges, ha a hörcsög tartása mellett döntesz.

Ketrec vagy terrárium

Mint a legtöbb házi állat esetén elmondható, a minél nagyobb annál jobb elv itt is működik. A minimum méretben, amiben gondolkodnod kell például egy aranyhörcsög tartása esetén 80*50 cm. Mind a ketrecnek, mint a terráriumnak van előnye és hátránya is. Azonban mindkettőre igaz, hogy egy csendesebb és mindenképpen huzatmentes helyen kell lennie. Valamint ne helyezd a földre lehetőség szerint.

A ketreces megoldások a napjainkban a legközkedveltebbek, mert több emeletes változatok is kaphatóak belőle. Az emeletes ketrec többe kerül, mint egy hagyományos akvárium, de a kényelem és a jólét érdekében érdemes a kis kedvenc számára beszerezni, venni. Amire figyelni kell először, az a réstávolság valamint hogy elég mély legye a tálca. Ugyanis több centiméter almot kell beraknunk ahhoz ő hozzá, hogy hörikénk jól érezze magát.

Emellett helyet kell hagynunk házikónak, amiben aludhat, egy illemhelyiségnek, etető és itatónak, futókeréknek, valamint elég helyet a szaladgáláshoz. Rögtön még kicsinek is tűnik ez a méret ugye?

Terrárium esetén is érdemes egy rácsos tetőről gondoskodni, ugyanis igazi Houdini-k tudnak lenni.

Alom választás

Mint fentebb említettük, kis barátaink részére vastag almot kell hagyni, hogy kiélhessék ásási kényszerüket. A legtöbben a mai napig faforgácsot használnak. De emellett gyakori a puha papírpellet, a kukoricacsutka alom is. Sokan szénával keverik a forgácsot, hogy így egy stabilabb járatrendszert tudjanak létrehozni a hörcsögök.

Homokot, fűrészport semmiképpen ne használjunk!

horcsog-alom

Ha használunk hörcsög wc-t, vagy a kis állat csak egy sarokba végzi el a dolgát, akkor azt inkább naponta takarítsuk ki. Az alom teljes cseréje ritkán történjen meg. Ha van egy tiszta sarok, ahova csak a maradék száraz eledelét rejtegeti el, azt elég kéthetente kitakarítani. A zöldségféléket naponta vegyük el tőle, ha nem fogyasztotta el. A különböző alom félék közül a forgács kerül a leggyakrabban szóba ha kisállat tartásról van szó.

Fürdésre szerezzünk be nekik csincsilla homokot, igazi bulit tudnak benne csapni . 🙂

Mit egyen a hörcsög?

A hörcsög etetése attól függ, hogy szíriai aranyhörcsög vagy törpe hörcsög fajtáról beszélünk. A szíriai számára heti 2-3 alkalommal is adhatunk gyümölcsöt és elő mosott, vágott pár centis zöldséget. A kis termetű állat fajok ezzel ellentétben nem igényelnek annyi gyümölcsöt, és zöldséget is csak módjával.

Szerencsére a kis állat felszereléses üzletek polcai roskadoznak a kínálattól, de jól nézzük meg, hogy mit adunk a kis házikedvencnek. Tudom, hogy egyszerűbb lekapni a szupermarket különféle eledeleit, a napi bevásárlás közben. De kerüljük el ezeket a hozzáadott ízfokozós, színezőanyagos, cukrozott tápokat! Az olcsó eledel tartalmaz sok esetben különösen káros anyagokat!

Naponta körülbelül 10-20 gr eleségre van szükségük ezeknek a kisállatoknak. Ehhez jön párnaponta a körömnyi alma, répa, petrezselyem, illetve a sok helyen kapható borsópehely. Ez nem kerül sokba, de tréninghez jól fog jönni.

horcsog-eledel

Hiszen ha minőségi eledelt kap, tovább fog élni velünk egészségben, vidámságban!

Mi jó szívvel ajánljuk az évek óta nagy slágernek számító Versele Laga komplett hörcsög eledelét, amely csirkéből fedezi a kis höri fehérje szükségletét. Ha pedig a müzli szerű eledeleket keresed törpehörcsögödnek, akkor a Versele Laga nature mini hamster,rovarokkal lehet egy jó választás számotokra. A Beaphar Care hörcsög eledele is a szuperprémiumok közé tartozik.

Emellett gondoskodnunk kell fehérjeforrásról, ha az eledel nem tartalmazza alapból. Adhatunk szárított lisztkukacot, csirkemellet, túrós, tejfölt, tücsköt.

Fűszeres emberi ételt, csokoládét azonban soha ne adjunk nekik! Az alábbi  K-betűs zöldségeket nekik is kerülendőek mert túl sok puffasztó anyagot tartalmaz: karalábé, karfiol, káposzta, krumpli, stb.

Közben ne feledkezzünk meg az itatóról sem! Hamar megtanulják az önitató használatát szerencsére. Legfeljebb kétnaponta cseréljük ki a vizüket. Az etető tálka nehéz kerámia legyen, ugyanis szeretik felborogatni az etetőjüket.

Egyéb kiegészítők

Az első és legfontosabb kiegészítő a hörcsöglakban a házikó. Sokszor találni műanyag színes darabokat, amelyik feldobják a ketrecet. Azonban sokan a természetes fa házikókat részesítik előnyben, mivel azokon a fogaikat is koptatni tudják. A házikó bejáratának elég nagynak kell lennie, hogy hörikénk teletömött pofikával is beférjen rajta.

Emellett a másik legfontosabb a futókerék vagy más néven mókuskerék. Elég nagy legyen, hogy a hörcsög kényelmesen elférjen benne. Manapság a hagyományos rácsos típusok mellett megjelentek a zárt műanyag változatok, amelyek biztonságosabbak számukra.

Egyszer egy kutatás során megmérték, és egyes hörcsögök 6-8 km-t is futottak egy éjjel ebben a kis szerkezetben! Az aranyhörcsög számára, a mérete miatt megfelelő méretű ketrecet és nagyobb futókereket is kell vásárolnod hozzá!

horcsog-futokerek

Nagyon szeretnek bolondozni, futkározni, játszani ezek a kis állatok. Adj nekik pár wc gurigát, és napokig el lesz vele foglalva. Lehet kapni szénával töltött fonott alagutat, illetve fűből készült bújókat, amiket nagyon szeretnek, és még fogkoptatóak is. De a rágcsáló állat játék termékek kínálata végtelen, a függőhídtól a csörgős labdáig mindenfélét beszerezhetsz kedvencednek.

A másik dolog, amire sokan nem gondolnak, hogy szükséges: a homokfürdő. Erre a célra tökéletesen megfelel a csincsillahomok, ugyanis ez eléggé apró ahhoz, hogy ne okozzon sérülést. A ketrecében fixen is lehet egy mélyebb tálkában tartani, vagy heti 1-2 alkalommal egy oldalára fordított befőttes üveget is betehetsz neki ?pancsoláshoz?. Biztosan az egész család kacagni fog, ahogy meglátják, hogy jobbra-balra dőlve fetrengve fürdik, sőt mi több bukfencezik a kis hörike a homokban. Aztán csak mosakodni, mosakodni és mosakodni fog, hogy megszabaduljon minden szennyeződéstől és homoktól. Vízzel fürdetni nem szabad a hörcsög barátunkat!

A nyári nagy melegben a hörcsögnek betehetsz a ketrecébe egy csempe darabot vagy kerámia bögrét, amely segítségével hűsíti magát.

Mint olvashattad a fentiekben, a hörcsög tartása nem merül ki annyiban, hogy enni és inni adsz neki. Ezek a kis szeretgetni való éjszakai rágcsálók nagyon jófejek, murisak tudnak lenni. Ha arra vágysz, hogy sok mókás percet szerezzen egyedi életfelfogásával és nem gyimakolásra való állatra, akkor szuper választás lesz a hörcsög. Mármint ha igazi éjjeli bagoly vagy, akit nem zavarnak az éjjeli ramazuri hangok a ketrece felől.

Neked volt már hörcsögöd? Mi a legviccesebb élményed velük kapcsolatban?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Vízi petrezselyem
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Vízi petrezselyem

Egy dekoratív, mégis könnyen tartható mutatós élő akváriumi dekoráció.A magyar akvakertészek találó név alapján illették a vízi

Elolvasom
Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
A macska bolha, a gazda gondja
MACSKA MAGAZIN

A macska bolha, a gazda gondja

Ne aprózzuk el ezt az apró állatot, mert különben sokáig bolha tanya lesz a házunk!Hazánkban a macskatartók vannak némi fölényben a k

Elolvasom
Petguru logo