A garnéla tartása – Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akvaristával, akik nemcsak színpompás és különleges halakat szeretnének tartani, hanem valami egészen mást. Az akváriumi állatok szerelmeseinek eme egyik rétegét hívjuk garnélásoknak.

Az akváriumi garnéla tartását kicsit különlegesebb feladatnak neveznénk, mint a halas medencék kialakítását. A pici talajlakók gondozásának azonban kétség kívül megvan a maga szépsége. Az egyszer biztos, hogy különleges látványt nyújtanak a mindenféle színekben pompázó apró lények.

Vegyük is szemügyre közelebbről, hogy milyen körülményeket illik biztosítani egy édesvízi garnéla részére. Utána pedig bemutatjuk a legismertebb akváriumi garnéla fajokat, amelyeket a hazai akvarista üzletekben is könnyedén beszerezhetsz.

Milyen minőségű legyen a garnéla apróságok otthona?

Az akvarista otthonokban leggyakrabban nano, vagyis 20-30 literes akváriumokban találkozhatunk garnéla rákokkal. Egy minimum 10 fős csapat dús növényzettel, megfelelő talajjal, vízminőséggel, fűtéssel és levegőztetéssel boldogan eléldegélhet átlagosan 1-2 évet.

red-sherry-garnela

Amellett, hogy különleges látványt nyújtanak az akvárium talaján és a növényeken, még hasznos kis állatkák is. Áldásos tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak az akvárium tisztaságához. Hogy hogyan? Az egy dolog, hogy egyik kedvenc csemegéjük az alga. Az pedig egy másik, hogy folyamatos aljzat-turkálásukkal felaprítják az ott lévő törmeléket. Így ezek az anyagok könnyebben eljutnak a lebontó folyamatokat végző mikroorganizmusokhoz. Ezáltal pedig kevesebb lesz a mulm, vagyis a természetes akváriumi üledék, amely, ha lebomlik ammóniát képez. Ez pedig mérgező az élővilágra. A lebontó organizmusok ezt az ammóniát nitritté, majd nitrát formává alakítja.

Az egyik, ha nem a legfontosabb tényező egy vízi élőlény életének szempontjából a víz kémiai összetétele. Így van ezzel egy garnéla akvárium is. Sőt ezek a mindössze 2-5 cm-es élőlények kifejezetten érzékenyek a víz értékeinek ingadozására.

Vannak olyan fajtájú garnélák, akik kevésbé, és olyanok is, akik fokozottabban kényesek a víz paramétereire. Írásunkban bemutatjuk a könnyebben tartható, úgynevezett csapvizes garnélák, továbbá a komolyabb tudást igénylő fajok rendkívül speciális tartási körülményeit is.

garnela

Az aprócska lények nemcsak a tartási körülményeikben különbözhetnek egymástól. Az értékükben is eltérhetnek. Az akváriumi garnéla árak a kisebb fajoktól a ritkábbakon át körülbelül 800 és 2500 forint körül mozognak a hazai kereskedések medencéiben.

Lássuk, hogy a garnéla-család mely fajtái tartoznak a kezdők kedvencei közé! Ez az alcsalád nem más, mint a neocaridina csoport. Ebbe a csapatba az alábbi garnéla fajták tartoznak:

– Blue dream garnéla, vagyis kék garnéla

– Csokoládé garnéla

– Orange Sakura garnéla

–  Red (piros) Rili garnéla

– Red Sakura garnéla

-Kénsárga garnéla,

-Red cherry garnéla (neocaridina davidi), vagyis Cseresznye garnéla

És, hogy milyen összetételű vízben mozgolódnak igazán ezek a fajta garnélák? Vízkeménység szempontjából a 10-20 NK ideális számukra. A víz pH-ja legyen 6,5-8, a víz pedig semleges, vagy inkább lágy. Ezek a paraméterek megfelelnek a magyar csapvíznek, vízkezelő szerekkel pedig a baktériumok is könnyedén hozzáadhatók az akváriumhoz. A fentebb felsorolt akváriumi garnéla fajták kezdők számára is kiváló választást jelentenek.

Létezik a garnélák fajának egy másik csapata is. Őket valamivel nehezebb tartani. Ők nem mások, mint a caridina faj. Hogy mely hazánkban is népszerű rákocskák tartoznak ebbe a csoportba? Lássuk!

– Crystal Red Shrimp (csodaszép piros akvárium garnéla)

– Crystal Black shrimp, Panda garnéla

-Különféle tigrisek, vagyis a Tigris-garnélák, Red Tiger, Blue Tiger, Szuper tigris

– Amano garnéla. Ők jolly jokernek számítanak, hiszen csapvízben is elvannak. Mindössze a szaporodásukhoz szükséges a sós, lágy víz. Az ő szaporodásuk jóval nehézkesebb, mint többi fajtársuknak. De az amano garnéla tartása nem bonyolult szerencsére. Ő az egyik legnagyobb méretű akváriumi garnélarák.

garnela-fajtak

A caridina garnélák az alábbi vízigényekkel rendelkeznek. Náluk a leglényegesebb, hogy lágy (4-10 NK) és savas víz szükséges az életben maradásukhoz. Ők tehát a lágyvizes garnéla fajok.
Ezzel mindössze annyi a gond, hogy az ilyen típusú vizet kissé bonyolultabb előállítani. De azért ne ijedj meg, nem lehetetlen feladat.

Lágyított vízre lesz hozzá szükséged, amelyet fordított ozmózis, vagyis RO-készülék segítségével állíthatsz elő. A készülék beszerzését leginkább csak az igazán profiknak tanácsoljuk.

De nemcsak ezzel a géppel juthatsz hozzá lágyított vízhez. Kisebb lágyvizes akváriummal rendelkező akvaristáknak az alábbit ajánljuk. A legtöbb nagyáruházban akár nagyobb kiszerelésben is vásárolhatsz nullás, vasalóvizet. Ebből olyat válassz, amelyen halas, illetve növényes piktogramot találsz. Természetesen ne használd 100%-ban ezt a vizet az akváriumban, hiszen ebből a nedűből minden ásványi anyag és baktérium hiányzik.

Tehát, ha beszerezted hőn áhított vizedet, akkor két dolgot tehetsz. Vagy összekevered a lágyvizet csapvízzel, vagy ?visszasózod? a speciálisan erre való vízkezelő KH/GH+ szerekkel. A víz keményítéséhez bátran használunk például GREEN AQUA GH/KH PLUS KÉSZÍTMÉNYT.

edesvizi-garnela

Az akváriumi víz összetételét az indítás után az első vízcserék alkalmával egy darabig tesztelni kell, hogy fennállnak-e az optimális paraméterek. Viszont erre, ha tapasztalt vízkeverő leszel, egy idő után már nem lesz szükséged. A vízcserék számának növekedésével már magadtól is tudni fogod, hogy milyen arányban kell elegyíteni a vizet, vagy adagolni a sót.

Ha ezeket a körülményeket biztosítod a soklábú garnélák számára, akkor bizony gyors ütemű és viszonylag tetemes mennyiségű szaporulatra is számíthatsz akváriumod belsejében. A nőstény példányok ugyanis igazán termékeny állatkák hírében állnak. Szinte folyamatosan tele vannak peték tömkelegével. A nőstények könnyen felismerhetőek a hátukon lévő, jól kivehető, háromszög alakú petefészekről. Emiatt pedig igen gyakran megtalálhatod a kis garnélákat, akik békés idősebbekkel körülvéve könnyedén elérik a felnőtt kort.

Annyira azért oda kell figyelned, hogy a csapvizes fajok egymás között szaporodnak, és egy idő után “seszínű” egyedekkel leszel tele. Tehát ha egy csak kék garnéla tartása érdekel, ne rakj mellé más színű csapvizes fajokat.

Hogyan néz ki egy garnélás akvárium?

Egy igazi garnélákra szabott akvárium alapja a kifejezetten hozzájuk passzoló legjobb talaj beszerzése. Ezeknek az apróságoknak ugyanis speciális aljzatra van szükségük a víz értékeinek folyamatos szinten-tartásához. Az ilyen aktív agyagos aljzatokból létezik olyan is, amely kifejezetten ezen akváriumi rák fajták igényeinek készülnek.

Ha olyan kis garnélák számára való medencét szeretnél berendezni, amelyben minimális növény található, akkor például tökéletes lehet számodra az Ista shrimp soil. A kicsi golyócskákból álló talajban az aljzat szerkezete miatt olyan baktérium-telep alakul ki, amely javítja a vized szerkezetét a mulm lebontása által.

garnelas-akvarium

Ha pedig a garnélákat növényekkel szeretnéd társítani, akkor az ilyen akváriumba inkább növényes aljzatot ajánlunk. Az ilyen garnélarák akvárium talaj például az Ista 6.5 pH talaja. Ebben a táptalajban hasznos tápanyagok találhatóak a növények számára.

A garnéláknak, mint az összes többi akváriumi fajnak lényeges a megfelelő szűrés. Egy nano-akváriumban érdemes a legkisebb szűrők közül választani. Ilyen például az EHEIM PICKUP 45, amely teljesen megszűri a kisebb medencék vizét és a levegőztetésről is gondoskodik. Sőt, a nagyobb szűrőkkel ellentétben a sok kis garnélát sem szippantja fel.

Természetesen az ideális hőmérsékletről is érdemes gondoskodni, amely mindkét fő garnéla-faj esetében 18 27 c közé essen. A fürdővíz optimális állapotát könnyedén beállíthatod egy kisebb TETRA TEC HT25 fűtő segítségével is.

Ha kifejezetten lágyvizes akváriumban tartod rákocskáidat, akkor CO2-t is adagolhatsz a vízhez. A szén-dioxid beáramlása ugyanis fenntartja a víz állandó savasságát, amelyet a növények fel tudnak használni.

Mit esznek kicsi garnéláink?

Ha állatkáid és saját igényeidnek megfelelően berendezted akváriumodat és a víz is beérett a fogadásukra (minimum 2-3 hét), akkor következzen még egy fontos kérdés. Mit eszik a garnéla? A válasz, hogy leginkább mindent. Viszont kedvencük mégis inkább a vegetáriánus vonal, vagyis a növények. Ha túl sok fehérjét kapnak, akkor előfordulhat, hogy hamarabb elpusztulnak, mint növényi étrendet követő társaik.

Ehetnek kifejezetten garnélák számára készült eleségeket, de nagy kedvenceik még a zöldségek is. A zöldeket, például a spenótot és az uborkát abban az esetben ajánlott forrázva adni, ha nem bio-, vagy saját termesztésből szerezted be őket. Sőt a hőkezeléssel a zöldségek könnyebben hozzáférhetőek lesznek az apróságoknak, hiszen lesüllyednek a medence aljára.

garnela-akvarium

A készen kapható, egyszerű eleségek közül olyat válassz, amely tartalmaz spirulinát. Kitűnő garnélatáp a JBL NOVO PRAWN lassan oldódó eleség, amely a vedlési és a növekedési időszakban is szuper csemege a kis állatok részére. Etetésükre természetesen kis mennyiségben minden nap szükség van. Sőt számukra mennyei csemege és hasznos tápanyag is a levedlett bőr. Vagyis ezt a páncélt sohase távolítsd el az otthonukból.

Ha hal-társaságot keresnél nekik

A garnéla fajok esetében a következőt szeretnénk tanácsolni. Ők akkor a legnyugodtabbak, ha a garnélákkal együtt nincs más élőlény az akváriumban. Kis méretükből adódóan a tőlük nagyobb halak eledelnek nézik őket. Ezért más, különböző fajokkal való közös tartásukat leginkább pár fajta békeszerető nano-halakkal ajánljuk. Vagyis gond nélkül együtt úszkálhatnak moszkító, vagy galaxy-razbórákkal, esetleg amanda-lazacokkal.

Ebben az esetben azonban az akváriumot sűrű aljnövényzettel, például Micranthemum Monte Carlo-val. Ez a növény viszont csak a komolyabb, high tech akváriumokban marad életben külön CO2 adagolás mellett.  A low tech medencékbe inkább a dekorfákra kötözhető mohákat ajánljuk, illetve elegendő mennyiségű búvóhelyet.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence
KUTYA MAGAZIN

A shar pei - Tengernyi bőr alatt a család kedvence

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ránc

Elolvasom
A guppi! A színpompás nagykedvenc?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása.Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy

Elolvasom
Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Darakór - A leggyakoribb díszhal betegségek egyike

Könnyen felismerhető a tüneteiről, és szerencsére a kezelése sem bonyolult. Azonban kezelés nélkül végzetes lehet az akvárium lakói szá

Elolvasom
Petguru logo