Angol cocker spániel- az okos, szeleburdi szépség

Szerintünk nincs olyan kutyabarát a Földön, aki ne ismerné az angol cocker spániel fajtát. Kecses test, hatalmas szempillák és hosszú fülek jellemzik. De ahogy mondani szokás, nem minden a külső. Olvass tovább és megtudod, mire számíts, ha egy cocker gazdija szeretnél lenni!

Az angol cocker spániel (ejtsd: kokker spaniel) évtizedek óta a legnépszerűbb kutyák közé tartoznak. Nem is véletlenül. Ugyanis mondhatni, ők „kívül-belül” szépségesek. No persze nincsen rózsa tövis nélkül, úgyhogy azért nekik is vannak olyan tulajdonságaik, amelyekkel őrületbe kergethetik a gazdit.

A spániel kölyök

Egy biztos: unatkozni soha nem fogsz egy angol cocker kölyök kutya mellett. Amellett, hogy teljes mértékben az ujja, azaz a mancsa köré fog téged csavarni. Különösen elegáns látvány a csillogó selymes bundájával a fekete cocker spániel.

spaniel-kutya

Nagy, csupasz babapocak, cuki pofi, nagy, lógó fülek és nagy szeretetigény jellemzi a spaniel babákat.

Éppen ezért egyszerűen lehetetlennek tűnő vállalkozás bármire is nemet mondani nekik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy próbáljatok azért szabályokat kialakítani. Hiszen a következetes nevelés nála különösen fontos. Hiszen nagyon intelligens kutya, és bizony szereti kamaszkorában feszegetni a határokat.

Az első egy éve meghatározó a számára. Szokjon hozzá az egyedülléthez a cocker spániel, utazáshoz és persze a rendszeres bunda ápoláshoz is.

Mivel nagyon emberbarát, társaságkedvelő, szeparációs szorongásra hajlamos lehet. Emellett pedig okos, aktív. Szóval minden valószínűség szerint lesznek rongálásásai az első időszakban. Kiásott virágágyás, megrágott székláb stb.

Éppen ezért szuper, ha vannak otthon olyan játékok, amelyekkel hosszabban le tudod foglalni. Ilyen pl. a Trixie Snack Roll Jutalomfalat adagoló 5x14cm, vagy a Trixie Snack Snake – jutalomfalat adagoló (kígyó) kutyák részére.

De például szuper lehet a Lickimat-re kent finomság is. Mogyoróvaj, kutyakonzerv, joghurt stb. is felkenhető rá. Persze a napi mennyiségre figyelj oda!

Hihetetlenül játékosak, és a pocakjukat is imádják, úgyhogy a kölyök tréningeken is nagyon ügyesen szoktak szerepelni. Ajánlott kutyaiskolába látogatni vele, ahol bizonyosan „osztályelső” lesz majd.

A felnőtt angol spániel jelleme

Nos, a kamaszkori makacskodáson túl vagytok, azt hihetnéd, hogy innentől már nyert ügyed van a nevelése kapcsán. És ez a csupaszív, intelligens kutya minden füttyödre teljesíti majd a parancsaidat. Ez így is lesz. 80%-ban. Azonban pont az esze miatt néha hajlamos felülírni a kérését a gazdinak és önállósodni ez a vidám jószág. Röviden: makacs.

Éppen emiatt egyrészt, a póráznélküli sétát nem ajánljuk, ha cocker spániel kutyád van. Másik részt amiatt, hogy vadászkutya eredetileg. Így simán ott hagyhat téged, egy lehetséges,  nagyon szórakoztató kacsavadászat miatt.

spaniel

Egyébiránt, ha jól volt szocializálva, más kutyákkal, macskákkal nincs gondja, barátságos velük. Azonban egyes kutyák, főleg a nem ivartalanított kanok dominanciára hajlamosak lehetnek azért olykor.

Gyerekkel kifejezetten jól kijön az angol cocker spániel, bármikor kapható egy közös mókázásra. Focizás? Simán. Labda apportírozás? Még jó hogy! Rohangálni eszetlenül a kertben? Minden álma!

Azonban az ilyen az ilyen aktív szórakozások után imád elheverni a kényelmes kanapén.

Egyébiránt szereti nagyon a kertet felügyelni, úgyhogy lakásban és kinti-benti kutyaként is tartható. De persze legyen egy szélvédett, szigetelt kutyaháza, éjszakára engedjük be és sok foglalkozást, mozgást igényel így is.

Nagyon okos, barátságos, gyorsan tanul. Mind játékkal, mind a pocakjával jól motiválható szerencsére.

Mivel nagyon játékos, imád labdázni az angol cocker spániel. Így érdemes egy jó minőségű Chuckit labdát, amely hosszú időt ki fog bírni amíg a gyerekekkel együtt játszik. Nem csak hogy jól pattog ez a labda, de úszik,és  van belőle sípolós, nem sípolós is.

Jutalomfalatokból pedig nem válogatós. Puha, félkemény és tartós rágcsák is jöhetnének neki korlátlan mennyiségben, ha rajta múlna. De miután hízásra hajlamos, óvatosan érdemes bánni a napi mennyiségű jutikkal. Vagy érdemes light jutalomfalatot adni, mint amilyen a Brit Care Dog Functional Snack Light Rabbit is.

Nagyon aktív kutya fajta, nem fogja a napi 20-30 perces könnyed sétával beérni. Úgyhogy kösd fel a gatyádat úgymond, ha ez a fajta az álmod. Imád szimatolni, tenni-venni, házat őrizni.

De csak ugatással jelzi a nem kívánatos vendéget a legtöbb esetben. Ugyanis amint kerten belül van a személy, már hatalmas fenékrisza közepette fogja üdvözölni.Úgyhogy nem a legjobb házőrző.

Milyen sportra alkalmas ez a spániel?

Miután egy vérbeli vadászkutyáról van szó, nem csoda, hogy nem az a henyélő típus ennek megfelelően. És mivel észnek sincs híján, sokféle sportban kipróbálhatja magát, a vadászat mellett persze.

Szuper lehet neki az agility, a nyomkövetés, a hoopers, dog dancing. De rendkívül nagyszerű társ lehet kisebb-nagyobb hegyi vagy erdei túrázáshoz is.

Ha megvagyunk a belső jellemrajzzal, jöjjünk a külsejük bemutatása!

Hogy néz ki az angol cocker spániel?

Amikor az ember lánya úgymond nem akar kis termetű kutyát, se olyat, ami kieszi a vagyonából, azoknak tökéletes választás lehet a cocker spaniel. Ugyanis a tökéletes középtermetű kutyát teljesíti meg.

Méretei: Átlagosan 39-41 cm, súlya 10-15 kg között van.

Átlagos egészséges élettartama: 12-15 év között van.  

spaniel-fajtak-pg

Négyzetes testalkatú, azaz a hossza-magassága közel megegyező kell legyen. Szemei tükrözik az intelligenciáját, sötétbarnák és mandula formájúak. Hosszú, lógó fülei vannak.

A farkát korábban, csonkolták mert a vadászat során megsérült gyakran. Azonban ez ma már nem elfogadott.

Jól megfigyelhető azonban a fajtánál, hogy a munka és a sport vonal különvált.

A show kutyák fülei még hosszabbak lettek, dúsabb és hosszabb szőrzettel rendelkeznek. Kevésbé erős a vadászösztönük már. A munkavonal gyakran kevésbé „szőrös”, aktívabb és mindig munkára kész.

+1 Petguru tipp: Te is spanci fanatikus vagy, aki imád mindenféle tárgyat venni, amelyen imádott kutya fajtája szerepel? Nézz szét a Bol-dog ajándék áruházában!

Bundájukat rendszeresen kozmetikázni kell, trimmelni/vágni.

Most pedig nézzük meg, ilyen színben elérhető ez a szépség.

kokker-spaniel

A hivatalos angol spániel kutya színek

A spániel vagy ahogy sokan keresnek rá „kokerspaniel” egyszínű, kétszínű vagy tarka színben fordul elő.

Egyszínűek: fekete spániel, arany, arany coboly, csokoládébarna

Kétszínű: fekete cser, barna-cser

Tarka: fekete fehér, fekete-fehér-cser, arany-fehér, csoki-fehér lehet.  

Milyen más spániel fajták vannak?

A spánieleket az FCI fajtacsoportban a retrieverek közé sorolták. Azon belül a hajtókutyákhoz, ahol több más spániel is van, az angol cocker mellett.

Leggyakrabban az amerikai cocker spániellel keverik össze. Nem hiába, ugyanis sokáig a két fajta egy és ugyanaz volt. De ide tartozik még a ducinak tűnő clumber spániel, a holland kooikerhondje, a szépséges welsh springer spániel is például. A nagyobb méretű angol springer spániel és a ritkaság számba menő német fürjészeb is a fajtacsoport tagja.

Hogyan gondozd a hosszú fülű kutya pajtid?

Nem szereted, ha szőröz egy kutya, fésülgetni kell, kozmetikázni? Akkor bizony rossz helyen vagy, kedves olvasó! Az angol cocker spánielt bizony heti 1-2 alkalommal minimum elő kell venned egy alapos fésülésre.

Türelemre és sok időre van szükség, hogy kutyusod szépséges, selymes bundája karban legyen tartva. Emellett a napi ápolási rutin része kell legyen a fülpucolás és a szemzug törlés is.

A lógó fül egyet jelent: rossz szellőzést. Éppen ezért fülgyulladásra hajlamos kutyafajta. Hetente-kéthetente egy alkalommal csepegtess a fülébe Otodin fülcseppet, majd töröld ki szárazra egy vattapamaccsal. Ez a fertőtlenítőt is tartalmazó csepp megelőzheti a problémákat.

A kozmetikáját 8-12 hetente kell megejteni a kozmetikusnál. Ennek a költsége fazontól és szőr állapottól függően 12-18 ezer forint, alkalmanként.

+1 Petguru érdekesség: A népszerűsége akkor ugrott meg a fajtának elsőnek, amikor egy spániel volt az egyik főszereplője Walt Disney – Susi és tekergő meséjének, 1955-ben.

Azonban a népszerűségnek olykor ára is van. Ez pedig az, hogy a szaporítók lecsaptak a fajtára, és mindenféle egészségügyi szűrések nélkül tenyésztettek. Így egyre több betegség jelent meg a fajtánál. Ezeket fogjuk bemutatni a következő fejezetben.

Milyen betegségek jellemző a cocker kutyákra?

Ha felelősségteljes módon, tenyésztőtől vásároltad meg a kölyökkutyádat, még sajnos akkor is lehet esély arra, hogy ilyen-olyan kórság előjöjjön. Ha pedig „háztól” szerzed be a kedvenced, akkor aztán végképp semmilyen garancia nem lesz arra, hogy különféle genetikailag is örökölhető betegségek ne jöjjenek elő.

Egy tenyésztőtől származó spániel ára körülbelül 250-400 ezer forint.

angol-spaniel

Az alábbi betegségek a leggyakoribbak a fajtánál:

 • szürke és zöldhályog
 • térdkalács probléma
 • diszplázia
 • eleség/pollen allergia
 • befelé forduló szemhéj/ szempillák,
 • PRA azaz progresszív retina leválás
 • porckorong sérv
 • bőrbetegségek
 • szívbetegségek
 • rákos megbetegedések
 • epilepszia
 • cukorbetegség
 • veseelégtelenség
 • süketség

Nem konkrétan betegség, de szeretnénk megemlíteni itt még a toklász okozta gondokat. Ugyanis a nem kozmetikázott tappancsok, és a szőrös lógó fül tökéletes arra, hogy az a fránya toklász befúródjon oda, ahová nem kéne. Ez pedig fájdalmat, gyulladást okozhat az állat számára. Sőt akár a dobhártyájukat is kilyukaszthatja, ha mélyre fúródik.

kokerspaniel

Éppen ezért nézd át mindig séták után alaposan a kutyusod. Ha nagyon nyalná a lábát, csekkold le. Ha pedig rázni kezdi a fejét séta után, vagy féloldalasan tartja, nyomás az állatorvosi rendelőbe. Egy spanci gazdik bevált trükkje a toklász ellen, hogy egy nylon harisnyát húznak a cocker spánielre, a fülére/fejére. Ez megakadályozza a fülbe jutást.

Most pedig nézzük meg, mivel érdemes megtömni a spánielek pocakját.

Mit egyenek a spániel kutyák?

Nem igazán mondhatóak válogatós kutyáknak, úgyhogy lényegében a vasszöget is megennék. De azért igyekezzünk a pénztárcánkhoz mérten a legjobbat kiválasztani spánielünk számára. Emellett érdemes ízületvédővel támogatni a szervezetét évente 1-2 kúra erejéig. 

cocker

Tápválasztásnál figyeljünk oda a megfelelő szemcseméretre, és a közepes/magas energia tartalomra. Hiszen egy energia bomba kutyáról van szó!

Kölyök spániel eledelek

árbarát: a Susa Puppy Száraz Kutyatáp ízletes, vaníliás szemcséi biztosan könnyen lecsúsznak a babapocakba. Tenyésztői, kedvező ár értékű eleség.

prémium kategóriás: A Happy&Fit Professional Plus Puppy&Junior Sensitive Lamb&Rice már csirke és gluténmentes, így nem kell aggódnod az esetleges csirke allergia miatt.

legjobb táp: a 70% hústartalmú Optimanova Puppy Sensitive Salmon & Potato lazacos-burgonyás eledele biztosítja a ragyogó bundához szükséges omega 3/6 zsírsavakat és emellett teljesen „mindenmentes”.

elado-cocker-spaniel

Felnőtt spániel kutyáknak

pénztárcakímélő: A magyar SullerZ Basic Adult Beef tápja hozzáadott csirkét nem tartalmaz, és kategóriához képest magasabb hústartalmával emelkedik ki.

prémium: a Panzi FitActive Next Adult 5 Reds 5 féle vörös húst tartalmaz, de csirkét és gluténtartalmú gabonát nem. Így kiváló lehet!

szuperprémium: a holisztikus összetételű, 70% húst tartalmazó Carnilove Fresh Adult Dog Ponty & Pisztráng – Hair & Healthy Skin halas tápja szuperül beválhat.

Idős/ túlsúlyos kutyáknak:

prémium: a hazai JULIUS-K9 Hypoallergenic SENIOR/LIGHT LAMB&Rice tápja szuper lehet kutyusodnak, mert ízletes báránnyal készült!

kiváló döntés: a csirke/glutén mentes, Brit Care Grain-free Senior&Light Salmon & Potato lazacos elesége biztosan bejön majd neki.

Most jöjjön pedig egy kis történelmi áttekintés, hogy honnan is jött a kanapénkra ez a szépséges és aktív kutya.

Csak röviden: a cocker spánielnek a története, eredete

Már Shakespeare korában is tettek utalásokat spánielekre. Eleinte csak két csoportra osztották őket: szárazföldi és vízi spánielekre a 16. században. Azonban a 19. században elindult a komolyabb tenyésztés és megalakult 1885-ben az angliai spániel klub és 1892-ben lett hivatalos fajta az angol cocker spániel.

cocker-spaniel

Az egyesült államokban pedig elkezdett különválni az angol cockertől az amerikai cocker és ezt hivatalossá is tették 1946-ban az amerikai kennel klub -nál. Ezután már nem lehetett őket keresztezni.

Eredeti szerepe az volt, hogy a vízből, bozótosból az elejtett vadat kihozza, illetve felzavarja. A nevét is innen kapta. Ugyanis az elsőszámú célpontja az erdei szalonka volt, amelynek angol neve wood cock.

A mai napig nagyon népszerű a fajta, bár vadászatokon már kevésbé használják, inkább édes családi kutya szerepét tölti be.

Most pedig jöjjön a szokásos összesítőnk, hogy valóban megfontoltan válassz kutyafajtát.

angol-cocker-spaniel

Összegzés: neked való az angol cocker spániel?

Ez a drága kiskutya sokáig hű pajtásod lesz. Nagyon alkalmazkodó képes, jó társa aktív egyedülállóknak és sokgyermekes családban is helyt áll és boldog lesz. Azonban jó gazdija lennél?

Nézd meg, hogy igazak-e rád az alábbi állítások.

 • tudsz számára napi 1-1,5 órás mozgatást biztosítani
 • benti vagy kinti-benti kutyának szeretnéd. Ugyanis nagyon ragaszkodik a gazdijaihoz, szüksége van az emberi közelségre
 • mivel nagyon okos, rendszeresen foglalkozol vele, szellemileg is lefárasztod különböző módszerekkel
 • nem jelent gondot a rendszeres szőrápolás a számodra
 • tisztában vagy vele, hogy a kozmetikai költségei magasak

Nos? Beleszerettél te is a fajtába? Máris rávetetted magad az eladó cocker spániel hirdetésekre? Nem tudunk érte hibáztatni, mi is nagyon szeretjük őket!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális
MACSKA MAGAZIN

A sziámi macska - A beszédes, hiperaktív, ultraszociális

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi

Elolvasom
A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A neonhal - Az alkonyat csillogó csodái!

A neonhal, mint igazán békés apró szépség bemutatása következik. Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a k

Elolvasom
Cápamárna - Az ijesztő szépség
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Cápamárna - Az ijesztő szépség

A cápamárna (balantiocheilos melanopterus) a nagyobb akváriumok kedvelt fenékjáró hala. Ennak a délkelet ázsiai halnak többféle ?álneve

Elolvasom
Petguru logo