Tengernyi bőr alatt a család kedvence – Íme a shar pei!

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ráncos ábrázata, apró fülei és a különleges kék nyelv azonnal megragadja a figyelmet. A minimum 5 számmal nagyobb bőrt viselő shar pei kiskutyák láttán pedig ember legyen a talpán, aki vissza tudja fogni magát egy alapos simizéstől.

A shar pei jelleme és nevelése

Egyedi és különleges helyen szerepel a shar pei a világ kutyái között. Külsejével kitűnik négylábú fajtársai közül. De biztosan állíthatjuk, hogy természete sem az átlag, családi kedvenc kategória. Természetesen ezzel a kijelentéssel eszünk ágában sem volt megsérteni az említett jelzőkkel rendelkező négylábúkat. Hiszen mi minden kutyát, cicát és a többi állatot egyformán imádjuk.

sharpey

Napjainkban a shar pei kutya elsősorban leginkább a nyugodt, családi kedvenc szerepét öltötte magára. Azért persze jópár tulajdonsága megmaradt benne a régmúlt időkből. Hogy melyek is ezek? Az ősi Kínából származik és őrkutya, védelmező képessége teljesen megmaradt. Sőt, egyértelmű harcias jellem is maradt benne harci kutya oldalából.

De semmi ok az aggodalomra. Ezt a tulajdonságot szakértő módon valószínűleg tökéletesen el lehet tüntetni. Egy igazán jól nevelt és szocializált shar pei esetében korábbi agresszív jelleme maximum ennyi. Tartózkodóan viselkedik idegen emberek között, más kutyákkal és macskákkal.

sharpei

Szóval kedves kutyabarát, egy dologra felhívnánk a figyelmedet. Ha például szembe jön veled az utcán egy sharpei, akkor ne ronts ajtóstól a házba. Vagyis ne kezdd el egyből simogatni ezt az ebet. Ugyanis előfordulhat, hogy a shar pei nem fogja túl kedvesen viszonozni a közeledésedet. Hiszen ez a fajta nem a közvetlen, azonnal haverkodós eb kategória. Igazán kedves és barátságos természetét családjának, azon belül is egy embernek tartogatja. De családját aztán feltétel nélküli szeretettel és hűséggel védelmezi élete végéig. Őrző szeme mindenre is figyel otthonával és szeretteivel kapcsolatban.

Imádata tárgyától, vagyis a gazdájától egyenesen utál távol lenni. Ezért mi inkább olyan gazdi mellé ajánljuk, aki minél kevesebb időre tudja nélkülözni kutyája társaságát. És azt sem árt tudni erről a fajtáról, hogy ő bizony az intelligens, makacs és önfejű fajták közé tartozik. Kissé érthetőbben fogalmazva mindent meg tud ő csinálni, de csak, ha akarja.

sharpei kutya

Szóval, kedves gazdi, mindezek tükrében a következőképpen állj neki a shar pei nevelésének. És az sem árt, ha valamivel tapasztaltabb vagy a kutyatrenírozás terén. Önfejű, dominanciára hajlamos jellemét már igen korán, shar pei kölyök korban 12-16 hetesen ildomos elkezdeni. Természetesen következetesen és szeretettel. A büntetésre ők bizony érzékenyen reagálnak. Könnyen megsértődnek és sajnos elég haragtartó és nehezen kiengesztelhető típusok. Szóval, kedves gazdi, légy türelmes és kiegyensúlyozott. A következetes munka gyümölcse egy igazán okos és jól nevelt társasági négylábú lesz, aki önálló lényként éli veled mindennapjait.

Önállósága bizonyos shar pei gazdik és tenyésztők állítása szerint szinte félig macska státuszba emeli ezt a ráncos jószágot. Hiszen ők amellett, hogy önállóak és igazi egyéniségek, akár arra is képesek, hogy kutyás viselkedésüket hátrahagyva naphosszat a kanapén heverésszenek. De mozgékonyak is lehetnek. Ebben a tekintetben igazodnak a gazdi aktivitásához. Persze azért a napi séta elengedhetetlen.

A sharpei tartása és ápolása

Az igaz, hogy vastag bőre van és ott a dús szőrzet is, de ez a shar kutya esetében leginkább csak fajtajellemző 25 kg súlya mellett. Hiszen ez a durva, sörtebunda csak felső rétegből áll. Aljszőrzettel nem rendelkezik. És ráncos bőrének sem tesz valami jót az szabad levegő párája és a csapadék sem. Éppen ezért és gazdiimádó természete miatt lakásban tartásra ajánljuk.

shar

Korábban már említettük, hogy ez a ducipofi eb lételeme, hogy folyamatosan hőn szeretett gazdijával legyen. Éppen ezért ő az egyedüllétet is finoman szólva mérsékelten tolerálja. Azért persze tudatos neveléssel a rövidebb ideig tartó magányhoz hozzá lehet szoktatni. Hogy ezt miképpen is sajátítsátok el?

Az elválás vagy inkább leválás folyamatát érdemes shar pei kölyök korban elkezdeni. Először kezdd néhány perces egyedül hagyással aprócska ráncok tömkelegével rendelkező ebedet. Majd fokozatosan növeld az időt. De azért ne nyújtsd túl hosszúra! Szorítkozzunk mindössze néhány órányi magányra. Ja és persze az okos, szófogadó és rombolásmentes kutyust ne felejtsd el a tréningek végén bőszen megjutalmazni!

A shar pei inkább a magányos farkasok, bocsánat kutyák közé tartozik, akik csak a családjukat fogadják el. De, mint a legtöbb kutyafajta esetében, rá is igaz az alábbi tény. Megfelelő és korai szocializációval könnyebben összeszoktathatóak más kutyákkal, sőt még akár macskákkal is.

A gyerekekkel kissé tartózkodó lehet, mint mindenki mással a családján kívül. Elvan ő a családjához tartozó gyerekekkel, de nem ő lesz a legnagyobb bundás játszópajti. Ezért azt tanácsoljuk, hogy semmi esetre se hagyd egyedül shar pei kutyusodat gyerekekkel. Ha játék van, mindig légy jelen, olykor-olykor megeshet, hogy a fajta nem a legbarátságosabban unja meg a mókát.

shar pei

A fajta külsejének ápolásával azért nem árt néhány dologra odafigyelni. Rövid, tömött, szúrós szőre szerencsére öntisztuló. Érdemes heti rendszerességgel átmenni rajta egy SZŐRSIMÍTÓ KEFÉVEL. Viszont a bőrredők között könnyedén elrejtőző nedvességgel vagy piszokkal azért lehetnek gondjai a shar pei kutyának. A kutyabunda ezen része ugyanis könnyen begyulladhatnak. Ezért ezekre a területekre érdemes gyakrabban figyelni.

Shar pei betegségek

A változatos színekben előforduló sharpei, vagyis a barna különböző árnyalatitól kezdve a fekete, kék és szürke színen át, sajnos nem a legegészségesebb kutyafajták közé tartozik. Van pár genetikai betegsége, amelyek megfelelő tenyésztéssel elkerülhetőek.

Ilyenek például a csípőízületi- és könyök diszplázia, a térdkalács-ficam (patella-luxatio), örökletes bőrbetegségek és mindenféle allergiák, valamint a leginkább erre a fajtára jellemző FSF, vagyis familial shar-pei fever. Ez a magas lázzal kísért, gyakran végzetes betegség megduzzadt ízületetekkel és feldagadt pofival fordulhat elő a shar pei kutyák esetében. Emellett pedig a súlyos kór során amiloidózis is felléphet. Az amiloid fehérjék leginkább a vesék végzetes károsodását okozhatják.

Láthatod, hogy milyen beteges lehet egy túltenyésztett, vagy nem megfelelő helyről származó shar pei fajta. Hiszen az igazi tenyésztő a kutyaszülőket generációkra visszamenőleg szűri minden betegségre. Viszont a szaporítók a minél nagyobb haszon reményében fittyet hánynak ezekre a dolgokra, sőt még a minőségi táplálással és törődéssel sem foglalkoznak.

Ha menthetetlenül beleszerettél ebbe a fajtába, de nincs lehetőséged felelősségteljes tenyésztőtől kutyát vásárolni, akkor a következőt tanácsoljuk. Nézz szét a menhelyeken. Gazdikereső sharpeieik között lehet, hogy megtalálod álmaid kutyusát.

A sharpei etetése

A kínai sharpei kutya étrendjében több dologra is illendő odafigyelni. Hiszen nála a minőség és a mennyiség sem mindegy. Ahogy már fentebb felvázoltuk ez a fajta igencsak kényes egészséggel lett megáldva.

Éppen ezért az ételében is elég sok mindenre lehet érzékeny vagy éppen allergiás. Szóval, mi a kutyatápok kedvelői mindenképpen azt javasoljuk, hogy gabonamentes eledelt válassz kedvencednek. Emellett pedig a fehérje tartalomra is ajánlatos odafigyelni a shar pei kutya etetésénél. Nála nem javasoljuk a nagyon erős hústartalmú kutyatápokat. Hiszen a túlzott fehérjefogyasztás is sok probléma forrása lehet.

shar pei kölyök

Szerintünk shar pei kiskutya pajtid szuperül fog fejlődni az OPTIMANOVA DIGESTIVE NYULAS-BURGONYÁS tápjától. A felnőtt ebek pedig boldogan fogják csóválni kunkori farkincájukat a BRIT CARE ADULT LARGE LAZACOS-BURGONYÁS kutyatáptól. A lazac igazán jót tesz érzékeny bőrének. A hozzáadott természetes ízületvédők pedig csodákat művelnek a shar pei kutya csontjaival és izmaival.

A táplálék mennyiségére pedig a következő miatt figyelj oda. Mivel ez a közepes méretű kutyafajta nem tartozik a legnagyobb futóbolondok közé, hajlamos lehet kiegyenesíteni a bőrredőit, vagyis pocakot ereszteni. Ezért arra kérünk, hogy mindig a súlyának és életkorának megfelelő mennyiségű eledellel etesd ezt a különleges szépséget. Bővebb tápválasztási segítséget kaphatsz legújabb ebookunkból, amelyben összegyűjtöttük az általunk kedvencnek választott kutyatápokat. A könyvecskét az alábbi képre kattintva elérheted.

A shar pei eredete

Írásunk végéhez közeledve lássuk, hogy honnan is érkezett meg a világ otthonaiba sharpey kedvencünk. Az eredeti kínai dolgok, így az originál távol-keleti kutyafajták is általában hosszú múltra tekintenek vissza. Így van ezzel a mi bőrös ebünk is. A fajtáról már i.e 200-ban is voltak leletek. A Han dinasztia idejéből maradtak ránk olyan szobrocskák, amelyek a mai shar pei kutyához hasonlatos négylábúkat ábrázolják.

ráncos kutya

A fajta Kína északi részéről igen hamar elterjedt az egész birodalom területén. Akkoriban a többi kutyához hasonlóan a ráncos kutya őse is munkakutyaként éldegélt. Alapvetően vadásztak velük és az otthonokat, illetve nyájakat is őrizték. Később, egészen a 20. század elejéig a kutyaviadalokban használták Kínában. Testfelépítéséért és bőréért tökéletes volt erre a feladatra. Hiszen a harcok során az ellenfél a kutya ráncos, vastag bőrét ragadta meg. Ezáltal nehezebben tudott kárt tenni az állat egyéb részeiben.

Ebben az időszakban különösen túlzásba is estek a tenyésztők a shar pei laza bőrével kapcsolatban. Ekkoriban csak a ráncok számítottak. Azonban ezzel csak a bőrös ebeknek ártottak, hiszen így sokkal fogékonyabbak lettek a különféle allergiákra és bőrbetegségekre. Így napjainkban a redők már csak a fej és a hát tájékán megengedettek.

shar pei kutya

Shar pei kölyök korukban kutya kötelességük belenőni a bőrükbe. 1950-ben a kínai diktatúrának köszönhetően majdnem eltűnt a fajta a föld színéről. De szerencsére két hong kongi tenyésztő, Matgo Law és Chung visszahozta eme ritka fajtát az életbe és az FCI leírás standardjába is. És a nyugati és amerikai világban is ekkor kezdett el terjedni a fajta.

Reméljük írásunk által sikerült kicsit jobban megismerned ezt a ritka kutyafajtát. Vagy esetleg otthonod kényelmét élvezi egy ilyen kutya? Ha igen, írd meg nekünk kedvenc történetedet kutyusodról! Vagy csatlakozz facebook közösségünkhöz, és küldj nekünk szebbnél-szebb fotókat shar-pei ebedről!

Forrás: Greentree’s Pei Kennel

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
CICA TIPPEK

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
Egy igazi szupercica!? A brit rövidszőrű macska
CICA TIPPEK

Egy igazi szupercica!? A brit rövidszőrű macska

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk neked szól!Tudjuk, hogy minden cicus imádnival

Elolvasom
Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
HÜLLŐ TIPPEK

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
Petguru logo