Vesebeteg kutya – Tünetek, kezelés, etetés

Ha kiderül, hogy vesebeteg kutya gazdik lettünk, bizony megannyi kérdés lehet a fejünkben. Mit ehet majd a kutya? Mire számítsunk az állatorvosnál? Cikkünkben igyekszünk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre választ adni.

Nagyon „rettegett” betegségnek számít a gazdik körében a veseleállás. Ugyanis nagyon sok kutyus, még a legjobb kezelés ellenére sem gyógyítható meg. A vese ugyanis azon kevés szervünk közé tartozik, amely nem regenerálódik. Ráadásul a veseelégtelenség tünetei kutyáknál már csak akkor jelentkeznek, amikor már a vese egy nagy része elhalt. De erről majd írunk később.

Tartalomjegyzék:

A kutya vese felépítése, működése és szerepe

Az akut veseelégtelenség tünetei

A krónikus veseelégtelenség tünetei

Mitől alakul ki a kutya vesebetegség?

Mi a jó kutya vese érték a laborpapírokon? Jöjjön egy kis kutya vérkép elemzés!

A vese beteg kutya kezelése

A vesebeteg kutya etetése

Bejegyzésünkben végig vesszük a vese felépítését, melyek a vesebetegség tünetei, milyen legyen a vesebeteg kutya étrendje, majd az ajánlott kutya vese vitamin lista fog következni.

A kutya vese felépítése, működése és szerepe

Igazából nincs nagy különbség az emberi és a kutya vese között. A vese egy páros szerv, amely a hasüregben helyezkedik el. A legkisebb felépítési, működési egységét nefronnak hívják. A vesékhez közel, úgymond a tetején csücsülve pedig a szintén páros, mellékvese helyezkedik el, amely különféle hormonokat termel.

vese-foto-kep

A vese működése

A vesék úgynevezett szabályzó szereppel rendelkeznek. Megtisztítják ugyanis a vért a különböző salakanyagoktól, méreganyagoktól. A vér körülbelül 90%-a vízből áll és ezt szűrik meg a vesék. A salakanyagokat a vizelettel eltávolítják a szervezetből, míg a hasznos anyagokat visszatartják (Na-iont, glükóz például) a vese egyes részein.

A vizelet a húgyhólyagba, majd onnan a külvilágba kerül. A vizelettel főleg a nitrogén tartalmú (karbamid) bomlástermékek és bizonyos sók választódnak ki.

A vese szerepe
A vese nagyon fokféle feladatot lát el a szervezetben.
-csökkenti a szervezet vízveszteségét/ a többletet kivezeti
-nátrium és más ionok szintjét szabályozza a vérben
-vérnyomást szabályozza
-a szervezetbe bekerülő, illetve termelődő káros anyagokat megszűri
-segíti a vörösvértest képződést
-a vesében válik aktívvá a D-vitamin előanyag, amely kell az erős immunrendszerhez és csontrendszerhez
-a szervezet sav-bázis egyensúlyát fenntartja (hagyja ürülni a savas hidrogéniont (H+), vagy a hidrogén-karbonátot (HCO3-)).

meddig-el-egy-vesebeteg-kutya

A fentiekből is jól látszik, mennyire fontos, hogy kutyusaink veséjét a megfelelő állapotban tartsuk. Ugyanis, ha ez az érzékeny szerv működése sérül, az egész szervezetre negatív hatással van és előbb utóbb jelentkeznek majd a vese leállás tünetei.

Amikor a tünetek láthatóvá válnak, a vese 65-75%-a már károsodott. Vérvétellel azonban már hamarabb kiderülhet, ha gond van.

De persze nem egyik pillanatról a másikra következik be a kutya vese leállás. Hanem vannak tünetei, előjelei. Ezeket vesszük át a következő fejezetekben.

Milyen típusai vannak a kutya vesebetegségnek?

A lefolyása alapján két típust különítenek el az orvosok. A hirtelen jelentkező, rossz kórjóslatú az akut veseelégtelenség.

A másik típus általában idős korban alakul ki és viszonylag jól karban tartható, megfelelő vesebeteg kutyatáp és étrendkiegészítők segítségével. Ezt hívják idült vagy krónikus vesebetegségnek.

A gazdik gyakran kutatnak információk után különböző vesebeteg kutya fórum oldalakon, és kérdezgetik, hogy meddig él egy vesebeteg kutya. Bizony a válasz attól függ, hogy melyik típusa van a betegségnek és mennyire súlyos a lefolyása.

Az akut típus is lehet egy enyhébb lefolyású, amelyből még maradéktalanul fel tud épülni a kedvenc. Azonban lehet olyan súlyos is, hogy napokon belül annyira legyengül a kutyus, hogy az egyetlen humánus mód az eutanázia marad.

Nem tudod eldönteni, hogy mikor van itt az ideje, elengedni a kutyusod? A Kutyakajás Idős kutya betegségek cikkében van egy pontozós skála, amely segíthet meghozni a nehéz döntést.

Az akut veseelégtelenség tünetei

Az akut vesebetegség szinte egyik napról a másikra leterítheti a korábban még makk egészséges kutyát. És sajnos akár nagyon gyorsan az életét is veszítheti, még a leggondosabb kezelés ellenére is. Nagyban függ a túlélési esély a kiváltó októl és a lefolyás súlyosságától.

Az akut vesebetegség tünetei:

 • hirtelen bágyadtság
 • hányás hasmenés akár együtt vagy külön jelentkezve
 • csökkent mennyiségű kutya vizelet
 • hasi görcsök, púposít a kutya, fájdalmai vannak
 • nehéz légzés (a fájdalom miatt erőltetve veszi a levegőt)
 • vizelet szagú, erős szájszag
vesebeteg-kutya-tunetei

A krónikus veseelégtelenség tünetei

Ez a fajta másabb tüneteket produkál a kutyák esetében. Ezt a típusát egy kutya vese diéta és egyéb étrendkiegészítők, gyógyszerek egész jól karban tudják tartani és hosszú életet élhet a kedvencünk. Persze itt is előfordulhat egy gyors állapot romlás látszólag ok nélkül.

Az idült vesebetegség tünetei:

 • csökkenő étvágy
 • fogyás
 • fénytelen, fakó szőrzet
 • sorvadt izmok (még akár a fejtetőn is jól látható)
 • rossz kedvű, nem érdekli a séta, a játék
 • sápadtak a nyálkahártyái, csökken a vörösvértest termelés
 • és itt is megjelenik az erős, vizeletre emlékeztető szájszag
 • sokat iszik, sokat is pisil
 • fekélyes szájgyulladás, gyomor és bélhurut a salakanyagok felhalmozódása miatt
 • alacsonyabb testhőmérséklet

És mit veszel észre, ha már nagyon rossz állapotban vannak a vesék? Olvass tovább!

A teljes vese leállás tünetei kutyáknál

 • teljes vizelet hiány, illetve, ha van is, nagyon sötét, koncentrált, erős szagú
 • szinte fehér nyálkahártyák
 • szinte elfekvő állapot
 • hányás,
 • teljes étvágytalanság, nagyon erősen lefogy a kutya

A kutatások szerint a kutyák 3%-át érinti a veseelégtelenség. Ez azonban nem egy pontos szám, mert sok esetben más betegségek mellett / következményeként alakul ki ez a kór. Erről fogunk a következő fejezetben írni.

Mitől alakul ki a kutya vesebetegség?

Sajnos számos ok vezethet oda, hogy a veseelégtelenség kutya pajtinknál kialakul. Mint ahogy írtuk, eleinte csak vérvétellel lenne kimutatható bármilyen eltérés a vese paraméterekben. Amikor a vesebetegség tünetei kutyáknál megjelennek, már súlyosan sérült a vese sajnos.

Genetikai eredetű vesebetegség kutyáknál

Bár több ilyen állatorvosi betegség van, kettő gyakorit szoktak megemlíteni, amelyekkel gyakrabban találkozhat a gazdi is.

vesebeteg-kutya-fajtak

A vese diszplázia kutya barátainknál a fiatalabb generációt érinti és kétféle súlyosságban fordul elő. Mivel ez egy női X-kromoszómán öröklődő betegség, a szuka kutyáknál enyhébb tüneteket okoz. A kanok, mivel csak egy X kromoszómával rendelkeznek, halálos betegség, és általában 12-15 hónapos koruk előtt elpusztulnak.

Ez a betegség azzal jár, hogy a nefron, a vese alapvető eleme nem működik rendesen, mert rendellenes felépítésűek.

Vannak kutyafajták, amelyeknél ez a betegség gyakrabban fordul elő: malamut, csau-csau, cocker spániel, dobermann, lhasa apso, szamojéd, shitzu, uszkár.

A másik gyakori típust glomerulopathia-nak hívják (veseszövet gyulladás).

Szerzett veseelégtelenség- Másodlagosan kialakult vese gondok

Különböző betegségek, fertőzések következményeképpen is kialakulhatnak a kutya veseelégtelenség tünetei. Felsorolni nehéz lenne az összes kórságot, de néhány gyakori esetet azért megemlítünk.

Mérgezés

Ha a kedvencünk szervezetébe mérgező anyag kerül, akkor az gyakran akár közvetlenül a gyomorból felszívódva a vérkeringésbe, onnan meg a vesékbe kerül. Így nem csoda, ha mérgezéskor, illetve utána kialakul veseelégtelenség kutyáknál.

Nagyon sok mérgező étel van a kedvenceink számára, most néhányat felsorolunk:

 • Fagyálló mérgezés
 • mazsola/ szőlőmag okozta mérgezés
 • fokhagyma, egyéb mérgező virághagymák okozta mérgezés
 • csokoládéban lévő teobromin
 • emberi fájdalomcsillapító
vesebeteg-kutya

Más betegségek mellé társulva

Olykor sajnos kiskedvenceinknél is nem csak egy, hanem több betegség is jelen lehet egyszerre. Egyes betegségeknél megfigyelték, hogy gyakrabban jelenik meg vese gond társulva, másodlagos betegségként.

 • chushing szindróma
 • hasnyálmirigy betegség
 • szívelégtelenségeknél
 • májbetegség
 • babézia következményeképpen
 • leptospirózis fertőzés után
 • gyakori húgyúti fertőzések miatt
 • daganatos megbetegedés
 • szteroidos kezelés

Ilyenkor a nehézséget az okozza, hogy az állatorvosnak az összes tünetet és betegséget együtt szükséges kezelnie, hogy kutyusunk jobban érezhesse magát. Jöhet ilyenkor persze a vesekímélő kutyatáp, gyógykezelések, étrendkiegészítők sorban. De gyakori probléma, hogy a vesebeteg kutya nem eszik, étvágytalan, ami még tovább rontja az állapotát.

Időskori (idült) vesebetegség kutyáknál

Ahogy nálunk, úgy kiskedvenceinknél is előfordul, hogy idősebb korukra a szerveik „elhasználódnak”. Jönnek a kezdődő szívbajok, és az idős kutya veseelégtelenség is megjelenhet. Mint ahogy már fentebb írtuk, ezen kutya veseelégtelenség jelei kicsit másabbak, mint a heveny betegségé. Lassabban alakul ki, de lassabban is romlanak az ilyen vesebeteg kutya tünetei.

Ha kedvencednek erős szájszaga lesz, fogy, étvágytalan, akkor bizony mindenképp ilyen irányban is ki kell vizsgáltatni. Erről fog szólni a következő fejezet.

A kutya veseelégtelenség kivizsgálása

Mielőtt a kutya vesebetegség tünetei megjelennének, már kimutatható a vese működésének zavara, bizonyos laborértékekből.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a gazdinak ne utólag kelljen azon agyalni, mit ehet a vesebeteg kutya, hanem a megelőzésre/korai diagnosztizálásra fókuszáljon.

kutya-vese-leallas

A kivizsgálás két dologból áll: egy vérvételből, illetve egy hasi ultrahangból.

Mikor ajánlott ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni?

 • Kis testű (15 kg alatt kutyáknál) 8-9 év felett évente vérvétel, 2-3 évente ultrahang
 • Nagy testű kutyáknál (15kg felett) 6 év felett évente vérvétel, 2 évente ultrahang

A vérvizsgálat körülbelül 15-20 ezer forint között mozog. (2024-ben)

Mi a jó kutya vese érték a laborpapírokon? Jöjjön egy kis kutya vérkép elemzés!

A kutya vesegyulladás tünetei megjelenése előtt is már bizonyos laborértékek kimutatják az abnormális veseműködést. Nagyon röviden átvesszük most ezeket.

SDMA kutya esetén

Ezt akkor szokták kérni, amikor vannak már tünetek, de más veseparaméterek még nem feltétlenül igazolták a vesegondokat. Ez mutatja ki a legkorábban a vesebetegséget.

Ha magasabb, mint 18 µg/dl a kapott érték, az már azt jelenti, hogy a vese abnormálisan működik. De nem feltétlenül önmagában használják ezt az értéket, hanem arányszámként.

Az SDMA/kreatinin arányt nézik, és ha ez nagyobb mint 10, akkor nagy valószínűség szerint már a 4-es stádiumban van a kutyusunk, ahonnan már kevés esély van az állapotának rendezésére.

Érdekességként megemlítjük, hogy kutatások kimutatták, hogy az agaraknál és a Birman macskáknál genetikailag magasabb a normális SDMA érték.

Az SDMA vizsgálat ára önmagában kb 6-10.000 Ft.

kutya-vese-ertek

Karbamid -Urea  

Ez az érték szintén a többivel együtt utal a vese állapotára. Az ureát/ karbamidot a májsejtek képzik, ezért, ha az érték alacsony, az májbetegségre utal. Ha pedig magas, akkor vese gondra, hiszen nem tudja a vese megszűrni a vérből.

Enyhe emelkedett szintje kiszáradás esetén is lehet. Szóval mindig nézni kell a többi tünetet és véreredményt is.

A karbamid magas kutya esetén, ha több mint 9,6 mmol/liter. Ugyanis a normál tartomány: 2,6-9,6 mmol/liter. De persze ez labor függő is, szóval mindig a labor papíron kell a referencia értéket nézni.

Kreatinin

Ez a másik fontos laborérték, amely az alap vérképekben szerepel. A szűrletképző képességét mutatja a vesének. A kreatinin alacsony értéke esetén izomvesztés lehet a háttérben

Az átlag értéke 44-159 µmol/l.

Foszfor

A szervezet foszfát szintje szorosan összefügg a vér kálcium szintjével. A magas foszfor szint utalhat pajzsmirigy és vese betegségekre, de akár felszívódási problémákra is. A hosszú távú magas foszfát szint a vesék meszesedését okozhatja.

Az átlagos foszfor szint kutyáknál 0,8-1,8 mmol/l között van.

A magas kreatinin szint tünetei, vagy ha a karbamid magas, megegyeznek az akut vesebetegség tüneteivel. Azaz a kutya hány, étvágytalan, elesett, ha a kreatinin magas. (A magas kreatininszint kutya esetén több, mint 2mmol/l).

A magas karbamid szint kutya pajtásunknak nagyon kellemetlen és éppen ezért fontos, hogy mielőbb orvosi kezelést kapjon.

A vérvizsgálatokon felül pedig még egy hasi ultrahangra szokott sor kerülni. Az állatorvos ilyenkor azt látja a veséken, hogy a kérge vastagabb, maga a vese pedig fényesebb és a szerkezete is másabb a megszokottól.

A vese beteg kutya kezelése

Amennyiben a kutyusunk akut vesebeteg, minél fontosabb a gyors és alapos kezelés. Enélkül, de sokszor még ennek ellenére is a kutyusunk elpusztulhat sajnos.

Ugyanis napok alatt leromolhat a vese állapota és a súlyos toxin felhalmozódás miatt a kedvencünket el kell altatni a humánusság jegyében. (Az ilyen vesebeteg kutya remegés, súlyos kiszáradás, elesettség jeleit mutatja).

A vesebetegség gyógykezelése három fontos pilléren nyugszik: infúziós kezelés, gyógyszerezés és diéta. Nézzük sorba ezeket.

Kutya infúzió

Mivel a vesegyulladás, vese leállás hányást, hasmenést, étvágytalanságot okoz, a legtöbb kutyus kiszáradást tüneteit mutatja. Azonban ez tovább rontja a bajt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szervezet folyadék háztartását helyre állítsuk, pótoljuk az elektrolitokat.

Ebbe az infúzióba cukoroldatot illetve más gyógyszereket is egyúttal be tudnak adni.

Infúzió előtt a kutyus kap a lábába egy kanült, amely néhány napig bent maradhat a lábába, megkönnyítve a kezelést. Fontos, hogy ne piszkálja a kedvencünk sem a kezelés alatt, sem otthon.

kutya-veseelegtelenseg

Gyógyszeres kezelés

Az állatorvos először is a kedvencünket kínzó tüneteket igyekszik megszüntetni, csökkenteni. Éppen ezért hányinger és fájdalomcsillapítót fog kapni.

A vízhajtó kutyáknak a magas kreatinin szint ellensúlyozására szükséges.

Ajánlott étrendkiegészítők a kutya veseprobléma mellé

Szerencsére ma már a kiskedvenceink számára is kaphatóak különféle vese állapotát javító étrendkiegészítők.

Az egyik ilyen az Ipakitin por is, amely a szervezetbe bevitt foszfor, urea és kreatinin mennyiséget igyekszik csökkenteni.

A másik, gyógynövény és egyéb hatóanyagokat tartalmazó készítmény az RX renal canine kapszula.

De vannak egyéb foszfor megkötők, toxinmegkötő termékek is az állatorvosoknál, amelyek elősegítik, hogy kedvenced jobban legyen.

Mit tehetsz ennek érdekében? Találd meg azt a vese táp kutya eledelt, amelyet szívesen elfogyaszt és egészségesebb is lesz tőle.

A vesebeteg kutya etetése

Kiemelkedő fontosságú, hogy a vesebeteg kutya étrendje kevés, de jó minőségű és könnyen emészthető fehérjéket tartalmazzon. Ugyanis a túl sok fehérje megterheli a vesét.

Emellett fontos odafigyelni a táp nátrium és foszfor tartalmára is, hogy ne legyen magas. Éppen ezek miatt sajnos azt kell mondanunk, hogy bizony a vesebeteg kutya táp nem tartozik a legfinomabbak közé. Se sok só, se husika nincs ugyanis benne. Ez pedig az amúgy is étvágytalan kutya számára végképp nem lesz nyálcsorgató.

De a gyártók igyekeznek természetesen minél ízletesebbé varázsolni az ilyen szárazeledeleket. Ha az egyik nem jön be a kutyusodnak ne add fel, próbálj ki egy másik márkát.

A Petgurunál az alábbi vese tápok kaphatóak

 • Happy Dog Sano-Croq N , amely máj és vesebeteg kutyák számára is megfelelő
 • Royal Canin Veterinary Renal tápok különböző típusban
 • Vetlife Renal táp
 • Trovet Renal és Oxalate táp, amely nem csak vesebeteg kutya hanem oxalát kristály növesztésre hajlamos kedvencek számára is megfelelő összetételű.

Egyes gyártók konzerveket is kínálnak, amelyek nedvességtartalmuknak köszönhetően extra hidratálást is biztosítanak.

mit-ehet-a-vesebeteg-kutya

Nassolnivalónak pedig szintén valamilyen alacsony fehérje tartalmú nasit válasszunk. Ilyen például a Camon bauveg vegetáriánus rudacskái.

 De szintén beválhat a Bow Wow Grain Free Dental Stix rovarfehérje-inulin-gyógynövényes nasija is.

Tréningezérhez pedig a nagyon alacsony kalóriatartalmú Trixie Snack Popcornt ajánljuk.

Tudjuk jól, mennyire nehéz gazdiként azt nézni, hogy kedvencünk beteg, rosszul érzi magát (hányinger hányás gyötri például) Szívbemarkoló pillanatokat él át az egész család, amikor a kiskedvencünkért az állatorvossal együtt harcolunk.

De szerencsére a tudomány fejlődésével egyre több lehetőségünk adódik arra, hogy a szenvedő vesebeteg kiskedvenc tüneteit csökkentsük és életét meghosszabbítsuk. Mindig tartsuk be az állatorvosunk javaslatait a kutyának való étrend kapcsán.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Anci - az örök favorit No. 1
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Anci - az örök favorit No. 1

Bár több féle algát is fogyasztó akváriumi hal van a piacon, a közönséges algaevő harcsa Ancistrus cirrhosus vagy röviden csak anci, sose

Elolvasom
Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Az ékszerteknős etetése, tartása? A legfontosabb tudnivalók

Bár a teknőstartásra vastag szakmai könyvek tudnak csak igazán felkészíteni, szeretnénk egy cikkben az alapvető tudnivalókról egy kis bemu

Elolvasom
Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás
KUTYA MAGAZIN

Az ír farkaskutya - A kócos kelta óriás

Abban biztos lehetsz, hogy egy ilyen kutyával az oldaladon nem maradsz észrevehetetlen. Előre szólunk, itt nem minden a méret! Ez a hatalmas,

Elolvasom
Petguru logo