Macskatartás lakásban- az örök dilemma

Sokan a mai napig abban a hitben élnek, hogy a szobacicák élete unalmas. Pedig igazából fényűző életet, egészséget, biztonságot jelent a lakásban tartás!

Elbűvölnek a kis huncut bajszosok? A kis pihe puha rózsaszín tappancsok? A pattogó bohókás játéka a kiscicáknak? Nem tudod, hogy belefér-e az életedbe egy szobacica? Vagy vacilálsz, hogy esetleg kutya legyen a pajtásod? Segítünk, hogy eldönthesd neked való e a macskatartás lakásban!

Bár a cicák jóval önállóbbak, mint a kutyák, de azért ők is sok gondoskodást igényelnek. Úgyhogy mielőtt 13-18 évre magadhoz vennél egy doromboló kis jószágot, gondold át ezeket.

 • Allergiás vagy a macskaszőrre, vagy valamilyen családtagod?

Ugyanis a macskák szőre, legyen szó kinti vagy benti tartástól, egész évben hullik. Persze szedhetsz egész évben allergia elleni tablettát, de azért csak jobb, ha nem kell ilyen kompromisszumot kötnöd hosszú éveken át.

 • Van időd minden nap foglalkozni vele és gondoskodni róla?

Őket nem kell ugyan naponta levinni a dolgukat elvégezni, de velük is kell foglalkozni nap, mint nap. Játék, etetés, alomtakarítás. És ha nem játszol vele eleget, majd ő éjszaka levadássza a takaró alól kilógó lábujjadat. Csak úgy játékból?

macska-a-lakasban
 • Anyagilag is készen állsz a cica tartásra?

A kezdőcsomag elsőre, mint mindig kisállatnál jelentősebb összeg lehet igényektől függően. Kell fekhely, alom, alomtálca, etető és itatótálka. De ne felejtsd el a játékokat, az oltásokat, ivartalanítást, féreghajtást, bolhaírtást. És persze a pocakbavalót sem!

 • Kölyök vagy felnőtt cica legyen az új jövevény?

Ahogy a kutyák esetében, úgy a cicáknak is van sajátos kis jellemük. Az egyik bátrabb, a másik félénkebb. Az egyik bújós, a másik csak azt szereti ha ?szemmel szereted?. Felnőtt cicáknál már nem fogsz zsákba macskát venni a jelleme kapcsán, és a szobatisztasággal sem lesznek gondjaid.

 • Kandúr vagy nőstény?

A lány cicák általánosságban véve nyugodtabbak szoktak lenni, mint a kandúrbandik. Egészen addig, amíg nem kezdenek tüzelni. Akkor nincs az a gazdi, aki elbírja viselni a bújó, dörgölőző, gyereksíráshoz hasonló hangon nyivákoló macskát a háznál. A lány cicák ivartalanítása valamivel drágább, mivel náluk hasi műtét szükséges. Ezzel szemben a kandúr cicák kasztrálása 15 perces dolog, és másnapra el is felejtik az egész műveletet. Ezt érdemes már 6 hónapos koruk körül kérni az állatorvostól, hogy megelőzzük a jelölést a lakásban.

Ezekre van szükséged macska tartása kapcsán

Először is nézz körül a lakásban macska szemmel. Pakolj el mindent, amit szeretnél a hegyes karmoktól megóvni. A hosszú függönyök például ellenállhatatlan csábítást fognak jelenteni számára. A kábelek, zsinórok, virágok szintén. Sajnos nagyon sok növény mérgező a macskák számára, így jobb, ha ezeket olyan helyre helyezed, ahol nem tudja megrágcsálni. Lehet, hogy a macska a lakásban némi macerát és átrendezést igényel, de megér majd minden percet és fillért!

macska-tartasa-lakasban

A kölyök macska alap felszerelés a következőkből áll:

-fekhely

-játékok (minél többféle annál jobb)

-etető, itatótálak

alom

-alomtálca

-jó minőségű tasakos és száraz eledelek

-kaparófa, macskabútor

Nézzük ezeket sorba, részletesen ebben a fejezetben.

 1. A cicák rendkívül kényelmes állatok, csakis a puha fekhelyeket szeretik. Az meg már csak a netovábbja a dolgoknak, ha magasban van az a fekhely.

Lehet egy egyszerűbb puha fekhelyet is választani. Vagy akár egy komplex macskabútort, amely kaparórészt, játékrészt és alvóhelyet is tartalmaz.

 • Játékokból sosem elég! Ahhoz hogy cicád fitt, egészséges és kellőképpen fáradt legyen, időt kell szakítanod a játékra.

MACSKAJÁTÉK kínálatunkban bizonyára megtalálod azt, amelyik elvarázsolja kiscicádat. Évek óta nagy sláger a különféle tollas-plüssös játékpálcák, macskamentás plüssök, illetve a lézeres játékok. De vicces internetes sztorik vannak arról, hogy a macskák az egyszerű kartondoboznak néha jobban örültek, mint a méregdrágán megvett háromemeletes cicatoronynak.

macskatartas-lakasban
 • Etető/itató tálak

Lehetőleg nehezebb kerámiát, vagy csúszásmentes gumitalppal ellátott műanyagot válassz. Ha kutya is van a háznál, akkor számolj azzal, hogy cicád etetési helye egy magaslaton lesz, például ablakpárkányon. Mert különben a haspók blöki pocakjában fog landolni a cicakaja.

 • Macskaalom

Na ez az a dolog, amely nagy dilemmát szokott okozni a gazdiknak. Ugyanis ahány ház, annyi szokás. Minden cicának, és minden gazdinak más az ideális. Alapjában véve elmondhatjuk, hogy három féle alomtípus van. A nem csomósodó, az ásványi csomósodó és a szilikonos. Persze ezeken belül is vannak még illatos, nem illatos fajták.

A macska alomra szoktatásáról szóló cikkünket a nevére kattintva eléred.

 • Alomtálca

Erről is megoszlanak a vélemények. A választás csak rajtad múlik! Van nyitott, sarok wc, fedeles, és még szénszűrős fedeles is! Az alapszabály, hogy minimum 1 cica=1 wc, de akinek több cicája is van, arra esküszik, hogy cicaszám + 1 a nyerő toilett mennyisége.

 • Száraz és nedves eledelek

A kiscica étrendjének 70%-as száraztápból álljon. A tápok rágása segíti a fogkő kialakulásának esélyét, így az egészsége is ezt diktálja. Minél jobb minőségű eledelt választasz kis cirmikédnek, annál tovább él majd melletted egészségben. Mi kifejezetten ajánljuk a Carnilove termékeit, mert gabona és burgonyamentesek és kiegyensúlyozott összetételében minden benne van, ami egy kis törpördögnek szüksége van. Friss víz mindig legyen előtte!

 • Kaparófa, macskabútorok

A macskák szeretik élesíteni karmaikat. Ez egy ősi ösztön része náluk. És ha nem ruházol be egy kaparófával, a macska lakásban majd a bútorokon fogja kiélni magát. A választék itt is hihetetlenül nagy. A kartontól, a falra szerelhetőig, a sarokkaparótól a hatalmas többszintes macskabútorig mindenfélét fogsz találni. Csak a szabad tértől, és persze a pénztárcádtól függ, hogy mire ruházol be.

Macska tartása lakásban

Szóval eldöntötted, hogy márpedig egy selymesbundájú kis fenevad fog a házhoz érkezni. De mire is számíts? Hogy is viselkedik majd? Létezik olyan, hogy macskatartás szabályai? Lehet, hogy veszélyt jelent ránk a cirmos? Úgy gondolod a gondozás kimerül ez etetésében? Na ezek lehetnek a buktatók!

Manapság egyre többen élünk városi környezetben, társasházakban. Elviekben, ha csak a társasház közös képviselete nem rendelkezik másképp, lakásonként kettő macska tartható. Szóval semmi akadálya annak, hogy a saját lakásodban két jófej cicusnak otthont adj.

macska-lakasban

Az pedig, hogy macska a lakásban veszélyek sorát jelentené, nem igaz. Egy oltott, rendszeresen féreghajtott cica még a kisbabákra sem jelenthet veszélyt. Egyedül a várandós nőkre veszélyes toxplazma fertőzést említenénk meg. Tudni kell, hogy a macskán kívül több mint negyven állatfaj ? juh, ló, sertés, kisrágcsáló -, a mosatlan gyümölcs és a nyers hús elfogyasztása is okozhat toxoplazmózist, melyet egy egysejtű parazita, a Toxoplasma gondii terjeszt.

A macskatartás és macska-toilet tisztítás az egyik legfontosabb rizikófaktor.

Legyen naponta tiszta az alom, mivel az ürített Toxoplasma több, mint egy nap múlva válik fertőzővé.

A macskák, a fertőzés elkapása után 1-2 hétig ürítenek Toxoplasma gondii-t, később soha nem, akkor sem, ha újra elkapják a fertőzést. Úgyhogy aki még nem esett át ezen a fertőzésen, e miatt a várandósság ideje alatt, az almot a család egy másik tagja takarítsa.

A lakásban tartott macskák hosszabb és egészségesebb életet élnek a kültéri társaiknál. Ők nem sérülnek meg harcokban, balesetben és kevesebb esélyük van arra, hogy halálos fertőző betegséget elkapjanak.

Fontos, hogy a cicák számára is egy rendszeres napi rutint alakítsunk ki. Lehetőleg mindig azonos időben adjuk nekik a pocakbavalót. Az etetés legyen egy nyugodt helyen.

szobacica

A cicák rendkívül kreatívak tudnak lenni, ha a gazdi felkeltéséről van szó. A leggyakoribb szokásuk, hogy az alvó gazdi orrát tapicskolják. Vagy keserves hangos nyávogásba kezdenek. Vagy egyszerre mindkettő. Némely macsek a lábujj vagy bokaharapdálásra esküszik. A jobbfejek szimpla rajtad dagasztással keltenek. Erre a legjobb, ha éjszakára magadra csukod a hálószoba ajtaját.

A királyi reggeli után hagyjunk időt a macskáknak kis és nagy dolgaik elvégzésére. A jó macskaalom az, amelyet a gazdi macskája szívesen használ, az illatokat és a nedvességet pedig jól magába zárja. És az sem hátrány, ha hosszú időre elegendő!

Az alomtálca kérdése különösen fontos, hogy hol van. Legyen egy csöndes sarokban ellenkező esetben nem szívesen fogja használni a háziállat.

Majd ha kipihenték az emésztés fáradalmait, jöhet a játék idő! A cicák szeretnek a magasban lenni, és onnan leselkedni. Számíthatunk arra, hogy ha már ügyes nagyfiú vagy nagykislány macskánk lesz, a hűtő tetejéről fog ránk támadni. Persze csak játékból. Vagy a könyvespolc tetejéről..

Lusta gazdik kedvenc macskajátéka a lézer. Ezzel a kanapé kényelméből filmnézés közben is tudjuk hiperaktív cicánkat lefárasztani. Szintén lehet kapni automata, elemes játékokat, amelyek hosszabb időre leköti macskánk, vagy macskáink figyelmét.

Sokak inkább egyből két cicát fogadnak be, mert így a két állat egymást is remekül fárasztja. Nincs szerintem a világon olyan kőszívű ember, aki ne lágyulna el két hempergőző, hátsó lábbal rugdosó, kefefarkú kismacska látványától. És igen, a két cica több táplálék, több alom, több stressz, de több örömforrás is! Több macskával szebb az élet!

De ha van egy jófej kutyád, akkor mellé is jó választás lehet egy kiscica. Idővel jó kapcsolat alakul ki köztük és látványos szájkaratékkal fognak minket szórakoztatni.

Estére pedig a fáradt kutya és macska mellett rájössz, milyen jó dolog is a macskatartás. Kis szőrmók cicád tuti, hogy az öledben fogja álomra hajtani a fejét, dagasztással és dorombolással egybekötve. Vagy az ágyad közepén, te pedig majd a szélső 30 centin fogsz egyensúlyozni, csak hogy fel ne keltsd a kis nyavalyást?

Macskatartás lakásban és az állatorvosi dolgok

Legyen szó kinti, kinti-benti, vagy benti cicáról, állatorvoshoz bizony időnként menni kell. Ez a háziállat részére stressz forrás, de hát szükség törvényt bont. Eleinte első körben 2 hetente, majd 3-6 havonta ajánlott féregtelenítőt adni a cica részére. Hiszen a férgesség is betegség!  És ha mi sem szeretnénk elkapni, ennek érdekében érdemes a macskát gyakran féreghajtani.

Emellett persze a bolha kérdés is felmerül. A macskák esetében nem szükséges kijárónak lennie, hogy bolhák legyenek a bundában. Cipőtalpon is könnyen hazavihetjük a petéket. Erről már részletesen írtunk többet a macska bolha cikkünkben. Erre nálunk is megfelelő termékek közül válogathatsz, pl. Fypryst combo az egyik legjobb bolhásság esetén.

macskatartas-szabalyai

És ahogy a kutyáknak, a macskáknak is vannak ajánlott oltásai. Ezek többféle betegségek ellen védenek, mint például a macskapestis, macskanátha, leukózis, FIP.

A leukózis egy speciális gyógyíthatatlan betegség, amely az ellenállóképesség jelentős csökkenésével, gyakran daganatok képződésével járó igen gyakori macskabetegség.

A cicát megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékkal etessük. Sajnos nagyon gyakran a gazdik túl adagolják a napi betevőt az állat számára. Azt gondolják, ha a macska nyávog, biztos éhes! Így természetes lesz, hogy a cica ellustul, elhízik és még akár cukorbeteg is lehet. Így az etetése legyen szigorúan a kimért, ajánlott mennyiség, higgyük el, hogy elegendő lesz az is!

Sokan azt mondják, hogy egy macska szükséges ahhoz, hogy lakhelyből otthon legyen! Te mit gondolsz erről?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?
KUTYA MAGAZIN

Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort. Az idős kutya betegségei odafigyelést igényelnek.Egy kutya bizony nagy felelősség.

Elolvasom
Hasvízkór
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Hasvízkór

Egy rettegett betegség, amely a rossz minőségű akváriumok legnagyobb ellensége. Nézzük meg részletesen a hasvízkór betegséget.Rengete

Elolvasom
Petguru logo