Cryptocoryne wendtii – Wendtii vízikelyhe

Egy pompás kinézetű vízinövény, amelyet a kezdő akvakertészek is kedvelni fognak.

A cryptocoryne wendtii kinézete

Hosszúkás, leginkább barnás színű leveleivel a közepes növény akár a 40 cm méret magasság szintjét is elérheti. A vízinövény család araceae fajából származik egyenesen Ázsia területéről, Sri Lanka szigetéről. Hegyes levelei leginkább barnás színvilágúak. Több színben is előfordulhatnak, egy dolog azonban minden cryptocoryne fajban közös. Mindegyik wendt vízikehely növény levele kissé fodros.

A cryptocoryne wendtii tartási körülményei

A crypto fajták nem véletlenül az akváriumi növények kezdő szerelmeseinek kedvencei. Hiszen a legtöbb cryptocoryne fajhoz hasonlóan a cryptocoryne wendtii green vagy barna változata a könnyű akváriumi növények közé tartoznak. Sőt, még gazdaságosnak is mondható. Hiszen dús gyökérzete miatt rövid időn belül rengeteg hajtást hozhat, amelyet könnyedén szaporíthatsz az akvárium vizében.

Tökéletesen fejlődik a hidegebb és a melegebb vizekben is. Még a 28 c hőmérséklet sem jelent ezen növények számára problémát. Lágy és kemény vízben is könnyen eléldegél, sőt a víz pH értékére sem túlságosan kényes. Viszont a legtöbb akváriumi növényhez hasonlóan érzékenyen reagálhat a vízminőség hirtelen változására. Romló akváriumban ledobálhatja a leveleit, de csak a legritkább esetben pusztul el végleg. Általában rövid időn belül friss hajtásokkal visszaáll a megszokott növekedési üteme. Tehát láthatod, hogy tényleg nem nehéz és kezdőknek is ajánlott eme szép növény tartása.

cryptocoryne-wendtii

Fényigény szempontjából azt mondanánk, hogy a jól alkalmazkodó növényeket erősíti. Gyengébb megvilágítás esetén a levelek töve hosszabbra nyúlik. Így próbál meg a lehető legtöbb fényhez jutni a cryptocoryne wendtii. Ha pedig erősebb, kifejezetten növényeknek való fehér fényű fénycsöveket használsz, akkor a következőt tapasztalhatod vízi dzsungeledben. A kis cryptocoryne sokkal erősebb színben fog pompázni és inkább bokrosodik majd, mintsem megnyúlna.

A cryptocoryne wendtii leginkább vastag gyökereiről veszi fel a tápanyagokat, ezért náluk az alulról történő tápozást javasoljuk. Ha alacsonyabb akváriumban tartjuk, a crypto még emers, vagyis felszíni módon is vígan eléldegél.

És, hogy hol érdemes elhelyezni cryptocoryne wendtii növény fajtáidat az akváriumban? Mivel ő nem egy óriás leveles, sőt még nem is növekszik túl gyorsan, így inkább az akvárium látképének előterébe javasoljuk ültetni.  De a kisebb medencékben a középső régióban is megállja a helyét.

A legtöbb hal fajtával nyugodtan együtt tarthatod ezt a növényt. Persze azért vannak olyan fajták, akik annyira nem bírhatnak ellenállni a zöldek csábításának, hogy a cryptocoryne wendtii fajtát is megcsipkedhetik. Ilyenek például a sügerek. De a legtöbb békésebb, kisebb kopoltyús mellett nyugodtan nevelgetheted vízikehely szépségeidet.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Díszhal betegségek kisokos
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Díszhal betegségek kisokos

Akváriumi halaink természetes környezetében is sokféle kórokozó veszélyezteti őket. Bár az akváriumok a természet leutánzása „kicsibe

Elolvasom
Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Ludwigia repens - Piros fonákú tóalma

Következzen egy olyan akváriumi növény, amely igen híres az akvakertészek világában. Természetesen azért szükség van néhány fortélyra

Elolvasom
A rottweiler - A meg nem értett óriás
KUTYA MAGAZIN

A rottweiler - A meg nem értett óriás

Egy vérbeli védelmező nagypályás egygazdás bemutatása.Nemes feladatunkként tűztük ki célul, hogy egy újabb kétes hírű kutyafajta i

Elolvasom
Petguru logo