A nyúl – Az ugribugri kiskedvenc?!

Nemcsak kutyás vagy macskás emberek vannak a világon. Ha Te is ilyen vagy, vagy az említettek mellett érdekelnek más állatok is, akkor cikkünk neked szól!

Hazánkban évek óta töretlen népszerűségnek örvend a nyúl tartás. Természetesen itt most nem a haszonállatként tartott nyuszi esetéről beszélünk. Rengeteg nyuszi gazdi van, aki otthonában, szerető körülmények között gondoskodik egy vagy több puhaszőrű rágcsálóról.

Írásunkban bemutatjuk általánosságban a nyulakat, a fajtákat, aztán elmeséljük, hogy milyen helyeken érzi legjobban magát a nyuszi. Aztán azt is külön felvázoljuk, hogy melyek a legfinomabb csemegék a kiskedvencként tartott nyúl számára.

Először is ismerjük meg a nyúltartás előnyeit. Ennyi mindennel gazdagabb leszel, ha egy nyuszifülű kis nyúl jószág lesz az életed része.

hazi-nyul

–         Egy nyúl, főleg apróbb korában vitathatatlanul az egyik legcukibb dolog a világon. Ha ez a mondat nem győzött meg, szaladj fel a legnépszerűbb videómegosztó oldalra és nézz meg pár nyuszi videót. Vagy elég csak néhány édes nyuszi kép említése. Ha ezzel megvagy, kérlek, olvass tovább.

–         Ideális választás kezdő állattartóknak, hiszen egyszerűbb a nyúl tartása, mint például egy kutyáé vagy cicáé.

–          Igazán kedves állatok, ugrálásukkal és cukiságukkal feldobják az embert.

–          A legtermetesebb rágcsálók közé tartoznak, ezért kisebb gyermekek mellé is bátran ajánljuk a házi nyulak tartását. Hiszen nem kell annyira óvatosan bánni velük, mint például egy aprócska hörcsöggel.

Meggyőztünk? Ha ezután házi nyúl tartására vállalkozol, akkor első körben megismertetünk a nyuszika ideális otthoni környezetével.

Házinyúl tartása lakásban ? Az alapok a nyúl igényeiről

A lakásban tartható rágcsálók között a házi nyúl igényli a legnagyobb helyet, neki van szüksége a legméretesebb ketrecre. Minimum 150-200 cm hosszú hely kell neki. Egy ekkora térben kényelmesen tud feküdni és még mozogni is tud benne kicsit. A házi nyúl ketrec magasságára is ügyelni kell. Minimum olyan magas legyen, hogy kis nyuszi barátunk fel tudjon benne ágaskodni.

Napjainkban a legelterjedtebbek a műanyag aljú házi nyulak részére készült ketrecek. Mi is az ebből készült termékek használatát részesítjük előnyben. A fából tákolt nyúl otthonokat annyira nem ajánljuk, hiszen ezek egy idő után sok vizeletet szívnak magukba, ami valljuk be, nem igazán higiénikus a lakásban. Sőt, az átszivárgó folyadékok a nyul egészségére káros anyagokat párologtatnak magukból.

A nyúl tartás egyik sarkalatos pontja a szobatisztaság kérdése. Ha hiszed, ha nem, a nyuszi erre is megtanítható. Elegendő elhelyezni egy kis nyuszi bogyót az alomba. A nyuszi ezután nagy eséllyel könnyen megtanulja, hogy itt végezze el folyó és nem folyó ügyeit.

Léteznek kifejezetten nyúl ketrecbe való alom tálcák, sarok és szögletes változatban. Hogy kinek melyik jön be, akár azt is mondhatjuk, hogy nyuszija válogatja. Ebbe a gondos nyúl gazdi helyezzen fapelletet vagy forgácsot, hiszen ezekbe pottyant legszívesebben a nyuszi.

nyul-wc

A forgácsot érdemes az egész nyuszilak területére szórni. Ez azért ajánlatos, mert a nyúl általában evés, leginkább szénázás közben gyakran bogyózik. Ezért nem kell őt leteremteni, hiszen ez normális viselkedés. A lényeges, hogy a vizeletet mindig, a kakit pedig a legtöbbször az alomba ürítse az állat.

A ketrecben azért még lennie kell pár alapvető dolognak. Ez pedig az evésre és az ivásra vonatkozik. Fontos, hogy széna és víz mindig legyen előtte, de ezek kívül legyenek a ketrecen. Ugyanis a nyúl pajtásunk a ketrecben bolyongva könnyedén kiboríthatja a vizét, a szénakupacot pedig a legtöbb esetben könnyedén toálettnek nézheti. Egyedül az etetőtálja legyen bent, amelybe csak evésidőben tegyünk speciális tápot. Ne aggódj! A későbbiekben eloszlatjuk a sötét fellegeket a nyúl etetés témakörében is.

A nyúl tartása kertben is kivitelezhető, de hasonlóan a benti nyuszikhoz, kint is olyan helyet kell biztosítani, ami nem túl forgalmas és nem huzatos. Fontos, hogy az erős napsugárzástól is védett helyen legyen a nyusziotthon, illetve, hogy ne közvetlenül a föld szintjén helyezkedjen el.  Az udvaron pedig az esőre is ügyelni kell.

Tehát nyuszinkat csak a széltől óvjuk és vastagon szalmázzuk a nyusziólat. A hideg ellen saját maga is képes védekezni. A hűs levegő hatására ugyanis képes téli bundát növeszteni, amivel megóvhatja magát a fagyos éjszakáktól.

Nyuszidat nyugodtan kiengedheted a ketrecéből is bent és kint is egyaránt. Azonban néhány szabályt be kell tartanod. Ha bent ugrabugrál, akkor biztonságosan zárd el a vezetékeket, kábeleket, illetve óvd a bútorok épségét is.

Kint pedig arra ügyelj, hogy nyulambulam házinyúl barátod ne tudja elhagyni a kert biztonságát. Továbbá ne hagyd felügyelet nélkül, hiszen balesetek mindig történhetnek.

Társas lények a nyulak? Bizony azok!

A nyulak a legtöbb rágcsálóhoz hasonlóan szeretik a társaságot. Ha együtt vannak egy házi nyúl fajtársukkal, akkor sokkal vidámabbak és örömtelibb az életük. Sőt, ettől akár még a nyúl élettartama is pozitívabban alakulhat. Azonban ilyen esetben néhány dologra nem árt odafigyelni. Ha különböző nemű nyuszikat szeretnénk közösen tartani, akkor alapvető kötelességünk ivartalanítani bolyhos-tappancsos kedvenceinket. Azonos nemű házi nyulak esetén fontos megemlíteni, hogy a nőstények vannak el a legjobban. A bak nyulak esetben könnyen előfordulhatnak akár sebesüléssel járó harcok is, ezért őket csak ivartalanítás után eresszük össze.

Ha több nyulat tartunk, nekik több helyre is van szükségük. Ezzel a nem kívánt összetűzéseket is elkerülhetjük. Viszont azt ajánljuk, hogy nyulat csak nyúllal költöztess össze. Egy másik népszerű rágcsáló, a tengerimalac súlyos betegségeket adhat át és kaphat is nyuszidtól. Alapvetően ragadozó természetű háziállatokkal, vagyis kutya és macska jelenlétében sose hagyjuk felügyelet nélkül.

Ha megvan az ideális helyszín és a társaság, ismerjük most meg kicsit közelebbről, hogy milyen típusú nyulak vannak, amelyek boldogíthatják életedet.

nyulak

Nyúl fajták? Kinél mi ugráljon?

Mi itt a PetGurunál a háziállatokkal foglalkozunk, ezért most is csak az erre a célra tenyésztett fajtákat és típusokat mutatjuk be nektek. Először viszont lássuk, hogy hogyan is vált az eredetileg mezei, a róka elől elinaló tapsifüles a családok és a gyerekek kedvencévé.

A nyulak természetben élő ősei eredetileg Észak-Afrikából és az Ibériai-félszigetről származnak. A felfedezésekkel együtt ők is igen rövid időn belül meghódították a világot, de az üregi nyulat a források szerint már az ókori rómaiak meghonosították az otthonokban. Eleinte persze haszonállatként majszolták az ősi szénát, de hamar belopták magukat a családok szívébe. Így váltak csemegéből házi nyuszi kedvenccé.

Az otthonokban élő házinyúl fajták testméretük szerint a következők lehetnek:

–         Óriás nyúl 5,5 kilogramm felett

–         Közepes testű házi nyúl 3,5-5,5 kilogramm között

–         Kistestű nyuszi 2-3,5 kilogramm között

–         Törpenyulak 2 kilogramm alatti apróságok

Nemcsak méretükben, hanem szőrzetükben is különbözhetnek a nyuszi fajták. Lássuk, milyenek:

–         normál

–         hosszú szőrű

–         rövidszőrű

–         szatén szőrű fajták

A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon a legnépszerűbb a nyúlalakúak között minden kétséget kizáróan a törpenyúl. Azon belül két fajtája, a kosorrú és az oroszlánfejű törpenyúl. Előbbi lógó fülével, utóbbi pedig apró fülecskéjével és bolyhos, hosszú bundájával lopja el az ember szívét.

nyuszi

A nyuszinak, mint minden más háziállatnak is fokozottan figyelni kell az egészségére. Legtöbbet azzal tehetsz a boldog nyuszi élethez, ha rendesen eteted, tisztán tartod a lakhelyét és helyesen bánsz vele. Na meg persze imádod és szereted őt vagy őket életük végéig, ami a nyúl élettartam esetében 6-13 év is lehet.

Bemutatjuk a leggyakoribb nyúlbetegségeket, amelyeket a helyes tartással és táplálással nagy eséllyel elkerülhetsz.

Ezek a betegségek megfelelő védőoltással könnyedén elkerülheted a házi nyúl esetében:

RHD, vagyis vérzéses nyúlbetegség: ezt a gyakran végzetes lefolyású betegséget a kullancsok és a szúnyogok terjesztik csípésükkel. A lázzal, hasmenéssel, orrvérzéssel és étvágytalansággal járó megbetegedés sajnos sokszor a nyuszi halálával végződhet.

Mixomatózis: ezt a halálos kórt is a fent említett vérszívók terjesztik. A fájdalmas, hosszú lefolyású, lázas betegség az állat teljes testének eltorzulásával és bőr duzzanatokkal jár. A betegség elleni oltást évente vagy félévente legjobb beadatni a nyulaknak.

A ?feketeleves? után következzenek röviden azok a betegségek, amelyek megfelelő tartási körülményekkel és pár dolog betartásával viszonylag könnyedén orvosolhatóak.

Hasmenés: ez megfelelő táplálással hamar megoldható. Ez akkor következik be, ha a bak, vagy nőstény tapsi megevett valami teljesen nem neki való táplálék félét.

Bélelzáródás, az emésztési rendszer leállása: ez akkor történhet meg, ha nem azt eszi a nyuszi, ami kell neki, nem ivott elég folyadékot, férges, vagy túl sok szőrt nyelt le. Akkor gyanakodhatunk erre, ha tapsifülesünk keveset vagy egyáltalán nem ürít. Ha ezt tapasztaljuk, gyorsan irány az állatorvos, vedd elő a hordozót. A doki bélmozgató injekcióval, ricinius olajjal és probiotikumokkal megoldja a bajt. Nekünk viszont utána figyelni kell arra, hogy nyuszink tényleg azt egye, ami neki való.

A rossz táplálás következtében kaphat a nyúl szájgyulladást, szalmonellát, nyálkás bélgyulladást, vérhast, akut gyomortúlterhelést, hólyagkövet. A túl hosszú fogak miatt is akadhatnak problémái, ha nem koptatja őket megfelelően. Hiszen rágcsáló révén, a nyúlak a rágcsálóalakúak rendjébe tartoznak. Ezért náluk az első fogak folyamatos növésben van, amit az állandó rágással tud normál állapotban tartani.

Betegeskedő nyulak számára kínálatunkban található a TROVET RECOVERY SMALL HERBIVORES növényi készítményét. Ez egy vízben feloldható zöld por, amely a napi menü kiegészítéseként gyorsan orvosolja a nehéz gyomorproblémákat. A csodaszer olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek megoldják a gondokat a nyuszi hátsó területén.

A házi nyúl nagyon érzékeny a meleg időjárásra. Sajnos a hőség miatt nagyon könnyen hőgutát kaphat. Ezt úgy tudjuk elkerülni, ha hűvös helyen tartjuk az állatot, vagy a melegben igyekszünk őt hűteni. Tehetünk rá például nedves törölközőt, vagy tarthatunk vizes felületeteket a padlón, ahol kedvükre lehűthetik magukat.

nyul-tartas

Mint a legtöbb háziállatnál, a pöttyfarkú nyúlalakúak esetében is ügyelni kell a szőr alatt megbúvó apró méretű élősködőkre, leginkább a bolhákra és a szúnyogokra. A védőoltás véd a repülő vérszívók által terjesztett betegségekkel szemben. A nyolclábú parazita ellen esetleg védekezhetünk speciálisan nyuszikra kifejlesztett spot-on cseppekkel. Csakis nekik való készítményt használjuk rajtuk! A kutya vagy macska szőrére való szer végzetes lehet számukra. Ezt akkor is ajánljuk, ha csak olyan nyulas vagy, aki a törpenyúl tartása lakásban elv követője vagy.

A nyuszik egyik legalatomosabb ellensége a túletetés miatt kialakuló túlsúly. Ezért is a gazdi a felelős azzal, hogy az ajánlott mennyiségű és adagnyi speciális tápot biztosítja kedvencének. Akár még egy kis sport is bevezethető a nyulaknak. Ez akár annyi is lehet, hogy kicsit megszaladgáltatjuk őt a lakásban sport gyanánt. Ha ezeket betartod, kimaxolhatod a törpenyúl élettartam skáláját. Úgyhogy következzen a nyuszkómuszkók etetéséről szóló fejezet.

A nyúl etetése: Mit rágjon a bútorok helyett

Rágcsáló állatok révén a nyulak lételeme a folyamatos legelészés. Ezért szénából sosem elég egy nyulas háztartásban. Tehát mindig, egész nap legyenek feltöltve a széna-raktárak. Szerencsére hatalmas a kínálat ebből az alapkajából. Létezik belőle sima, de olyan is, ami tartalmaz mezei-, gyógynövényeket, pitypangot, sőt még szárított gyökérzöldségeket is.

A másik kedvenc csemege a nyúltáp. Erre a nyuszimuszidnak nincs folyamatosan szüksége. Naponta önts egy kis maréknyi mennyiséget a tálkájába egy jó minőségű eledelből. A minőségi nyúltáp magas (minimum 14-28%) rosttartalommal és körülbelül 15% fehérjetartalommal rendelkezzen. Mi leginkább a pellet alakú tápokat ajánljuk, hiszen ezzel két legyet ütünk egy csapásra. Egészséges táplálékot kap nyulunk, és a fogkopást is segítjük vele. Bátran ajánljuk egyik nagy kedvencünket a VERSELE LAGA CUNI COMPLETE eleséget.  

Ha elfelejtenéd az etetési időt, nyuszid nagy eséllyel emlékeztetni fog téged elmaradt kötelességedre. Lábával rázhatja a ketrecet, de akár fogával is ráncigálhatja otthonát.

Most pedig következzenek a csemegék. Ezeket alkalmanként adjuk nyuszi barátainknak. Nagy mennyiségben ugyanis ártalmasak az állat egészségére. Ezek a friss zöldségek, levélzöldek és gyümölcsök. A sok vitamin ugyanis károsíthatja a veséjét, bélgyulladása, sőt még bélelzáródása is lehet a számunkra egészséges finomságoktól. Ezeket a nasikat tehetjük akár kifejezetten nekik készült snack-ballba, ami a nasi mellett extra agyi foglalkoztatást nyújt a számukra.

nyul-eledel

Mértékkel, hetente 1-2 alkalommal ehetnek levélzöldeket, répát, almát és banánt. Kukoricát, magvakat és friss füvet viszont nem ajánlatos kapnia nyuszi pajtásunknak.

A nyulak természete

A nyuszik természetükkel sem hazudtolják meg cukiságukat. Igazán kedves és aranyos állatok. Alapvető tulajdonságuk természetesen az óvatosság és az érzékenység, de ez az összecsiszolódás időszaka után elmúlik.

Kezdetben ne ijedj meg, ha éjjel kicsit aktívabb lesz a nyúl. Alapvetően ők éjszaka mozgolódnak többet, de ez viszonylag rövid időn belül elmúlik. Körülbelül 2-3 hónap alatt hozzászoknak a család rutinjához. Tehát akkor kelnek és fekszenek, amikor a gazdi és a játékidőt is ekkorra időzítik.

A szórakozáshoz biztosíthatsz neki különféle játékokat. Ilyen például az ehető széna alagút, szalmalabda vagy a csörgős golyók. Ezeket felakaszthatod a ketrecre a nyuszik legnagyobb örömére.

nyuszi-jatek

A lakásban szabadon garázdálkodó nyuszik szinte olyanok, mint egy kutya. Mindenhová követik a gazdit és imádják a kétlábú kajaadó közelségét és simogatását.

A nyulak ápolása

Szénaszippantó barátainknak is szükségük van kisebb nagyobb ápolásra. Van olyan, ami fajtánként eltérő lehet, de olyan is akad, amit minden tapsinál el kell végezni. Ez a karomvágás. Ha lakásban ugrál nyuszid, akkor ezt néhány havonta el kell végezni. Egy karomvágó ollóval te is elvégezheted, de az állatorvost is megkérheted eme nemes feladatra.

nyul-elettartam

A nyuszik alapvetően tiszta állatok, tehát nem igénylik a fürdetést. Megoldják ők maguknak, köszönik szépen. Nagyon nagy kosz, vagy szőrbe ragadt ürülék esetén elég egy kis törölgetés, pancsolásra nincs szükség. Fürdetés helyett inkább a fésülés ajánlatos, hosszabb szőrű nyusziknál pedig egyenesen kötelező. A bolyhosabb tappancsosokat hetente többször is átfésülheted, rövidebb szőrű társaikat ritkábban. A nyúlápoló kellékekhez tartozik egy megfelelő fésű is az olló mellett.

Akármilyen cukik, ők is segítségre szorulnak

Gazdátlan állatokat sajnos a tapsifülesek között is találsz. De szerencsére hazánkban több állatmentő hatáskörébe tartozik a nyulak mentése is. Az egyik legfontosabb egyesület, akik a nyulakkal kapcsolatban végzik munkájukat nem más, mint az ELSŐ NYÚLMENTŐ ALAPÍTVÁNY. Szükség is van rájuk, hiszen nem kevés a megunt, második esélyre váró nyuszival rendelkeznek. Nézz szét az oldalon, vagy a leghíresebb közösségi oldalon! Itt is van sok olyan csoport, ahol egyszerű módon hozzájuthatsz álmaid nyuszijához!

Rengeteg érdekes és megmosolyogtató történetet ismerünk a nyuszik világából. Ha neked is van ilyened, oszd meg velünk hozzászólásban!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász
KUTYA MAGAZIN

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze a foxterrier.Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a

Elolvasom
Macska férgesség? Megelőzni a legjobb
MACSKA MAGAZIN

Macska férgesség? Megelőzni a legjobb

Sajnos sokkal gyakoribb probléma a macska bélféreg fertőzés probléma, mint a gazdik hinnék. Pedig a macska férgesség megelőzés nem csak h

Elolvasom
Csau csau – a fenséges egygazdás
KUTYA MAGAZIN

Csau csau – a fenséges egygazdás

A csau csau azon gazdik számára ideális kutyafajta, akik kedvelik egy kutyában az önállóságot és hogy nem csüngnek állandóan a gazdán.

Elolvasom
Petguru logo