A francia bulldog – a röfögő, horkoló kedvenc

Nincs olyan ember szerintünk, aki ne találkozott volna már egy cuki francia bulldog kutyával és ne rabolta volna el a szívét ez a mosolygó arcú eb. Tény, hogy a „túltenyésztés” és a szaporítók miatt a francia bulldogok egészsége megromlott. De ettől függetlenül még mindig a TOP 3-ban szerepel a gazdik kedvenc kutyafajtái között.

sullerz-tap-altalanos-blog-banner-v2

De miért is imádjuk ezt a röfögő, sokat pukizó, horkoló kutyát? Mert ha ezeken túl néz az ember, egy csupaszív, gyerekbarát bohócot fog látni már csak.

De nézzük meg részletesen, mivel is varázsolja el az embereket ez a fajta.

Milyen is a francia bulldog vérmérséklet-, azaz a jelleme?

Amit már most az elején elárulunk: ez a cukiság nem való akárkinek. Ha te ezelőtt egy uszkár vagy egy németjuhász gazdija voltál, akkor bizony rá fogsz jönni, hogy a jól bevált ösztönzési módszerek nála nem fog beválni.

franciabuldog

Ha azonban mondjuk egy tacskó vagy egy terrier már megedzette az idegrendszered, (hehe) akkor nagy valószínűséggel el fogsz bírni egy francia buci makacssággal is.

Na de menjünk csak sorba, hogy milyen kihívások elé fog állítani ez a jószág.

Erre számít a francia bulldog kölyök kapcsán

Még azon kutyabarátok, akik nem szimpatizálnak a fajtával a külseje miatt, egyetértenek, hogy kiskorában kifejezetten édespofa. Hatalmas fülek, kerek szemek, gömböc has. Ez a receptje a cukiságnak az már biztos.

De ne tévesszen meg a látszat! Már alig pár hetesen ki tudják elég hangosan nyilvánítani akaratukat. Ebből bizony márpedig van bőven… vagyis akaratból. Hát mit képzelsz te magadról, hogy nem engeded fel a kanapére, pedig ő ott szeretne henyélni? Hát miféle gazdinak gondolod te magad, hogy elveszed előle a szárított nyúlfület csak úgy?

Nos, ha ilyen elvetemült cselekedetekre vetemedtél, akkor bizony számolj a hisztivel őfelsége részéről.

francia-bulldog-kolyok

A francia bulldogok híresek jellegzetes ugatásukról, amely néha kísértetiesen Alien-szerű tud lenni. Így a fajtát mindenképp akkor javasoljuk csak, ha ezzel tisztában vagy. Vagy esetleg már a nagyothallók táborát erősíted.

A fogváltás nyűgös időszakára készülj fel lelkiekben, valamint kifejezetten kölyköknek készült játékkal is, mert különben nem biztos, hogy nem a cipőd lesz a célpontja.

Figyelj oda az alapos szocializációra: szoktasd cicákhoz, kutyákhoz, gyerekekhez, kocsiban utazáshoz is.

Ezen felül a fésülés, karom ellenőrzés, fog csekkolás, fülpucolás és redőápolás is a napi rutin része legyen már fiatal kortól is. Ugyanis amennyi munkát most „belefektetsz”, olyan lesz a felnőtt francia bulldogod.

A francia bulldogok nevelése a kitartáson és megfelelően csábító jutifalin múlik.

Ilyen egy felnőtt francia buldog

Nos, ha túléltétek az első egy évet, bucikád belépett a felnőtt korba. De mire számíts? Hát, csínytalanságra mindenképpen!

Ha egy francia bulldogot emberként kellene elképzelni, mi Bob Marley-ra szavaznánk. Laza életfelfogás, az életet nem túl komolyan vevő menő figura. Nos, ilyen egy bulldog.

francia-bulldog-jelleme

A kutyasuli alap tanfolyamát finom jutifalatok segítségével el fogja végezni könnyen, de ne számítsunk arra, hogy nemzetközi versenyeket fogunk vele nyerni.

Kiváló jelző kutya, de azért a betörőt nem fogja megenni (azért persze kivételek mindig vannak).

Alap esetben csendes, de amikor a gazdival társalog, vagy valami éppen nem úgy történik, ahogy az ő kénye-kedve van, bizony jellegzetes hangját megmutatja.

Erről itt egy videó is:

A gyerekekkel nagyon jól kijön, barátságos és türelmes típus. Iszonyú mókamester tud lenni, aki mindig kapható egy kis játékra. Kifejezetten szeret labdázni. De a rövid orra miatt vagy a nagyméretű focilabdával való játékot ajánljuk vagy a kifejezetten az ilyen típusú kutyák számára kialakított Chuckit Breathe right játékait.

Más kutyákkal általában ő jól kijön. Azonban az már más tészta, hogy őket nem igazán szokta a többi kutyafajta kedvelni. Ez valószínűleg a röfögő hangjuk vagy testfelépítésükből adódó „téves nonverbális kommunikációjuk” miatt lehet.

A kutyafuttatókban gyakran látni, hogy ezért inkább bulldogosok a bulldogosokkal bandáznak.

Miután elsoroltuk minden előnyét a fajtának, jöjjön a fekete leves is, mert enélkül nem lenne valós képe a leendő gazdinak a fajtáról.

Sajnos sok esetben allergiásak ételre, pollenre, így sokat fogsz állatorvosra és speciális eledelekre költeni.

Sok állatorvos ajánlja, hogy végeztessünk el allergia tesztet nekik, a diagnosztizálás érdekében.

Emellett híresen rossz az emésztésük, így irtózatos puki gépek tudnak lenni. Pluszban nyálzásra is hajlamos, horkol és szuszog, röfög.

Ha olyan típus vagy aki a madárcsicsergésre is felkel akkor vagy ne ezt a fajtát válaszd, vagy bizony nem egy hálótérben fogsz vele aludni, az biztos. Könnyű tartani őket, csak aludni nem mindig a legideálisabb velük az emberek számára.

A rövid orra miatt (erre még kitérünk) a forró nyári napokat kifejezetten nem jól bírja. Egy hűsítő matrac vagy mellény kötelező eszköz a számára. Ha pedig magaddal akarod vinni a vízpartra, akkor egy mentőmellény is kell a számára, ugyanis hordó testfelépítése miatt rendkívül rossz úszó.

franciabulldog

Séta esetén hajlamosak húzni, így érdemes számukra egy egyszerre cuki és szuper kutyahámot is választani.

Mozgás igénye az átlagos kategóriába esik. Szóval hétköznap teljesen elégedett lehet a fél óra- óra sétával, hétvégén egy alaposabb lefárasztás következzen azonban.

A francia bulldog tartása lakásban vagy kertben ajánlott?

Bár nem tartozik a kifejezetten fázós rövidszőrű kutyák közé, családbarát kutya mivolta miatt a francia bulldog tartása lakásban ajánlott. Sokan a francia bulldog kinti tartása mellett tennék le a voksukat az erős vedlése miatt, de mi nem ajánljuk.

Ha a francia bulldog tartása kertben megvalósítható csakis nálad, akkor biztosíts számára egy jól szigetelt akár fűthető kutyaházat. Vagy engedd be éjszakára a garázsba mondjuk. Ez kiemelten egy kölyök francia bulldog esetén fontos, hiszen ők nem tudják még jól szabályozni a testhőmérsékletüket. De már előre szólunk… a francia bulldog kölyök úgy el fog varázsolni, hogy úgyis a lakásban fogja végezni… Előbb, mint gondolnád.

A francia bulldog jellemzői, francia bulldog színek

Igazi zömök, izmos kutya fajta, így igen közkedvelt azon férfiak esetében, akik valamiért cikinek érzik az amúgy kistestű kutyafajtákkal való sétát.

Az átlag marmagasság 35-40 cm, és ehhez egy 8 14 kg testsúly társul. Igazi tömör-gyönyör házikedvenc.

Erős és széles feje van, nagy denevér fülekkel, amelyek hozzájárulnak bájához. A hátsó lábai hosszabbak, mint az elsők és emiatt van egy tipikus beállása. Persze ez egészségügyi problémákat is felvet.

A fajta a brachycephal azaz rövid orrú fajtákhoz tartozik, mint a boxer, boston terrier, angol bulldog is. Ha az interneten böngészünk, bizony találunk régi fotókat és rajzokat francia bulldogokról, amelyeken még jó pár centis hosszú orral szerepelnek, és jóval kevesebb ránccal.

francia-bulldog-nevelese

Azonban a tenyésztési irányzat változott és az extra cukiság miatt a minél rövidebb orr és minél ráncosabb pofa lett a kedvelt, fittyet hányva az egészségre.

De milyen színekben tenyésztik ezt a cukipofát? Jöjjön a francia bulldog fajták listája!

– elég gyakorinak számít a fekete francia bulldog

– sárga csíkos

– francia bulldog kék színű is elég kedvelt

– merle francia bulldog (ez már ritka)

– foltos francia bulldog (fehér alapon általában)

– bézs, fekete maszkkal (leggyakrabban ebben a színben fordul elő)

-teljesen fehér francia bulldog

Vannak kutatások, amelyek szerint a kék francia bulldog szín és a francia bulldog merle változata hoz magával több betegségre való hajlamot. Így ilyen színű kutyákat mindig felelős tenyésztőtől vásároljunk!

Mennyi a várható francia bulldog élettartartam?

Átlagosan körülbelül 9-12 év amíg lesznek velünk ezek a bohókás állatok. Viszonylag ez egy átlagos életkor az egészséges kutyáknak.

Van francia bulldog mini változat / törpe bulldog ?

Megjelentek olyan hirdetések, hogy mini francia bulldog, sőt már extra mini francia bulldog is. Azonban nincs hivatalosan ilyen, csupán az alom „selejtjeit” próbálják így eladni a hozzá nem értő vevőknek.

Ne hagyjuk magunkat tehát becsapni! Nincs, nincs, és nincs olyan hogy törpe francia bulldog!

francia-bulldog-tartasa

Egyéb francia bulldog tudnivalók

Sajnos a bucik hajlamosak elég sok különféle betegség típusokra. Ezen probléma köröknek egy része speciális testfelépítésük, másik részük pedig genetikai okokra visszavezethetőek. Így, amikor ezen fajta mellett teszed le a voksod, számolnod kell nagyobb állatorvosi költségekkel.

Ráadásul ezen fajtára egészségügyi kutyabiztosítás sem köthető. Hiszen a biztosító sem akar saját maga ellen dolgozni, ami valahol azért megérthető. Persze vannak makkegészséges bulldogok is, akik csak a kötelező oltás miatt járnak rendelőbe, azonban ez a ritkább.

Ezekre hajlamosak a francia bulldog kutyák

 • eleség és pollen allergia
 • brachycephal felső légúti szindróma (nehézlégzés, fulladás, ájulás is járhat vele!)
 • porckorongsérv és ékcsigolya problémák a testfelépítése miatt
 • bőrgombásság és másodlagos baktériumos bőrfertőzések a ráncok miatt
 • von WIllebrand véralvadási betegség
 • megtermékenyítési és fialási nehézség/ lehetetlenség is lehet a francia bulldognak

Nos, a francia bulldog pofikája miatt, és az allergiára való hajlama miatt nem ajánlott olcsó, multis eledelekkel tömni. Nézzük meg a következő fejezetben a Petguru ajánlásokat!

Mit ehet a francia bulldog? Jöjjenek az ajánlott pocakbavalók!

Mi mindenképpen a nagyobb tápszemcse méretet javasoljuk a pofa méret miatt, mert különben csak nyelné, mint kacsa a nokedlit. A francia bulldog tulajdonságai közé tartozik, hogy hajlamos a habzsolásra, így akár egy szuper Lickimat falásgátló tál is ajánlott lehet. Ezen felül ajánlott a napi kétszer etetés, hogy ne terhelje túl a gyomrát.

francia-bulldog-tulajdonsagai

A kölyök francia bulldog etetése

Pénztárca barát: A Panzi Fitactive Hipoallergén bárányos-halas tápja elég nagy szemcséjű ahhoz, hogy meg kellen rágnia majd, és emellett jó –érték aránnyal rendelkezik.

Közepes kategória: A Dado hipoallergén csirke/gabona mentes medium halas-rizses tápja biztosan le fog csúszni a pocakba.

Szuperprémium eleség: A bucik kedvencének számít az N&D bárány-áfonya-sütőtökös tápja. Ebből is számára először a kisebb, majd 6 hónapostól a medium maxi változatát választani.

A felnőtt kutyák számára

Prémium eleség: A hazai Julius K9 bárányos-rizses tápja, ízületvédő alapanyagokkal kiváló választás lehet.

Középkategória: A Panzi next 5 red 5 féle vöröshúst tartalmazó, csirke és gabonamentes finomsága le fogja nyűgözni majd, és az allergiának is búcsút inthettek.

Felsőkategória: A halimádó kutyák számára ajánljuk az Acana Pacifica tápját, amely a legmagasabb minőséget képviseli a kutyaeledelek között.

Egy senior francia bulldog mit ehet?

Az idősödő buciknak már kevesebb kalóriára van szükségük. Így jó választás lehet a csirkementes Panzi light and senior bárányos eledele. Vagy a Happy Dog Toscana medium szemű változata is, amely alacsony zsírtartalmú.

Hogyan ápold a francia bulldog kutya pajtásod?

Persze a francia bulldog etetése mellett szükség van más dolgokra is!

Mivel nem éppen a legatletikusabb fajta, így minden évben ajánlott támogatni a francia bulldogokat két kúrával, egy szuper ízületvédőből.

Valamint, ahogy a francia bulldog vélemények mutatják, erősen vedlő típus, egy kis sörélesztő és a lazacolaj kúra szintén szükséges kiegészítő lesz.

francia-bulldog-tartasa-lakasban

A napi rutin része legyen a francia bulldog kiskutyák kapcsán is már, hogy a pofa redőket áttörlöd a Mybulldog természetes redő és szemkörnyék ápoló tonikjával.

A kis denevér fülecskék sok piszkot tudnak begyűjteni így azt is érdemes párnaponta áttörölni. Akár csak egy bórvizes vattapamaccsal, vagy egy kutya fültisztító folyadékkal átitatottal.

Mennyibe kerül egy francia bulldog?

Nos, egy ilyen kutya esetében, mint láthattad, nem minden a vételár. Ugyanis a fenntartása sem éppen a legolcsóbb.

Mindenképpen kerüljük el a hirdető portálok gyanús, 100.e Ft körüli kiskutyáit! Ezek a kutyusok nem fognak szűrésekkel, származási papírokkal rendelkezni, így „zsákbamacska” amit kapunk.

A hivatalos, minőségi tenyésztőknél egy kölyök körülbelül 250-350 ezer Ft-ba kerülnek.

Bulldog fajtamentés – Azaz ha a francia bulldog vásárlás nem opció a számodra

Valljuk be, van sokaknál egy bizonyos érzelmi határ, amelyet rászánna egy kutyakölyökre. Emellett sokaknak nem fontos, hogy kifejezetten babakutyát hozzanak haza, vagy szívesen viselik sorsát egy érzékeny lelkű mentett kutyának.

A Noé Állatotthon Bulldog fajtamentés oldalán találhatsz olyan bulldogokat, amelyek nagyon szívesen elheverésznének a kanapédon és adnák neked ezer számra a nyálas kutyapuszikat! Keresd fel őket bátran!

Vigyázat! Ez oda vezethet, hogy egy nap úgy kelsz fel, hogy már három-négy játékos bucid van otthon! Mi szóltunk előre…

És egy kis történelmi áttekintés a fanatikusok számára…

Többféle elmélet is létezik arra, hogyan alakult ki a fajta. A legelterjedtebb szerint a nottinghami csipkeverő angol munkások magukkal vitték kutyájukat francia országba. Majd keresztezték az ottani terrierekkel. Innen szerezték a denevérfülű génjeiket.  Ezek a kutyák pedig visszakerülve Angliába kapták a francia bulldog nevet.

A történelemben azonban volt egy nagy rajongója a fajtának, márpedig VII. Edward angol király.

Ekkoriban patkányfogónak, vagy róka és borzhajtónak használták ezt a kicsi és izmos fajtát. Ma már hihetetlen ezt erről a társasági kutyáról elképzelni, ugye?

francia-bulldog-vermerseklet

Végezetül: jó gazdi lennél egy francia bulldog kiskutya számára?

Mindent összegezve, mi szerintünk ilyen egy ideális gazdi a francia bucik számára:

 • elegendő szabadidővel rendelkezik és családi /lakás kutyának tartja
 • jó humorérzékkel és türelemmel rendelkezik iránta
 • nem zavarja a szőr a lakásban (mert abból mindenen IS lesz)
 • nem zavarja, sőt igényli (hehe) a horkolást, szuszogást, röfögést
 • makacsságával elbír, de nem követeli meg a feltétlen engedelmességet
 • tisztában van azzal, hogy a vételáron túl, még valószínűleg jelentős anyagi áldozatot fog igényelni a kutyája. Gondolunk itt az orvosi költségre és sok pénzt fog hagyni a speckó eledelekre is.

Nos, felkészültél a mókára?

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 6
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
15.980 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.416 Ft - 31.149 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 10.936 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 11
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 4
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
10.980 Ft - 11.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Bíró József- a hazai akvarisztika egyik legismertebb alakja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Bíró József- a hazai akvarisztika egyik legismertebb alakja

Legyen szó kezdő halasokról vagy már haladó akvaristákról, a Bíró József név sokaknak ismerősen cseng. Meginterjúvoltuk tehát, hogy mit

Elolvasom
Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?
MACSKA MAGAZIN

Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk a brit rövidszőrű macska fajtáról neked szól!

Elolvasom
A garnéla tartása - Soklábú apróságok?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A garnéla tartása - Soklábú apróságok?

Ismerjük meg közelebbről az akváriumok tisztogató csöppségeit.Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk olyan kezdő, vagy gyakorlott akva

Elolvasom
Petguru logo