A békés óriás? Íme, a vitorláshal!

Az akváriumok fenséges lakójának élete.

Következzen most az egyik legnépszerűbb halacska bemutatása. Ő nem más, mint a vitorláshal. Tekintélyes méretével méltán nagy kedvence rengeteg akvaristának. Ha kellőképpen odafigyelsz eme királyi szépség igényeire, akkor nem lesz nehéz dolgod. Vitorláshal rajod kedvező körülmények között hosszú évekig szemkápráztató társaságod lehet.

A leglényegesebb mozzanat ? A vitorláshal tartása

Az elején lássuk, hogy milyen fürdővize legyen vitorlás hal pajtikáidnak. Méretes hal révén természetes, hogy nagyobb helyet igényel. Úgyhogy, ha például egy 10-12 fős vitorlás bandát szeretnél otthonodba, akkor minimum 300-360 literes akváriummal készülj fel számukra.

És hogy milyen éltető nedűvel töltsd fel otthonukat? Ők finoman szólva is igényesek a fürdővizükre. De hát mi mást várhatnánk el egy ilyen fennkölt hal fajtától? Elsőként említést tennénk a víz hőmérsékletéről. Igénylik a nem túl hűs vizeket. Szóval az akvárium hőmérséklet legyen minimum 24 vagy 26 c. De azzal sem lesz gondjuk, ha ez a hőfok felmegy egészen 30-ig.

A vitorláshal vize legyen enyhén savas 5,5 és 7 pH közötti. A lágy és közepesen kemény vízben is tökéletesen eléldegélnek, amely 1-20 NK értéket jelent. Leginkább a víz szennyezettségét viseli a legnehezebben. Mert, ha nem elég tiszta az akváriuma, akkor azt szépsége sínyli meg. Ettől ugyanis amellett, hogy megbetegedhet, még úszói is megsérülhetnek.

vitorláshal

A megfelelő minőségű víz mellett a halotthon berendezése is fontos. Az aljába kerüljön tiszta, például fekete homok. Ebbe bátran telepíthetőek hosszúkás, természetes, leveles vízi növények. Mivel a vitorlás hal a bujkálást sem veti meg, mehet még az akváriumba egy dizájnos kőbarlang vagy egyéb dekoráció.

Igaz, hogy már említettük, de most újra megtesszük. A vitorlás hal bizony a nehezebben tartható fajták táborát erősíti. Ez nemcsak a vízigény szempontjából igaz rájuk. Hanem amiatt is, hogy nem igazán vannak jóban minden haltársukkal. Itt leginkább az aprónépről beszélünk. Könnyedén az őrületbe vagy inkább a pocakjukba kergethetik például a neonhalat, a guppit vagy egyéb kisebb fajtákat.

Egész jól megoszthatják az akváriumot nagyobb halakkal. Jószomszédi viszonyt alakíthatnak ki többek között méretesebb pontylazacokkal vagy gurámikkal is.

Milyen is őméltósága? ? A vitorláshal jelleme

A vitorláshal egyértelműen az egyik legszebb halfajta akvarista körökben. Az akváriumok társadalmában nagynak számító uszonyos testhossza 10 12 cm között mozog. Tenyésztett változatai között akár a 16 centiméteres példányok is előfordulhatnak. Csodaszép lapos teste és méretes úszói miatt pedig akár a 20 centis magasságot is elérhetik.

A legelterjedtebb színű vitorlások ezüst alappal és függőleges fekete csíkokkal rendelkeznek. De manapság a körültekintő tenyésztésnek hála már egyéb színváltozatokban is megcsodálhatjuk őhalságát sok-sok akváriumban.

Pompázhat például feketében, márványosan, aranyban vagy sárgában. De egyes állatkereskedések akváriumban nem ritkák a leopárd vagy zebramintás változatok sem.

Természetük és viselkedésük békés és nyugodt. Csak arra ügyelj, hogy kisebb halakkal ne ereszd össze őket. Mert könnyen belakmározhatják az apróságokat. Tehát, ha ezekre ügyelsz, no meg tisztán tartod a vizet és elegendő búvóhelyet biztosítasz vitorlás hal pajtijaidnak, akkor nyert ügyed van. Színpompás halrajod akár 10 évig hű társa lehet mindennapjaidnak.

Mi kerüljön a halpocakba? ? A vitorláshal etetése

Mint az akváriumi halak többsége, a vitorlás hal -tudományos név pterophyllum scalare- is a mindenevők népes táborát erősíti. Ezért nyugodtan adhatsz nekik élő eleséget is. De ha nem szeretnél a miniatűr élőlények tárolásával és előkészítésével bajlódni, akkor a haltápokat is szívesen befalatozzák. Ebben a tekintetben sem válogatnak. Ugyanolyan lelkesedéssel szippantják be a lemezes és a granulált haleleségeket is. 

vitorláshal tartása

Az élő finomságok közül kedvencük a tubifex, azaz a csővájó féreg és a szúnyoglárva. Ezeket tisztítva és egészben szeretik a legjobban. Ezekhez manapság már szárított formában is könnyedén hozzájuthatsz. Kedvelik például a Panzi Tubifex eledelt.. A haltápok közül pedig bátran ajánljuk a JBL NOVOBITS eledelt. A táp különlegessége, hogy nem okoz semmilyen problémát az akvárium vizének tisztaságában.

Arra kérünk, hogy az etetésnél ügylej a mértékletességre. Elegendő őket naponta vagy kétnaponta annyi halcsemegét szórnod a vízbe, amelyet halacskáid pár perc alatt elpusztítanak.

Kényes művelet ? A vitorláshal szaporodása

Na kérem szépen ez is a vitorlás hal-tartás egyik kényes pontja. A bölcsőszájú hal faj képviselőjeként ikrákkal szaporodnak. Kis különbség a családon belül, hogy ők az ikráikat a széles levelű növények hátoldalára, kövekre vagy az üvegre rakják. Akkor most jöjjön, hogy hogyan lesznek a kishalak.

A rajban élő vitorláshalak párokat alkotnak és a következőképpen ívnak. A párocska szépen elvonul egy nyugodtabb helyre, ahogy azt illik. A sikeres szaporulat reményében erre érdemes egy külön medence használata. Itt a nőstény lerakja a mintegy 3-400 ikrát, amelyet a hím annak rendje és módja szerint megtermékenyít. Ezután a párocska felváltva őrzi a haltojásokat. Sajnos gyakran előfordulhat, hogy a szülők annyira féltik a csemetéket, hogy még a kikelés előtt felfalják az ikrákat. Ezért, ha tényleg szaporító szándékaink vannak, akkor, az ivás után a szülők kerüljenek vissza a nagy akváriumba.

A halacskák körülbelül két nap múlva bújnak elő az ikrákból. A kikelés után nagyon apró eleséggel, mondjuk artémiával segíthetjük az aprócska vitorláshalak növekedését.  

Honnan csobbant az akváriumba ez a szépség?

Az akváriumok díszpéldányai Dél Amerika trópusi éghajlatáról származnak. A vitorláshal pterophyllum scalare néven került bele a természettudományos írásokba. Az Amazonas és a Rio Negro náddal és növényzettel benőtt területeiről indult világhódító útjára. Gyakori lakók ezen folyók öbleiben és mellékágaiban. Itt is úgy élnek, ahogyan a legjobban az akvárium nyugalmában szeretnek lenni, vagyis csoport alakzatban.

A vad őserdők folyóiból pedig a 20. században került be a világ akvaristáinak kedvencei közé. Szebbnél szebb változatai már jóformán az összes állatkereskedés akváriumaiban elérhetőek. A vitorláshal ár mérettől és színváltozattól függően lehet párszáz, de akár többezer forintos összeg is.

A szépséges vitorlás valóban a legszebb és legkülönlegesebb akváriumi halak közé tartozik. Rabul ejtő kinézetük még a halakat nemkedvelők tetszését is elnyerik. Ha Te is a lelkes akvarista tábort erősíted, akkor oszd meg velünk itt hozzászólásban kedvenc akváriumi hal történetedet. Vagy csatlakozz Petguru közösségünkhöz, és mutasd meg nekünk, milyen szépséges akvárium tulajdonosa vagy!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Columbo habókos kedvence - A basset hound
KUTYA TIPPEK

Columbo habókos kedvence - A basset hound

Szerintünk kevés ember van, aki ne hallatna egy hosszú Óóóó-t amikor meglát egy Dumbo méretű fülekkel ellátott basset hound kutyát. És

Elolvasom
Mindent a szemnek, keveset a kéznek: avagy a hörcsög tartás
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Mindent a szemnek, keveset a kéznek: avagy a hörcsög tartás

Sokan úgy tekintenek ezekre a cuki kis rágcsálókra, mint kezdő állattartók ideális alanyaira. Azonban korántsem így van! Nézzük meg őket

Elolvasom
Macskatartás lakásban- az örök dilemma
CICA TIPPEK

Macskatartás lakásban- az örök dilemma

Sokan a mai napig abban a hitben élnek, hogy a szobacicák élete unalmas. Pedig igazából fényűző életet, egészséget, biztonságot jelent a

Elolvasom
Petguru logo