Miért támad a macska a gazdájára? Felsorolunk 5 lehetséges okot

A legtöbb ember, amikor macskatartásra adja a fejét, egy bújós, doromboló bajszost képzel el lelki szemei előtt. Azonban előfordulhat, hogy igazi kis velociraptor macskát sikerült örökbe fogadni. De miért támad a macska a gazdájára? Megnézünk pár lehetséges okot mostani cikkünkben.

1.Kölyökkori játékos agresszió miatt támad a macska

Kevés annál cukibb dolgot tudok elképzelni, mint amikor egy kis pöttöm macska óriásinak képzelve magát puffogva-pattogva játszik. Az ember akarva akaratlanul is csak mosolyogni tud azon, ahogy az alig pár hetes szőrmók cica játszik. A macska támad, majd pofozgatja a játékait, és lesből a lábunkra, kezünkre támad. Ismerős eddig ugye?

És bár a tűhegyes babafogak is könnyen képesek a bőrünkbe hasítani, egy felnőtt macskának jóval erősebb a harapása, hidd el nekem. Még ha csak játékból akar is durván támadni a cica.

macska-a-gazdajara

A cicák a játékkal tanulják meg az egymással és a gazdival szembeni helyes viselkedést. Így ezt a harcias megnyilvánulást (hiába cuki) nem szabad ráhagynod inkább.

Hogy mit tegyél helyette? Mit érdemes alkalmazni?

Legyen minden helyiségben valamilyen cicajáték, amivel elterelheted a figyelmét a kézrágcsáról vagy a bokatámadásról. Ha már látod, hogy lelapul, rázza a popsit és támadni készülne közben a szobába, gyorsan vegyél elő egy cicajátékot és dobd felé. Talán ez megvéd attól hogy ha a macska lábra támad mindig.

Ha szerencséd van csábítóbb lesz a számára, mint a te húsod és véred. Persze bolond macska mindig akad, aki imád “vérre menni”.

Van még egy dolog, amit itt megemlítenék. Saját bőrömön tapasztaltam meg ezt az élményt. Tanulj az én hibámból inkább, kérlek! Nagyon cukik a kölyök macskák, amikor a pocakjukat simogatod, és ők a hátsó lábbak nekiállnak téged „boxolni”.  

Azonban azzal már nem számoltam, hogy ennek következtében az alkaromon jó tíz centis karmolások lesznek. És ugyan még egyszer el-el nézi az ember ezt, de azért hosszú távon nehéz elviselni a borotvaéles karmok támadását. Nagyon durván el tudja intézni az embert egy kölyökmacska karma.

Úgyhogy hidd el, jobb, ha erre a pocaksimogatós játékra nem szoktatod rá a kismacskád.

Ha pedig a takaró alól kikandikáló lábad érdekli a legjobban, akkor egy jó alapos esti lefárasztás lesz talán a legjobb megoldás eme macska támadás ellen. Valamint ha megoldható, éjszakára zárd ki a hálóból a kis bajszost.   

kolyok-macska-harap

2.Félelmi agresszió miatt támad a cica

Minden cica külön egyéniség. Az egyik olyan, hogy fát lehetne hasogatni rajta, olyan türelmes. A másik pedig már akkor odacsattint egy maflást neked, ha nem az ő általa kedvelt helyen simogatod. Ugyanis némely cica akár támadásnak is veheti, hogy ha bizonyos helyeken érsz hozzá.

Ugyanez a helyzet azzal, amikor az alvásában próbálod megzavarni őkelmét. Úgyhogy egyáltalán nem biztos hogy lelki beteg macska van a háznál, lehet hogy azért támadó macska őkelméd van, mert ez szimplán a ő kényes személyisége.

Összeállítottunk egy vicces cica-hol érj-ne érj hozzá térképet neked. Biztos, ami biztos alapon.

miert-tamad-a macska

Sok macska képes igazi „ölbebaba” lenni, és elterülni a gazdin, mint egy darab rongy. Na és persze élvezni egész nap a simogatást.

Némelyik cica kifezetten türelmes tud lenni a gyerkőcökkel. Azonban egyes macskánál már akkor áll a szőr a hátán és fél, ha csak meglátja a togyogóst a szoba másik sarkában. És jobb szeretne egyedül elbújva lenni, nagyokat aludni.

Ugyanis jól tudjuk, hogy nem minden kisgyerek képes finoman hozzá érni a család kedvencéhez. Ez ahhoz vezethet, hogy agresszív macska kezd válni belőle egy idő után. Hiszen összeköti a kisgyereket a fájdalmas gyomrozásokkal.

Hasonló okból támad a macska a gazdájára, ha sarokba szorítva érzi magát. Elhiszem, hogy nagyon frusztráló, amikor sietnél az állatorvoshoz a macskával, de az semmiképp meg se közelíti a szállító boxát.

Elkezded hát sarokba szorítani, fenn hangon hívogatva. De hát a macska nem bolond, csak macska. Érezni fogja, hogy valami nem stimmel. Te pedig ráveted magad a szerencsétlenre, aztán csodálkozol, hogy miért harap a macska.

Hasonló a helyzet a különböző altatásban végzett vizsgálatok, beavatkozások után. Közvetlenül az ébredés után, macska ivartalanítás után agresszív lehet a cicus. Mert sajnos ez az altatószer mellékhatása is lehet.

miert-harap-a-macska

Megoldás? Van!

Hozz létre egy biztonságos közeget a macska számára. Ne érezze úgy, hogy te, vagy a család bármely tagja a fájdalom forrása. A gyerkőcöket igyekezzünk megtanítani arra, hogy finoman nyúljanak a cicához. A probléma mentes együtt éléshez szükséges a cica és a kutya (ha van) tisztelete is.

Ami az állatorvosi látogatást illeti, arra is van egy jó módszerünk. A szállítóboxot nagyon hamar összekötik a fájdalmas szurikkal és vizsgálatokkal.

Ezt úgy tudod kiküszöbölni, hogy a táska legyen folyamatosan a cica közelébe nyitott ajtóval. Bármikor bele mehessen elvonulni, vagy játszani benne. Tehetsz bele finom macska jutalomfalatokat is. Esetenként pedig érdemes máshova is elvinni benne például a cicát, ne csak a dokihoz. Így nem lesz rossz élménye a boxxal kapcsolatban és nem lesz kész tortúra, támadás minden állatorvos vizit.

3.Hormonális okok miatt agresszív

Gondolom itt nem kell túlságosan mélyen kivesézni, hogy mire is gondolunk. Egy hormonoktól túltengett ivaros macska nem éppen a legkellemesebb lakótárs. Hiszen az erőteljes szag amelyet a jelöléssel okoz, már önmagában nem étvágygerjesztő. A mellé kapott hisztis, esetleg viharos viselkedés csak extra.

Ha eddig nem olvastad, most itt az ideje rávetned magad a cikkünkre, amely  A macska ivartalanítás, ivartalanítás árak és előnyök címet kapta.

Főleg a kandúr macska ivartalanítás után elveszti minden agresszív fiúcska jellemét és sokkal jobban fog kötődni gazdájához. Ennek oka az alacsonyabb tesztoszteron szint.

Mi nem tudunk érvet mondani a „nem ivartalanítás” mellett!

4.Betegség – De miért támad a macska a gazdájára emiatt?

A macskákra az jellemző, hogy nagyon sokáig rejtegetik a betegségeiket. Ennek természetesen evolúciós okai vannak. A macska nagy vadász, de ugyanakkor zsákmány is lehet a vadonban úgymond. És az, hogy gyengének látszódjon, az nem kifizetődő mutatvány.

Éppen ezért fontos az évenkénti állatorvosi kontroll!

Ugyanis sok esetben egy vérvételből vagy más diagnosztikai vizsgálatkor derül ki, hogy a cica beteg és derül ki az oka annak hogy miért nem játszik a macska vagy miért durcizik.

Ha azt veszed észre, hogy bizonyos testrészes simogatásakor lesz agresszív a macska, akkor lehet, hogy sérülés miatt cselekszik így.

macska-harapas

Amennyiben cicusod egyik pillanatban még kezes bárány, a következő pillanatban pedig minden külső körülmény behatása nélkül átváltozik vérmacskává, akkor komoly baj is rejtőzhet a háttérben. Ilyen lehet pl. egy agydaganat, vagy egy eddig nem diagnosztizált epilepszia betegség is.

Van még egy viszonylag egyszerűbben kezelhető betegség is a macskáknál, amely azt okozza, hogy már macska viselkedés szakértő után nézegetsz az interneten. Ez nem más, mint a pajzsmirigy túlműködés.

Ennek a tünetei: az állat sovány, feltűnően sokat iszik és nagy mennyiségű vizeletet ürít. Sokszor kifejezetten aktív és az étvágya megnő. Emellett előfordulhat időszakonként hányás, hasmenés, melegkerülő viselkedés. Na és persze egy jó nagy adag türelmetlenség, idegesség, agresszív viselkedés. Szerencsére gyógyszeresen ez a betegség kezelhető.

Személy szerint is volt tapasztalatom egy pajzsmirigy beteg, idős sziámi macskával. Nem viccelek, négy ember volt szükséges egy normál esetben 5 perces vérvételhez.

Szóval: ha kezelhetetlennek tűnik a macskád, akkor mindenképp vidd el állatorvoshoz, mert ilyen ok is állhat a barbár viselkedés mögött.

5.Rossz szocializáció / hierarchia probléma

Ez a fajta agresszivitás főleg akkor szokott előfordulni, ha a kismacska túl korán elszakítva a mamájától. Ugyanis ebben az esetben nincs arra lehetősége, hogy megtanulja a „macskás viselkedést” a tesóitól, mamájától.

Ma már törvény tiltja, hogy macskát 10 hetes kora előtt elhozzunk az anyjától!

Sok menhely, szervezet oda figyel a megfelelő elválasztásra és szocializációra. Ilyen pl. az Állatbarát alapítvány is.

Azonban a hiányos szocializáció nem csak velünk szembeni agresszivitásban nyilvánulhat meg. Saját macska társaival is igencsak undok tud lenni egy korán elválasztott macska.

Bár a macskafélék nem kifejezetten falka állatok, mint a kutyák, náluk is kialakul egy hierarchia rendszer. Így ha két vagy több cicád is van, akkor előfordulhat ilyen viselkedési probléma. Előfordulhat, hogy etetésnél, vagy akár játéknál is bunyó bontakozik ki a macskák között.

agressziv-macska

Ilyen esetben próbálj meg egy hangos zajjal (például kulcscsomócsörgetéssel, tapssal) rendet teremteni közöttük. Semmiképpen ne próbáld meg kézzel szétválasztani őket, mert csak te fogsz némi harapásnyommal és karmolással gazdagabbá válni.

Ilyen esetben próbáld meg a nem agresszív viselkedés módot jutalmazni jutalomfalattal, játékkal, vagy simogatással. És remélhetőleg előbb utóbb összeszoknak a macskák.

Megpróbálhatsz neki /nekik macskanyugtató készítményeket is adni.Ezek természetes hatóanyagúak és belsőleg oldják a stresszt a cicában.

Tudjuk jól, hogy minden cica egy egyéniség, és nem vehetőek a fenti tippek szentírásnak sem.

Az, hogy harap, rúg, karmol egy cica, az sem az állat sem a gazdi számára nem kellemes élmény. Igyekezzünk megismerni kedvencünket és nyugodt életet biztosítani számára. Hiszen ők a mi felelősségünk, akármilyenek is legyenek.

Olvasd el további hasznos Macska magazin cikkeinket! Valamint ne felejts el szétnézni a Petguru hatalmas macska eledel választékában!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A ragdoll macska - Ölelnivaló babacica?!
MACSKA MAGAZIN

A ragdoll macska - Ölelnivaló babacica?!

Következzen egy igazán cuki és gyönyörű, kerek szemű óriás, akinek csak a szeme hűvös. Kedves olvasónk! Bevezetőnkben nem véletlenü

Elolvasom
Diszkoszhal
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Diszkoszhal

Egy dologban biztosak vagyunk itt a Petgurunál. Aki már egyszer az életében látott közelebbről diszkoszhalat, nem felejti el ezt a szépséget

Elolvasom
Macska vemhesség – minden, amit a cicagazdiknak tudnia kell
MACSKA MAGAZIN

Macska vemhesség – minden, amit a cicagazdiknak tudnia kell

Nos, a nem ivartalanított bajszosok esetén bizony számítani kell a macska vemhesség veszélyével, hacsak nem szobacicusunk van. Nézzük meg le

Elolvasom
Petguru logo