Maine coon – Amerika kedvence

Ha minden álmod egy óriásbébi, egy kutyalelkű macska, akkor ez a te macskafajtád!

A Maine coon macska fajta a legnagyobbak közé tartozik. Átlagos súlyuk 5-10 kg között van, így nem árt némi kondíció ha ölbe szeretnéd hurcikázni. Persze ha hagyja? Mert egyébiránt nem igazán rajong az ?öleb? funkcióért.

A Maine coon tartása, jelleme

Ez a macska faj rendkívül intelligens a maga nemében. Nagyon barátságos, sőt néha egészen tolakodó is tud lenni. Nem igazán érti a személyes privát tér fogalmát. Ők mindenre IS kiváncsiak. Legyél a szobádban, konyhában, garázsban, ő mint egy kis munkafelügyelő biztosan ott lesz és ellenőrzi minden lépésedet.

mainecoon

A maine coon gazdik gyakran mondogatják, hogy mintha csak kutyájuk lenne. Ugyanis követi a lakásban a gazdit, könnyen megtanítható pl. az ül, pacsi trükkökre.

Egyszerre van benne az ősi macskák önállósága, vadsága, és a lusta elegáns házicicók jelleme. Szeretnek az emberek közelébe lenni, de nem feltétlenül arra vágyna, hogy folyton ölben legyenek babusgatva. Viszont ha épp szeretethiánya van, hatalmas szőrös tomporát az éjszaka közepén is képes a fejedre helyezni. Ezzel jelezve, hogy itt a simi ideje.

Későn érő típus mind fizikailag, mind szellemileg. Körülbelül 3-5 éves kor körül nő be a fejük lágya. Így felnőtt macska létére is hajlamos kölyökkori ugri bugri játékokra, bohóckodásokra. De azért ne felejtsük el, ha egy tíz kilós cicára rájön a hoppáré és szaladgálhatnékja támad a lakásban, lehetnek járulékos veszteségek a lakás dísztárgyaiban.

Idegenekkel szemben is kedves, maximum tartózkodó. Nem kell attól tartanod, hogy ha vendégeket fogadsz, cicádat egy napig nem tudod a kanapé alól kiimádkozni.

Viszont önállósága és kíváncsi természete miatt szökésre is hajlamos lehet. Ezért nem árt az ablakokra macskahálót felszerelni a biztonsága érdekében. Egyik ismerősöm maine coon cicája nagy adag szerencsével úszta meg az ötödik emeletei ablakból kiesést.

maine-coon-merete

A taníttatást, lefoglalást kifejezetten igénylik. Szeretnek kutya módra kisebb macska játékokat apportírozni. A macska puzzle játékokat szerintem nekik találták ki!

Emellett a maine coon macska kifejezetten vízimádó. Szeret a kádban, csaptelepben elidőzni, a kisebb vízben pacsálni. Ha egy ilyen macska lesz a társad, ne számíts arra, hogy te ezentúl egyedül fürdőzöl! Kiváncsi szeme, és praclija tuti ott lesz a közelben.

Rendkívül jó vadászösztönük van és szeret játszani. Hatalmas szőrös mancsaival elkapják az igazi vagy plüss zsákmányt. A lézerjátékért is rajonganak, képesek órákat eljátszani vele.

A maine coon macska gazdik szerint nem igazán rajonganak a magasságért ezek a cicák. Az egyik lakótársam macskája ezek szerint pont kivétel lehetett. Kedvenc játéka az volt, hogy a reggeli csipát még alig kitörölve a szemünkből, a hűtő tetejéről ugrott ránk, kisebb szívrohamot okozva. Ő meg csak nyekergett egyet, és kérte a reggelit, egyáltalán nem értve miért kapkodom a levegőt zihálva, kisebb szívrohamot átélve.

Hosszú függönyök? Lelógó asztalterítők? A maine coon kiscica nem valószínű hogy tönkretenné ezeket. De persze Igyekezz macska biztossá tenni a lakást, mielőtt egy ilyen kis játékos óriásnak adsz otthont, mert az ördög, azaz a maine bajszoska nem alszik. Na jó, ez sem igaz, mert imádnak hanyatt fekve ejtőzni.

maine-coon-tartasa

Egyébiránt, ha kijátszotta magát, kifejezetten egy lusta macska. Hangja leginkább akkor van, ha épp elérni óhajt vele valamit, például kiköveteli a figyelmet. Mondjuk egy extra pótvacsorát. Hangjuk nem igazi nyávogás, inkább kis kerregésre, ciripelésre hajaz.

A main coon nőstények nyugodtabbak, míg a kandúrok bohókásabbak általában. De a világ összes maine gazdája nem cserélné le huncut lakótársát az biztos.

A maine coon mérete, kinézete

Mint már a bevezetőben is leírtuk, ez a cica, nem kiscica. Ez a gyönyörű erős macskafajta egy kisebb kutya fajta súlyával vetekszik.

Ugyanis ezek a hosszú szőrű macskák nőstény példányai 6-8 kg környékiek, a kandúrok akár a 10 -12 kg súlyt is elérhetik. Oldalnézetből négyszögletes arányokkal kell rendelkezniük.

Ha egy maine coon cica az álmod, szerencsére sokféle színváltozat közül választhatsz. Fehér, fekete, kék, vörös, krém, barna,cirmos, ezüst, teknőc tarka, kék -krém ha már néhányat említeni kell.

Lábaira jellemző, hogy közepesen hosszú, széles mancsai kerekek és szőrrel erősen borítottak. A main coon macska a hosszú bozontos farkáról, és fülei végén lévő hiúzra emlékeztető szőrpamacsokról azonnal felismerhető. 

maine-coon-cica

Ezekre van szükséged a main coon macska gondozásához

Mivel ezek hosszú szőrű macskák, rendszeres gondozás szükséges. Ugyanis ha ezt a kis habos babos külsőt meg akarod tartani, a bundaápolás hetente egyszer egy alapos fésülésből áll. Ugyanis ez is az egészség része és fontos kapcsolat a gazdi és macskája között.

Ehhez szükséged van egy műanyag végű közepes kefére van szükséged, és egy sima közepes méretű fésűre. Emellett ha szükséges, meg lehet őket fürdetni, kifejezetten cica számára készült samponnal.Ez akár lehet kifejezetten fehér vagy fekete szőrre kifejlesztett változat is.

És ha már a szőrről beszélünk, nem vehetjük félvállról a szőrgombócok kérdését sem. Használjunk rendszeresen cicák számára készült szőroldó pasztát, illetve vegyünk neki macskafüvet is, amelyet kedvére csócsálhat.

Ahhoz, hogy cicád megőrizze fittségét, egészségét, egy jókora, megfelelő méretű macska kaparófára, macskabútorra lesz szükséged. A kisebb darabok nem igazán fogják elbírni, ha habcsók 10 kilós testüket hirtelen rávetődésből ráteszik. Neki ez a sport.

maine-coon-macska

Emellett, a mainecoon macska megérdemel még néhány mondatot. Ugyanis amellett, hogy idő korukra is még bohókásak, játékosak, meglehetősen lusták különösen a nőstények. Így az elhízásra is hajlamosak. Igyekezzünk lehetőségeinkhez mérten mindig a legjobb minőségű táppal etetni kedvencünket. Ugyanis ekkor lesz szép a bundájuk, csillogó a szemük és egészségesek hosszú éveken át.

Ha megteheted, válassz maicon cica barátod részére gabonamentes eledelt, magas hústartalommal. Ilyen például az ORIJEN 6FISH kék zacskós tápja.

Ha pedig egy kicsit pénztárca barátabb megoldást keresel, akkor választhatod a Josera Catelux tápját, amely még a szőrgombócok leküzdésében is segít. A Royal canin Maine coon tápja pedig kifejezetten nekik készült, hiszen a nagy bucifejnek nagy tápszemcse szükségeltetik.

És mivel a maine coon óriás testű fajta, így a macska alomtálca is széles és kellőképpen hosszú legyen. A természetes bentonit alapú, csomósodú macskaalom jól be szokott válni ennél a különleges fajtánál.

A maine coonok eredete

Ez a cica fajta vérbeli amerikai. Kialakulása kissé homályos, többféle tézis is napvilágot látott. Legelfogadottabb nézet szerint vikingekkel érkezett a mai main állam területére a 19. században egy norvég erdei macska fajta szerű macska. Ezekből, az ottani macska állománnyal keveredve, természetes szelekció révén alakult ki a maine coon. A norvég erdei macskák adhatták a termetét és sűrű bundáját.

mosomedve-macska

Vicces mondák vannak arról, hogy egy macska és a mosómedve (rancoon) párosításából jött létre. Az igaz, hogy a lompos farka hasonlít a mosómedve különösen bozontos farkára. Ezért hívják a mai napig sokan úgy, hogy mosómedve macska

Azonban a fajta első hivatalos feljegyzése 1861-ből való. Ezután 1895-ben egy maine coon nőstény, Best Cat volt az első győztes kiállított példány a Madison Square Gardenben. Azonban Boston, és New York macska tenyésztői is szerették megmérettetni magukat. Így amikor megalapították a Cat Fanciers Associationt, 1908-ban egy Molly Bond nevű cicát is regisztráltak. Ő is egy csodaszép maicon macska volt. És ez a különleges, csodaszép fajta elkezdett elterjedni, és megalakult a maine coon tenyésztők szövetsége maine államban.  Így lett az egyesült államok, azon belül is a maine állam nemzeti macskája.

És hogyan lettek Európában is népszerűek a maine coon macskák? A hírek szerint ez a kedves, maine államból származó cica az amerikai függetlenségi háború után érkezett meg hozzánk. Az ismert La Fayette márki, az európai Marie Antoinette királynőnek ajándékozott egy maine coon párt.

maincoon


Majd amikor a királynőnek menekülőre kellett fognia, az összes állatát, kutya, macskák, szabadon eresztették a közeli erdőben. Állítólag csak a main macskákat látták életben maradni, bundája megvédte a zord időjárástól, és remek vadászképességeit kamatoztatta. Úgy látszik az ember nem minden ősi ösztönt ölt ki a macskafajták egyedeiből.

Maine coon egészsége

Alapjában véve elmondható, hogy a maine coon macskák egészséges típusok. Ha a gazdi odafigyel, hogy a macskát hivatalos tenyésztőtől szerezze be, akkor komolyabb gondokra nem kell számítani. Persze egy ilyen maine coon macska ára magasabb, mint egy származási lap nélküli. Viszont sok bosszúságtól és orvosi költségektől kíméljük meg magunkat, ha tenyésztőtől vásárolunk, a nyugalomról nem is beszélve.

Szerencsére ma már nem kell amerikába menni egy ilyen macskáért, itthon is nagyon sok jónevű tenyésztőt találunk. Úgyhogy a keresés sem bonyolult már.

Sokan áhítattal néznek a maine coon képek alapján erre a bajszoskára. Azonban sokan felelőtlenül vásárolják ezt a népszerű állat fajtát. Így szükség lett sajnos már maine coon fajtamentés létrehozására, amelyet a NOÉ állatotthon macskamentési csoportja vállalt fel.

A macskafajták esetén ritkaság, de sajnos náluk előfordulhat a nagy méretükből adódóan csípőízületi diszplázia. Szóval ez nem csak kutya gond! Ez a betegség sántasággal és fájdalommal jár, macska ízületvédő adásával, súlyos esetben műtéttel javítható az állapot.

main coon

A maincoon sajnos hajlamos ezen kívül még az úgynevezett hipertrófiás cardiomyopathia nevű szívbetegségre. Ezt a tenyésztők genetikai teszttel szűrik, így biztosítják, hogy csak egészséges kiscicák szülessenek.

További genetikai kellegű betegség náluk a policisztás veserendellenesség, és a törzs és vázizomzatra ható spinális izomatrófia. Ezeket is szűrni lehet szerencsére állatorvosi rendelőkben.

Ha kölyökkorától kezdve a gondozás megfelelő, és meg kap minden földi jót a kétlábú rabszolgától, azaz a gazditól, akkor átlagosan 10-13 évig lesz hű követőd a lakás minden pontján.

Mindent összegezve: ha szeretnél egy kutya lelkű macskát, aki mindenhova követ a lakásban, és nem jelent számodra gondot a heti szőrápolás, akkor a maine coon a te macskafajtád!

Oszd meg velünk tapasztalataidat erről a csodapofa macskáról!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Csincsilla, ki is rejtőzik a gyönyörű bunda alatt?

Milyen is a csincsilla tartása? Milyen a jellemük?A legelső amit tudnod kell róluk, hogy hasonlóan a tengerimalachoz, egy csincsilla, nem c

Elolvasom
Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?
MACSKA MAGAZIN

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben.Írásunk

Elolvasom
A leonbergi - A legkedvesebb oroszlán
KUTYA MAGAZIN

A leonbergi - A legkedvesebb oroszlán

Ismerjünk meg kicsit közelebbről egy kevésbé híres nagykutyát. Minden túlzástól mentesen állíthatjuk, hogy a leonbergi bizony méltó hel

Elolvasom
Petguru logo