Díszhal betegségek kisokos

Akváriumi halaink természetes környezetében is sokféle kórokozó veszélyezteti őket. Bár az akváriumok a természet leutánzása „kicsiben”, viszonylag sterilnek számítanak díszhal betegségek szempontjából. Azonban ez nem jelenti azt, hogy kedvenc halacskáink nem lehetnek betegek vagy kaphatnak egy egyes halbetegség fajtákat.

Ugyanis a halkereskedésben nem csak hazai tenyésztésű, hanem vadon befogott import halakkal is találkozni. Ezek is egy potenciális veszélyforrást jelentenek. De ezen kívül növényekkel, csigákkal stb. is behurcolhatunk különböző díszhal betegségek fajtáit.

Nézzük meg mostani cikkünket olyan szemmel, mint egy átfogó díszhal akvárium kisokost, rövid útmutatásokkal, hogy is néznek ki a halak betegségei képekkel.

Akváriumi halak betegségei

Halacskáinkat sok –sok féle betegség támadhatja meg. Azonban ezeket különféle csoportokra tudjuk felbontani. Nézzük meg, melyekre is pontosan

 1. Bakteriális,vírusos, paraziták okozta fertőzések
 2. Tartási hibából adódó megbetegedések
 3. Veleszületett betegségek

Természetesen, mint ahogy nálunk, embereknél, akváriumi barátainknál is a megelőzésre szükséges fordítani a hangsúlyt. Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Írunk pár dolgot erről

 • Megfelelő halat a megfelelő akváriumban tarts!
  Ne szuszakold be szerencsétlen vitorláshalat az 54 literes kis szettedbe. Akkor sem ha még csak bébi vitorlásról van szó! Neki legalább 150-200 liter dukál!

 • Ne rakj össze, össze nem illő halakat!
  Igyekezz hasonló igényű halakat összepárosítani. Figyelj oda a habitusra, hőfokra a vízben, vízkeménység igényre szintén.
 • Rendszeresen cserélj vizet és a megfelelő módon!
  Nem, a párolgás után töltés nem elegendő! Nem, az sem elegendő, ha havi 1x cserélsz egy kevéske vizet. És az sem jó megoldás, ha havonta egyszer a teljes vízmennyiséget lecseréled. Bármelyik szakboltban segítenek neked a helyes módjáról az akvárium takarításának!
 • Figyelj oda az etetésre!
  Mint ahogy mi sem a legolcsóbb, rossz minőségű táplálékon élünk, úgy kedvenceink is megérdemlik a jó minőségű, tápanyagokban gazdag táplálékot. Így immunrendszerük erős lesz, és színezetük is szebb, valamint tovább élhetnek.
 • Igényes helyről vásárolj halakat, növényeket
  Ha bemész egy kereskedésbe és minden akváriumban halott halakat látsz úszkálni, a növények pedig siralmas állapotban vannak, akkor inkább ne vásárolj onnan. Lehet hogy onnan vinnél haza fertőzött halat, ami miatt gyors halál várhat az otthon lévőkre is.

diszhal-betegseg-tunetek

A fenti képen természetesen csak a leggyakoribb akváriumi halbetegség tüneteket tüntettük fel. Bizonyos diszhalbetegségek akár tünet nélkül, vagy csak a gyakorlott szem által látható tüneteteket okoz.

Mit kell látnod egy egészséges / beteg halon?

Halacskáink esetén nem olyan könnyű, főleg a kezdő haltartók számára észrevenni gyorsan, ha baj van. Hisz a kutyus/ cica általában látványosan jelét adja, ha fáj valamije vagy rossz a közérzete például.

Felmerülhet tehát a kezdő akvaristákban, hogy honnan is veszi észre, ha beteg a hala, illetve halbetegségek léptek fel? Nézzünk pár dolgot, tüneteket, amelyet érdemes szintén figyelni.

Az első és leglátványosabb dolog, amit figyelned kell, az általában a hal maga, tehát a külső teste.

Az úszók legyenek épek, szakadás mentesek. A halaink színe legyen élénk. Ha világos, vagy éppen sötét a hal egyik napról a másikra, az már intő jel lehet,hogy diszhal betegség van a háttérben. Figyeljük meg a szemeit, formáját is. Ha azt látjuk, hogy napról napra „kikerekedik” az is gondot jelezhet.

A másik dolog, amit még figyelned kell, hogy „megjelent e valami” a külsején. Sok esetben pl. a férgek szemmel láthatóak lehetnek. Vagy ha például bevörödik a kopoltyúja, vagy megjelenik egy púp rajta, az is egy betegség jele lehet.

Ha a testén semmi mást nem látsz a haladon, a másik figyelmeztető jel egy hal betegség jelenlétére az abnormális viselkedés lehet. Ez megjelenhet abban, hogy nincs étvágya a halnak, vagy hogy a megszokottól eltérően úszik. Esetleg kuporog a sarokban, vagy bújkál a növényzetben, azt is megfigyelheted.

A következő fejezetben nézzük meghogyan is néznek ki a díszhal betegségek képekkel.

Fátyolbetegség / bársonybetegség díszhalaknál

Ebben az esetben azt fogod látni kopoltyús barátaidon, hogy az egész testükön egy kékesfehér, opálos bevonat képződik, amely egy idő után foszlányosan válik le. Emellett láthatóan kevésbé aktívak, étvágytalanok lehetnek a halaid. Láthatsz még olyat is, hogy gyorsan neki úsznak, dörgölőznek tárgyakhoz az akváriumi vízben.

De ezt kerti tavi halaknál is előfordul és gyakori baj természetesen. Ilyenkor olyan készítmények közül kell választanod, amelyek koncentráltabbak, és a kerti tavakra vannak kifejlesztve. Ezzel könnyen orvosolható lesz szükség esetén a betegsége a halaknak, ha jelentkezik az első pár tünet.

fatyolbetegseg

A kezelést addig kell, illetve ajánlott folytatni, és oly módon, ahogy a tájékoztatóban szerepel. Nem szabad a kezelést félbehagyni, ugyanis bizonyos, hogy akkor a probléma újból ki fog újulni.

A kiváltó oka ennek a betegségnek a hirtelen vízminőség változás, vízhőfok változás okozhatja. Maga a betegség okozója pedig egy mikroszkópos parazita, az Oodinium pillularis. Az élősködő a bőr sejtjeibe “gyökereivel” hatol be, ott támadja. Mjd ezeken keresztül táplálkozik. Mint a növényeknek, ennek is színteste van, amely a fényt alternatív energiaforrásként hasznosítja.

Akár halálos veszélyt is jelenthet, főleg a pontyfélékre. A kezelés Sera ectopur készítménnyel lehetséges.  Érdemes az akváriumot pár napra sötét kúrában részesíteni, hogy ezzel segítsük a parazita elpusztítását.

Úszórothadás

Ezt a betegséget baktériumok okozzák akváriumi halaknál. A kórokozók a Pseudomonas csoporthoz tartoznak a legtöbb esetben. Gyakran a túltelepített, nem jó vízminőségű akváriumban jelennek meg.

Mint ahogy a neve is sugallja, a betegség a halak farok úszóin figyelhető meg elsőként. Majd imbolygó úszás, testszerte fekélyek, foltok jelenhetnek meg.

Azonban van, hogy másodlagos bakteriális vagy gombás fertőzések is felütik fejüket, így tovább fokozva a bajt. A baj a legtöbb esetben egy mechanikai sérülés által betegíti meg a halakat, így nem kell attól tartanod, hogy az egész akváriumod oda lesz.

uszorothadas-betta

Ezért is fontos a biztonságos akvárium dekoráció, illetve a megfelelő hal párosítás. Ugyanis ha csipkelődős halakat raksz össze békés, nagy úszójú halakkal, akkor a vége szinte biztos, hogy úszórothadás lesz. Sera Bactopur lesz a barátod ebben az esetben a kezelés során. Ha gyorsan reagálsz, a fertőzés még legyőzhető.

Ha pedig felülfertőződött, leggyakoribb esetben fehér színben megjelenő gombával, akkor még arra is szükséges lesz adagolnod gyógyszert a halaidnak.

Darakór

A darakór a legismertebb halbetegség talán az akvaristák között. Leggyakrabban a stressz váltja ki a halak között vagy a rossz vízminőség okozza. Sokan úgy vélik, hogy az okozója, Ichthyophthirius multifiliis nevű csillós, egysejtű paraziták már alapból az akvárium lakója. De csak akkor okoz tünetet, ha a hal immunrendszere gyengébb. A darakór a halon pici apró fehér pöttyök formájában jelenik meg.

Darakór – A leggyakoribb díszhal betegségek egyike címmel már bővebben írtunk itt a további tudnivalókról.

darakor-hal

Ha az interneten beírod, hogy aranyhal betegségek képekkel, biztosan első helyen szerepel a darakór. A gyógyszeres kezelése szerencsére ugyanúgy lehetséges, mint a melegvízi halaknál.

Hasvízkór hal esetén

A leggyakrabban talán a sziámi harcoshal betegségei kapcsán olvashatsz a hasvízkórról. Nagyon látványos betegség, de a gyógyítása sajnos nagyon nehézkes, a legtöbb esetben a legjobb kezelés mellett sem sikeres. Ez is a bakteriális fertőzések közé tartozó halbetegségek táborába tartozik.

A hasvízkóros hal hasa megduzzadt, pikkelyei elállnak. A veséi, emésztése leáll, a méreganyagok és a víz feldúsulnak szervezetében. Ez okozza szemkidülledést is.

hasvizkor-hal

A betta betegségek tünetekkel keresés alatt az internet böngészőjében csupa hasvízkóros bettát fogunk találni sajnos. Ugyanis ők, és az elevenszülő halak, mint a guppik is fokozottan hajlamosak erre a megbetegedésre.  Bővebben a Hasvízkór nevű cikkünkben írunk erről. Gyógyszeres kezelés lehetséges, de sajnos a siker nem mindig garantált.

Ammónium mérgezés

Főleg kezdő haltartók hibájához tartozik az ammónium mérgezés. Ez a sajnálatos betegség több tényezőből tevődik össze.

Gyakran a kezdő halasok kis akváriumban szeretnének a lehető minél több, nagyméretű halacskát tartani. Azonban az akvárium érzékeny biológiai egyensúlya nem tartható így meg. Ugyanis a sok hal, sok ürülékkel fog járni. Az pedig sok ammóniumot jelent.

A másik gondot a túl kis méretű szűrést jelenti általában. Főleg a kis gyári szettekre jellemző, hogy viszonylag alul méretett szivaccsal rendelkező belső szűrőt tartalmaznak. És így kevés ammónium-nitrit-nitrát bontó hasznos baktérium tud megtelepedni. És ha még ezzel hozzá jön a túltelepítés is, máris kész a baj.

Nézz szét az akvarisztika technika részlegünkön, így biztosan megtalálod a számodra megfelelő méretű szűrőt!

Harmadik oka pedig az, hogy ha túl sok diszhal eledel kerül az akváriumba, és nem fogyasztják el a halak. A talajra érve pedig rothadásnak indul.

ammonia-hal-mergezes

Ammónium mérgezés esetén a halak először túl aktívak lehetnek, pipálnak, majd egyszercsak elhaláloznak. A kopoltyú erőteljesen pirosas, lilás, ugyanis az ammónia tönkreteszi a nyálkahártyáját. Egyes halak érzékenyebbek a magas ammónia szintre, másik már kismértékű emelkedésnél is hamar elpusztulnak.

Megoldás erre csak az azonnali nagyobb mértékű vízcsere, a víz erős fodroztatása, és az ammónia megkötése pl. zeolit szűrőanyaggal.

Haltuberkulózis – Halgümőkor

Ezt betegséget veszélyes baktériumok okozzák (Mycobacterium, Nocardia). A halak belső szervein csomók alakulnak ki, aminek persze eleinte semmilyen tünetei nincsenek. Ugyanis ezeket csak a boncolás során szokták észrevenni. De a későbbiekben más tünetek is utalnak erre a betegségre.

A gümőkoros halak étvágytalanok, lesoványodnak. Rosszkedvűek, majd kis sebek, fekélyek jellenek meg bárhol a testükön.

hal-gumokor-betegseg

Sajnos gyógyítása nem lehetséges, a beteg halat azonnal el kell különíteni, a többiek védelmében. Azonban mindenképpen csipesszel vagy hosszú ujjú kesztyűben nyúljunk az akváriumba, ugyanis ez a betegség zoonózis.

Azaz ránk, emberekre is átterjedhet sajnos. Ilyen esetben gümők jelennek meg a kezünkön, arcunkon. Szerencsére nálunk jól gyógyítható, de orvoshoz mindenképpen menjünk el vele.

Forrás darakór kép: https://aquariumtips.org/fish-diseases/

Úszórothadás kép forrása: https://bettasource.com/

Hasvízkór kép forrása: http://news.unair.ac.id/

Ammonia mérgezés kép forrás : https://www.reef2reef.com/

Fátyolbetegség: wikiwand

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Whiskas száraz macskatáp Junior csirke
 • Kiszerelés: 300g - 14kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
651 Ft - 12.299 Ft Részletes adatlap »
Royal Canin Sterilised
 • Kiszerelés: 400g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.776 Ft - 24.921 Ft Részletes adatlap »
Panzi FitActive Regular Beef
 • Kiszerelés: 4kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
4.743 Ft - 26.998 Ft Részletes adatlap »
N&D Dog Grain Free bárány&áfonya sütőtökkel adult medium/maxi kutyatáp
 • Kiszerelés: 2.5kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.980 Ft - 52.746 Ft Részletes adatlap »
Happy Dog NaturCroq Lamm/Reis (Bárány & Rizs) kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 30kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.745 Ft - 26.490 Ft Részletes adatlap »
Happy Cat Adult Light
 • Kiszerelés: 300g - 10kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
1.196 Ft - 17.991 Ft Részletes adatlap »
Gemon Barany+Rizs 20 kg kutyatáp
 • Kiszerelés: 20kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
18.980 Ft Részletes adatlap »
Frontline Combo Macska 1x
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.590 Ft Részletes adatlap »
Felix Fantastic Halas Válogatás Aszpikban 12x85 g
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.190 Ft Részletes adatlap »
Brit Care Adult Large Breed Lamb & Rice kutyatáp
 • Kiszerelés: 1kg - 24kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.219 Ft - 38.960 Ft Részletes adatlap »
Aniflexi + csúcs ízületvédő kutyáknak
 • Kiszerelés: 150g - 500g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
8.590 Ft - 20.980 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska sokat iszik? Mit tegyünk a folyóügyekkel?
MACSKA MAGAZIN

A macska sokat iszik? Mit tegyünk a folyóügyekkel?

Lehet, hogy még nem tudja minden cicagazdi, de sajnos gyakran az is probléma lehet ha a macska sokat iszik. Igyál sok folyadékot, mondják. Ez

Elolvasom
Cápamárna - Az ijesztő szépség
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Cápamárna - Az ijesztő szépség

A cápamárna (balantiocheilos melanopterus) a nagyobb akváriumok kedvelt fenékjáró hala. Ennak a délkelet ázsiai halnak többféle ?álneve

Elolvasom
Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk
MACSKA MAGAZIN

Miért fekszik a macska az emberre- 5 okot is mondunk

A cicás társadalom nagyon gyakori kérdése, hogy miért fekszik a macska az emberre. Cikkünkben most felvetünk 5 lehetséget okot erre a cicaszo

Elolvasom
Petguru logo