A neonhal – Az alkonyat csillogó csodái!

Egy igazán békés apró szépség bemutatása.

Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a kezdő és a tapasztalt akvaristáknak is. Ez a fényes testű uszonyos azért is olyan népszerű, mert nem tartozik a kényes fajták közé. Tűrőképessége igen nagy. Megfelelő vízben és fényviszonyok között aprócska neonhalrajod gyönyörű éke lehet otthonodnak.

A neonhal tartása. Kezdjük az elején ?

Mint minden hal, sőt minden állat esetében itt is érdemes a tartási alapokkal kezdeni. Először bemutatjuk neked, kedves akvarista barátunk, hogy milyen víz az ideális a neon hal számára. Eredeti élőhelyén Dél-Amerikában nagyon lágy, enyhén savas vizekben érzik a legjobban magukat ezek a rajban tevékenykedő halak.

A neon halak tartása akváriumban

Azonban az otthonokban tartott neonhalak már nem ennyire igényesek a fürdővizükre. A megszokott 10-15 NK-jú vízben lubickolnak a legjobban. De tökéletesen érzik magukat az itthoni, keményebb vízben is. Így minden probléma nélkül megoldható itthon a neonhalak tartása.

neonhal

A kemény vízzel náluk az a legnagyobb probléma, hogy nem szaporodnak benne a halak.

Így a neonhal szaporítása egy külön macera, egy külön akvárium. A savasság tekintetében pedig a 6 5 7 2 pH az igazán ideális életterük. Ezt a savanyú állapotot fenntarthatod különböző akvárium víz kezelő szerekkel. Az ikrás neonhal nőstényt tedd külön a hímmel, és várj a csodára. Az ivadékokat frissen kelt artémiával lehet felnevelni. Elsőre nehéz lesz de aztán belejössz majd. A friss neonhal vízhőmérséklet érzékeny , úgyhogy igyekezz nem túl nagy hőmérséklet ingadozásnak kitenni az ivadékokat.

Ha pedig a természetesség híve vagy, akkor savanyíthatod a vizet faágakkal és gyökerekkel is. A módszer legjobb növényei például egy mangrove-gyökér, egy jól előkészített szőlőtőke vagy szavanna-fa gyökere. Ezzel nemcsak a halak jólétéhez járulsz hozzá, hanem neon hal otthonukat is szebbé varázsolhatod. A szőlőtőke akváriumba helyezése némi előkészületet igényel (pucolás, áztatás akár hetekig) de cserébe gyönyörű látvány lesz.

A vízhőmérséklet igényük is átlagosnak mondható. Úszótempójukat legjobban 20 24 c hőmérséklet esetén veszik fel a legjobban. És hogy mennyi víz szükségeltetik a neonhalaknak? Náluk is érvényes a szabály, hogy ahány centiméter annyi liter víz.

Szóval, ha egy 65 literes akváriumban élnek, akkor abban kényelmesen elúszkálhat akár 16 neonhal is. Kell is nekik a társaság, hiszen csapatban éldegélő halakként ismert faj. Tehát minimum 8 egyedből álló neon-falkával lásd el akváriumodat. Sőt, még a szépséges színük is akkor érvényesül a legjobban, amikor felveszik halraj pozíciójukat.

A neonhal tartása kapcsán lesz még egy fontos feladatod. Ez nem más, mint a természetes akváriumi növények telepítése az akvárium belsejében. Hiszen a neonhal kedvence a nyugalom. Úgyhogy a kielégítően tágas úszótér mellett szükségük van még sűrű növényzetre is. Itt, ha kedvük tartja, békésen elbújhatnak a kíváncsi tekintetek elől. Szóval a lényeg itt is a megfelelő, maximum 26°c ph savas állapottal.

A neonhal jellemzői. Milyen is ez az apróság?

A békés pontylazacok családjának oszlopos tagja. Kis termetük, mindössze 3 5 cm hosszúságukhoz még félénk természet is társul. Viszont a számukra legjobb, vagyis növényekben gazdag, sötétebb akváriumi környezetben nyugodtan viselkednek. Rajban szeretnek élni. Így érvényesül legjobban színes külsejük. Különlegességük még, hogy színük éjszaka elhalványul.

Mint a legtöbb hal esetében, a neonhalaknál is más a nőstények és a hímek kinézete. Mindkét nem oldalán acélkék, neonszínű csík húzódik és a testük alsó része is egyformán élénkvörös. A testcsíkjuk ívében és a méretükben rejlik a különbség. A 4 cm hosszúság feletti nőstények csíkja a hasuknál meghajlik, sőt ők kissé nagyobbak is mint a fiúcskák. A hímek 3 4 centijükkel apróbbak, a rajtuk lévő csík pedig egyenes. Átlagos élettartamuk 2 év. De, ha jól bánsz velük, akár 3 évig vagy még tovább is színesíthetik életedet és a vizet.

Neonhal: Kikkel élhetnek együtt?

Ha még nem tudnád, a neonhal igencsak félénk kis halacska hírében áll. Ezért eszedbe se jusson olyan halfajtákkal együtt tartani az apró halrajt, akik esetleg zsákmányállatnak nézhetik őket. Ilyenek például a vitorláshalak és a sügérek.

De akkor felmerül a kérdés: neonhal tartása más halakkal lehetséges?

Hát persze hogy lehet! Viszont hasonló fajtársaikkal, vagyis más pontylazacfajokkal érzik a legjobban magukat. Szépen összehaverkodhatnak mondjuk a törpe üveglazaccal, a fehérfoltos üveglazaccal vagy a guppikkal is.

De garnéla tartása is lehetséges akár a neonok mellett, amennyiben biztosítunk számukra elegendő búvóhelyet, aljnövényzetet.

A neonhal szaporodása

A neonhalak szaporítása eléggé kényes feladat. Ők ikrákkal szaporodnak. De nem is ez a legbonyolultabb a dologban. Szóval lássuk, mi is a szaporítás folyamata.

Először is tedd egy külön szaporító akváriumba a neon szerelmespárt. Fontos, hogy ebbe a medencébe alacsonyabb pH értékű víz kerüljön. Ellenkező esetben nagy rá az esély, hogy az ikrák megpenészednek.

neonhal-tartása

Nagyban megnövelheted az ikrák túlélési esélyét, ha kötelező jelleggel rácsot teszel az akvárium aljába. Továbbá tartsd sötétben az üvegdobozt, mert csak így fognak rendesen fejlődni az ikrák. A maximum 15 wattos fény még nem árt nekik. Ha minden lépést betartasz, 1-2 nap múlva kibújnak a “tojásból” az apró halacskák. Gyakori vízcserével és megfelelő etetéssel körülbelül 8 hét után össze is engedheted őket a felnőttekkel. És hogy mitől is tudnak a legjobban és leggyorsabban fejlődni? Az aprónép imádja például a sóféreg lárvákat és az egyéb apró élő eleséget.

Láthatod, hogy nem a legegyszerűbb feladat a vörös neonhal keltetése. Szóval, ha nem szeretnél komolyabban belevágni a haltenyésztésbe, akkor sem lesz gondod. Hiszen a fent említett hőmérsékleten és vízminőségben nem jellemző a szaporodásuk.

A neonhal etetése

Már biztosítottad a neonhal minőségi fürdővizét és már vidáman lubickolnak az akváriumban? Akkor a rendszeres tisztítás és a vízcsere mellett egy dolgod lesz. Ez pedig nem más, mint az etetés. A neonhal táplálkozás mindenevő jellegű. De legjobban az apró élő eleséget kedvelik. Példának okáért szuperül fejlődnek a vízibolhától, a picurka rákféléktől és a rovarlárváktól.

De szerencsére nem tartoznak a válogatós halfajták közé. Szívesen fogyasztják a haleledeleket lemezes vagy granulátum formában is. A neonhal nagy kedvence a JBL NOVOCOLOR haltáp. Az állati eredetű és a növényi összetevők mellett még színfokozó anyagokat is adtak a dobozba. Ettől csak úgy ragyogni fognak halacskáid! Naponta egyszer etesd őket maximum annyi eleséggel, amennyit pár percen belül behabzsolnak.

Neonhal fajták

A mai akvarisztika sokszínűségét látva gondolhatod, hogy nemcsak egyféle neonhallal találkozhatsz az állatkereskedések akváriumaiban. Az átlagos neonhal ár 200 és 500 forint között mozog. A klasszikus kék neonhal ára kb 200-250 ft. A paracheirodon innesi mellett van még egy-két népszerű fajta a halpiacon. Népszerű úszós a boltok üvegedényeiben a hozzá hasonló vörös neonhal paracheirodon axelrodi is. A vörös neon nagyon hasonlít kék fajtársára. Csupán annyi a különbség közöttük, hogy neki az egész alfele piros színben pompázik.

neonhal-ar

Végül, de nem utolsó sorban következzen harmadik kedvencünk, a zöld neonhal. Az ő testén nem található meg jellemző piros pocak és az acélos vastag vonal. De nem kell megijedni, ő is gyönyörű képviselője a neonhalak csoportjának. Teste inkább egy hologrammos csoda. Ezüstös csíkja alatt és felett teste gyönyörű zöldes ezüstös csillogással varázsolja el a halbarátokat.

Honnan származik a neonhal?

A neonhal, tudományos név paracheirodon innesi szerint vérbeli dél amerika származású fajta. Eredeti élőhelye az Amazonas felső része. Egészen a 20. század első feléig észrevétlenül lubickolt természetes élőhelyén. Ekkor fedezték fel ugyanis ezt a kis csillivilli csodahalat. Ezután rövid időn bekerült az akvarista társaságok kedvencei közé.

Te is annyira megszeretted az akváriumok egyik ékességét, mint mi? Vagy esetleg már évek óta lelkes neonhal-barát vagy? Oszd meg velünk halas sztoridat itt hozzászólásban! Vagy csatlakozz népes Petguru közösségünkhöz és mutasd be nekünk álomszép vízivilágodat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya
KUTYA MAGAZIN

A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya

A legkelendőbb japán mémkutya- A shiba inuA japán kutya fajták legkisebbike önálló és független típus, így a nem tapadós ölebre vá

Elolvasom
Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
Petguru logo