Az alkonyat csillogó csodái! Íme, a neonhal!

Egy igazán békés apró szépség bemutatása.

Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a kezdő és a tapasztalt akvaristáknak is. Ez a fényes testű uszonyos azért is olyan népszerű, mert nem tartozik a kényes fajták közé. Tűrőképessége igen nagy. Megfelelő vízben és fényviszonyok között aprócska neonhalrajod gyönyörű éke lehet otthonodnak.

Kezdjük az elején ? A neonhal tartása

Mint minden hal, sőt minden állat esetében itt is érdemes a tartási alapokkal kezdeni. Először bemutatjuk neked, kedves akvarista barátunk, hogy milyen víz az ideális a neon hal számára. Eredeti élőhelyén Dél-Amerikában nagyon lágy, enyhén savas vizekben érzik a legjobban magukat ezek a rajban tevékenykedő halak. Azonban az otthonokban tartott neonhalak már nem ennyire igényesek a fürdővizükre. A megszokott 10-15 NK-jú vízben lubickolnak a legjobban. De tökéletesen érzik magukat az itthoni, keményebb vízben is.

neonhal

A kemény vízzel náluk az a legnagyobb probléma, hogy nem szaporodnak benne a halak. A savasság tekintetében pedig a 6 5 7 2 pH az igazán ideális életterük. Ezt a savanyú állapotot fenntarthatod különböző akvárium víz kezelő szerekkel.

Ha pedig a természetesség híve vagy, akkor savanyíthatod a vizet faágakkal és gyökerekkel is. A módszer legjobb növényei például egy mangrove-gyökér, egy jól előkészített szőlőtőke vagy szavanna-fa gyökere. Ezzel nemcsak a halak jólétéhez járulsz hozzá, hanem neon hal otthonukat is szebbé varázsolhatod.

A vízhőmérséklet igényük is átlagosnak mondható. Úszótempójukat legjobban 20 24 c hőmérséklet esetén veszik fel a legjobban. És hogy mennyi víz szükségeltetik a neonhalaknak? Náluk is érvényes a szabály, hogy ahány centiméter annyi liter víz. Szóval, ha egy 65 literes akváriumban élnek, akkor abban kényelmesen elúszkálhat akár 16 neonhal is. Kell is nekik a társaság, hiszen csapatban éldegélő halakként ismert faj. Tehát minimum 6 egyedből álló guppi-falkával lásd el akváriumodat. Sőt, még a szépséges színük is akkor érvényesül a legjobban, amikor felveszik halraj pozíciójukat.

A neonhal tartása kapcsán lesz még egy fontos feladatod. Ez nem más, mint a természetes akváriumi növények telepítése az akvárium belsejében. Hiszen a neonhal kedvence a nyugalom. Úgyhogy a kielégítően tágas úszótér mellett szükségük van még sűrű növényzetre is. Itt, ha kedvük tartja, békésen elbújhatnak a kíváncsi tekintetek elől. Szóval a lényeg itt is a megfelelő, maximum 26°c ph savas állapottal.

Milyen is ez az apróság? ? A neonhal jellemzői

A békés pontylazacok családjának oszlopos tagja. Kis termetük, mindössze 3 5 cm hosszúságukhoz még félénk természet is társul. Viszont a számukra legjobb, vagyis növényekben gazdag, sötétebb akváriumi környezetben nyugodtan viselkednek. Rajban szeretnek élni. Így érvényesül legjobban színes külsejük. Különlegességük még, hogy színük éjszaka elhalványul.

Mint a legtöbb hal esetében, a neonhalaknál is más a nőstények és a hímek kinézete. Mindkét nem oldalán acélkék, neonszínű csík húzódik és a testük alsó része is egyformán élénkvörös. A testcsíkjuk ívében és a méretükben rejlik a különbség. A 4 cm hosszúság feletti nőstények csíkja a hasuknál meghajlik, sőt ők kissé nagyobbak is mint a fiúcskák. A hímek 3 4 centijükkel apróbbak, a rajtuk lévő csík pedig egyenes. Átlagos élettartamuk 2 év. De, ha jól bánsz velük, akár 3 évig vagy még tovább is színesíthetik életedet és a vizet.

Kikkel élhetnek együtt?

Ha még nem tudnád, a neonhal igencsak félénk kis halacska hírében áll. Ezért eszedbe se jusson olyan halfajtákkal együtt tartani az apró halrajt, akik esetleg zsákmányállatnak nézhetik őket. Ilyenek például a vitorláshalak és a sügérek.

Viszont hasonló fajtársaikkal, vagyis más pontylazacfajokkal nagyon jól érzik magukat. Szépen összehaverkodhatnak mondjuk a törpe üveglazaccal, a fehérfoltos üveglazaccal vagy a guppikkal is.

Anyai/apai örömök – A neonhal szaporodása

A neonhalak szaporítása eléggé kényes feladat. Ők ikrákkal szaporodnak. De nem is ez a legbonyolultabb a dologban. Szóval lássuk, mi is a szaporítás folyamata.

Először is tedd egy külön szaporító akváriumba a neon szerelmespárt. Fontos, hogy ebbe a medencébe alacsonyabb pH értékű víz kerüljön. Ellenkező esetben nagy rá az esély, hogy az ikrák megpenészednek.

neonhal tartása

Nagyban megnövelheted az ikrák túlélési esélyét, ha kötelező jelleggel rácsot teszel az akvárium aljába. Továbbá tartsd sötétben az üvegdobozt, mert csak így fognak rendesen fejlődni az ikrák. A maximum 15 wattos fény még nem árt nekik. Ha minden lépést betartasz, 1-2 nap múlva kibújnak a ?tojásból? az apró halacskák. Gyakori vízcserével és megfelelő etetéssel körülbelül 8 hét után össze is engedheted őket a felnőttekkel. És hogy mitől is tudnak a legjobban és leggyorsabban fejlődni? Az aprónép imádja például a sóféreg lárvákat és az egyéb apró élő eleséget.

Láthatod, hogy nem a legegyszerűbb feladat a vörös neonhal keltetése. Szóval, ha nem szeretnél komolyabban belevágni a haltenyésztésbe, akkor sem lesz gondod. Hiszen a fent említett hőmérsékleten és vízminőségben nem jellemző a szaporodásuk.

A neonhal etetése

Már biztosítottad a neonhal minőségi fürdővizét és már vidáman lubickolnak az akváriumban? Akkor a rendszeres tisztítás és a vízcsere mellett egy dolgod lesz. Ez pedig nem más, mint az etetés. A neonhal táplálkozás mindenevő jellegű. De legjobban az apró élő eleséget kedvelik. Példának okáért szuperül fejlődnek a vízibolhától, a picurka rákféléktől és a rovarlárváktól.

De szerencsére nem tartoznak a válogatós halfajták közé. Szívesen fogyasztják a haleledeleket lemezes vagy granulátum formában is. A neonhal nagy kedvence a JBL NOVOCOLOR haltáp. Az állati eredetű és a növényi összetevők mellett még színfokozó anyagokat is adtak a dobozba. Ettől csak úgy ragyogni fognak halacskáid! Naponta egyszer etesd őket maximum annyi eleséggel, amennyit pár percen belül behabzsolnak.

Neonhal fajták

A mai akvarisztika sokszínűségét látva gondolhatod, hogy nemcsak egyféle neonhallal találkozhatsz az állatkereskedések akváriumaiban. Az átlagos neonhal ár 200 és 500 forint között mozog. A klasszikus kék neonhal paracheirodon innesi mellett van még egy-két népszerű fajta a halpiacon. Népszerű úszós a boltok üvegedényeiben a hozzá hasonló vörös neonhal paracheirodon axelrodi is. A vörös neon nagyon hasonlít kék fajtársára. Csupán annyi a különbség közöttük, hogy neki az egész alfele piros színben pompázik.

neonhal ár

Végül, de nem utolsó sorban következzen harmadik kedvencünk, a zöld neonhal. Az ő testén nem található meg jellemző piros pocak és az acélos vastag vonal. De nem kell megijedni, ő is gyönyörű képviselője a neonhalak csoportjának. Teste inkább egy hologrammos csoda. Ezüstös csíkja alatt és felett teste gyönyörű zöldes ezüstös csillogással varázsolja el a halbarátokat.

Honnan származik a neonhal?

A neonhal, tudományos név paracheirodon innesi szerint vérbeli dél amerika származású fajta. Eredeti élőhelye az Amazonas felső része. Egészen a 20. század első feléig észrevétlenül lubickolt természetes élőhelyén. Ekkor fedezték fel ugyanis ezt a kis csillivilli csodahalat. Ezután rövid időn bekerült az akvarista társaságok kedvencei közé.

Te is annyira megszeretted az akváriumok egyik ékességét, mint mi? Vagy esetleg már évek óta lelkes neonhal-barát vagy? Oszd meg velünk halas sztoridat itt hozzászólásban! Vagy csatlakozz népes Petguru közösségünkhöz és mutasd be nekünk álomszép vízivilágodat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
Egy igazi szupercica!? A brit rövidszőrű macska
CICA TIPPEK

Egy igazi szupercica!? A brit rövidszőrű macska

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk neked szól!Tudjuk, hogy minden cicus imádnival

Elolvasom
A leggyakoribb macska bőrbetegségek
CICA TIPPEK

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Petguru logo