Kutya láz- tünetek, okozója és gyakorlati tanácsok

A kutya láz sosem jön jó időben. Rengeteg minden okozhatja, hogy lázas a kutya, éppen ezért cikkünkben átvesszük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Az, hogy kutyaláz jelentkezik, az bizony egy tünet, és nem maga a betegség, ezzel azért a legtöbb gazdi tisztában van. Hiszen ez nálunk, embereknél is pontosan ugyanígy van.

Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a kutyák hőmérséklete mikor van a normál tartományban, melyek a kutya láz tünetei, hogy zajlik a lázmérés kutyáknál. Arról meg végképp kevés információ van a gazdik fejében, hogy történjen a kutya láz csillapítása. Cikkünkből most kiokosíthatod magadat minderről!

kutya-laz

Természetesen ennél a cikknél is kiemelnénk: ha bármi rendellenességet tapasztalsz kutyusodon, első dolgod az legyen, hogy irány a rendelő!

Mikor van a kutyáknál láz? Mikor lázas a kutya?

A kutya normál testhőmérséklete magasabb, mint a miénk. Ez azért van, mert az ő anyagcseréjük gyorsabb.

mit-tegyunk-ha-lazas-a-kutya

A kutyák testhőmérséklete

Kölyök kutyáknál: 38,5 celsius fok körül a normális

Felnőtt kutyáknál: 37,5-38-5 celsius fok között van a normál kutya testhő.

A 39 fokos kutya testhőmérséklet felel meg a hőemelkedésnek. Ha e felé megy a kutya testhőmérséklete (39,5 celsius fok például) akkor már kijelenthetjük, hogy a kutya lázas. A 41 fokos testhő már nagyon magas láz a kutyák esetében is.

De milyen egyéb tünetek jelezhetik a kutya lázmérés mellett azt, hogy beteg a kedvencünk? Bemutatjuk a következő fejezetben.

A lázas kutya tünetei – Honnan tudom hogy lázas a kutya?

Először is leszögeznénk, hogy maga a láz, egy természetes folyamat, amelyet az immunrendszer hoz létre, a saját maga védelmére. Ugyanis a szervezet, a testhő emelésével igyekszik a kórokozókat (baktériumok, vírusok, stb) legyőzni.

Egyes kutyáknak magas a fájdalomtűrő küszöbük, így nem is feltétlenül látod rajtuk minden tünetet.

Ha gyanúsnak tűnik a kedvenced, mérj mindenképpen lázat neki otthon, vagy vidd el az állatorvos rendelőjébe!

lazcsillapito-kutyanak

A kutya láz jelei, a láz tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Kedvenced levert, bágyadt lehet, nem akar játszani
 • Sokat ihat feltűnően
 • Nagyon liheg
 • Nincs étvágya
 • Rázza a hideg, remeghet
 • Súlyos esetben a kiszáradás tüneteit mutathatja

De, mint az előbb is írtuk, egyes kutyák nem mutatnak minden tünetet. A legbiztosabb módszere a láz megállapításnak, ha megméred neki egy digitális hőmérővel.

Tévhitek és hiedelmek a lázas kutya témában

Nagyon sok tévhit és urbán legenda kering a köztudatban a kutya láz témában. Ilyen például, hogy a lázas kutya orra száraz. Ez abszolút nem egy megbízható tünet. Simán lehet magas láza a kutyusodnak, annak ellenére, hogy nedves az orra.

Másik óriási nagy tévhit, hogy bármilyen emberi lázcsillapító kutyának is adható. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél!

Ugyanis a legtöbb emberi lázcsillapító kutyáknak mérgező! Erről bővebben olvashatsz a Kutya fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tudástár– bejegyzésünkben.

Az is tévhit, hogy ha rátesszük a kezünket a kutyára és nem érezzük nagyon melegnek, akkor nem lehet lázas. Ugyanis a dúsbundájú ebeknél például abszolút nem fogod érezni azt, hogy ha melegebb a láztól a teste.

Mitől alakul ki a láz a kutyáknál? Mitől lehet magas a kutya hőmérséklet?

Mint ahogy fentebb már írtuk, nagyon sok oka lehet annak, hogy a kutya lázas lett. Terjedelmi okokból most nem fogjuk felsorolni azt a többszáz betegséget, amely szóba jöhet természetesen. De azért a leggyakoribb okokat, röviden átvesszük.

Tejláz kutyáknál

Bizony, ez nem csak nálunk, embereknél, hanem a szoptatós kutyáknál is jelentkező betegség. Akkor alakul ki, ha a szülés után elpusztulnak a kiskutyák és az emlőkből a tej nem tud ürülni, vagy ha túl korán leválasztódnak a kölykök például.

Ilyenkor az emlők begyulladnak és a gyulladás mellett láz is jelentkezik. A kutya tejláz tünetei a következőek lehetnek: levertség, fájdalmas, duzzadt emlők, láz. Emellett pedig a kutya nem engedi a kölyköket szopni a fájdalmas emlők miatt, azonban ezzel pont egy ördögi kört tart fent.

Gyógyítása kutya lázcsillapító gyógyszer mellett antibiotikummal történik, valamint a tejet manuálisan le kell fejteni.

lazcsillapitas-kutyaknal

Mi mindenképpen azt javasoljuk itt a Petgurunál, hogy ha nem tenyészkutyáról van szó, ivartalanítsd ki, az egészsége érdekében.

Mandulagyulladás

Nyáron a nagy melegben, illetve télen, a havazás beköszöntekor gyakori, hogy a gazdik mandulagyulladás miatt viszik a kedvenceiket orvoshoz. Nyáron amiatt, hogy felmelegedve a nagy játékban, sétakor túl hideg vizet isznak. Télen pedig a hóevés okozza általában.

A mandula gyulladás étvágytalansággal, fehér- habos hányással és lázzal jár általában. Ilyenkor is szükséges lehet kutya lázcsillapító adása. De sok esetben ez vírusos megbetegedés, így néhány nap alatt általában a kutya immunrendszere legyőzi.

Babézia

Sajnos ennek a betegségnek már nincs szezonalitása, egész évben jelen lévő betegségről van szó. A kullancsok ugyanis sajnos már egész évben aktívak, és ők a babézia betegség hordozói.

A babézia magas lázat, levertséget, sötét vizeletet okoz, a vörös vértestek pusztítása miatt. A máj is érintett, így mindenképpen sürgős orvosi beavatkozást igényel ez a betegség. A lazas kutya ilyenkor nagyon elesett, rosszkedvű.

A babézia megelőzése nagyon egyszerű: használj kutyusodon megbízható élősködő elleni terméket!

lazas-kutya

Gennyes méhgyulladás

Ez a betegség is az ivaros, közép vagy időskorú kutyák betegsége. A kutya méhgyulladás kezelése házilag semmiképpen nem megoldható, mert egy nagyon komoly betegségről van szó ez esetben. A kutya méhe teljesen megtelik egy „mérgező” gennyes váladékkal, a tüzelés után 4-6 héttel. Ha ez kifakad, a teljes hasüreget megtelíthető ez a genny, ami miatt a legtöbbször a kutyus sajnos el is pusztul.

A tünetei: a kutya lázmérő magas lázat mutat, a kutya nem eszik, bágyadt, és akár a pérájából folyhat a genny.

Komoly antibiotikum kúra, infúzió, fájdalom és lázcsillapító kutyának szükséges. A gyógyulás kimenete azonban még a leggondosabb kezelés ellenére is kétséges olykor. Megelőzésére egyetlen módszer van: az ivartalanítás.

Kölyök kutyák/ oltatlan kutyáknál: Parvovirus

Ez a betegség szintén a vírusok okozta típushoz tartozik. Nagyon veszélyes betegség, sajnos magas halálozási rátával az oltatlan kutyusok között.

Egy két napos bágyadtság, láz után általában jön a tipikusan nagyon bűzös hasmenés, amely véres is lehet. Gyorsteszttel kimutatható a vírus jelenléte egyébként, még a komolyabb tünetek megjelenése előtt.

Ha időben el van csípve a betegség, akkor van még esély a megmentésre. Ellenszérumot kap azonnal, infúziót, és meg történik a kutya láz csillapítása is természetesen. De ez egy nagyon veszélyes állapot.

kutyanak-lazcsillapito

Oltás utáni láz

Mint ahogy a gyermekeknél, úgy a kiskedvenceinknél is előfordul, hogy bizony az oltások után belázasodnak. Ez egy természetes immunrendszeri folyamat az oltásra.

Ha a kedvencünk egyébként jó kedvű, eszik -iszik, csupán hőemelkedése van az oltás után, akkor nincs más teendőnk, mint 24 óráig megfigyelni őt. Valószínűleg másnapra „kutya baja” sem lesz.

Stressz okozta láz

Igen, jól látod gazdi! Olyan is előfordul, hogy a kutya lazas lesz mert felstresszeli magát. Leggyakrabban ez a saját tapasztalataink alapján akkor fordul elő, amikor állatorvosi rendelőbe viszi a kutyusát a gazdi.

Miután mondjuk volt egy-két rossz tapasztalata a dokibácsival „Fifikének”, megérzi a rendelő szagát és máris 40 fokot fog mérni a dokibácsi egy sima oltás vagy vizsgálat előtt. Ilyenkor a gazdi már azon aggódik, kutya lázcsillapitó gyógyszer kell, meg még ki tudja mi. Aztán haza viszi a kutyát és Fifikének máris semmi baja, volt-nincs kutya laz.

Mit tegyünk ha lázas a kutya minden orvosi vizitkor? Próbálj meg pozitív összekapcsolást csinálni az orvosi rendelővel! Érdemes besétálni akkor is, ha semmi baja a kutyusodnak, és kapjon jutit, ha jól viselkedik. Esetleg kapjon buksi simit az asszisztensektől, doki bácsitól. Azaz ne mindig csak vizsgálgassák, szurkálják, amikor fertőzések miatt mentek.  

A kutya láz mérése- trükkök és tanácsok

Nem kell orvosi diploma ahhoz, hogy megnézd, lázas-e a kutyád. Mint ahogy már fentebb írtuk, a kutya láz hőmérséklet 39,5 foktól kezdődik. Efelett már szükséges a kutyának lázcsillapító.

A lázmérés otthon kistestű, nyugodtabb kutyáknál egyemberes, nagyobb/ mozgékonyabb (ne adj Isten hisztisebb) kutyáknál 2 emberes művelet.

Szükséged van egy digitális lázmérőre, amelyet kinevezel ezután KUTYA LÁZMÉRŐ -nek. Miért írtuk ezt nagybetűvel?  Ugyanis az biztos, hogy soha többet nem akarod majd magadon használni. Mivel a kutyáknál végbélben mérjük a hőmérsékletet.

Ami kéznél legyen ha otthon mérsz lázat : jutifalat, a hőmérő és vazelin/babaolaj.

A kutyus álljon, vagy feküdjön. Emeld fel a farkát és kb egy ujjnyira told be a bevazelinezett végű hőmérőt. Majd nyomd meg a bekapcsoló gombot és tartsd a popójában addig, amíg nem pittyog. Majd húzd ki, olvasd le az eredményt. Ezután már csak töröld le papírtörlővel és alkohol fertőtlenítővel tisztítsd meg. Készen is vagytok a lázméréssel mehet a jutalomfalat a kutyádnak! Ha pedig magas a testhője, mehet a lázas kutya hűtése, kezelése, orvoshoz vitele!

Ami még beválhat: a fülhőmérő! Ez kevésbé invazív. Ezzel a szőrtelen, belső, hallójáratnál kell mérned a készülékkel a testhőt.

A kutya láz csillapítása otthon- Avagy Úristen, lázas a kutya mit tegyek!

Rengeteg keresés van arra, hogy kutyának lázcsillapító gyanánt mi adható, emberi antibiotikum kutyának mehet-e ha beteg a kutya.

MI azt javasoljuk, hogy mindenképpen keresd fel az állatorvost! Ugyanis nagyon sok gyógyszer mérgező kutyáknak! – Olvasható a Kutyakajás Kutya fájdalomcsillapító cikkében.

Egyetlen egy kivétel van, amely CSAK VÉGSZÜKSÉG esetén, egyszeri alkalommal használható: algopyrin kutyának.

Algopyrin kutyáknak

Tényleg csak akkor legyen használva, ha nincs elérhető állatorvos (hétvége, ünnepnapok, stb). Ugyanis az algopyron kutya számára hosszú távon nem adható, a mellékhatásai miatt. Ugyanis gyomor -bél vérzést okoz amelybe bele is halhat a kedvenced. Mindig mérlegeld, hogy mi okoz nagyobb problémát. Hogy reggelig lázas a kutyusod kicsit amíg el nem jutottok a dokihoz, vagy a kutya algopyron adása mellett döntesz.

Az algopirin kutyának adagolása vész esetére: 15 kg alatt ¼ tabletta, 15-40 kg ½ tabletta, 40 kg felett 1 tabletta.

kutya-lazcsillapitas

Hűtés és itatás

Nagyon fontos, hogy kellően hidratált maradjon a kedvenced. Éppen ezért rendszeresen kínáld friss vízzel. De nem kell erőszakosan megitatni azért.

Amit még használhatsz: hűsítő matracra  fekteted, illetve hideg vizes borogatást tehetsz a lábaira akár. Ugyanis ők a tappancsukon keresztül tudják a legjobban hűteni magukat.

Lázcsillapítás kutyáknál- a rendelőben

Az állatorvosnak szerencsére többféle gyógyszer/injekció is a rendelkezésére áll, hogy csillapítsa a kutyusod lázát.

Az egyik ilyen injekció formában vagy szájon át adható édes oldat, a Meloxidyl. Fájdalom és lázcsillapító, gyulladás csökkentő.

A másik készítmény karprofen hatóanyagú. Ez szintén van injekció, illetve tablettás formában is, Carprox néven. Ez általában egy ízesített tabletta.   

Összefoglaló a kutya lázcsillapítás témáról

Szeretnénk még egyszer összegezni az alap tudnivalókat a kutya lázról.

A kutyák testhőmérséklete magasabb, mint a miénk. Náluk, ha meghaladja a 39,5 fokot, beszélünk lázról. A láz tünetei: remegés, sok ivás, elesettség, étvágytalanság lehet. A láz csak egy tünet, mindig meg kell találni a kiváltó okot, amely a kutya lázát okozza.

kutya-laz-algopyrin

Az állat lázának okai sokfélék lehetnek: lehetséges vírusos eredetű, baktériumos betegségek, fertőzés, oltás, de akár stressz is az okok között lehet.

Amennyiben a kis kedvenced lázas, akkor a legfontosabb, hogy minél gyorsabban vidd az állatorvoshoz, hogy megtaláljátok, mi váltotta ki a lázat! Ezután pedig jöhet az orvos által előírt megfelelő kezelés, hogy visszaállítsátok a normális testhőmérsékletét. Ha meg van a kiváltó ok, onnan jöhet a gyors gyógyulás remélhetőleg!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 8
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Elérhető
926 Ft - 15.121 Ft
 • 16
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 3x
-
 • Raktáron
8.490 Ft
 • 0
Frontline Combo Macska 1x
-
 • Raktáron
2.990 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
11.980 Ft - 12.980 Ft

Ezeket olvastad már?

A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A nyúl - Az ugribugri kiskedvenc?!

Nemcsak kutyás vagy macskás emberek vannak a világon. Ha Te is ilyen vagy, vagy az említettek mellett érdekelnek más állatok is, akkor cikkün

Elolvasom
A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A sziámi harcos hal - Az akváriumok szépfiúja

Aligha van olyan akvarista, aki ne akart volna valaha egy gyönyörű bettát tartani. Nézzük meg közelebbről ezt a halfajtát! A sziámi harc

Elolvasom
Tacskó: a panelek réme vagy a vadászok álma?
KUTYA MAGAZIN

Tacskó: a panelek réme vagy a vadászok álma?

Nos, a tacskó kutyák bizony az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a városokban. Hogy ez jó, vagy rossz dolog-e, mindenki döntse el maga. Azon

Elolvasom
Petguru logo