Macskák összeszoktatása – 6 lépés a sikerhez

Sokan mondják, hogy egy háziállat nem háziállat. Főleg ha macskákról van szó. Azonban az első lépés a macskák összeszoktatása lesz. Ugyanis a legtöbb gazdi nem szereti sokáig magára hagyni az üres lakásban a cirmost, ha elmegy dolgozni. Erre jön a szuper ötlet a gazdi fejében: kell egy társ a cicának!

Ha te is cicák összeszoktatása előtt állsz, olvasd el tippjeinket a sikerhez!

macskatartas

A macskák összeszoktatása lépésekben

 • Csak szépen, fokozatosan!

Ha nem egyből olyan bátor voltál, hogy két kiscicát hoztál haza, akkor fel kell készülnöd arra, hogy a régebbi jószág már saját területének érzi a lakást. A macskák nem szeretik a váltásokat, stresszeli őket. Éppen ezért készülj fel rá, hogy az összeszoktatás nem egy-két napot fog igénybe venni, hanem inkább heteket! A türelem a kulcsszó! Előfordulhat, hogy az új/régi cica napokig duzzogni, bújkálni fog.

Előre találjátok ki, hogy hogyan tudjátok majd megoldani a cicák különzárását az első időszakra. Érdemes valamilyen rácsot hálót is beszerezni a 2.pont végrehajtásához.

kandur-macska
 • A nagy szag mustra

A lehető legjobb, amit tehetsz, hogy elsőre nem rakod őket össze közvetlenül. Légy te a közvetítő, ami a szagokat illeti! Simogasd meg az egyiket, majd menj át a másik cicához, és hagyd, hogy lecsekkoljon. Akár ruhadarabot, plédet, amin fekszenek majd, átvihetsz a másik cicához, hogy érezze intenzíven az illatát. Aztán engedd, hogy rácson keresztül nézegessék, szagolgassák egymást. Persze kefefarok, fújás, prüsszögés még simán előfordulhat napokig. Pár naponta cseréld fel a helyüket, vagyis aki eddig a konyhában élt, menjen a nappaliba, és fordítva.

 • Mindenkinek legyen mindenből sajátja

A legtöbb konfliktus forrást elkerülheted azzal, ha mindegyik cicának van saját etetőtálkája, vizestálkája, fekhelye, és mindenképpen macska alomtálcája! Na és persze fontos a friss alom. A macskák nagyon háklisak az alomra! Arany szabály: macska alomtálca mennyiség = macskak száma+1!

macskak
 • Játék, mint stresszoldó

A kisgyerekekhez hasonlóan a házikedvenceinknél is stresszoldó a közös játék. A nagy hancúrozás, lézer követés közben elfeledkeznek a másikról, de figyelj arra, hogy ne legyen kivételezés a cicusok között!

 • Közbelépés

Ahogy a kutyáknál, úgy a macskák esetében is van egy rangsor. Ezt sajnos játékosan vagy kevésbé játékosan, de le kell játszaniuk. Ha csupán egy két saller, pofon és fújás van, ne avatkozz közbe. Főleg, ha kandúr macska mellé hozol másik kandúrkát. Ilyenkor érdemes minél hamarabb mindkét állatot ivartalanítani. Hiszen a tesztoszteron nagyban megnöveli az agresszivitást az esetükben.

macskak-osszeszoktatasa

+1 tipp

Használhatsz Feliway classic vagy Feliway Friends párologtatót a kedélyek csillapításához. Ezek olyan feromont tartalmaznak, amely harmóniát teremt a cicák számára, így könnyebben, nyugodtabban kommunikálnak majd.

Ne add fel hamar! Hidd el, nincs szebb és szívet melengetőbb, amikor két öszebújó cica látványára mész haza a fárasztó munkából. Egymást tisztogatják, dorombolnak, dagasztanak majd egymáson. Ehhez használd fel tippjeinket, szívj magadba egy jó nagy adag türelmet és kitartást!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?
MACSKA MAGAZIN

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben.Írásunk

Elolvasom
Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?
MACSKA MAGAZIN

Brit rövidszőrű macska - Egy igazi szupercica!?

Megismernéd az egyik leghíresebb és legnépszerűbb szupercuki macskafajtát? Akkor írásunk a brit rövidszőrű macska fajtáról neked szól!

Elolvasom
Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet
MACSKA MAGAZIN

Kiscica etetése - avagy a tejcsikén kívül is van élet

Ha már lelkiekben felkészültél egy ördögfióka befogadására, cikkünkből megtudhatod, hogy lesz erős és egészséges.Az első hetek

Elolvasom
Petguru logo