Macska karomvágás – Hogyan manikűrözd cicád karmait?

Ha macskád van, szükséged lesz rá, hogy olyan dolgokat is megtegyél, amelyekre korábban nem is gondoltál volna. Ilyen például a rendszeres macska karomvágás is.

Ez a művelet ugyanis nem csak a cicád egészsége érdekében fontos, hanem a bútoraid, szőnyegeid megóvásához is. Ráadásul a saját bőrödön is érezheted a különbséget!

Ebben a cikkben megtalálsz minden olyan információt, amire szükséged lesz, amikor eljön a macska körömvágás ideje.

Tartalomjegyzék:

A macska karmainak működése, haszna

A macskák karma a miénkhez hasonlóan, folyamatosan nő. Azok a cicák azonban akik folyamatosan használják karmaikat, természetes módon koptatják is őket. Az elhalt szaruképződményt, – vagyis a macska köröm elszáradt részét – ők maguk is le szokták szedegetni. A karomváltás tehát természetes, pár hetente ismétlődő folyamat.

macska-karomvagas

Főleg a kinti cicáknak nagyon fontos, hogy karmaik megfelelő állapotban legyenek. Hiszen éles karmokkal tudja magát megvédeni az esetleges vetélytársakkal, vagy más állatokkal szemben. Ha pedig menekülésre kényszerül, karmai segítségével könnyedén felszalad egy fára, ahol már biztonságban lehet.

Egyes macskáknak a vadászatban is nagy szerepet játszanak a karmaik. Azok a cicák ugyanis, akik nem élvezhetik az otthon megelegét és a gazdi gyengéd simogatását, az élelemről is többnyire maguknak kell gondoskodniuk. Sőt, mivel a macskák territoriális állatok, így a karmaik nyomával egyértelmű jelzést hagynak fajtársaiknak. Így jelölik ki ugyanis területük határait.

Ennek „köszönhetik” a macskagazdik a kiszálazott kanapékat, díszpárnákat, megszaggatott tapétákat és összekaristolt asztallábakat.

Karom vagy köröm?

Macska karom vagy macska köröm? Te gondolkodtál már ezen? Vagy következetesen használod az egyiket, ha cicusod éles „fegyvereiről” van szó.

kell-e-vagni-a-macska-karmat

Általánosságban elmondható, hogy körme az embereknek van. Ha kutyáról, vagy macskáról, vagy más ragadozókról van szó, akkor a helyes megnevezés a karom. Ugyanúgy, ahogy a ló, vagy szarvasmarha esetében a pata szót használjuk ezekre a szaruképződményekre.

Szóval, ha cica körömvágás szóval keresel a neten, valószínűleg úgyis a macska karom vágás szavak szerepelnek majd a találatok között.

A „macskaköröm” pedig egészen mást jelent, ha nyelvtani jelentését nézzük!

De témánkhoz visszatérve, lássuk, hogy szükség van-e a macska karmainak levágására!

Kell-e vágni a macska karmát?

Mint azt fentebb már olvashattad, a kijárós cicáknak feltétlenül szükségük van az éles karmokra. Sokféle helyzet van, amikor kénytelen kiengedni tűhegyes karmaikat. Ha pedig levágnánk, a tompa karmocskákkal sem támadni, sem pedig védekezni nem tudnának. Ezért akár kinti, akár kinti-benti macskád van, semmiképp ne vágd le a karmait!

macska-koromvagas

Azonban ha te egy ízi-vérig lakáscica szolgálatában állsz, akkor bizony nagyon is szükség van a cica manikűrre!

Ugyanis a cica karomvágás nem csak a bútoraid, ruháid és bőröd épségét óvja, hanem a macsek egészségét is szolgálja. Hiszen a benti cicusok nem tudják úgy koptatni a karmaikat, mint kijárós társaik. Nem másznak fára, nem kapaszkodnak lehetetlen helyekre (a függönyöket leszámítva persze). Így nem is kopnak annyira ezek a tűhegyes karmocskák.

Azon túl, hogy sok kárt tehet a hosszúra nőtt karmaival, még saját épségét és egészségét is kockáztatja vele. A túlnőtt karom ugyanis problémát okozhat kedvencednek, ha a talppárnák alá türemkedik. Súlyos esetben fertőzés is kialakulhat, ezt pedig mindenképpen érdemes megelőznöd.

Azonban semmi esetre sem ajánljuk teljes eltávolítást. Ugyanis a macska karom eltávolítás egy műtéti beavatkozás és nagy kockázattal jár. Ráadásul a gyógyulás folyamata is nagyon rizikós, hiszen nem lenne kellemes a mancsait használnia még az alomtálcában sem. Szerencsére a legtöbb állatorvos nem is vállalja ezt a beavatkozást. Sőt, hazánkban egyenesen törvényt szeg az, aki eltávolítja a macskák karmait! Így jobb, ha nem is kéred erre az állatorvost.

Ha kíváncsi vagy, hogyan tudod helyesen ápolni cicusod karmait, anélkül, hogy fájdalmat okoznál neki, olvasd el következő fejezetünket is!

A macska karomvágás fortélyai – útmutató a macska karomvágáshoz

Itt a nagy kérdés: Mégis hogyan kell levágni a macska körmét?

macska-karomvago

Először is, készülj fel minden eshetőségre! Legyen kéznél egy nagy törölköző, ha esetleg kedvenced nagyon tiltakozna a művelet ellen. Ebbe becsavarhatod, így kevesebb az esély, hogy vérző csíkok tarkítják majd a bőrödet.

Ezen kívül pedig készíts elő fertőtlenítő és vérzéscsillapító szert is, a biztonság kedvéért! Természetesen a jutikat se hagyd ki! Hiszen ha cicád ügyesen együttműködik veled, illik őt megjutalmazni egy-két falat finomsággal. Így pedig könnyen ráveheted arra is, hogy legközelebb még kevesebb ellenállást tanúsítson. Jöhet a megfelelő karomvágó eszköz. Ha még keresed a megfelelőt, a Petguru kínálatában többféle macska koromvago ollót is találsz.

Napokkal (vagy előrelátóknak már hetekkel) korábban el kell kezdened szoktatni a cicádat ahhoz, hogy nyomkodod, piszkálod a tappancsait. Ha ügyesen tűri, jutalmazd meg érte! Nem szabad erőltetni, a fokozatosság sokkal célravezetőbb!

Ha elérkezik a nagy nap, érdemes a cicádat előre lefárasztani kicsit, hogy nyugodtabb állapotban legyen. Először a korábbi „tréning” szerint nyomkodd kicsit a talpait az olló nélkül.

macska-koromvagas-ara

Óvatosan nyomd meg a macsek mancsának közepét, így kiereszti a karmait.

Fogd a karomvágó ollót és tedd a karom íves, átlátszó részéhez. Ügyelj rá, hogy a rózsaszínes részt elkerüld, ugyanis ez már erekkel és idegekkel behálózott rész. Ha ebbe belevágsz, nagy fájdalmat okozol szegény cicusnak.

Óvatosan csattintsd le a karom átlátszó részét! Jobb, ha elsőre csak keveset vágsz és inkább több darabban távolítod el a karom végét. Minél gyakorlottabb vagy, annál kevesebb darabolásra lesz szükség.

Ne felejtsd el alaposan megdicsérni és megjutalmazni bársonytalpú barátodat!

Természetesen sokaknak ijesztő lehet ez a mutatvány. Vannak olyan cicák, akik a legnyugodtabb gazdi mellett sem hajlandóak az együttműködésre, ha macska korom vágására kerül a sor.

Ha nálatok is porszem kerül a gépezetbe, akkor nyugodtan vidd el a cicust állatorvoshoz, vagy cicakozmetikushoz, aki elvégzi majd a karomvágást. A megfelelő rutinnal ezt egy szakember gyorsan elintézi majd.

macska-karom

Akkor is hasznos profi segítséget kérnünk, ha azt szeretnénk, hogy valaki a gyakorlatban is megmutathassa, hogy hogyan vágjuk le a macska karmot helyesen.

A macska körömvágás ára 2024-ben átlagosan 4000-6000 Ft között mozog.

Milyen gyakran kell vágni a macska körmét?

Sajnos azonban nem úszod meg egy alkalommal a karomvágást! Ugyanis mivel a karmok folyamatosan nőnek, így benti cicák esetében bizonyos időközönként ismét le kell vágni őket.

Na de milyen gyakran?

milyen-gyakran-kell-vagni-a-macska-kormet

Ez a cicáktól is függ. Például attól, hogy mennyire aktív a macska, milyen idős és mennyit használja a kaparófá(i)t. Általánosságban azonban elmondható, hogy 2-4 hetenként biztos érdemes lekapni a karmaik végét.

Hogy a Te cicád esetében mikor jön el újra a macska köröm vágása, azt magad is kitapinthatod. Amikor az állat karmai már hosszúak, szépen íveltek és bizony nagyot szúr a vége, akkor már készülhetsz.

Mit tehetsz cicád karmainak karbantartásáért?

Van pár praktika, amit bevethetsz, hogy jobban kopjanak a cicakarmok. Sőt, most azt is megosztjuk veled, hogy mit tehetsz, hogy a cicának ne a kanapé legyen az első áldozata, ha élesíteni szeretné a karmait. A megoldás kevésbé tűnik bonyolultnak: Ahhoz, hogy a macsek a lakásban is használhassa a karmocskáit, biztosíts neki eszközt hozzá!

macska-korom

A legalapvetőbb felszerelés, a kaparófa beszerzése. De annak is megvan ám a trükkje, hogy hova helyezd el a cica számára kiválasztott kaparófát! Érdemes olyan stratégiai pontokat keresni, ahol az állat rendszerint tartózkodik. Például ablak közelébe, ahonnan a madarakat leheti. Az sem árt, ha nem csak egy kaparófát vetsz be a siker reményében. Ugyanis ezek a kis puhatalpúak nagyon válogatós jószágok. Nem mindegy az sem, hogy milyen felületbe mélyeszti a cica a karmát.

Nézz szét a Petguru kínálatában és válaszd ki a cicusod kedvére valót! Legyen vízszintes és függőleges kaparófelülete is, hogy kitapasztald, melyiket preferálja.

A bátrabbak beszerezhetnek olyan durvább szövésű szőnyeget is, melyet a padlótól egészen a plafonig falra erősíthetnek. Így a macska egy kecses ugrással rátapadhat és felmászhat rajta. Talán ez a módszer is segíthet abban, hogy ne kelljen a cicakarmokat olyan sűrűn levágni.

macska-karmainak

Amit még tehetsz annak érdekében, hogy a lakásban ne a kanapéd essen áldozatul az éles karmoknak, az a figyelem elterelése. Tedd érdekessé a macskavárakat és kaparófákat. Legyen körülöttük játék és a titkos fegyver: a macskamenta.

A kanapé kritikus pontjaira pedig alkalmazhatsz távoltartó sprayt. Természetesen teszteld előtte, hogy nem hagy-e nyomot a kárpiton!

Ezen kívül pedig a titok egyértelműen a rendszeresség! Akár macskakozmetikus, vagy állatorvos bevonásával, akár otthon egyedül, a cica manikűrt célszerű ismétlődően elvégezni.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

 • 6
Susa Adult Maxi Száraz Kutyatáp
20kg - 40kg
 • Raktáron
16.490 Ft - 30.960 Ft
 • 0
Royal Canin Sterilised
400g - 10kg
 • Raktáron
2.657 Ft - 34.264 Ft
 • 0
Panzi FitActive Regular Beef
4kg - 45kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 39.297 Ft
 • 0
Kingstar Macskaalom Szilika
1.62kg - 6.88kg
 • Raktáron
4.990 Ft - 12.490 Ft
 • 3
Happy Cat Minkas Urinary
1.5kg - 10kg
 • Raktáron
2.240 Ft - 12.408 Ft
 • 0
Happy Cat Sensitive Adult Light
300g - 10kg
 • Raktáron
926 Ft - 15.121 Ft
 • 13
Gemon Bárány+Rizs kutyatáp
3kg - 20kg
 • Raktáron
3.598 Ft - 18.980 Ft
 • 8
Foresto bolhanyakörv
400g - 600g
 • Raktáron
10.980 Ft - 11.980 Ft

Ezeket olvastad már?

Szumátrai díszmárna
AKVARISZTIKA MAGAZIN

Szumátrai díszmárna

A szumátrai díszmárna, tudományos nevén barbus tetrazona, vagy puntigrus tetrazona meglepő módon Ázsia, azon belül is Szumátra és Borneó

Elolvasom
Macska hasmenés? Mit tegyünk most?
MACSKA MAGAZIN

Macska hasmenés? Mit tegyünk most?

Ez egy általános probléma minden macskatulajdonos életében. A legtöbb esetben kis gond, ha megy a cica hasa, de sajnos lehet nagy baj jele is a

Elolvasom
Maine coon - Amerika kedvence
MACSKA MAGAZIN

Maine coon - Amerika kedvence

Ha minden álmod egy óriásbébi, egy kutyalelkű macska, akkor ez a te macskafajtád!A Maine coon macska fajta a legnagyobbak közé tartozik.

Elolvasom
Petguru logo