A guppi! A színpompás nagykedvenc?

Az egyik legnépszerűbb halfajta története és tartása.

Legyél kezdő vagy tapasztalt akvarista, biztosan szemeztél már a gondolattal, hogy guppikkal oszd meg otthonodat. Írásunkban bemutatjuk, hogy miért is örvend akkora népszerűségnek a guppi tartása. Talán azért, mert nem túl bonyolult feladat gondoskodni róluk. És persze azért is, mert ezek a szépséges halacskák a szivárvány minden színében megtalálhatóak. Színpompás kinézetükkel pedig rabul ejtik a haltartók szívét.

Azonban, mint minden állat esetében, itt is az elején kezdenénk. Még pedig az előkészületeknél. Hiszen a haltartás bizony nagy felkészülést igényel.

A guppi tartásaHogyan és mennyit?

Csapatban élő hal révén több (minimum 6 darab) guppi hal vásárlása előtt lesz pár teendőd. Első körben szerezz be egy olyan méretű akváriumot, amely ideális a guppik tartása szempontjából. És hogy mekkora is legyen ez az üvegdoboz? A szakemberek szerint minimum 60 literes akváriumban maximum 10-13 egyed az ideális. Legkönnyebben a következőképpen számíthatod ki a víz-hal arányt jóformán minden halfaj esetében. Vedd alapul a halacska méretét és ahány centiméter hosszú az állat, annyi liter vizet számolj egy halra. Ez a szám abban az esetben helytálló, ha csak ezt a fajtát szeretnéd tartani.  

guppis-akvarium

Ennél kisebb helyen ugyanis könnyen tönkremehetnek a dolgok. Példának okáért kevesebb vízben hamarabb felborulhat a kémiai egyensúly, vagyis a ph és a vízkeménység. A csekélyebb vízmennyiség gyorsabban felmelegedhet vagy lehűlhet. A hirtelen hőmérsékletingadozás pedig rövid úton számos kicsi halacskák halálához is vezethet.

De van még egy oka annak, hogy miért van megadva egy adott halcsapatra egy adott akvárium-méret. A legtöbb halnak, így a guppi fajtáknak is helyre van szükségük az egész napos úszkáláshoz. Így van ezzel a szivárványos guppi is. Ha az úszóterük korlátozott, akkor előfordulhat agresszív viselkedés az egyedek között. Szóval, ha nem szeretnél guppy akciófilmet, esetleg horrorfilmet látni, akkor gondoskodj megfelelő méretű akváriumról halacskáidnak!

Ha megvan a kellőképpen méretes akvárium, akkor az sem mindegy, hogy milyen víz kerül bele. Mert bizony a halak finoman szólva kényesek a fürdővizükre. És ahhoz, hogy az egyszerű vízből szivárványos guppi otthon váljon legalább 4 hét szükségeltetik.

Ezt a számot kétféleképpen is lerövidítheted. Vásárolhatsz kész baktériumkultúrát. De akár kérhetsz mondjuk 10 liter akváriumvizet egy akvarista ismerősödtől, aki még bónuszként a saját szűrőjét is belecsavarja. Ezzel a módszerrel akár 4 5, de akár 3 4 napra is lerövidítheted akváriumod érlelését. Ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vízben kialakuljon a híres nitrogén körforgása. Ez kérem szépen az egészséges halélet kulcsa. Ezután jöhet néhány növény is. Utána és közben pedig csak tesztelj és tesztelj. Nézz szét nálunk, rengeteg szuperakvárium tesztet találsz, mint pl a telefonos applikációval működő JBL proScan tesztet!!

endler-guppi

Ha kellően lúgos és kemény (NK° 10-30, pH 7-8), a hőmérséklet körülbelül 27 c ph 7, tehát lúgos vizet alakítottál ki, akkor indulhat a halbuli. Szerencsés dolgod lesz, ugyanis ilyen keménységgel rendelkezik az átlagos magyar csapvíz. Természetesen a tesztelés és az ellenőrzés, na meg persze a rendszeres vízcsere és a tisztítás nem maradhat el. Ajánljuk a heti 25 százalékos vízcserét a guppik tartása esetén. A halak a cserénél sem szeretik a friss vizet, úgyhogy az éltető nedű legyen jó kis állott vizecske és egy adag vízkezelő szer.

Kikkel élhetnek együtt a guppicskák?

Szuperül haladsz, akvarista barátunk. Megvan a megfelelő méretű akvárium. Már a víz is tökéletes élőhely lett a halacskáid számára. Szóval, akkor most már be is szerezheted a kívánt halállományt. Szóval, szépen végig vizslattad a halakat a számodra legszimpatikusabb állat kereskedelemben? Ha innen hazavitted a kellő mennyiségű halat, akkor már csak egy dolgod van. A kopoltyúsok beköltöztetése új otthonukba. Néhány sorban bemutatjuk, hogyan a legjobb elvégezned ezt a procedúrát.

Mondanunk sem kell, hogy nagy valószínűséggel a gupi halálát okozod azzal, ha azonnal beleöntöd a halakat az akváriumba. Mint mindenhez, ugyanakkor ehhez is idő kell. Először csak annyi lesz a dolgod, hogy zacskóstól belerakod a halacskákat az akváriumba. Így fokozatosan veszi át a hal a víz hőmérsékletét. Ezután már csak annyi a teendőd, hogy kinyitod a szállító-zacskót, és öntesz a zacsiba egy pohárka akváriumnedűt. Várj 10 percet és add át újdonsült halacskáidat új otthonuknak!

Említett halacskáink meglepően jól elvannak más fajtársaikkal is. Egész nyugodtan összeeresztheted a guppikat apróbb páncélos harcsákkal, szifóval, plattival, vagy neonhallal. Viszont az alábbiakkal nem tartható fenn a jószomszédi iszony. Nem bírják egymást a sziámi harcoshallal, vagyis a bettával. De nem lesznek haverok a cápamárnával, a gömbhallal és a teknősökkel sem. Ugyanis a fent említett állatok könnyedén reggelinek nézhetik a guppicskákat. Vagy, ha nem is akarják befalatozni őket, akkor előszeretettel megcsipkedik szépséges úszóikat.

Ha szeretnéd? A guppi szaporodása

Olyan akvarisztikai szakinak érzed magad, aki szívesen szaporítaná a guppikat? Elevenszülő halak révén nem lesz nehéz dolgod. Ugyanis, ha hímekkel együtt tartod a nőstény guppikat, akkor gondolom nem kell részleteznünk a természet rendjét. Ebben az esetben a guppilányok akár folyamatosan várandósak lehetnek. A nőstényeket igen hamar láthatóak lesznek a terhesség jelei. Sőt, rövid időn belül már a pocakon keresztül a kishalakat is könnyedén észreveheted. Ilyenkor helyezd át a guppi mamát egy külön helyre. Hiszen a többiek nagy eséllyel bekebelezhetik az apróságokat.

guppi-nosteny

Célszerű finom szálú vízi növények elhelyezése is az akváriumban. Az ilyen akvarisztikai környezetben könnyedén elbújhatnak az újszülött apróságok a kíváncsi vagy éhező szemek elől. Erre tökéletes növények lehetnek például valamely elodea, myriophyllum vagy ceratophillum fajták.

De ha nem szeretnél belevágni a haltenyésztés rejtelmeibe, akkor is van megoldás. Vagy csak 1 hím legyen a halrajdoban, vagy tarts csak fiúcskákat az akváriumban. Így sokkal látványosabb is lesz a vízi világod, hiszen a hímek jóval színpompásabb kinézettel vannak megáldva. Sajnos, ha sok hím van a nőstényekre, akkor ők annyira túlhajszolják a lányokat, hogy az még a hölgymények életébe is kerülhet.

Guppi etetése

Ha már minden, például szivárványos guppi halacskád megvan, akkor épp itt az ideje, hogy gyakran (naponta 1-2 alkalommal) teletömd a halpocakjukat. A guppi fajták a hal társadalomban mindenevő uszonyosnak számítanak. Szívesen befalatozzák az élő eleséget, de a szárított haltápokat is imádják. Legyen pehely vagy granulátum, ők szívesen elfogyasztják. Az etetésük legegyszerűbb módja kétség kívül a haltáp. Ezekben az eleségekben minden olyan szükséges tápanyag megtalálható, amelytől például a szivárványos guppi csapat minden tagja egészségesen és vidáman lubickolhat. Sőt, az optimális fehérje-szénhidrát arány mellett még vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és hormonokat is adnak.

guppi-halak

A szuper HALELEDEL mellé jöhet még pluszban például egy kis szárított vízibolha vagy tubifex is. A haltápok közül nagy kedvencünk a TETRA GUPPY pehely eleség halhúsliszttel, kagylóval, zöldségekkel és sok-sok vitaminnal. Ebben színkiemelő összetevők is találhatóak.

Guppi fajták

Most, hogy már igazi guppi szaki lettél, ismerjük meg kicsit közelebbről a legnépszerűbb guppikat. Az akvaristák, azon belül is a guppifanok favoritja a szivárványos guppi. Tudományosan guppi poecilia reticulata, gyönyörű kinézetétől egyből szerelembe esik az igazi halimádó. A viselkedés békés szempontja miatt is érdemes akváriumi díszhal ezért is nagy kedvenc. Hosszú, fátyolos, jóformán szoknya-szerű farokúszója miatt. Ugyanis ez a hátsó fertály gyakorlatilag a szivárvány bármely szín változatában pompázhat. Ja, és bármilyen mintázatban. Ennek csak a tenyésztők fantáziája szabhat határt. Ez a különlegesség csak a testhossz hím 2 és 4 centiméteres változatára jellemző. A nőstények visszafogottabb külsővel vannak megáldva 5 cm és 7 centiméteres kivitelben.

guppi-szinek

Másik nagy kedvenc az endler guppi. Eme fajta is, leginkább a hímek igencsak szín gazdag változatokban fordulnak elő. Ők is színes farokúszóval rendelkeznek, amely leggyakrabban narancs, fekete, kék és zöld színben ejti rabul a tekinteteket. Nano halak révén (2,5-4,5 cm) kisebb helyen érzik a legjobban magukat.

Honnan csobbant az akváriumba a guppi?

Az elevenszülő fogaspontyok természetes élőhely szerint Közép- és Dél-Amerikából származik. Az itteni meleg vizekben nagy szúnyoglárva pusztító képességükről váltak híressé. A felfedezések hatására ezt a tulajdonságukat máshol is szerették volna kamatoztatni. Ezért sikeresen betelepítették őket Európa és Ázsia langyosabb vizeibe is. Eme csoport elevenszülők származás szempontjából eredhetnek még Trinidad, Guyana, Venezuela és Barbados területéről is. A faj felfedezését Robert John Lechmere Guppy és Wilhelm Peters tudósoknak köszönhetjük. Tőle ered a tudományos név poecilia reticulata. Ők találtak rá a színpompás apróságokra a 19. század közepén.

Az akvarisztika a 20. század elején vált igazán népszerűvé. Ekkor lett a tehetősebb emberek hobbija, hiszen a vagyonosabb otthonokban elérhető lett a fűtés és a világítás. A guppik igazán csak a második világháború után úsztak be az otthonokba. Innentől kezdve minden akvarista szenvedélyévé vált a guppik csodálata. Legyen ez Európa, Amerika vagy bármely más hely a világon.

Kedves akvarista olvasóink, nálatok mi a kedvenc hal szépséges akváriumotokban? Osszátok meg velünk itt hozzászólásban tapasztalataitokat! Vagy csatlakozzatok Petguru közösségünkhöz, és mutassátok meg nekünk csodaszép vízi világotokat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?
MACSKA MAGAZIN

A macska szeme könnyezik – mire gyanakodj?

Az, hogy ha a macska szeme könnyezik, sokféle betegségre utalhat. Mostani kisokosunkban átveszünk néhány okot, amely megbújhat a háttérben.

Elolvasom
A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya
KUTYA MAGAZIN

A shiba inu - A legkelendőbb japán mémkutya

A legkelendőbb japán mémkutya- A shiba inuA japán kutya fajták legkisebbike önálló és független típus, így a nem tapadós ölebre vá

Elolvasom
Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?
KUTYA MAGAZIN

Idős kutya betegségei és gondozása - A boldog aranyévekért?

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort. Az idős kutya betegségei odafigyelést igényelnek.Egy kutya bizony nagy felelősség.

Elolvasom
Petguru logo