A sziámi macska – A beszédes, hiperaktív, ultraszociális

Ha egy minden lében kanál típusú, nagydumás macska az álmod, akkor ő lesz a nyerő macskafajta nálad. Sokan mondják, hogy ha egyszer sziámi kerül a házhoz, akkor onnantól kezdve minden más macska unalmasnak fog tűnni mellette. Röviden: a sziámi egy örök szerelem sokak számára. Nézzük meg közelebbről ezt a huncut szívrablót.

A sziámi macska viselkedése

Amit minden sziámi macskafajta tulajdonos tud, az az, hogy a sziámi macska mindent kommentál. De szó szerint kell ezt értelmezned. Van egy különleges, érces hangjuk, amit igencsak szeretnek hallatni. Ha te kérdezel tőle valamit, ő válaszol. Ha akarod, ha nem. Hangosan üdvözöl majd, ha hazaérkeztél a munkából, (késtél 5 percet rabszolga a vacsorával!!!) és még tévézni sem fog nyugodtan hagyni, ha nem volt meg a kötelező közös időtöltés.

A sziámi kiscica azon kívül, hogy selymes, pihepuha és irtó cuki, rettenetesen hiperaktív macska. A sziámi macskák az egyik legaktívabbak a világon! A legjobb amit tehetsz, hogy hetente új játékokkal halmozod el őfelségét. Nehogy azt hidd, hogy neki 1-2 hétnél tovább is érdekes lesz egy játék, túl intelligens ahhoz ő. Emellett a macskalézer is jó barátod lesz, ha egy sziámi macska a társad. Így legalább le tudja lakáson belül futni a felesleges kilométereit, amikor rájön az “ötperc”.

sziami-kiscica

És mivel rendkívül intelligens, akár apportírozásra is megtaníthatod, vagy egyszerűbb trükkökre. Szóval összességében nem nagy meló a kiscica nevelése. Persze mindezt csak akkor, ahol, ameddig macska őfelsége óhajtja. Mert hát erőszakkal nem fogsz tudni sem más macskát, sem egy sziámi macskát a tanulásra.

A sziámi macska tulajdonságai közé tartozik az is, hogy rendkívül bátrak. Gondos macska gazdiként bizonyára átnézted a lakást mielőtt hazahoztad, és igyekeztél macska biztossá tenni azt. Hát hidd el, ő mellette nem fogsz unatkozni. Izmos lábaival hatalmas magasságokra, pl. szekrény tetejére is fel tud ugrani. Aztán miközben te kisebb szívrohamot átélve próbálod lekönyörögni, ő majd ércesen kettőt nyávogva fog majd téged semmibe venni.

Vagy éppen miszlikra aprítja majd hobbiból a wc papír gurigát… ilyenekre készülj fel a sziámi macskák mellett. Hiszen ilyen a sziámi macska természete….

Amellett, hogy rendkívül önállóak, makacsak, jellemző rájuk, hogy nagyon szociálisak. Kifejezetten igényli a gazda jelenlétét. Szóval, ha napi 10 órákra egyedül hagynád, ő azt nagyon megsínylené. Ilyen esetben mindenképpen kettő sziámi cicát fogadj az otthonodba.

Imádnak folyton láb alatt lenni, így az egyedüllétet elfelejtheted egy sziámi macska mellett a házban. Kísérni fog a fürdőbe, a mosókonyhába és hamarabb bent lesz az ágyban este, mint ahogy te felkapcsolnád a villanyt a szobába beérve. És ha úgy gondolnád, (de ne is merészeld) hogy kissé túl etetett macskád étel adagját lefelezed, irdatlan hangos panaszkodásban és veszekedésben lesz részed. Hiszen hogy is gondolhattad, hogy a világ nem őkörüle forog? Hogy nincs mindig tele a tál, olyan nincs!

sziami

Imádják a meleget, talán a rövid bunda miatt, így számukra egy radiátorra akasztható fekhely a téli hónapok kedvence. Emellett szeret a magasban lenni szintén. Így többemeletes macskabútor beszerzése erősen ajánlott a macska sziámi mellett.

Nagyobb gyerekek, macskabarát kutya aktív pajtása lehet. Több sziámi gazdi is a kutya sétaidőben, hámban és pórázzal viszi macskáját sétálni. Úgyhogy, a sziámi macska nevelése nem lehetetlen, csak meg kell találnod a módját, hogy hogyan tegyél a kedvére. Vagyis akkor ki idomít kit?

A sziámi macska jellemzői

Ez a közepes termetű, elegáns, selymes, rövid szőrű macska fajta több elfogadott színben is megtalálható a tenyésztőknél. A leggyakoribb persze a hagyományosnak mondható sziámi macska színek: csokoládé, lila és kék sziámi macska. De emellett elfogadott színnek minősül a vörös, a krém és a fahéj sziámi fajták is.

sziami-macska-szinek
fehér sziámi macska- szürke sziámi macska-fekete sziámi macska

Klasszikus színezetük a “seal point”. Ami azt jelenti, hogy a a mancsok tájékán és testük bizonyos pontjain (farka) a genetikai fekete szín, sötétbarna foltokká válik. Kék, mandulavágású szemük enyhén ferdén helyezkedik el fejükön. Ék alakú fejüket, az orientális típusnak, felálló füleik széles tövükkel megnyújtják. A kancsalság, bár irtó cukivá teszi őket, tenyésztési hibának számít a mai trendek szerint. Korán, már 7 hónaposan ivaréretté vállnak a thai macska egyedek.

Szőre rövid, egész évben enyhén hullik a sziami macska testén. Így a gumis kesztyű bőven elegendő lesz arra, hogy a sziámik bundája rendbe legyen tartva.

Átlagosan 2,5-5 kiló környékiek a siami macska példányok, persze a kandúrok az igazi vasgyúrók. Mivel nagyon aktív állat, rendkívül karcsúak és izmosak ezek a keleti rövid szőrű macska egyedek. Így ha éppen megszaladt a kezünk a táposvödörnél, hamar észre fogjuk venni a hasi hurkákat a sziami cica pocakján.

sziami-macska-viselkedese
sziami.macska

A “szijámi macska” etetése

Kölyök korban

A sziámi kölyök kifejezetten hiperaktív. Így fontos számára a megfelelő mennyiségű fehérje az eledelben.

 • Büdzsé eledel: A Gemon Cat Kitten nagy kiszerelésének köszönhetően kedvező áron tud jó minőséget adni kismacskádnak.
 • Szuper kategória: Az Orijen Cat Kitten pulykás kölyök tápjától jobban elképzelni sem tudnánk egy sziámi cicusnak.

Felnőtt sziámi macskának

Meg kell találnunk az egyensúlyt. Azaz aktív cicáknak való zsírosabb, fehérje dús tápok között keresgéljünk a sziámi cica számára. Találjuk meg azt, amivel meg tudja tartani azért karcsú amazon testét.

 • Közepes árkategória: Ilyen lehet például a Josera Marinesse, amely gabonamentes, és hipoallergén. Csak ízletes lazac van benne fehérje forrásként a sziàmi macska számára. A gazdag omega zsírsav forrás garantálja a csodaszép szőrzet meglétét!

A sziámi macska eledel létezik a Royal Caninnál is, személyesen rájuk szabva természetesen.

Idősödőeknek

 • Gazdaságos táp: A Brit prémium Senior cicatápja csirkében és antioxidánsokban gazdag, jó ízű eledel, gabonamentesen ráadásul!
 • Kimagasló minőség: A Royal Canin aging 12+ tápja tele van olyan fontos tápanyagokkal, amely egy idősebb kedvencnek szüksége van.

Sziámit, de már azonnal! De honnan?

A sziámi cicák híresek emellett hosszú életkorukról. Az átlag sziámi macska élettartama 12-15 év .

De van néhány kirívó sziámi macska élettartam is. Feljegyeztek akár 18 akár 20 éves korú cicákat is.

Ehhez azonban az szükséges, hogy tenyésztőtől, megbízható helyről vásárolj. Hiszen az internet bugyrai tele vannak olcsón elvihető egyedekkel, de a sziámi macska ár ne legyen szempont egy új háziállat kiválasztásakor! Hiszen mint minden fajnál, és fajtánál vannak genetikailag örökíthető betegségek, amelyeket csak a tenyésztők szűrnek!

Ha nem teheted meg, hogy egy papírokkal és egészségügyi szűrésekkel rendelkező sziami kiscica példányt vásárolj, akkor fogadj örökbe! Szerencsére ma már létezik egy szervezet, aki bajba jutott sziámikon segítenek. Ő a Sziámi Macska Fajtamentő Alapítvány. Tőlük oltva, macskabetegségekre szűrve tudsz örökbe fogadni egy ilyen szépséget.

Nézzük meg közelebbről is, hogy milyen betegségekre kell felkészülni, ha egy sziámi kismacska az álmod.

sziami-cica

A sziámi macska betegségei

Alapjában véve egy hosszú életű, egészséges fajta. Azonban mint már említettük, náluk is fel kell készülni néhány lehetséges betegségre. Színtől függetlenül minden sziámi macska macskafajta egyedre jellemzőek lehetnek az alábbiak:

Amyloidosis.  Ebben az esetben a májban felgyülemlik egy amyloid nevü protein. Genetikai rendellenességként fordul elő abesszin, sziámi és keleti rövidszőrű fajtákban. Nem gyógyítható, és súlyosságtól függően rövidíti sajnos háziállatunk élettartamát. Általában 1-5 éves korban jelentkezik.

Asztma – A macskaasztma főleg idős nőstény macskákban fordul elő, a fajták közül a sziámi érintett a leginkább. A virágpollenek, mint szezonális allergének belélegezve a mélyebb légutakban, a hörgők hámjában allergiás folyamatot indítanak el. A légutakban zajló gyulladásos folyamatok miatt hirtelen kialakuló rohamszerű száraz köhögés, súlyos nehezített légzés és légszomj jelentkezik.

Aorta stenosis – veleszületett aorta szűkület. A betegség sokszor tünetmentesen zajlik. Amennyiben mégis tüneteket okoz, úgy azok: fáradékonyság, ájulás, szapora légzés, vagy extrém esetben a megelőző tünetek nélküli hirtelen elhalálozás.

Fogínygyulladás – A gyulladt ínyen át a baktériumok könnyen eljutnak a foggyökérhez, de teljes elsorvadásnál már a véráramba is bekerülhetnek. Ez pedig a belső szervek ? máj, vese, szív ? megbetegedését okozhatja. Az íny elsorvadásával a macska egy fájdalmas folyamat során a fogait is elveszti. Fontos a megfelelő száraztáp szemcseméret, amely segít a lepedéket eltávolítani. Ha már komoly a gond, bódításban szedessük le akár évente-két évente a cica fogkövét.

A sziámi macska eredete

A sziámi macska, avagy siamese, mint a neve is sugallja, Thaiföldről, Sziámról származik. A feljegyzések szerint már 1350-ben is létezett, a királyi palotában élte fenséges életét. És a Sor Owen Gould nevű, a sziami király mellett szolgálatot teljesítő brit nagykövet vitte el magával Angliába 1884ben a fajta első egyedeit. És megkezdte pályafutását egy játékos szeretetgombóc. Londoni macska kiállításon nyert 1884-ben!

macska-jellemzoi

Egy ideig a zöld szeműeket kizárták a tenyésztésből, de a hatvanas években a tiszta fehér bundájú egyedek kivételével, a többinél elfogadták. Így lett egységes a sziámi macska fajták leírása. És azóta is töretlen világ szerte a népszerűsége! Hosszú szőrű sziámi macska azonban nem létezik, ne tévesszük őket össze a balinéz cicával!

Egy szó mint száz:  ha egy majommódra rajtad csüngő, néha kissé talán erőszakos, hangos dumagépre vágysz, akkor a sziámi a neked való bajszoska! A sziámi macska jelleme és természete kárpótol minden bosszúságért, amit majd elkövet a lakás berendezéseken.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?
MACSKA MAGAZIN

Legjobb macskaalom? Létezik ilyen?

Lakáscica gazdik figyelem! Itt a nagy Petguru macskaalom teszt!Akinek egy vagy több cicája van tudja, hogy a macska alom kérdése nem bagatel

Elolvasom
A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

A tengerimalac - a kurrogó hordótestű háziállat

Ha teljesen elvarázsolódtál ezektől a jópofa rágcsálóktól, olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mire van szükségük!Miért jó háziál

Elolvasom
Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?
MACSKA MAGAZIN

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben.Írásunk

Elolvasom
Petguru logo