Serpa lazac – A narancs szépség

Egy nagyon megnyerő külsővel rendelkező csapathalról van szó, akik közepes és nagyobb akváriumba is bátran ajánlunk már kezdőknek is.

A serpalazac (latin név :  Hyphessobrycon serpae ) egy dél-amerikai halfajta, és a pontylazacok közé tartozik. Mivel testmérete kis-közepes , 4-4,5 cm, így egy 70-80 literes akváriumban már bátran tartható egy hatos csapat.

Eredeti élőhelyé a serpa lazac az Amazonas medencében, Paraguay, Peru területén a vízfelszín közelében él, és keresik a vízinövényekkel gazdagon borított részeket.

Formájában és színvilágában is elég nagy különbségekkel találkozhatunk az akvarista boltokban. A halvány narancstól az égő vörösig a skála minden színében kaphatóak ezek a békés halak.

A serpa lazac

A serpalazac kifejezetten csapat halak mint minden más akváriumi lazac féle. Tehát egyedül sose tartsuk őket! Más, szintén békés halak társaságában jól elvan, bár guppik és más nagy úszójú halak mellé óvatossággal tehetőek, mert némi csipkelődésre hajlamosak etetésnél főképpen.

Hozzá hasonló akváriumi lazac fajták például a lángvörös pontylazac, vagy serpa lazac ,de tőle fekete vállfoltja és fekete hátúszó végei megkülönböztetik.

serpa-lazac
forrás: indiamart

Szaporítása lágyvizes akváriumi, finom szálú élő növénnyel betelepített akváriumban lehetséges. A nőstények hasa a sok ikrától kerekdedebb, így lehet a hímektől megkülönböztetni. A kiválasztott párnál a 2-3 napon, a hajnali órákban kezd a hím udvarolni a nősténynek,majd megtörténik az ikrázás. Ilyenkor a szülőket érdemes kivenni az ikráztató akváriumból. A kikelt kishalakat sórákkal lehet elkezdeni felnevelni. Az akvárium legyen fény nélküli, mert a kis ivadékok érzékenyek a fényre.

Tartása könnyű, kezdők számára is ajánlható bátran. Az akváriumot átlagosan 24-28 fokon tartsuk mint más lazac fajták esetén is. A vízkeménység 10-25 GH között legyen, de amennyiben megoldható, lágyabb vízben legyenek. Szívesen esznek bármilyen eleséget, legyen az szárított termék vagy élő. Számukra kiváló választás lehet a Tetramin mini granulátuma.

Sötét aljzattal, vagy háttérrel a serpae lazac, világos halakkal kombinálva, mint pl. zebradánió, törpe gurámi, jól tarthatóak.

Szereti, ha az akvárium sűrűn van növényekkel telepítve, van árnyas telepített rész, és szükséges kiúszó tér is.

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?
MACSKA MAGAZIN

Macskák párzása - Az érdekes nyávogások rejtélye?

Ismerjük meg kicsit közelebbről a környékbeli rémes, nyávogó hangok forrását és a merüljünk el a cicaszerelem rejtelmeiben.Írásunk

Elolvasom
Macska fürdetés tudnivalók
MACSKA MAGAZIN

Macska fürdetés tudnivalók

Avagy hogyan ne legyen vérfürdő a pancsolásból hadműveletAlapjában véve a macskák rendkívül tiszta állatok. Amellett, hogy a pocaktö

Elolvasom
Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ MAGAZIN

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
Petguru logo