A macskások legfontosabb kérdése – Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.

Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, kétlábú vagy lábatlan kedvence a lehető legtovább maradjon mellette. Ezért most bemutatjuk neked, hogy mennyi az általános macska életkor. Továbbá adunk néhány tippet, hogy mivel hosszabbítható meg a macska élettartama.

Mennyi az annyi? Átlagosan meddig élnek a macskák?

Hála az egyre fejlettebb állatorvostudománynak, a macskaeledelek javuló minőségének és a lakásban tartott macskák egyre növekvő népszerűségének, szerencsére egyre hosszabb ideig. Szóval akkor hány évig él egy macska? Napjainkban egy átlagos házi macska 10-16 évig is élhet. Ez emberi életkor esetén jóval 90 év feletti évszám.

macska évek

Ez az életkor azért sajnos a kint lakó macska kapcsán még mindig alacsonyabb, ami érthető is. Ők sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint cicafekhelyen heverésző társaik. Számukra a macskaévek sokkal intenzívebbek lehetnek. Különösen az ivaros kandúrok élnek kockázatosabb életet. Ők ugyanis a  macska harcok és a nőstények hajszolása közben sokkal több fertőzést és akár halálos sérülést is szerezhetnek. A kinti cicák halálát sok esetben egy autó okozza, amely elé kiszaladnak a nagy vándorlások közepette.

Ennek tükrében érthető, hogy a bent vendégeskedő macska életkora akár kinti társai háromszorosa is lehet. Most pedig lássuk, hogy mivel sokszorozhatjuk még meg a macska évek számát!

Az egészséges macska élet a tányérban kezdődik

A tartalmas és boldog macskaélet legfontosabb alapköve a minőségi és kiegyensúlyozott táplálás. Ez bizony kedves cicagazdi csak a te felelősséget. Ezért arra kérünk, hogy lehetőségeidhez mérten próbáld meg megadni cica pajtidnak a lehető legjobb táplálást. Hogy ez mi is legyen? Minél magasabb fehérje tartalmú eleség az előírt mennyiségben a cica életkorának és egészségi állapotának megfelelően.

macska életkor

Szóval, ha például 8 éves vesebeteg cica tulajdonosa vagy, akkor biztosíts számára olyan táplálást, amely ezen szerveit megfelelően kíméli. Nézz szét MACSKATÁP kínálatunkban, ahol a macskák életkora, fajtája és kondíciója alapján megtalálod a neki való pocakbavalót!

Fontos, hogy az egészség a hosszú élet titka

A szakszerű táplálás mellett az első nálad töltött hónap után az utolsó évig neked kell gondoskodnod a cicák állatorvosi ellátásról. Tehát cicusod egész élete során a te feladatod, hogy macsekodnak minden oltása meglegyen. Továbbá ne feledkezz meg az évente egyszer erősen ajánlott állatorvosi ellenőrzésről sem. Ettől is nagy mértékben fog múlni, hogy átlagosan meddig él egy macska.

meddig él egy macska

Van még egy egészségügyi dolog, amellyel jelentősen meghosszabbítható a macska élettartam. Ez nem más, mint az ivartalanítás. Ezzel az egyszerű eljárással jópár évet hozzáadhatsz a cicaévekhez. Olvasd el cikkünket a macska ivartalanításról és annak a további előnyeiről!

A mozgás és a közös szórakozás is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy meddig él a macska. És hidd el nekünk. Macsekod harmadik legkedvesebb elfoglaltsága az alvás és az evés után a játék. Ezzel bizony te és cicusod is jól jártok. A rendszeres mozgástól cicusod sokkal aktívabb és egészségesebb lesz, sőt még az elhízástól és az ezzel járó betegségektől is megkímélheted! Szóval szerelkezz fel rengetegmacskajátékkal a sok-sok közös mókára!

házi macska

Láthatod, mennyi mindentől függ, hogy meddig él egy macska. Oszd meg velünk hozzászólásban nyávogó kedvenced legkedvesebb történetét! Vagy csatlakozz Petguru közösségünkhöz, és sok-sok fotóval be is mutathatod nekünk cicusodat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A boldog aranyévekért ? Idős kutya betegségei és gondozása
KUTYA TIPPEK

A boldog aranyévekért ? Idős kutya betegségei és gondozása

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort.Egy kutya bizony nagy felelősség. A legtöbb fajta esetében minimum 10 évig a család

Elolvasom
A leggyakoribb macska bőrbetegségek
CICA TIPPEK

A leggyakoribb macska bőrbetegségek

Ismerjük meg kicsit közelebbről a macskák fontos bőr problémáit avagy olvassátok szeretettel a vakarózási kisokost.A cicák élete sor

Elolvasom
Az alkonyat csillogó csodái! Íme, a neonhal!
HAL TIPPEK

Az alkonyat csillogó csodái! Íme, a neonhal!

Egy igazán békés apró szépség bemutatása.Következzen most egy újabb picurka halacska, aki egyaránt kedvence a kezdő és a tapasztalt a

Elolvasom
Petguru logo