Meddig él egy macska?

A szerető cicagazdik legnagyobb dilemmája hogy meddig él egy macska.

Minden állatbarát kötelességének érzi, hogy szeretett négylábú, kétlábú vagy lábatlan kedvence a lehető legtovább maradjon mellette. Ezért most bemutatjuk neked, hogy mennyi az általános macska életkor. Továbbá adunk néhány tippet, hogy mivel hosszabbítható meg a macska élettartama.

Átlagosan meddig élnek a macskák?

Hála az egyre fejlettebb állatorvostudománynak, a macskaeledelek javuló minőségének és a lakásban tartott macskák egyre növekvő népszerűségének, szerencsére egyre hosszabb ideig. Szóval akkor hány évig él egy macska? Napjainkban egy átlagos házi macska 10-16 évig is élhet. Ez emberi életkor esetén jóval 90 év feletti évszám.

Tudtad hogy még a Guinness rekordok könyvébe is bekerült egy cica, név szerint Pinky? A hivatalos adatok szerint a 24 éves kort megélt cica Amerikában, Kansasban élt.

macska-evek

Ez az életkor azért sajnos a kint lakó macska kapcsán még mindig alacsonyabb, ami érthető is. Ők sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint cicafekhelyen heverésző társaik. Számukra a macskaévek sokkal intenzívebbek lehetnek. Különösen az ivaros kandúrok élnek kockázatosabb életet. Ők ugyanis a  macska harcok és a nőstények hajszolása közben sokkal több fertőzést és akár halálos sérülést is szerezhetnek. A kinti cicák halálát sok esetben egy autó okozza, amely elé kiszaladnak a nagy vándorlások közepette.

Ennek tükrében érthető, hogy a bent vendégeskedő macska életkora akár kinti társai háromszorosa is lehet. Most pedig lássuk, hogy mivel sokszorozhatjuk még meg a macska évek számát!

Az egészséges macska élet a tányérban kezdődik

A tartalmas és boldog macskaélet legfontosabb alapköve a minőségi és kiegyensúlyozott táplálás. Ez bizony kedves cicagazdi csak a te felelősséget. Ezért arra kérünk, hogy lehetőségeidhez mérten próbáld meg megadni cica pajtidnak a lehető legjobb táplálást. Hogy ez mi is legyen? Minél magasabb fehérje tartalmú eleség az előírt mennyiségben a cica életkorának és egészségi állapotának megfelelően.

macska-eletkor

Szóval, ha például 8 éves vesebeteg cica tulajdonosa vagy, akkor biztosíts számára olyan táplálást, amely ezen szerveit megfelelően kíméli. Nézz szét MACSKATÁP kínálatunkban, ahol a macskák életkora, fajtája és kondíciója alapján megtalálod a neki való pocakbavalót!

A macska egészsége: Fontos, hogy az egészség a hosszú élet titka

A szakszerű táplálás mellett az első nálad töltött hónap után az utolsó évig neked kell gondoskodnod a cicák állatorvosi ellátásról. Tehát cicusod egész élete során a te feladatod, hogy macsekodnak minden oltása meglegyen. Továbbá ne feledkezz meg az évente egyszer erősen ajánlott állatorvosi ellenőrzésről sem. Ettől is nagy mértékben fog múlni, hogy átlagosan meddig él egy macska.

meddig-el-egy-macska

Van még egy egészségügyi dolog, amellyel jelentősen meghosszabbítható a macska élettartam. Ez nem más, mint az ivartalanítás. Ezzel az egyszerű eljárással jópár évet hozzáadhatsz a cicaévekhez. Olvasd el cikkünket a macska ivartalanításról és annak a további előnyeiről!

A mozgás és a közös szórakozás is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy meddig él a macska. És hidd el nekünk. Macsekod harmadik legkedvesebb elfoglaltsága az alvás és az evés után a játék. Ezzel bizony te és cicusod is jól jártok. A rendszeres mozgástól cicusod sokkal aktívabb és egészségesebb lesz, sőt még az elhízástól és az ezzel járó betegségektől is megkímélheted! Szóval szerelkezz fel rengetegmacskajátékkal a sok-sok közös mókára!

hazi-macska

Láthatod, mennyi mindentől függ, hogy meddig él egy macska. Oszd meg velünk hozzászólásban nyávogó kedvenced legkedvesebb történetét! Vagy csatlakozz Petguru közösségünkhöz, és sok-sok fotóval be is mutathatod nekünk cicusodat!

Tetszett a cikk? Oszd meg:

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
5.390 Ft - 15.990 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
10.142 Ft - 10.955 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
980 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
2.033 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

A vitorláshal :A békés óriás?
AKVARISZTIKA MAGAZIN

A vitorláshal :A békés óriás?

Az akváriumok fenséges lakójának élete. Következzen most az egyik legnépszerűbb halacska bemutatása. Ő nem más, mint a vitorláshal. Tekin

Elolvasom
Sün-A tüskés padlócirkáló
TERRARISZTIKA MAGAZIN

Sün-A tüskés padlócirkáló

Egy fölöttébb cuki aprócska szobaragadozó vagyis a sün élete.Nem tudom, hogy vagy vele, de a mi szívünket azonnal rabul ejtette az édes

Elolvasom
A foxterrier - Előkelő kicsi vadász
KUTYA MAGAZIN

A foxterrier - Előkelő kicsi vadász

Az angolok egyik kedvenc örökmozgó csibésze a foxterrier.Rengeteg vadászkutyát ismerünk. Van, aki elkapja, van, aki űzi a vadat. Vannak a

Elolvasom
Petguru logo