A boldog aranyévekért ? Idős kutya betegségei és gondozása

Minden kutya megérdemli a boldog és nyugodt öregkort.

Egy kutya bizony nagy felelősség. A legtöbb fajta esetében minimum 10 évig a családunk és az életünk igencsak fontos része. Éppen ezért egy igazi kutyabarát számára egyértelmű, hogy a számára elérhető lehető legjobb életkörülményeket biztosítsa szeretett kedvence részére. Hiszen ő is a szeretteink közé tartozik, így alapvető fontosságú, hogy hosszú és boldog életet biztosítsunk neki.Nézzük hát meg mik lehetnek az idős kutya betegségei.

Egészséges és tartalmas életéhez hozzátartozik a méretének, korának, kondíciójának és egészségi állapotának megfelelő táplálás, valamint még néhány dolog. Ilyenek a rendszeres testi és szellemi lemozgatás, játék és az egészséges állapot fenntartása. Ez hogyan is érhető el?

A kiegyensúlyozott etetés mellett rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel, illetve Te is hozzájárulhatsz kutyusod egészségéhez. Számos olyan táplálékkiegészítő és vitamin elérhető már a kutyák részére, amely hozzájárulhat négylábúd boldogságához. Ilyen készítmények például a különféle ízületvédők, immunerősítők, allergia elleni szerek, bőr-, szőrtápláló vitaminok. Láthatod, hogy napjainkban már szinte minden panaszra találhatunk természetes gyógyhatású készítményeket.

idős kutya gondozása

Azonban minden kutyafajtánál eljön az a pillanat, amikor sajnos megöregszik. Létezik jónéhány olyan betegség, amely négylábú gyerekeink idősebb korában megjelenhet. Hiszen, ahogy a kutyák megöregszenek, az ő szervezetük is legyengül, amely által jóval fogékonyabbak lesznek bizonyos betegségekre.

Írásunkban megismerheted a leggyakrabban előforduló kutya-nyavalyákat, amelyek a kedvencek életének alkonyán jelentkezhetnek. Viszont a boldog öregkorhoz Te is hozzájárulhatsz, kedves gazdi. Hiszen Te ismered őt a legjobban, mert kölyök kutya korától kezdve, vagy jó eséllyel élete nagy részében mellette voltál. Ezáltal állapotának és közérzetének legkisebb változására fordulj állatorvoshoz, vagy vess be valamilyen táplálékkiegészítőt.

Idős kutya betegségei

A fej gondjai

Kiskedvencünk öregedését legelőször a viselkedésén vesszük észre. Lassabb mozgása, fokozottabb fáradékonysága, figyelmetlensége az első árulkodó jelek. Éppen ezért először azokkal a problémákkal foglalkozunk, amelyek öregecske kedvencünk fejéből indulnak ki.

Gondok a látással

Az évek múlásával a mi látásunk is megromlik. A legtöbbeknél először a közelre vagy távolra látás okoz problémát. Továbbá van, akinél ennél is súlyosabb szembajok is bekövetkezhetnek.

Ugyanez történik négylábú kedvenceinknél is. Meggyengül a látásuk, amely akár hályogok kialakulásában is megnyilvánulhat. A szemlencsék fokozatos elhomályosodását okozó szürkehályog és a szem belső nyomására kialakuló zöldhályog sajnos gyakori vendég az idősebb kutyáknál.

idős kutya betegség

Ezek a betegségek kezelés hiányában vakságot okozhatnak, viszont kellő odafigyeléssel és gyógykezeléssel lassítható folyamat. Tehát, ha azt veszed észre kutyádon, hogy néha nekimegy dolgoknak, vagy már nem sétálgat olyan magabiztosan, mint korábban, akkor ajánlott felkeresni egy állatorvost. Továbbá akkor is érdemes szakember segítségét kérni, ha homályos foltokat veszel észre a szemén, illetve, ha nehezen bírod rávenni megszokott esti sétájára.

Lehet, hogy már nemcsak alkalmi süket

Itt is csak magunkat, embereket tudom felhozni. Az idő múlásával a hallásérzékelő szervek és idegek is elhasználódnak. Erre a problémára sajnos nincsen orvosság és semmilyen műtét sem. Mindössze annyit tehetsz, kedves gazdi, hogy Te is és kedvenced is alkalmazkodtok az új élethelyzethez.

Mikor gyanakodhatunk arra, hogy megromlott kedvencünk hallása? Ha a korábban imádott sípoló játéka hangjára nem figyel oda, vagy nem reagál az egyéb erős hangokra. De akkor is kezdődő süketség lehet a gond, ha kedvencedet hiába szólongatod.

A megszokott vezényszavak helyett bevetheted a kézjeleket. Hidd el, négylábút villámsebességgel hozzá fog szokni, hogy elhasználódott érzékszerveit a többi, még jobban működővel helyettesítse.

A szájában is elhasználódnak a dolgok

A korosodó kutyák fogai sok esetben szintén mutathatják az idő múlását. Megtörténhet, hogy elkopnak, vagy fogkő képződik rajtuk. Sőt, különféle szájüregi betegségektől jelentkezhet náluk ínygyulladás, vérzés, na meg persze az ezzel járó rossz lehelet. Megfelelő kezelés hiányában pedig öregecske kedvencünk el is veszítheti a fogait. Továbbá a gyulladások még akár tályogot, vagyis gennyes gócokat is okozhatnak kutyusunk szájában. Ez is gyakori az idős kutya betegségei között.

idős beteg kutya

Mikor gyanakodhatsz szájüregi betegségekre? Ha például a megszokott kutyaszájszag helyett sokkal büdösebbet érzel kutyádon. De az ínyére is érdemes rendszeresen rápillantanod. Ugyanis, ha vérző, gyulladt és vörös, akkor irány az állatorvos. Ugyanez a helyzet akkor is, ha elkezdenek kipotyogni a fogai korosodó kedvencednek.

Viszont a sok elrettentő példa mellett van egy jó hírünk is. Ezeket a foggondokat kellő odafigyeléssel és ápolással, valamint rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel nagy eséllyel megakadályozhatod. Na meg persze megfelelő táplálással. Hiszen, ha négylábú pajtikád egész életében olyan eleséget fogyaszt, amelyekkel rendesen karban tudja tartani a fogait, akkor később sem lehet túl nagy gond. Legfőképpen a száraztápos etetésre gondolunk. Abból is a minél jobb minőségűre. Hiszen a tápszemek rágcsálásával elejét vehetjük például a fogkőképződésnek. A magas hústartalmú, adalékanyagmentes, minél kevesebb gabonafélét tartalmazó kutyatápokkal pedig kedvenced egészségéhez is nagyban hozzájárulhatsz.

Ajánljuk figyelmedbe korábban készített ebookunkat, amelyben összegyűjtöttük az általunk legjobbnak ítél tápokat a szuperprémium és az ár-érték arányban kiváló eledelek között. Kattints a lenit fotóra, és máris tiéd ez a szuper kis olvasnivaló.

Bizony a kutyáknál is lehet demencia

Gyakran előfordul, hogy az általános időskori fáradtság és lelassulás mellett kutyusunkon egyéb viselkedés-változásokat is tapasztalhatunk. Vagyis, ha azt veszed észre őszülő pofijú ebeden, hogy kezdi elveszíteni egykori személyiségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy a demencia, vagyis kognitív gondok állnak a háttérben.

Kezdetben lehet, hogy csak annyi lesz a gond, hogy zavartnak látod, vagy nem reagál az ezer éve ismert és megtanult vezényszavakra. Már ezeknél a tüneteknél is érdemes állatorvos segítségét kérni. Hiszen más gond is lehet, ezek a tünetek sok egyéb betegségre is utalhatnak.

A kutya-demencia az emberi fajtájához hasonlóan a gyógyíthatatlan kategóriába tartozik. A fent említett kezdeti viselkedésbeli változások után sajnos a következőkkel súlyosbodhatnak. A személyiségzavaron túl előfordulhatnak még vizelettartási panaszok, nyugtalanság és a korábban szeretett személyektől való tartózkodás is.

idős kutyák betegségei

A belső szervek is megöregszenek

Szívbajok

A szívbetegségek nem minden esetben csak a kutyák idősebb korában jelentkezhetnek. Sok kutyafajtánál lehet jellemző és gyakran előforduló probléma jelentősen megrövidítve négylábú barátaink életét. Többféle fajtája van, némelyik súlyosabb, de szerencsére sok olyan szívgond is van, amelyek mellett kedvencünk akár teljes életet is élhet.

Az időskorban leggyakrabban jelentkező formája, amikor a szívkamrák megvastagodásának hatására extra pörgésre kényszeríti a szívet. Erre a betegségre gyanakodhatsz, ha azt tapasztalod kutyádon, hogy már nem olyan jókedélyű, mint korábban volt, és a mozgáshoz sincs akkora kedve, mint régebben. Mindezek mellett pedig nehezebben veszi a levegőt, sőt még köhög is. Ezekkel a tünetekkel mindenképpen fordulj állatorvoshoz. Hiszen kezelés hiányában ez a kór sajnos a legtöbb esetben szívelégtelenséggel végződik.

A bőrön is lehetnek bajok

A kutyákon az évek múlásával nagyobb eséllyel jelenhetnek meg különféle kinövések, mint fiatalabb társaik esetében. Hogy milyen bőrelváltozásokról is beszélünk? Ilyenek például a különféle anyajegyek, a különféle daganatok, vagy éppen a szemölcsök. Abban az esetben, ha az idős eben lévő kinövés jóindulatú és olyan helyen van, ahol nem akadályozza meg a mozgásban vagy egyéb tevékenységben a kutyát, akkor nincsen vele semmi probléma.

A rettegett kórság, a rák

Az emberekhez hasonlóan, a kutyák szervezetét is megtámadhatják a daganatos betegségek különböző formái. Ez sajnos az idősebb négylábúaknál igen gyakori halálok is lehet. Akárcsak a betegség emberi formájánál, itt is más-más tünetekkel jelentkezik a betegség attól függően, hogy a szervezet mely részét támadta meg.

A következő tünetek esetében érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni öregedő kutyáddal. A szakember által elvégzett vizsgálatok után elkezdhetők a különféle kezelések. Ha még kezdeti stádiumban fedezik fel a kórt, akkor nagyobb az esély a felépülésre.

beteg kutya

Szóval, akkor következzenek a lehetséges tünetek:

 • véres széklet, vagy vizelet
 • hasmenés vagy ürítési nehézségek
 • problémák az étvággyal
 • a sérülései, sebei lassabban gyógyulnak
 • csökken vagy növekszik a kutya súlya
 • különféle kinövések jelennek meg az állat bőrén
 • nyáladzás, köhögés
 • fokozott lihegés

Azok a bizonyos időskori zsírpárnák

A kevesebb mozgás és az anyagcsere lassulása miatt öregedő kiskedvenceinknek kevesebb mennyiségű, vagy alacsonyabb fehérje és zsírtartalmú eleségre van szükségük. Ellenkező esetben könnyedén szembesülhetünk az idősebb kutyák elhízásával, amely jónéhány betegséget is magával hozhat. Elég csak megemlíteni a súlytöbblet miatt könnyedén kialakulható ízületi gondokat, vagy a cukorbetegséget.

Kedvenced senior korba lépését követpen azt javasoljuk, hogy válts korának megfelelő táplálásra. Bátran ajánljuk többek között a Panzi Fitactive Light&Senior bárányos-halas tápot. A gabonamentes vonal kedvelőinek pedig tökéletes választás lehet a Brit Care Senior bárányos-rizses kutyatáp. Továbbá, ha eddig hiperaktív életet éltetek, érdemes a nagy szaladgálásokat rövidebb sétákra cserélni.

A mozgás nyavalyái

Induljunk csak ki magunkból vagy idősebb rokonainkból. Egy bizonyos kor után egyre nehezebb a mozgás. Elkopnak az ízületek és társai. Ugyanez történik korosodó kedvenceinkkel is. A probléma általában leghamarabb a nagytestű ebeknél jelentkezik először. Ilyen betegség például a kutya diszplázia, amely egyaránt megjelenhet a csípőnél, könyöknél, vállnál vagy térdnél is. Ha többet szeretnél olvasni erről a rettegett betegségről, ajánljuk figyelmedbe egy korábbi írásunkat Nemcsak a nagyok gondja ? A kutya diszplázia címmel.

Szóval, ha azt veszed észre kutyádon, hogy nehezebben és máshogy mozog, mint eddig, vagy már nem akar annyit jönni-menni-szaladgálni, mint korábban, akkor nagy eséllyel van ízületi gyulladása, vagyis osteoarthritis betegsége. Ez a kór sajnos nem gyógyítható, mindössze csak a fájdalmat tudjuk enyhíteni, valamint a tüneteket kezelni. Kérhetünk az állatorvostól különböző fájdalomcsillapítókat. Továbbá táplálékkiegészítőkkel is könnyebbé tehetjük kutyusunk életét. Számos ÍZÜLETVÉDŐT találsz az oldalunkon is. Ezek a komplex vitaminok olyan természetes összetevőket tartalmaznak, mint a kondroitin, glükozamin, MSM, hialuronsav, kollagén, C-vitamin és kurkuma.

Láthatod, kedves gazdi, hogy sajnos szeretett négylábú kedvenceink is megöregszenek. Viszont boldog öregkorukhoz Te is nagyban hozzájárulhatsz. A szeretet mellett megfelelő táplálással, ápolással és mozgással szebbé teheted életének alkonyát.  

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Írd meg a véleményed!

A hozzászólás beküldésével efogadod az adatvédelmi irányelveinket és a Hozzászólási szabályzatot.

Még több blog

TOVÁBBI CÍMKÉK

NÉPSZERŰ ÍRÁSOK

KORÁBBI CIKKEK

Petguru
közösség

Gyere, csatlakozz
Te is az állat-bolondokhoz!

Csatlakozom

Figyelmedbe ajánljuk

Vetbed Csúszásmentes, Ízületkímélő Kutyafekhely Bordó
 • Kiszerelés: 1kg - 2kg
 • Raktáron: Elérhető
 • Értékelés: (0)
4.990 Ft - 14.989 Ft Részletes adatlap »
Trixie Szállítótáska Ryan
 • Kiszerelés: 1.28kg - 1.28kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
9.219 Ft - 9.959 Ft Részletes adatlap »
Trixie Capri - szállítóbox (sárga/szürke)
 • Kiszerelés: 1.18kg - 1.78kg
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
6.070 Ft - 9.131 Ft Részletes adatlap »
Panzi Vegyszer Teszt pH
 • Kiszerelés: Ismeretlen
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
490 Ft Részletes adatlap »
Canvit Biotin 25kg alatt
 • Kiszerelés: 100g - 250g
 • Raktáron: Raktáron
 • Értékelés: (0)
2.032 Ft - 2.895 Ft Részletes adatlap »

Ezeket olvastad már?

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók
RÁGCSÁLÓ TIPPEK

Nyúl ivartalanítás? Fontos tudnivalók

Ha jót akarsz a kedvencednek, minél hamarabb túlestek rajta!A nyuszi tartás egyre népszerűbb napjainkban. És a felelős állat tartók ma

Elolvasom
Tengernyi bőr alatt a család kedvence – Íme a shar pei!
KUTYA TIPPEK

Tengernyi bőr alatt a család kedvence – Íme a shar pei!

Következzen most egy igazi kuriózum kutyafajta. Eléggé ritkának számít, mégis szinte mindenki ismeri ezen ősi kínai fajta külsejét. Ránc

Elolvasom
Macska fürdetés tudnivalók
CICA TIPPEK

Macska fürdetés tudnivalók

Avagy hogyan ne legyen vérfürdő a pancsolásból hadműveletAlapjában véve a macskák rendkívül tiszta állatok. Amellett, hogy a pocaktö

Elolvasom
Petguru logo